Siirry sisältöön
GAZA: Tulitauko Gazaan on helpotus, mutta tulee liian myöhään. Sota Gazassa
Missä työskentelemme

Palestiina

TULITAUKO: Ilmoitus tulitauosta on elintärkeä hengähdystauko. Tulitauko tulee kuitenkin aivan liian myöhään: lukemattomia ihmishenkiä on jo menetetty. Se ei saa jäädä vain tauoksi, ja humanitaarisen avun määrää kasvatettava kiireellisesti.

Lue uusimmat uutiset

Tuhoisa sota Gazassa jatkunut yli vuoden

Lokakuussa 2023 eskaloituneen sodan myötä humanitaarisen avun tarve on kasvanut räjähdysmäisesti. Gazan terveydenhuoltojärjestelmä on ollut jo valmiiksi ylikuormitettu ja alirahoitettu 16 vuotta kestäneen saarron takia. Olemme toimineet alueella vuodesta 1989.

Mukautimme toimintaamme nopeasti auttaaksemme Israelin iskuissa haavoittuneita tai kotinsa menettäneitä ihmisiä.

Palestiina

Olemme tehneet sodan aikana* Gazassa esimerkiksi 479 700 poliklinikkavastaanottoa, 104 500 päivystysvastaanottoa, 31 100 mielenterveysvastaanottoa, 9 980 kirurgista toimenpidettä sekä auttaneet maailmaan 7 830 vauvaa.

* 7.10.2023-15.12.2024

Näin autamme Gazassa

Tällä hetkellä suurin osa projekteistamme on Etelä-Gazassa, jonne yli miljoona ihmistä on paennut Israelin sotatoimia. Tämän lisäksi meillä on joitain projekteja Gazan kaistaleen keskiosissa.

  • Annamme perusterveydenhuoltoa, synnytyksen jälkeistä hoitoa ja rokotuksia.
  • Teemme pieniä kirurgisia toimenpiteitä sekä annamme ortopedista leikkaushoitoa ja leikkauksen jälkeistä hoitoa.
  • Seulomme aliravitsemusta alle 5-vuotiailta lapsilta ja raskaana olevilta ja imettäviltä äideiltä sekä aloitamme tarvittaessa hoidon.
  • Annamme fysioterapiaa ja mielenterveyden palveluita.
  • Jaamme puhdasta vettä.

Poimintoja työstämme Palestiinassa vuonna 2023 

107400

poliklinikkavastaanottoa.

3670

kirurgista operaatiota.

13302

mielenterveysvastaanottoa.

Gaza

Tuimme terveydenhuoltojärjestelmää jo ennen 7.10.2023. Lokakuuhun asti tarjosimme Gazan kaistalla erikoissairaanhoidon palveluita. Gazan kaista, 40-kilometriä pitkä alue, on ollut Israelin ja Egyptin saarron alaisena jo yli 15 vuotta. Tuimme kestokyvyn rajoille venytettyä terveydenhuoltojärjestelmää: toimimme kolmessa sairaalassa, useilla poliklinikoilla sekä keskuslaboratoriossa, jossa tutkittiin myös muiden terveydenhuollon laitosten mikrobiologisia näytteitä. Tarjosimme palovamma- ja traumapotilaille kattavaa hoitoa, kuten kirurgisia operaatioita, fysioterapiaa, psykologista tukea, toimintaterapiaa ja terveysneuvontaa. 

Kaikki muuttui 7. lokakuuta. Israel käynnisti raskaimman hyökkäyksensä Palestiinaan sen jälkeen, kun Hamas oli samana päivänä hyökännyt Israeliin. Pommitukset kestivät viikkoja erityisesti kaistan pohjoisosassa. Jouduimme evakuoimaan kansainvälisen henkilökuntamme kaistan eteläosiin, jossa he odottivat viikkoja lupaa ylittää raja Rafahissa. Suurin osa palestiinalaisista työntekijöistämme jatkoi työtään ja yritti parhaansa mukaan hoitaa ihmisiä äärimmäisissä olosuhteissa. He todistivat, että erittäin suuri osa kuolleista ja haavoittuneista oli naisia, lapsia ja iäkkäitä ihmisiä.  

Hoidimme potilaita koko ajan vaikeutuvassa tilanteessa. Kun Israel aloitti kaistan täyssaarron, kului viikkoja ennen kuin Gazaan kuljetettiin jälleen ruokaa, lääkinnällisiä tarvikkeita, lääkkeitä ja humanitaarista apua. Kun kuljetukset jälleen sallittiin, niitä päästettiin kaistalle mitättömän vähän verrattuna ihmisten tarpeisiin. Kirurgien oli pakko leikata potilaita ilman anestesiaa ja ensiavun antamisesta tuli koko ajan vaikeampaa. Terveydenhuolto potilaille, jotka eivät olleet välittömässä hengenvaarassa, jouduttiin käytännössä lopettamaan. 

Kamal Adwan sairaala lokakuu 2024.

Vaadimme tulitaukoa. Yksi periaatteistanne on kertoa kohtaamastamme hädästä. Puhuimme julkisesti ja toistuvasti pysyvän tulitauon tarpeesta. Tulitauko on ainoa merkittävä tapa, jolla voidaan säästää ihmishenkiä Gazassa. Terveydenhuollon laitokset joutuivat hyökkäysten kohteeksi, ja yhä useampi terveydenhuollon työntekijä kuoli, mukaan lukien kuusi työntekijäämme. 

Länsiranta

Näimme 7. lokakuuta tehtyjen hyökkäysten vaikutukset myös Länsirannalla. Miehitykseen liittyvä väkivalta on jo vuosia ollut kasvussa Länsirannalla. Jeninin pakolaisleirille osui useita Israelin joukkojen iskuja, mikä aiheutti useita kuolemia. Annoimme ensiapua ja hengenpelastavaa hoitoa Khalil Suleimanin sairaalassa ja todistimme Israelin joukkojen käyttämää äärimmäistä väkivaltaa. 

Tarjosimme mielenterveyden tukea.  Tarjosimme psykologista tukea, psykoterapiaa ja psykiatrin palveluja väkivaltaa kokeneille ihmisille Hebronissa, Nabluksessa, Qalqilyassa ja Tubasissa. Jouduimme toisinaan keskeyttämään istunnot alueella tapahtuvien väkivaltaisuuksien vuoksi, kun liikkuminen alueella oli liian vaarallista potilaille ja työntekijöille. 

Järjestimme liikkuvia klinikoita Hebronin ja Masafer Yattan alueella. Syyskuuhun asti työskentelimme Hebronin vanhassa kaupungissa niin kutsutulla H2-alueella sekä Masafer Yattassa, jossa paikallisia pakotetaan jättämään kotinsa ja heidän kotejaan tuhotaan. Kiihtyneen väkivallan seurauksena Hebronin alueella asuvilla ihmisillä ei ollut pääsyä hoitoon, ja liikkumisrajoitukset estivät terveydenhuollon työntekijöitä pääsemästä työpaikoilleen. Sen vuoksi marraskuusta alkaen hoidimme potilaita liikkuvilla klinikoilla. 

Lue lisää Palestiinasta

Tilanne Gazassa on kestämätön

Humanitaariset ja sairaanhoidon tarpeet ovat valtavat.