Siirry sisältöön
Allekirjoita vetoomus: tulitauko Gazaan nyt! Allekirjoita
Meistä

Historiamme

Yli 50 vuotta sairaanhoitoa ja inhimillisestä hädästä kertomista 

Vuonna 1971 humanitaariset arvot sekä puolueettomuuden, neutraaliuden ja riippumattomuuden periaatteet toivat yhteen muutama sataa vapaaehtoista. 

Viimeisen viiden vuosikymmenen aikana Lääkärit Ilman Rajoja on kasvanut tästä ryhmästä maailman suurimmaksi sairaanhoitoon erikoistuneeksi humanitaariseksi järjestöksi. Yksityiset lahjoittajat ovat mahdollistaneet tämän. Vuonna 1971 kirjoitettu peruskirja ohjaa työtämme edelleen. 

1971 Lääkärit Ilman Rajoja perustetaan

Joukko ranskalaisia lääkäreitä ja toimittajia perustaa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön, joka on ensimmäinen yksinomaan sairaanhoitoon keskittyvä humanitaarinen avustusjärjestö.  

1975 Ensimmäinen suuri projekti Thaimaassa

Lääkärit Ilman Rajoja aloittaa ensimmäisen suuren projektinsa Thaimaassa sijaitsevalla pakolaisleirillä, jonne sadattuhannet kambodžalaiset ovat paenneet punaisten khmerien hirmuhallintoa. 

1980 Lääkärit Ilman Rajoja vaatii kansainvälisesti valvottua avun toimittamista Kambodžaan

Lääkärit Ilman Rajoja puhuu näkemästään témoignage-periaatteen mukaisesti ensimmäistä kertaa laajassa mittakaavassa, kun se vaatii kansainvälisesti valvottua avun toimittamista nälänhädän partaalla olevaan Kambodžaan 

1984 Etiopian nälänhätä – me emme vaikene

Suuri osa Etiopian väestöstä näkee nälkää ja odottaa ruoanjakelua. Kestää kuukausia ennen kuin hallinto myöntää nälänhädän. Kun se alkaa siirtää väestöä väkisin ja ohjaamaan humanitaarista apua, Lääkärit Ilman Rajoja päättää puhua. Protesti johtaa siihen, että järjestöä vaaditaan lähtemään maasta. 

1994 ”Lääkärit eivät pysty pysäyttämään kansanmurhaa” – Ruandan kansanmurha

Lääkärit Ilman Rajoja todistaa kansanmurhaa Ruandassa. Se vetoaa kansainväliseen yhteisöön iskulauseella ”lääkärit eivät pysty pysäyttämään kansanmurhaa”. Lääkärit Ilman Rajoja puhuu YK:n ihmisoikeustoimikunnan edessä toivoen jäsenvaltioiden reagointia. Yli 800 000 tutsin ja hutun joukkomurhan jälkeen järjestö tekee ennennäkemättömän päätöksen ja pyytää kansainvälistä sotilaallista väliintuloa. 

1995 Ainoa järjestö Srebrenican ”suojellulla alueella”

Lääkärit Ilman Rajoja on ainoa YK:n julistamalla ”suojellulla alueella” työskentelevä järjestö. Työntekijät voivat vain seurata serbijoukkojen lähestymistä, ja YK ja muu maailma eivät toimi. Elokuussa 1995 järjestö tuomitsee serbijoukkojen toteuttaman 8000 siviilin joukkomurhan ja syyttää sekä YK:ta että ulkomaailmaa siitä, että ne ovat toimettomuudellaan myötävaikuttaneet tapahtumiin. 

1999 Nobelin rauhanpalkinto

Lääkärit Ilman Rajoja saa Nobelin rauhanpalkinnon tunnustuksena uraauurtavasta humanitaarisesta työstä. Puheenjohtaja James Orbinski tuomitsee vastaanottopuheessaan Tšetšenian siviileihin kohdistuneen väkivallan.

1999 ”Vaadimme muutosta, emme hyväntekeväisyyttä” – lääkkeiden saatavuutta edistävä Access-kampanja saa alkunsa

Lääkärit Ilman Rajoja perustaa Nobelin rauhanpalkinnosta saaduilla varoilla kampanjan maailmanlaajuisen lääkesaatavuuden edistämiseksi.  

Lääkkeet eivät saa olla luksusta. Lääkärit Ilman Rajoja peräänkuuluttaa ongelmien huomioimista poliittisella tasolla ja vaatii lääkkeiden hintojen alentamista. Kuten puheenjohtaja James Orbinski sanoi vastaanottaessaan Nobelin rauhanpalkinnon järjestön puolesta: “Vaadimme muutosta, emme hyväntekeväisyyttä.” 

2004 Kaakkois-Aasian tsunamin jälkeiseen työhön saadaan enemmän lahjoituksia, kuin tarvitaan

Kaakkois-Aasiaan iskee valtava tsunami. Ensimmäiset työntekijät alkavat tehdä arviointeja Indonesiassa, Malesiassa, Intiassa, Myanmarissa, Sri Lankassa ja Thaimaassa. Yleisön laaja solidaarisuus ja osallistuminen johtaa ensimmäistä kertaa siihen, että korvamerkittyjä lahjoituksia saadaan enemmän kuin tarvitaan.  

Siksi Lääkärit Ilman Rajoja pyytää lahjoittajia lopettamaan lahjoitukset tsunamin aikaansaamaan kriisiin. Esimerkiksi Ruotsissa lahjoittajiin otetaan yhteyttä ja kysytään, voidaanko lahjoitus käyttää muihin hätätilanteisiin. Pyydämme lahjoituksia vain tarpeeseen. 

2006 Uusi valmiste mullistaa aliravitsemuksen hoidon Nigerissä

Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa Nigerissä 63 000 vakavaa aliravitsemusta sairastavaa lasta uudenlaisella terapeuttisella ruokavalmisteella. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hoitomenetelmää käytetään yhtä laajamittaisesti. Nigerissä vuonna 2006 hoidetuista potilaista 90 prosenttia toipuu. 

2010 Maanjäristys ja kolera Haitissa

Lääkärit Ilman Rajoja käynnistää historiansa suurimman hätäapuoperaation vain päivän sen jälkeen, kun maanjäristys iskee Haitiin. Maanjäristyksessä loukkaantuu tai kuolee satoja tuhansia, ja miljoonat ihmiset menettävät kotinsa. Lokakuussa maassa alkaa levitä kolera, minkä vuoksi Lääkärit Ilman Rajoja siirtää paikalle satoja työntekijöitä ja avaa yli 50 koleran hoitokeskusta. Yli 100 000 potilasta saa hoitoa koleraan. 

2014 Länsi-Afrikan ebolaepidemia

Maaliskuussa 2014 Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa ebolapotilaita Guineassa. Epidemiaa kuvataan ”ennenäkemättömäksi”, mutta maailman terveysjärjestö WHO sanoo järjestön liioittelevan vaaraa. Lopulta kyseessä oli historian toistaiseksi suurin ebolaepidemia. Se iski pahiten Sierra Leoneen, Guineaan ja Liberiaan, mutta vahvistettuja tapauksia oli myös Nigeriassa, Senegalissa ja Malissa.  

Epidemiaan kuoli 11 300 ihmistä, todennäköisesti jopa enemmän, koska kaikkia tapauksia ei koskaan saatu tietoon. Kuolleiden joukossa oli myös satoja lääkäreitä ja hoitajia, mikä heikensi entisestään maiden terveysjärjestelmää. Ebolaa tavattiin tuolloin ensimmäistä kertaa Länsi-Afrikassa. Epidemian laajuuden vuoksi kyseessä oli yksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön suurimmista hätäapuoperaatioista koskaan. Epidemian aikana joka kolmas vahvistettu ebolapotilas oli hoidettavana Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön sairaalassa. 

2015 Ensimmäinen pelastusoperaatio Välimerellä

Lääkärit Ilman Rajoja käynnistää pelastusoperaation Välimerellä yhdessä toisen järjestön kanssa. Kuukauden kuluessa vesille lasketaan kolme laivaajoissa on varusteita ja lääkkeitä, joilla potilaita voidaan hoitaa. Potilailla on nestehukkaa, palovammoja, vakavia auringonpolttamia ja hypotermiaa. 

2018 Suomen toimisto avataan

Lääkärit Ilman Rajoja avaa Suomeen toimiston. Se tukee järjestön kansainvälistä avustustyötä keräämällä lahjoituksia ja kertomalla ihmisille Suomessa humanitaarisista kriiseistä maailmalla. Suomalaisten lahjoitukset ovat työmme kannalta elintärkeitä. 

2020 Covid-19-pandemia puhkeaa

Uuden koronaviruksen (Sars-Cov-2) puhkeaminen muuttuu maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Lähes 85 miljoonaa ihmistä saa tartunnan ja lähes 2 miljoonaa kuolee tautiin pelkästään vuonna 2020. Maailman suurimpana humanitaarisena sairaanhoitoon keskittyneenä avustusjärjestönä Lääkärit Ilman Rajoja on ennennäkemättömän haasteen edessä: Uusi koronavirus on ajanut kriisin partaalle jopa maailman kehittyneimmät terveydenhuoltojärjestelmät. Lääkärit Ilman Rajoja avaa kansainvälisen COVID-19-kriisirahaston pandemian pysäyttämiseksi ja vaatii rikkaita maita pyrkimään oikeudenmukaiseen ja tasapuoliseen rokotteiden jakeluun.