Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
© Hassan Kamal Al-Deen/MSF
Sairaanhoitajamme Mahmood Mohammed tarkistaa koronaviruspotilaan vointia Al-Kindyn sairaalassa Bagdadissa.

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lääkäri Aurelie Godard toimii tällä hetkellä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tehohoidon asiantuntijana Bagdadissa, Irakissa, jossa järjestöllämme on 53-paikkainen yksikkö vakavaa koronavirusta sairastaville potilaille.

Kaupunki hukkuu taudin toiseen aaltoon, joka on mittavampi ja tappavampi kuin ensimmäinen. Kohdatessaan työssään vakavasti sairaiden tulvan ja korkean kuolleisuuden, Godard joutuu pakon edessä tekemään vaikeita valintoja yrittääkseen pelastaa yhä nuorempiakin potilaita.

Joudumme nykyään valitsemaan, kuka saa hoitopaikan. Yksikössämme on rajoitetusti hoitopaikkoja vakavaa koronavirusta sairastaville potilaille, ja sairaalan teho-osastolla on jatkuvasti kuudesta kymmeneen ihmistä odottamassa paikkaa täynnä olevasta yksiköstämme.

Potilaat odottavat CPAP-hoidossa: jatkuvassa positiivisessa hengitysteiden paineessa, joka on ei-invasiivisen hengitystuen tyyppi. Odottavia ihmisiä on aina vähintään kuusi, eikä tarjolla ole mitään muuta paikkaa, johon voisin heidät lähettää. 

Joudumme siis valitsemaan. Tämä ei kuulosta kauniilta, mutta niin me joudumme tekemään. Joskus sängyn laidalla on potilaan läheisiä. He näkevät meidän siirtävän heidän omaisensa jälkeen saapuneita potilaita hoitoyksikköömme ja ymmärtävät hyvin, miksi emme siirrä heidän perheenjäsentään: emme usko hänen selviävän.

Valintojen tekeminen ei ole helppoa, eikä osu aina oikeaan.

Minulla ei kuitenkaan ole muutakaan vaihtoehtoa, koska en voi ottaa vanhaa 77-vuotiasta naista ja jättää 40-vuotiasta miestä makaamaan teho-osaston paareille. 

VALINTOJEN tekeminen ei ole helppoa, eikä osu aina oikeaan. Viime viikolla hoitoon tuotiin 33-vuotias nainen, joka oli raskaana. Vauva oli jo kuollut naisen saapuessa, koska hän oli liian hypoksinen. Myös äiti kuoli alle 24 tunnin päästä, vaikka hän pääsi hoitoon välittömästi.  

Toisaalta teho-osastolla on toinen nainen, joka on odottanut hoitopaikkaa jo seitsemän päivää. Pystyin vihdoin antamaan hänelle hoitopaikan, koska hänen vointinsa alkoi kohentua. Muutamat muut pääsivät hänen edeltään hoitoon, koska hän on 62-vuotias.

Luulin, että hän olisi kuollut päiviä sitten. Hän sai vuorokauden ympäri CPAP-hoitoa ja yhtenä iltana uskoin jo, ettei hän selviäisi yön yli. Seuraavana aamuna hän sinnitteli edelleen, ja hänen vointinsakin oli hieman parempi. Vuorokausi myöhemmin vointi oli vielä parempi. Hän ei vieläkään voi hyvin, mutta nyt uskon hänen selviävän. 

SAMAAN aikaan osastolla oli 19-, 21- ja 33-vuotiaat, jotka kuolivat. Tälläkin hetkellä nuorin potilas on 17-vuotias, ja myös hän saa CPAP-hoitoa. Hän on 17!

Potilaat taistelevat saadakseen henkeä. Se tuntuu hieman siltä, kun olisit vahingossa niellyt vettä uima-altaassa. Kuvittele, että eläisit niin kokonaisen viikon ajan.

On vaikeaa valita oikea potilas ja päätellä, kenellä todella on paras mahdollisuus selvitä. Ensimmäisen aallon aikaan nuorin potilaamme oli 38-vuotias. Hän parani ja pääsi sairaalasta muutaman päivän jälkeen. Muut potilaat olivat noin 60-vuotiaita, ja vaikka sekään ei ole missään nimessä vanha, he eivät olleet yhtä nuoria kuin tämänhetkiset potilaamme: 17, 19, 21 tai 33 ja raskaana. Tämä ei ole normaalia. 

POTILAAT taistelevat saadakseen henkeä. Se tuntuu hieman siltä, kun olisit vahingossa niellyt vettä uima-altaassa. Kuvittele, että eläisit niin kokonaisen viikon ajan – tai jopa pidempään joidenkin potilaiden kohdalla. Sängyn ympärillä odottavat perheenjäsenet tuijottavat kuin hypnotisoituneina potilaiden happisaturaatiolukuja.

Vilkaisen itse lukuja, ja näen, että tilanne ei ole hyvä. Silti omaisten silmissä näkyy ahdistuneisuuden lisäksi myös valtava määrä toivoa, ja he saattavat näyttää minulle edellisenä yönä ottamiansa kuvia siitä, kuinka luvut ovat olleet tavallista korkeampia. He ovat niin onnellisia, mutta minä tiedän, että joskus nämä ovat vääriä signaaleja. 

JOKAINEN potilas tarvitsee keskimäärin noin 40 litraa happea per minuutti, mikä on valtava määrä. Täytämme sairaalan 4000 litran happitankkeja päivittäin. 

Ja me olemme vain yksi sairaala. Olemme jäävuoren huippu, eikä minulla ole harmainta aavistustakaan siitä, mitä tapahtuu ihmisten kodeissa ja yhteisöissä. Meidän työmme on vain pisara meressä.  

Tilanne on dramaattinen, ja nyt kuolevien ihmisten menehtyminen olisi voitu estää rokotuksilla. Tuntuu pahalta nähdä nuorten ihmisten kuolevan tautiin, jota olisi voinut ainakin osittain hillitä rokottamisella. 

ROKOTTAMINEN on alkanut Irakissa hitaasti, vaikka nyt olisi tarvetta rokottaa kiireellisesti valtavia määriä ihmisiä. En yritäkään väittää, että kaikki olisi voitu jo saada rokotettua, mutta kuolemat alkavat hiljalleen vaikuttaa yhä enemmän siltä, että ne olisivat olleet estettävissä. Tämän tiedostaminen yhdistettynä kaikkeen muuhun, mitä täällä näen, saa minut yhä toivottomammaksi. 

Uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti

Lue lisää koronatyöstämme!
Lue lisää
© Joffrey Monnier

Uutinen

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Ukraina

“Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Harkovan metroasemat muuttuivat klinikoiksi

Lue lisää
Ukraina

Pommitusten keskellä Mariupolissa – kirje työntekijältämme

Lue lisää
Ukraina

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Lue lisää
Ukraina

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Lue lisää
Ukraina

Humanitaarisia käytäviä tarvitaan, mutta ne eivät yksin riitä

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja valmiudessa Ukrainassa ja naapurimaissa

Lue lisää
Ukraina

Ukrainan sota

Lue lisää
Ukraina

Ukrainan tilanne eskaloituu: Lääkärit Ilman Rajoja huolissaan potilaista

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja 50 vuotta

Lue lisää
Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
Välimeri

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Cookie Settings