Vuosi 2022 pähkinänkuoressa

© Peter Caton

Sota ja väkivaltaisuudet, luonnonkatastrofit ja epidemiat sekä kiihtyvä inflaatio ja nousevat hinnat kasvattivat humanitaarisen avun tarvetta viime vuonna.

Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Tällä sivulla:
Haitin väkivaltaisuudet jatkuivat
Ukrainan sota kärjistyi
Covid-19 –pandemia jätti pysyviä vaikutuksia
Koleratapaukset lisääntyivät merkittävästi
Ilmastokriisin vaikutukset näkyivät työssämme
Lasten aliravitsemus lisääntyi
Näimme, kuinka siirtolaisiin kohdistui pushbackeja eli laittomia palautuksia
Tuberkuloosin hoito kehittyi
Humanitaarisen työn tarjoaminen oli yhä vaikeampaa

Vuonna 2022

  • Yli 40 000

    kokopäiväistä työntekijäämme auttoi ihmisiä ympäri maailmaa.

  • Toimimme yli 75

    maassa ympäri maailmaa.

32-vuotiata kahden lapsen äitiä Johannea ammuttiin Cité Soleilin kunnassa kahden aseistetun ryhmän välisen yhteenoton aikana. Haiti, huhtikuu 2022. Kuva: Johnson Sabin 

Haitin väkivaltaisuudet jatkuivat

Haiti on tällä hetkellä yksi haastavimmista toimintaympäristöistä avustusjärjestöille.

Haitin turvallisuustilanne ja talous heikentyivät entisestään vuonna 2022. Vaikka maan tilanne on ollut huono jo pitkään ja sen yhteiskunta on romahduksen partaalla, kansainvälinen huomio ja tuki on jäänyt vähäiseksi. Kokonaisia yhteisöjä jäi ilman ruokaa, vettä ja terveydenhuoltoa Port-au-Princen väkivaltaisuuksien vuoksi.

Tarjosimme sairaanhoitoa liikkuvilla klinikoilla, ja ylläpidimme kolmea terveyskeskusta pääkaupungin alueella. Kärjistyneet väkivaltaisuudet kuormittivat traumasairaalamme Tabarressa ja kahta muuta sairaalaa etenkin toukokuussa 2022.

Epävakaa turvallisuustilanne loi myös henkilökuntaamme ja tarvikkeisiin kohdistuvia riskejä. Jouduimme keskeyttämään Drouillardin sairaalamme toiminnan useasti Cité Soleilin alueen jatkuvien aseellisten yhteenottojen vuoksi.

Harkovaan jääneet hakivat turvaa metroasemista. Perustimme useille niistä liikkuvia klinikoita, joilla hoidettiin muun muassa hengitystieinfektioita ja verenpainetautia. Suurin osa metroasemilla olevista oli iäkkäitä tai haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä. Ukraina, huhtikuu 2022. Kuva: Mohammad Ghannam/Lääkärit Ilman Rajoja

Ukrainan sota kärjistyi

Olemme toimineet itäisessä Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien. Helmikuussa Venäjä käynnisti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan ja sen seurauksena sota eskaloitui. Vastasimme tilanteeseen nopeasti muun muassa tarjoamalla tarvikkeita ja koulutusta paikallisille terveydenhoidon ammattilaisille.

Tarjosimme sairaanhoitoa ja mielenterveyspalveluja niin koteihinsa jääneille ihmisille kuin maan sisäisille pakolaisillekin, sekä naapurimaihin paenneille.

Kärjistynyt sota loi toiminnallemme uusia haasteita ja vaati nopeaa toiminnan laajentamista. Henkisten ja fyysisten traumojen hoidon lisäksi väestön jo olemassa olevat terveydelliset tarpeet, kuten krooniset sairaudet, vaativat resursseja. Tämän lisäksi meidän piti sopeutua nopeasti muuttuvaan tilanteeseen, sekä muuttuviin rintamalinjoihin.

Tätä varten otimme käyttöön sairaanhoitoon ja potilaiden kuljettamiseen erikoistuneita sairaalajunia, liikkuvia klinikoita sekä puhelinvastaanottoja kroonisia sairauksia sairastaville.

Tuimme paikallisia viranomaisia covid-19-rokotteiden jakamisessa Idlibissä kymmenen kiinteän ja liikkuvan rokotustiimin voimin. Syyria, elokuu 2022. Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja

Covid-19 –pandemia jätti pysyviä vaikutuksia

Covid-19-pandemia jatkui jo kolmatta vuotta. Jatkoimme hoidon tarjoamista muun muassa Irakissa ja Swazimaassa, sekä annoimme rokotuksia Libanonissa, Etelä Afrikassa ja Ugandassa.

Vaikka covid-19-pandemian vaatima avustustyö on viimeisen vuoden aikana vähentynyt, sen jälkivaikutuksia hoidetaan yhä. Terveydenhuollonjärjestelmien ylikuormittuminen johti muun muassa rokoteohjelmien keskeytymiseen, mistä seurasi pieniempiä paikallisia epidemioita. Siksi jatkamme paikallisten terveyskeskusten ja sairaaloiden tukemista.

Maailmanlaajuinen pandemia myös osoitti, miten epätasa-arvoisesti lääkeresurssit jakautuvat. Access-kampanjamme jatkaa työtä elintärkeiden lääkkeiden patenteista luopumiseksi.

Lapsi saa rokotteet koleraa vastaan Libanonissa, missä osallistuimme terveysministeriön käynnistämään rokotuskampanjaan. Tarjosimme kolerarokotteita erityisesti matalan tulotason alueilla asuville libanonilaisille ja pakolaisille, joiden riski sairastua tartuntatauteihin on erityisen suuri. Libanon, marraskuu 2022. Kuva: Mohamad Cheblak/Lääkärit Ilman Rajoja

Koleratapaukset lisääntyivät merkittävästi

Jopa kolmessakymmenessä maassa raportoitiin koleraa vuonna 2022. Koleraa esiintyi myös maissa, joissa sitä ei ollut todettu vuosiin. Esimerkiksi Haitissa puhkesi merkittävä koleraepidemia kolmen vuoden tauon jälkeen. Vuoden loppuun mennessä sairastuneita oli yli 15 000. Suurin osa heistä sai hoitoa kauttamme. Avustimme myös rokoteohjelman toteuttamisessa.

Hoidimme kolerapotilaita myös muun muassa Nigeriassa, Syyriassa, Kamerunissa ja Keniassa. Luonnonkatastrofit, ilmastonmuutos, pula vedestä sekä humanitaariset kriisit, kuten konfliktit, ovat kasvattaneet koleratapausten määrää jälleen maailmanlaajuisesti.

Maailmanlaajuisen rokotepulan vuoksi kolerarokotteiden hätätoimituksia hallinnoiva, Maailman terveysjärjestö WHO:n alaisuudessa toimiva kansainvälinen koordinaatioryhmä ICG joutui tekemään poikkeuksellisen päätöksen: kolerarokoteohjelmassa suositeltiin väliaikaisesti yhtä rokoteannosta kahden sijaan, millä mahdollistettiin edes osittainen suoja suuremmalle osalle väestöä.

Ihmiset kävelevät tulvavallien välistä tietä pitkin Bentiun maansisäisten pakolaisten leiriin. Padot estävät leirin tulvimisen. Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten tulvia. Etelä-Sudan, huhtikuu 2022. Kuva: Peter Caton

Ilmastokriisin vaikutukset näkyivät työssämme

Ilmastokriisi on myös terveyskriisi ja humanitaarinen kriisi. Tarjoamme sairaanhoitoa monissa maissa, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa suhteettoman paljon. Se vaikuttaa ihmisten terveyteen monin tavoin esimerkiksi lisääntyvien sään ääri-ilmiöiden myötä.

Toimitimme apua muun muassa Etelä-Sudanin ja Etelä Afrikan tulviin, Somalian kuivuuteen sekä Madagaskarin ja Filippiinien hirmumyrskyihin.

Tarjosimme tammikuussa hoitoa aliravitsemukseen N’Djamenan kaupungin laitamilla Tšadissa. Kuukausia myöhemmin samalla alueella oli poikkeuksellisia rankkasateita, jotka johtivat tulviin ja pakottivat tuhannet jättämään kotinsa.

Kesäkuussa myös Pakistanissa oli vakavia tulvia, jotka pyyhkäisivät suuren osan maasta alleen. Katastrofin seurauksena 30 miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa, tuhansia loukkaantui tai menehtyi. Tarjosimme terveydenhoitoa, ruokaa, vettä sekä sanitaatio- ja hygieniapalveluita Sidhin ja Balochistanin maakunnissa.

Aloimme myös työskennellä Kiribatissa, jossa terveydellisten haasteiden lisäksi väestöä uhkaa merenpinnan nousu.

Hannatun kaksostyttäret Hassana ja Hussena saivat apua aliravitsemukseen terapeuttisessa ruokintakeskuksessa, Kebbissä. Nigeria, heinäkuu 2022. Kuva: KC Nwakalor

Lasten aliravitsemus lisääntyi

Aliravitsemusta oli edelleen huolestuttavan paljon.

Aliravitsemuksen lisääntymiseen vaikuttavat monet syyt ja tekijät. Esimerkiksi kuivuus, heikot sadot, romahtanut talous, konfliktit ja ruoan hintojen nousu vaikuttavat aliravitsemuksen lisääntymiseen. Hoidimme vuonna 2022 suuria määriä aliravitsemusta sairastavia lapsia.

Muun muassa Nigeriassa, Etiopiassa, Keniassa, Afganistanissa, Tsadissa ja Jemenissä todettiin hälyttävä määrä aliravitsemusta.

San Vicenten vastaanottokeskukseen saapuu siirtolaisia muun muassa Haitista, Venezuelasta, Kuubasta, Senegalista, Kamerunista, Bangladeshista ja Nepalista. Tarjoamme keskuksessa sairaanhoitoa ja mielenterveystukea. Panama, tammikuu 2022. Kuva: Oliver Barth/Lääkärit Ilman Rajoja

Näimme, kuinka siirtolaisiin kohdistui pushbackeja eli laittomia palautuksia

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi jopa sadan miljoonan ihmisen joutuneen jättämään kotinsa vuonna 2022. Monen matka tyssäsi Euroopassa Valko-Venäjän ja Latvian, sekä Liettuan ja Puolan välisille rajoille. Siellä siirtolaisiin kohdistui jatkuvasti pushbackeja eli laittomia palautuksia.

Helmikuussa kärjistynyt sota Ukrainassa paljasti eurooppalaisten pakolaislinjausten kaksinaismoralismin. Kun miljoonat ukrainalaiset pakenivat konfliktia, heidän pääsynsä EU-maihin järjestettiin pikaisesti. Samaan aikaan muualta konfliktia paenneet ovat yhä jumissa Valko-Venäjän rajalla. Tämän lisäksi olemme kohdanneet haasteita auttaa ihmisiä raja-alueilla.

Moni joutuu tekemään ensin erittäin vaarallisen matkan Välimeren yli. Syyskuussa 2022 Malta pakotti aluksen viemään keskiseltä Välimereltä pelastetut ihmiset meri- ja kansainvälisen lain vastaisesti Egyptiin. Pakolaisia on palautettu lakien vastaisesti myös Libyaan EU:n tukemana, vaikka YK ja EU:n komissio ovat myöntäneet, ettei maahan ole turvallista palauttaa ihmisiä.

Pushbackeja tehtiin myös Meksikon pohjoisella rajalla nojaamalla Yhdysvaltojen vuosikymmeniä vanhaan sääntö 42:een, joka otettiin laajalti käyttöön toukokuussa 2020 covid-19-pandemian vaatimaan rajanylitysten tiukentamiseen vedoten.

Pakolaiset kohtaavat ihmisoikeuksiaan loukkaavaa kohtelua myös Aasiassa. Viisi vuotta sitten yli 750 000 rohingaa joutui pakenemaan äärimmäisen väkivallan seurauksena Rakhinen osavaltiosta Myanmarista, eikä heidän tilanteensa ole parantunut vieläkään.

7-vuotias lääkkeille vastustuskykyistä tuberkuloosia sairastava Vaishnavi saa lääkettä äidiltään. Intia, helmikuu 2022. Kuva: Prem Hessenkamp

Tuberkuloosin hoito kehittyi

Loppuvuodesta julkaistiin tutkimus, jossa selvitettiin puoli vuotta kestävän suun kautta otettavan lääkityksen tehokkuutta ja turvallisuutta lääkeresistentin tuberkuloosin hoidossa.

Lääkekuuri paransi 90 prosenttia potilaista. Ero aiempiin tuberkuloosin lääkehoitoihin on suuri: ne kestivät yleensä kaksi vuotta, ja vain puolet potilaista parantui.

Uusi hoito on nyt päivitetty osaksi kansainvälisen terveysjärjestön (WHO) tuberkuloosin hoito-ohjetta. Lyhyempien suun kautta otettavien tuberkuloosilääkekuurien laaja käyttöönotto tulee edistämään merkittävästi ihmisten hoitoon pääsyä ja parantumista. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos lääkkeiden hinnat ovat edullisia.

Vauvoja hoidetaan vastasyntyneiden tehohoitoyksikössä tukemassamme sairaalassa Lashkar Gahissa. Vastasyntyneiden hoidon lisäksi tuemme muun muassa ensiapupoliklinikkaa, kirurgista osastoa ja synnytysosastoa. Afganistan, tammikuu 2022. Kuva: Oriane Zerah

Humanitaarisen työn tarjoaminen oli yhä vaikeampaa

Toimintamme on vaikeutunut entisestään muun muassa kansalaisjärjestöihin kohdistuvat vastustuksen vuoksi.

Jouduimme lopettamaan projektimme Mamfessa, Kamerunissa, mikä vaikutti terveydenhuollon saatavuuteen alueella, jossa tarpeet sille ovat suuret. Myös Tigrayssa ja muualla Etiopiassa sairaanhoidon tarjoaminen on ollut vaikeaa. Humanitaarisen avun toimittamista on jopa kriminalisoitu, muun muassa Malissa ja Nigerissä, mikä on vaikeuttanut merkittävästi konfliktien keskellä elävien ihmisten auttamista.

Afganistanin islamilainen emiraatti rajoitti tyttöjen ja naisten kouluttautumista, sekä kielsi naisia työskentelemästä kansalaisjärjestöissä. Toistaiseksi olemme voineet pitää naishenkilökuntamme maassa. Uusi lainsäädäntö estää naispuolisia lääketieteen ja terveydenhoitoalan opiskelijoita myös suorittamasta tutkintojaan loppuun. Tämän seurauksena suuri osa ylikuormittuneen terveydenhuoltojärjestelmän kipeästi tarvitsemista ammattilaisista jää työllistymättä.

Lue lisää

msf.org

Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Kannanotto: Kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja kansainvälisen tuomioistuimen päätöksiä on noudatettava

Lue lisää

Kannanotto: Gazaan tarvitaan välitön ja pysyvä tulitauko

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Kannanotto: “Ruandan malli” on julma ja vaarallinen

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Cookie Settings