Siirry sisältöön
GAZA: Tulitauko Gazaan on helpotus, mutta tulee liian myöhään. Sota Gazassa
Kriisit ja katastrofit

Ilmastokriisi

Miksi puhumme ilmastokriisistä?

Ilmastokriisi pahentaa usein humanitaarisia kriisejä entisestään ja vaikuttaa ihmisten terveyteen erityisesti valmiiksi haavoittuvaisissa oloissa.

Tarjoamme sairaanhoitoa monissa maailman vaikeimmissa kriiseissä, joissa ihmisillä ei usein ole pääsyä terveydenhuoltoon tai he ovat sen ulkopuolella: konflikteissa, luonnonkatastrofeissa, epidemioissa ja kun ihmiset ovat joutuneet lähtemään kotiseudultaan. Moniin näistä ympäristöistä ilmastonmuutos vaikuttaa erityisen paljon. Siksi tarvitsemme lahjoittajiemme apua.

© ANNA SURINYACH/MSF

Ilmastokriisi on terveyskriisi ja humanitaarinen kriisi

Tarjoamme sairaanhoitoa monissa maissa, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa suhteettoman paljon. Ne, jotka ovat vähiten vastuussa ilmastonmuutoksesta, maksavat siitä kovimman hinnan omalla terveydellään ja elämällään.

Videosisällön kuvaus:

Tekstivastine tulossa pian.

Elementti ohitettu

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen?

Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten terveyteen monin tavoin.

Ilmastonmuutoksen tiedetään esimerkiksi lisäävän tulvia, ja tulvat taas edesauttavat malarian ja denguekuumeen leviämistä, sillä tauteja levittävät hyttyset lisääntyvät seisovassa vedessä. Seisova vesi lisää myös veden välityksellä leviävien tautien leviämistä.

Puhtaasta juomavedestä on monessa paikassa pulaa, ja puute ruoasta voi johtaa aliravitsemukseen. Äärimmäinen kuumuus taas voi johtaa nestehukkaan ja vaikuttaa mielenterveyteen.

Suoria vaikutuksia

  • Vektorivälitteiset, eli esimerkiksi hyönteisten välityksellä leviävät taudit
  • Arbovirukset, kuten denguekuume
  • Veden välityksellä leviävät taudit
  • Tartuntataudit
  • Zoonoosit, eli eläimestä ihmiseen tarttuvat taudit
  • Lämpöhalvaus

Epäsuoria vaikutuksia

  • Aliravitsemus
  • Huonot elinolot, jotka ovat seurausta esimerkiksi konflikteista ja kotiseudulta lähtemään joutumisesta
  • Terveydenhuoltopalveluiden saatavuuden heikkeneminen
  • Vaikutukset mielenterveyteen

Tiesitkö tämän

Tiesitkö, että Saharan eteläpuolisessa Afrikassa Sahelin alueella ilmastonmuutos on vaikuttanut siihen, että karjapaimenet ja maanviljelijät eivät voi käyttää maata kuten ennen? Kilpailu resursseista ja epäonnistuneet neuvottelut maankäytöstä ovat johtaneet konflikteihin näiden kahden ryhmän välillä. Konfliktit puolestaan ajavat usein ihmiset siirtymään pois kotiseudultaan. 

Miten sään ääri-ilmiöt näkyvät työssämme?

Monet ilmastonmuutoksen seurauksista, kuten tulvat, kuivuus ja hirmumyrskyt, eivät ole uusia ongelmia. Nykytiedon valossa on kuitenkin selvää, että maapallon lämpötila nousee edelleen, ja edellä mainitut sään ääri-ilmiöt yleistyvät ja voimistuvat.

Sairaanhoitoon erikoistuneena järjestönä keskitymme tarjoamaan lääketieteellistä apua sitä tarvitseville, riippumatta tilanteeseen johtuneista syistä. Vastaamme esimerkiksi tulviin ja hirmumyrskyihin. Ne voivat pahimmillaan saada nopeasti aikaan täydellistä tuhoa. Esimerkiksi puhtaan veden saaminen voi katketa, ihmiset saattavat loukkaantua ja terveyskeskukset tuhoutua.

Miten ilmastonmuutos pahentaa kriisejä?

Usein kohtaamiemme ihmisten elämää koskettavat useat samanaikaiset ja toistensa päälle kasautuvat kriisit.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös ihmisten liikkuvuuteen, kun yhä useammat paikat muuttuvat asuinkelvottomiksi. Ilmastonmuutos todennäköisesti pahentaa olosuhteita, jotka saavat ihmiset siirtymään pois kotisedultaan. Hoidamme yhä useammin ihmisiä, jotka ovat menettäneet kotinsa luonnonkatastrofin vuoksi.

Mitä voimme tehdä yhdessä?

Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset terveyteen tulevat lisääntymään maapallon lämpenemisen myötä, mikä puolestaan johtaa paljon nykyistä suurempiin humanitaarisiin tarpeisiin.

Allekirjoitimme humanitaaristen järjestöjen ilmasto- ja ympäristöperuskirjan sekä yhteisen julkilausuman Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC), kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen kanssa vuoden 2022 Sharm el-Sheikhin ilmastokokouksen alla. Peruskirjan ja yhteisen julkilausuman tavoitteena on motivoida ja ohjata toimintasuunnitelmia ilmastonmuutoksen torjumiseksi erityisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevissa yhteisöissä.

Humanitaariset järjestöt reagoivat kriiseihin niiden syystä riippumatta. Ilmastonmuutoksen torjumiseen tarvitaan kuitenkin konkreettisia poliittisia toimia, joita sen aiheuttamiin kriiseihin reagoiminen ei korvaa.

Mitä teemme vähentääksemme päästöjä toiminnassamme?

Terveydenhuollon toimijana tarjoamme sairaanhoitoa ilmastonmuutoksen terveydellisiin seurauksiin. Samalla kuitenkin itse tuotamme päästöjä toiminnassamme. Koko terveyssektori on maailmanlaajuisesti merkittävä kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja: se kattaa noin 4–5 prosenttia kokonaispäästöistä.

Meillä onkin vastuu parantaa myös omaa hiilijalanjälkeämme. Olemme sitoutuneet vähentämään osuuttamme ilmastokriisiin asettamalla koko järjestön kattavan hiilipäästövähennystavoitteen joulukuussa 2021. Sitoudumme vähentämään päästöjämme vähintään 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2019 lukuihin.