Tietoa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijöiden nimissä tehdyistä huijauksista

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön (Médecins Sans Frontières) nimissä yritetään silloin tällöin huijata rahaa tekeytymällä järjestön avustustyöntekijäksi.

Huijausyritykset tapahtuvat sosiaalisen median sivustojen, sähköpostin tai muun sähköisen viestintäkanavan välityksellä. Huijarit voivat käyttää tekaistuja kuvia, nimiä ja henkilötodistuksia tarinassaan vakuuttaakseen kohteen henkilöllisyydestään ja pyyntönsä aitoudesta.

Avustustyöntekijämme eivät koskaan pyydä tukijoiltamme rahaa suoraan omaan tai potilaidensa käyttöön.

Esimerkkejä huijauksista

  • Tekeytyminen järjestömme työntekijäksi ja rahan pyytäminen keksittyjen potilaiden hoitamiseksi.
  • Tekeytyminen järjestömme työntekijäksi, joka on jäänyt kiinni rajalla avustustyökohteestamme poistuessaan ja joka tarvitsee rahaa viisumikuluihin tai muihin matkustuskuluihin päästäkseen pois maasta.
  • Tekeytyminen järjestömme työntekijäksi, joka tarvitsee rahaa päästäkseen irti työsopimuksestaan Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön kanssa ja takaisin kotimaahansa tai Suomeen.

Avustustyöntekijämme ottavat hätätapauksissa yhteyttä lähitoimistoon, josta he saavat tarvitsemansa tuen esimerkiksi viisumi- tai passiongelmien kanssa. Avustustyöntekijämme eivät koskaan pyydä tukijoiltamme rahaa suoraan omaan tai potilaidensa käyttöön.

Kuinka toimia, jos epäilet että olet itse tai että läheisesi on huijauksen kohde

Valitettavasti järjestömme ei voi estää nimissämme tapahtuvia huijauksia tai huijausyrityksiä. Jos epäilet, että olet itse joutunut tai että läheisesi on joutunut nimissämme tehdyn huijausyrityksen kohteeksi, otathan yhteyttä meihin info@laakaritilmanrajoja.fi jotta voimme vastata mahdollisiin kysymyksiisi.

Jos rahapyyntö on jo tehty, ja erityisesti jos raha on vaihtanut omistajaa, suosittelemme tekemään ilmoituksen poliisille. Rikosilmoituksen voi tehdä verkossa Poliisin verkkosivuilla.

Kuinka tunnistan luotettavan keräyksen?

Lääkärit Ilman Rajoja noudattaa varainhankinnassaan seuraavia periaatteita:

  • Keräyksen yhteydessä ilmoitamme aina rahankeräysluvan tiedot ja rahankeräystilin numeron.
  • Pyydämme lahjoitukset aina rahankeräystilille, nettisivujemme kautta (www.laakaritilmanrajoja.fi), MobilePay numeroon 10082 tai käyttämämme tekstiviestilahjoituspalvelun kautta.
  • Emme käsittele ollenkaan käteistä rahaa.
  • Lahjoituksen vastaanottaa aina Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö. Yksityishenkilö ei voi vastaanottaa lahjoituksia meidän puolestamme.
  • Lääkärit Ilman Rajoja ry:n työntekijät eivät ota suoraan rahaa vastaan. Hätätapauksissa järjestömme huolehtii aina itse avustustyöntekijöistään.
  • Tunnistat varainhankkijamme nimikylteistä ja niissä olevasta rahankeräysluvan numerosta. Varainhankkijat eivät koskaan ota vastaan käteistä rahaa, vaan kuukausilahjoitussopimus tehdään lahjoittajan ja Lääkärit Ilman Rajoja ry:n välille.

Rahankeräysluvan tiedot löydät täältä.

Lisätietoa internetissä tapahtuvista huijauksista

Löydät seuraavilta sivuilta lisätietoa internetissä tapahtuvista huijauksista ja avusta, jota huijauksen kohteeksi joutuneet voivat saada:

Rikosuhripäivystys

Poliisi

Eikö vastausta löytynyt?

Älä epäröi ottaa yhteyttä toimistoomme!

Cookie Settings