Refugee day vetoomus

Vetoomus suljettu: Yhdenvertainen ja inhimillinen kohtelu kaikille pakolaisille ja siirtolaisille

Kiitos jokaiselle vetoomuksen allekirjoittaneelle! Tiedotamme allekirjoittaneille, kun vetoomus on luovutettu.

Laittomien palautusten, väkivallan ja kuolemien EU:n rajoilla on loputtava.

Euroopan unionin jäsenmaissa ja EU:n rajoilla pakolaiset ja siirtolaiset kärsivät järkyttävistä olosuhteista ja jopa kuolevat. Apu merellä evätään, ja ihmisiä palautetaan Libyaan, vaikka Libyan säilöönottokeskusten hyväksikäytön ja väkivallan kierre on jo vuosia ollut tiedossa. Emme voi hyväksyä tätä.  

Samaan aikaan kun EU toivottaa ukrainalaiset tervetulleeksi niin kuin pitääkin ylläpitää se vuodesta toiseen epäinhimillisellä politiikallaan Välimeren sietämätöntä humanitaarista kriisiä. Olemme vaatineet muutosta. Tiedämme, että tämä on mahdollista: ukrainanalaisten pakolaisten vastaanotto on osoittanut, että EU:lla on aina ollut keinot tarjota inhimillinen ja arvokas vastaanotto kaikille turvaa etsiville. EU:lta on puuttunut vain poliittinen tahto.

Allekirjoita vetoomus ja vaadi että Euroopan Unionin jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, kohtaavat kaikki pakolaiset ja siirtolaiset samanarvoisesti heidän ihmisarvoaan kunnioittaen. Vetoomus luovutetaan sisäministeri Krista Mikkoselle.  

Mitä vaadimme

EU:n on luotava keskiselle Välimerelle välittömästi toimiva etsintä- ja pelastusmekanismi,
jonka tulee noudattaa kansainvälisiä sopimuksia. Järjestöjen ja siviilien etsintä- ja pelastustoimien kriminalisoinnin tulee loppua.  

Libyaan ei saa palauttaa ketään.
EU-maiden on lopetettava poliittinen ja materiaalinen tuki Libyan toimille, jotka vaarantavat siirtolaisten ja pakolaisten turvallisuuden ja ihmisoikeuksien toteutumisen. Suomen on osallistuttava haavoittuvassa asemassa olevien siirtolaisten evakuointiin epäinhimillisistä oloista säilöönottokeskuksista välittömästi. 

Hädässä olevia ihmisiä tulee kohdella humaanisti.
Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava, eikä väkivaltaa saa käyttää. Ihmisille tulee tarjota välittömästi ruokaa, vettä, suojaa ja sairaanhoitoa, mukaan lukien mielenterveyden palveluita. 

Miten asia etenee

  • 1. Vetoomuksen allekirjoitus

    Kutsumme mahdollisimman monia vaatimaan kanssamme yhdenvertaista siirtolaispolitiikkaa EU:lta ja sen kaikilta jäsenmailta.

  • 2. Vetoomuksen luovuttaminen

    Vetoomus luovutetaan sisäministeri Krista Mikkoselle kesän 2022 aikana.

  • 3. EU:n vuoro kantaa vastuu
    Allekirjoittaneiden tuella jatkamme vaikuttamista, emmekä lepää ennen kuin Suomi yhdessä EU:n kanssa on korjannut rikkinäisen siirtolaispolitiikan.

“Pelastimme ensin 99 ihmistä ja näimme sitten veneen pohjalla 10 ruumista. Meillä meni melkein 2 tuntia saada ruumiit aluksen kyytiin, jotta kuolleet ihmiset tulisivat arvokkaasti haudatuksi maissa. Tilanne oli kammottava ja vihastuttava: tämä on jälleen kerran tragedia, joka olisi voitu välttää.”

- Fulvia Conte, Geo Barentsin etsintä- ja pelastustoiminnan apulaisjohtaja

Maailman pakolaispäivää vietetään 20.6.

Tänä vuonna haluamme muistaa jokaista, joka on turvaa hakiessaan joutunut kaltoinkohdelluksi tai menettänyt henkensä ja keräämme allekirjoituksia yhdenvertaisen ja inhimillisen siirtolaispolitiikan puolesta. Auta meitä pääsemään tavoitteeseemme.

Merihädästä pelastettuja ihmisiä autetaan laivaan tikkaita pitkin, yksi kerrallaan.
Välimeri

Välimeri

Vuosittain tuhannet ihmiset lähtevät henkeään uhaten ylittämään Välimerta paetakseen sotaa ja vainoa Eurooppaan – monet epäonnistuvat ja menehtyvät matkalla. EU-maat ovat sulkeneet rajansa, ja turvallisia reittejä ei enää juuri ole. Monelle ainoa vaihtoehto on yrittää Välimeren ylitystä salakuljettajien avulla. Lääkärit Ilman Rajoja on Välimerellä etsintä- ja pelastustehtävissä ja hoitaa Libyan pidätyskeskuksissa olevia siirtolaisia ja pakolaisia.…
Lue lisää
© Hannah Wallace Bowman/MSF
Cookie Settings