Siirry sisältöön
Allekirjoita vetoomus: tulitauko Gazaan nyt! Allekirjoita

Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

Blogi
Antropologi ja terveydenedistäjä Dale Koninckx ja hoitotyöryhmän esihenkilö Kotho Gawe Pelé ovat matkalla syrjäseudulla sijaitsevaan yhteisöön Keski-Afrikan tasavallassa. Kuvan on ottanut ryhmän kuski, jolla on loistavien ajotaitojen lisäksi myös vaikuttavaa osaamista valokuvaamisesta.

Päivi Kovalainen

Päivi Kovalainen työskenteli Banguissa, Keski-Afrikan tasavallassa 6 kuukautta talvella 2019–2020 henkilöstöpäällikkönä. Lääkärit Ilman Rajoja työllistää sekä kansainvälisesti että paikallisesti palkattuja työntekijöitä, ja 91 % avustustyöntekijöistämme onkin paikallisesti palkattuja.

Vietin kuusi kuukautta Keski-Afrikan tasavallassa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön henkilöstöpäällikkönä. Henkilöstöhallinnossa yhteistyö tiimien välillä korostuu. Koordinoin uusien työntekijöiden rekrytointia, perehdyttämistä, ja ihmisten liikkumista paikasta toiseen, joka konfliktiympäristössä ei ole mikään läpihuutojuttu.

Kaikkein tärkeimmäksi työksi itselleni nousi kuitenkin työntekijöiden ammatillinen kehittyminen. Kilpailu osaavimmista työntekijöistä on organisaatioiden välillä kovaa, ja tästäkin syystä heihin tulee panostaa.

Eräs nuori kollega jäi erityisesti mieleen. Hän oli aina iloinen ja proaktiivinen, erinomainen tiimityöntekijä. Hän oli orpo, joten hänen elämänsä lähtökohdat eivät olleet helpoimmat.

LÄÄKÄRIT Ilman Rajoja tarjoaa vuosittain laajan kurssivalikoiman työntekijöilleen, niin kansainvälisille kuin paikalta palkatuille kollegoille. Keski-Afrikassa priorisoimme paikallisten kollegojemme lähettämistä koulutuksiin ja työvaihtoon toisiin ohjelmamaihin. Suunnittelimme myös paljon paikallisia koulutuksia ja erilaisia työssä oppimisen tapoja.

TYÖSKENTELIN läheisesti logistiikkatiimin kanssa, ja eräs nuori kollega jäi erityisesti mieleen. Hän oli aina iloinen ja proaktiivinen, erinomainen tiimityöntekijä. Hän oli orpo, joten hänen elämänsä lähtökohdat eivät olleet helpoimmat. Hän oli aloittanut vartijana, ja hänen omistautumisensa työlleen oli pantu nopeasti merkille. Hän oli ylennyt ensin vartijoiden päälliköksi ja siitä logistiikkatiimiin. Nyt hän toimi kiinteistöjen huollon esihenkilönä.

Hän oli erityisen ylpeä työstään ja toimi muun muassa uusien työntekijöiden kouluttajana. Hän oli mielestäni yksi avainhenkilöistä, joka sai asiat rullaamaan ja kohotti yhteishenkeä omalla esimerkillään.

TOINEN työkaveri taloushallinnossa jaksoi aina auttaa minua lempeästi hymyillen. Hän oli työskennellyt meillä jo seitsemän vuotta aloittaen autonkuljettajana ja yleismiehenä sisällissodan melskeessä. Hän oli hakenut ja saanut meiltä opiskelustipendin, jonka avulla hän pääsi hakeutumaan koulutukseen Senegaliin.

Kun eräänä kuumana iltapäivänä kaikki stipendiin liittyvä paperityö oli vihdoin valmis ja lentoliput varattuna, hän huokaisi helpotuksesta. Hän kertoi minulle, kuinka merkittävä henkilökohtainen saavutus tuo opiskelumahdollisuus hänelle oli.

Hänen perheensä oli kokenut kovia sodan jaloissa ja hänellä oli paljon elätettäviä. Työ oli hänelle henkireikä ei vain perheen ruokkimisen kannalta, vaan hän koki saavansa työssä onnistumisesta henkilökohtaista tyydytystä.

Työssä yleneminen ja uudet haasteet antoivat hänelle toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Tulevaisuus on jotain, mistä ihmiset Keski-Afrikassa eivät yleensä puhuneet. Elettiin päivä kerrallaan. Tuona iltapäivänä kuunnellessani työkaveriani tunsin työni erityisen merkitykselliseksi.

KORONAKEVÄÄNÄ osasin erityisesti arvostaa osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöämme. Kansainväliset lennot loppuivat kuin seinään, ja kaikki lomat ja koulutukset peruttiin. Kollegat jatkoivat sinnikkäästi työtään ja tekivät pitkää päivää. Kaikki ymmärsivät oman tärkeän roolinsa työn jatkuvuuden kannalta.

Henkilöstö on jokaisen organisaation arvokkain pääoma ja voimavara. Kun siihen panostaa, se kantaa myös kriisien yli ja antaa uskoa tulevaisuuteen.

Päivi Kovalainen työskenteli Banguissa, Keski-Afrikan tasavallassa 6 kuukautta talvella 2019–2020 henkilöstöpäällikkönä

Keski-Afrikan tasavalta

Keski-Afrikan tasavalta

Lääkärit Ilman Rajoja alkoi työskennellä maassa ensimmäisen kerran vuonna 1997.

Kaupunki jakaantuneen valon äärellä

Kiinnostuitko Keski-Afrikan tasavallasta? Myös avustustyöntekijämme Kariantti on työskennellyt maassa anestesiologina. Lue lisää Kariantin kokemuksista!

Blogi

  • Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

    Blogi
    Epidemiat
  • ”Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – vetoamme avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

    Blogi
    Sodat ja konfliktit
  • Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

    Blogi
    Sodat ja konfliktit
  • Sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

    Blogi
    Sairaanhoito
  • Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

    Blogi
    Avustustyö
  • Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

    Blogi
    Vetoomukset ja kannanotot
  • Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

    Blogi
    Avustustyö
  • Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

    Blogi
    Avustustyö
  • Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

    Blogi
    Avustustyö
  • Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

    Blogi
    Pakolaiset ja siirtolaiset
  • ”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

    Blogi
    Avustustyö
  • Sota ei muutu koskaan: viattomat ja puolustuskyvyttömät kärsivät Jemenissä eniten, eikä sota näytä loppuvan

    Blogi
    Sodat ja konfliktit