Siirry sisältöön
Allekirjoita vetoomus: tulitauko Gazaan nyt! Allekirjoita

Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

Blogi
Synnytyssairaalan suunnittelua Maidugurin kaupungissa.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan jopa viidesosa maailman äitiyskuolemista tapahtuu Nigeriassa*, jossa arkkitehti Erika Alatalo oli avustustyössä suunnittelemassa synnytyssairaalaa.

Kun ensimmäisen kerran saavuin ravitsemuskeskukseen, jota Lääkärit Ilman Rajoja pyörittää Nigerian koillisosissa Maidugurissa, potilasmäärät olivat korkeimmillaan. Olin alueella, jossa vuosia jatkunut väkivalta Bornon osavaltiossa on pakottanut yli miljoona ihmistä jättämään kotinsa maaseudulla ja pakenemaan Maidugurin kaupunkiin. Nämä ihmiset eivät ole päässeet viljelemään peltojaan, mikä on johtanut siihen, että aliravitsemuksesta on tullut yleinen ongelma kodeistaan paenneiden, etenkin lasten, keskuudessa.

Aliravitsemuksesta kärsivien lasten näkeminen ei ole kenellekään helppoa. Arkkitehtina yritin kääntää huomioni rakennuksiin. Näin ympärilläni yksinkertaisia, halvasta puusta ja kattolevyistä nopeasti väsättyjä rakennelmia ja telttoja. Rakennukset olivat väliaikaisia, koska ongelmanhan pitäisi olla väliaikainen: kun konflikti päättyy, ihmiset voivat palata kotikyliinsä ja maatiloilleen ruokaa kasvattamaan. Näin ainakin toivotaan.

Oma tehtäväni ei kuitenkaan löytynyt ravitsemuskeskuksesta, vaan sen viereiseltä tyhjältä tontilta. Tälle tontille Lääkärit Ilman Rajoja aikoi rakentaa uuden synnytyssairaalan, jonka tarkoituksena on hoitaa korkean riskin synnytyksiä. Nigeria on Afrikan väkirikkain maa. Jopa viidesosa maailman äitiyskuolemista tapahtuu Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan Nigeriassa*.

Tehtävänäni oli suunnitella tätä uutta synnytyssairaalaa ja aloittaa sen rakentaminen. Toisin kuin ravitsemuskeskuksessa, tavoitteena oli rakentaa pysyviä rakennuksia, joiden suunnittelu ja rakentaminen vaati hyvin erilaista lähestymistapaa.

Mitä nopeammin pystyisimme rakentamaan sairaalan, sitä nopeammin pystyisimme hoitamaan potilaita ja sitä enemmän äitejä ja vastasyntyneitä pystyisimme pelastamaan.

Synnytyssairaalan suunnittelu alueen tarpeisiin antoikin paljon mietittävää. Lääkärit Ilman Rajoja aikoo pyörittää synnytyssairaalaa viisi vuotta, jonka jälkeen sairaala siirtyy terveysministeriölle. Itselleni oli tärkeää pitää mielessä, miten sairaala toimisi myös sen jälkeen, kun toiminta on siirtynyt osavaltiolle. Rakennusten tekniikan ja materiaalien piti olla paikallisesti yleisesti käytettyjä, jotta niitä voidaan helposti korjata ja ylläpitää.

Tärkeintä oli kuitenkin aika. Mitä nopeammin pystyisimme rakentamaan sairaalan, sitä nopeammin pystyisimme hoitamaan potilaita ja sitä enemmän äitejä ja vastasyntyneitä pystyisimme pelastamaan. Päätimme rakentaa sairaalan vaiheittain ja keskityimme ensin vain muutamaan rakennukseen, jotta saisimme ne valmiiksi mahdollisimman pian. Muut rakennukset voisimme aluksi korvata väliaikaisilla rakennuksilla, jotka voisivat myöhemmin toimia esimerkiksi ylimääräisinä potilasosastoina ravitsemuskeskuksen kiireisimpinä aikoina.

Rakentamisen aloittaminen oli se hetki, jolloin suunnitelmat konkretisoituivat käsin kosketeltavaksi. Nyt kun ensimmäinen rakennus kasvaa päivä päivältä, kasvaa myös odotus päivästä, jona sairaala voi vastaanottaa ensimmäisen potilaansa. Samalla mielessäni kasvaa toivo, että sairaala näkisi vielä senkin päivän, jona siellä syntyneet lapset eivät saapuisi maailmaan väkivallan, vaan rauhan keskelle.

* Lähde: World Health Organization: Maternal health in Nigeria: generating information for action

Nigeria

Nigeria

Lääkärit Ilman Rajoja alkoi työskennellä maassa ensimmäisen kerran vuonna 1996.

Blogi

  • Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

    Blogi
    Epidemiat
  • ”Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – vetoamme avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

    Blogi
    Sodat ja konfliktit
  • Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

    Blogi
    Sodat ja konfliktit
  • Sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

    Blogi
    Sairaanhoito
  • Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

    Blogi
    Avustustyö
  • Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

    Blogi
    Vetoomukset ja kannanotot
  • Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

    Blogi
    Avustustyö
  • Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

    Blogi
    Avustustyö
  • Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

    Blogi
    Pakolaiset ja siirtolaiset
  • ”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

    Blogi
    Avustustyö
  • Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

    Blogi
    Avustustyö
  • Sota ei muutu koskaan: viattomat ja puolustuskyvyttömät kärsivät Jemenissä eniten, eikä sota näytä loppuvan

    Blogi
    Sodat ja konfliktit

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Maidugurissa, Nigeriassa, sijaitsevaan ravitsemuskeskukseemme on toukokuusta 2022 lähtien saapunut ennennäkemätön määrä aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia. Tämä viittaa hälyttävään ravitsemuskriisiin Bornon osavaltiossa. Samaan aikaan luoteisessa Nigeriassa kehittyy kasvava, mutta laiminlyöty, ravitsemuskriisi, joka uhkaa kymmeniä tuhansia lapsia.  Lisää humanitaarista apua tarvitaan kiireellisesti Bornossa Aliravitsemus on alueella tyypillisesti akuuteinta joka vuosi sadon istutuksen ja sadonkorjuun välisenä aikana, yleensä kesäkuun…