Siirry sisältöön
Osallistu Joulun toivelahja -keräykseen ja autat potilaita konfliktialueilla Lahjoita

Tukea kidutusta kokeneille siirtolaisille Meksikossa

Uutinen
Gustavo kuuluu LGBTQ-yhteisöön. Hän on kokenut syrjintää koko elämänsä ajan seksuaalisen suuntautumisensa ja siirtolaisaseman takia.

Gustavon* tarina

Lääkärit Ilman Rajoja- järjestön hoitokeskus kidutuksen uhreille

Méxicon kaupungissa sijaitseva kokonaisvaltaisen hoidon keskus tunnetaan espanjalaisella lyhenteellä CAI. Se tarjoaa erikoissairaanhoitoa ihmisille, jotka ovat kokeneet kidutusta tai äärimmäistä väkivaltaa, mukaan lukien seksuaalista häirintää ja seksuaalista väkivaltaa. Monet CAI:n potilaista ovat siirtolaisia tai turvapaikanhakijoita.

Gustavo pakeni El Salvadorista, sillä hänen henkensä oli uhattuna. Hän onnistui pakenemaan hetkeä ennen kuin hänen taloonsa hyökättiin. ”He tuhosivat kaiken talossa. He jättivät luodin reikiä seiniin ja heidän tarkoituksenaan oli tappaa minut”, Gustavo kertoo. Monet ihmiset pakenevat Väli-Amerikan maista jengiväkivallan vuoksi.

”Minun piti lähteä, sillä olin nähnyt jotain mitä minun ei pitänyt nähdä.” Gustavo matkusti Guatemalan halki Meksikoon, jossa hän kertoo poliisin kiristäneen häntä. ”Minua on syrjitty, sillä olen homo ja siirtolainen”, Gustavo sanoo. Meksikossa Gustavo nukkui kaduilla, missä hän kohtasi seksuaalista väkivaltaa ja ei saanut ruokaa syödäkseen. Hän pääsi YK:n pakolaisjärjestön kautta suojaan, jossa kuuli CAI:n toiminnasta.

Espanjalaisella lyhenteellä ”CAI” tunnettu keskus hoitaa potilaita, jotka ovat kokeneet äärimmäistä väkivaltaa ja kidutusta. Useat potilaat tarvitsevat lääkehoitoa

“Kotimaassani minä en ole enää olemassa ja sen seurauksena olen menettänyt perheeni ja rakentamani elämän. Minulla oli työ – rakastan ruuanlaittoa ja sitä tein ennen työkseni. Nyt ajattelen, ettei sillä enää loppujen lopuksi ole väliä. Tärkeintä on, että henkeni pelastui. Eniten minua satuttaa tieto siitä, että en voi enää olla äitini ja sisarusteni kanssa, vaikka he tietävätkin minun olevan elossa.”, Gustavo kertoo.

“Viime joulukuu oli vaikeinta aikaa. Kesäkuussa tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun pakenin kotoa. Minulla on ollut sopeutumisvaikeuksia. Luulen, että sopeutuminen on minulle vaikeampaa, sillä olen osa LGBTQ-yhteisöä. Minua on syrjitty. Olen työskennellyt remonttihommissa. Haluaisin tulevaisuudessa perustaa kotiremonttiyrityksen, olla tapahtumasuunnittelija tai työskennellä jälleen keittiössä.”

Gustavon tavoin monet potilaat CAI:ssa ovat pakolaisia tai siirtolaisia. Heitä on syrjitty ja maalitettu sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen tai maahanmuuttaja-aseman perusteella.

Gustavo on yksi tuhansista kidutusta, äärimmäistä ja julmaa väkivaltaa sekä halventavaa kohtelua kokeneesta. Olemme dokumentoineet korkeita määriä siirtolaisiin ja pakolaisiin kohdistuvaa väkivaltaa, pahoinpitelyä ja kaltoinkohtelua heidän lähtömaassaan, muuttoreitin varrella sekä useissa väkivallan koettelemissa yhteisöissä Meksikossa. Kyseessä on laajalle levinnyt ongelma, jolla on vakavia, mutta usein huomiotta jääviä seurauksia. CAI:ssa hoitamamme potilaat tarvitsevat henkilökohtaisen terapiaprosessin, sillä äärimmäinen väkivalta ja kidutus vaikuttavat vakavasti fyysiseen ja psyykkiseen toimintakykyyn.

*Nimi muutettu

Meksiko

Lääkärit Ilman Rajoja alkoi työskennellä maassa ensimmäisen kerran vuonna 1985.

Uutinen

  • Sudanin pääkaupungissa sijaitsevassa sairaalassa joka kuudes haavoittunut potilas on lapsi

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Gazan kuolemanloukku: raporttimme osoittaa Israelin toimien Gazassa aiheuttavan täydellisen tuhon

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Joudumme lopettamaan toiminnan Geo Barents -pelastusaluksella, mutta lupaamme palata Välimerelle

    Uutinen
    Välimeri
  • Naisten poissulkeminen lääketieteellisistä ammateista uhkaa terveydenhuollon tulevaisuutta Afganistanissa

    Uutinen
    Naisten terveys
  • Koillis-Syyriassa on kymmeniätuhansia kodeistaan paenneita ihmisiä huonoissa oloissa, kylmässä ja ilman perustarvikkeita

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Talvi lisää sairaanhoidon tarvetta Gazassa – samaan aikaan Israel päästää alueelle vähemmän avustuskuljetuksia kuin kuukausiin

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Keskeytämme toimintamme Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä poliisien tekemien uhkauksien seurauksena

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Gazassa haavoittuneiden lasten pitkä tie toipumiseen 

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Pankkimme vaihtuu

    Uutinen
  • Vuosi tuhoisaa sotaa Gazassa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Humanitaarisen avun tarve Libanonissa kasvaa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Israelin on lopetettava täysimittainen sota gazalaisia vastaan, ja sen liittolaisten on lopetettava sodan mahdollistaminen

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit