Jos testamenttia ei ole tehty, noudatetaan perinnönjaossa perintökaaren säännöksiä perintöjärjestyksestä. Alla on esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, jos et tee testamenttia.
Naimisissa, yhteisiä lapsia
Omaisuuden perivät lapset eli rintaperilliset. Jos puolisoiden välillä ei ole tehty avioehtoa, leskellä on kuitenkin avio-oikeus puolisoiden yhteenlaskettuun omaisuuteen. Tämä määritetään osituksessa ennen perinnönjakoa. Vasta osituksen jälkeen muodostuu varsinainen kuolinpesä, joka menee yhteisille lapsille, ellei perittävä ole tehnyt lesken hyväksi testamenttia.
Rintaperillisillä on kuitenkin aina oikeus lakiosaan. Lakiosa on puolet siitä perintöosasta, jonka rintaperillinen saisi ilman testamenttia.
Avopuoliso
Avopuolisolla ei ole perintöoikeutta tai oikeutta perintöön, ellei perittävän ja avopuolison välillä ollut testamenttia.
Lapsia edellisestä suhteesta
Leski perii vain, jos perittävällä ei ole lapsia eli rintaperillisiä. Jos perittävällä on lapsia edellisestä suhteesta, perivät nämä omaisuuden. Perittävä voi kuitenkin tehdä eläessään testamentin puolisonsa hyväksi, jolloin leski perii testamentin perusteella. Rintaperillisillä on tällöinkin oikeus vaatia lakiosaansa perittävästä omaisuudesta. Lesken kuoltua ensiksi kuolleen puolison rintaperillisillä ei ole perintöoikeutta tai oikeutta lesken perintöön.
Ei lapsia
Jos perittävällä ei ole lapsia, perii leski kaiken, ellei testamentilla ole toisin määrätty. Testamentilla voidaan sivuuttaa lesken perintöoikeus kokonaan. Testamenttimääräyksillä ei kuitenkaan voi vaikuttaa puolison avio-oikeuteen. Ainoastaan avioehdolla voidaan sulkea pois puolison avio-oikeus.
Serkut eivät peri
Jos serkkuja lähempiä perillisiä ei ole eikä testamenttia ole tehty, omaisuus menee valtiolle.