Kolera
Kolera on vedessä syntyvä bakteeri-infektio, joka tarttuu ihmiseen saastuneen ruuan ja veden tai jätösten ja oksennuksen välityksellä.
Vaikka koleran ennaltaehkäisy ja hoito on yksinkertaista, neljä miljoonaa ihmistä sairastuu koleraan ja 140 000 ihmistä kuolee sairauteen joka vuosi.
Faktoja kolerasta
- Kolera aiheuttaa pahan ripulin ja oksentelua, ja potilaan tila voi hoitamattomana huonontua henkeä uhkaavaksi vain muutamien tuntien aikana.
- Ilman hoitoa taudin kuolleisuus on jopa 50 prosenttia, oikealla hoidolla alle kaksi prosenttia.
- Lievistä ja kohtalaisista oireista kärsivät toipuvat yleensä helposti annosteltavilla nesteytyssuoloilla ja muulla nesteytyksellä.
- Pahasta nestehukasta kärsivät voivat tarvita suonensisäistä nesteytystä. Nämä potilaat tulee ohjata erilliseen koleran hoitokeskukseen.
- Koleraa esiintyy alueilla, joilla yleinen hygienian taso, jätehuolto ja puhtaan juomaveden saatavuus on puutteellista.
Miten koleraa hoidetaan?
Koleran hoitokeskukset
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön suunnittelemalla koleran hoitokeskuksella on ollut keskeinen merkitys koleraepidemioiden hoitamisessa. Keskukset toimivat itsenäisesti ja ne sijoitetaan varsinaisen sairaalan ulkopuolelle, jotta tauti ei leviäisi.
Harvaan asutuilla alueilla hoidon on oltava mahdollisimman lähellä tartunnan saaneita. Tällöin keskuksia voidaan hajauttaa pienempiin yksiköihin ja nesteytyspisteisiin, joiden työtä tuetaan liikkuvien klinikoiden avulla.
Puhdas vesi ja toimivat saniteettitilat
Osana epidemiatyötä vesi- ja sanitaatiotyön ammattilaisemme jakavat ihmisille vedenpuhdistusvälineitä, kuljettavat puhdasta vettä, ja asentavat, korjaavat sekä siivoavat saniteettitiloja kuten käymälöitä, jotka sijaitsevat tartunta-alueilla.
Hyvästä hygieniasta tiedottaminen hillitsee taudin leviämistä. Tarjoamalla puhdasta juomavettä ja kunnollisia saniteettitiloja koleran leviämistä voidaan estää ja hillitä.
Koleran ehkäisy
Koleraa esiintyy alueilla, joilla yleinen hygienian taso, jätehuolto ja puhtaan juomaveden saatavuus on puutteellista. Kun luonnonkatastrofit tai konfliktit ovat ajaneet ihmisiä pois kodeistaan ja tuhonneet infrastruktuuria, riski taudin leviämiselle on suuri.
Kolerarokotteet
Vaikka suun kautta otettavat rokotteet ovat osoittautuneet tehokkaaksi tavaksi estää taudin leviämistä epidemian aikana, nykyinen kahden rokoteannoksen strategia on hätätilanteissa logistisesti haastava. Kokemus ja tieteellinen tutkimus kuitenkin osoittavat, että suun kautta otettavan, yhden rokotteen strategia voi myös estää tai vähentää taudin leviämistä epidemian aikana.