Siirry sisältöön
Osallistu Joulun toivelahja -keräykseen ja autat potilaita konfliktialueilla Lahjoita
Sairaanhoito 

Vesi ja sanitaatio

Puhdas juomavesi ja hygieeniset saniteettitilat ovat erittäin keskeisiä sairauksien ennaltaehkäisyssä. Siksi meillä työskentelee myös vesi- ja sanitaatioasiantuntijoita. Työhön sisältyy muun muassa vedenjakelua, hygieenisistä wc-tiloista huolehtimista sekä hygieniavalistusta. Osaamisen tärkeys korostuu erityisesti kriiseissä: vain harvoin humanitaarinen kriisin yhteydessä ei ole mukana myös vesikriisiä.  

Rabia Chico pumppaa vettä rakentamastamme kaivosta Mogovolasisissa, Mosambikissa. ”Ennen jouduimme kulkemaan pitkiä ja vaarallisia matkoja hakeaksemme vettä. Nyt tärkeimmät tarpeemme ovat aivan kotimme nurkalla. Sairastamme myös vähemmän, koska meillä on pääsy puhtaaseen ja turvalliseen veteen. Kaivon rakentaminen on muuttanut erityisesti lastemme elämää, koska he sairastuivat usein vesivälitteisiin tauteihin.”

Puhdas juomavesi ja hygieeniset saniteettitilat

  • Joka vuosi noin 395 000 lapsen kuolema voitaisiin estää asentamalla kunnolliset vesi- ja sanitaatiojärjestelmät.  
  • Lähes kaksi miljardia ihmistä maailmassa juo säännöllisesti vettä, joka on ulosteiden saastuttamaa (lähde: Maailman terveysjärjestö WHO).
  • Merkittävimpiä epäpuhtaan veden seurauksena lisääntyviä terveysriskejä ovat erilaiset ripulisairaudet. WHO:n mukaan noin miljoona ihmistä kuolee vuosittain epäpuhtaan veden aiheuttamaan ripulitautiin.
  • Ahtaasti asutuissa ympäristöissä sairaudet pääsevät leviämään erityisen herkästi.
  • Mikäli kunnollisia wc-tiloja ei ole, saattavat tulvasateiden myötä liikkeelle lähtevät ulosteet saastuttaa myös olemassa olevia vesipisteitä. 
  • Kolera ja malaria leviävät erityisen herkästi epähygieenisissä olosuhteissa.
  • Tautien lisäksi vesipula on riski erityisesti naisille. Epävarmoissa olosuhteissa ja syrjäisillä seuduilla vastuu veden hakemisesta on usein yhteisön naisten harteilla. Joillakin seuduilla matka voi kestää tunteja ja altistaa väkivallalle.

Opi lisää

Mitä vesi- ja sanitaatioammattilaiset tekevät?

Vesi- ja sanitaatioasiantuntijamme varmistavat, että ihmiset saavat puhdasta juomavettä, vastaavat vesivarannoista ja huolehtivat saniteettitiloista. Heidän toimintaansa tukevat terveysneuvojat, jotka työskentelevät yhteisön parissa lisäämässä tietoisuutta hyvistä hygieniakäytännöistä.

Asiantuntijamme

    • jakavat turvallista juomavettä väestölle. Työ voi tilanteesta riippuen olla tarpeen esimerkiksi sairaalaolosuhteissa, leiriolosuhteissa tai jopa kokonaisessa kaupungissa. Siihen voi liittyä esimerkiksi veden jakelua tai kaivojen porausta.

    • huolehtivat sanitaatiosta ja varmistavat, etteivät veden luonnollisessa virtaussuunnassa asuvat ihmiset joudu kontaktiin ihmisten jätösten tai sairaalajätteen saastuttaman veden kanssa. Tähän työhön kuuluu esimerkiksi vessojen rakentamista.

    • rajoittavat tautien leviämistä esimerkiksi rakentamalla tiloja sairastuneille, jotta taudit eivät pääse leviämään väestöön.

    • edistävät terveys- ja hygieniatietoisuutta terveysneuvojien avulla.
Epäpuhdas vesi ja kolera

Kolera leviää erityisen herkästi epähygieenisissä olosuhteissa ja vesipulasta kärsivillä alueilla. Ilman hoitoa koleraan kuolee puolet siihen sairastuneista. Hyvällä hoidolla kuolleisuus laskee vain noin kahteen prosenttiin. Koleraa on myös helppo ehkäistä hyvällä hygienialla ja toimivalla sanitaatiojärjestelmällä.

Seisonut vesi ja malaria

Malaria on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä hoitamistamme sairauksista. Malaria leviää seisovassa vedessä lisääntyvien hyttysten avulla. Malariaa, kuin myös muita hyönteisten välityksellä leviäviä sairauksia, kuten keltakuumetta, zikavirusta ja denguekuumetta, voidaan ennaltaehkäistä tehokkailla vesijärjestelmillä.

Vesipisteiden turvallisuus pakolaisleireillä

Pakolaisleireille perustettujen vesi- ja sanitaatiopisteiden sijoittelussa mietitään, ovatko tilat tarpeeksi lyhyen matkan päässä ja riittävän valaistulla ja turvallisella alueella. Näin vesipisteet ja vessat vähentävät riskiä sairauksiin ja luovat ihmisille turvallisemman elinympäristön.

Turvaa sairaanhoito siellä, missä hätä on suurin