© Karin Huster, Lääkärit Ilman Rajoja
Al-Aqsan sairaalaan tuotiin lauantaina 8.6. satoja vakavasti loukkaantuneita potilaita. "Sairaalassa vallitsi täydellinen kaaos. Ylivoimaista tilannetta pahensi se, että jouduimme muutaman päivän aikana hoitamaan peräkkäisiä suuronnettomuustilanteita, kun tiheään asuttuja alueita pommitettiin", kertoo kuvan ottanut Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääketieteellinen asiantuntija Karin Huster.

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Kesäkuun aikana yli 800 ihmistä on saanut surmansa ja yli 2400 haavoittunut Israelin joukkojen voimakkaissa pommituksissa ja maahyökkäyksissä Gazan kaistalla.

Viime viikkoina hyökkäykset ovat näkyneet Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemissa hoitolaitoksissa Rafahissa ja Gazan keskiosassa erittäin suurina potilasmäärinä.

Paikallisten terveysviranomaisten mukaan pelkästään lauantaina 8. kesäkuuta kuoli 274 ihmistä. Tuolloin yli 60 vakavasti loukkaantunutta potilasta, myös tajuttomia lapsia, toimitettiin Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemaan Nasserin sairaalaan.

Samaan aikaan al-Aqsan sairaalassa järjestö tuki lääkintäryhmiä, jotka ottivat vastaan 420 haavoittunutta ja 190 kuollutta. Uhrien joukossa oli sielläkin paljon lapsia. Vastaanotetuilla oli irronneita raajoja, vakavia vammoja, palovammoja ja avomurtumia.

“Miten yli 800 ihmisen, myös pienten lasten, tappamista yhden viikon aikana ja satojen muiden vammauttamista voidaan pitää kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisena sotilasoperaationa? Israelin puhe kaikkiin varotoimenpiteisiin ryhtymisestä on pelkkää propagandaa”, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön hätäyksikön johtaja Brice de le Vingne.

Aiemmin samalla viikolla Israel pommitti toistuvasti niin sanottuja turvavyöhykkeitä: pakolaisleirejä, koulua ja useita humanitaarisia varastoja.

”Palestiinalaisten epäinhimillistäminen on ollut tämän sodan tunnusmerkki”, de le Vingne sanoo.

Nämä iskut ovat viimeisin julmuuksien jatkumosta, ja ne osoittavat, millaista sotaa Israel käy.

”Hyökkäykset jauhoa jonottavien ihmisten kimppuun, telttaleiriin tai avustustyöntekijöiden tappaminen ja sairaaloiden tuhoaminen ovat johtaneet vain diplomaattiseen poseeraukseen, tyhjiin sanoihin ja häkellyttävään toimettomuuteen”, toteaa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja Linda Konate.

Lääkärit Ilman Rajoja kehottaa Israelia lopettamaan välittömästi nämä joukkomurhat. Järjestö kehottaa myös Israelin liittolaisia, kuten Yhdysvaltoja, Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja Euroopan unionin jäsenvaltioita, tekemään kaikkensa vaikuttaakseen Israeliin, jotta se lopettaisi hyökkäykset siviilejä ja siviili-infrastruktuuria vastaan Gazassa.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi 10. kesäkuuta Yhdysvaltojen esittämän päätöslauselman, jossa vaadittiin tulitaukoa ja humanitaarisen avun rajoittamatonta toimittamista.

”Tulitaukoa ja siihen liittyvää avun toimittamista on helpotettava välittömästi, ja toisin kuin aiemmissa ja vastaavissa päätöslauselmissa, se on pantava täytäntöön välittömästi. Jos näin ei tehdä, lisää ihmishenkiä menetetään”, Konate vaatii.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Arvoisat pääministeri Petteri Orpo ja ulkoministeri Elina Valtonen, kirjoitan Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön edustajana vedotakseni Teihin ja Suomen hallitukseen, jotta tekisitte kaikkenne varmistaaksenne välittömän ja jatkuvan tulitauon Gazassa. Teidän on vaadittava Israelin hallitusta lopettamaan kuolettavat hyökkäykset palestiinalaissiviilejä kohtaan ja sallimaan välttämättömän humanitaarisen avun pääsyn Gazaan. Vaikka viikon aselepo oli ensimmäinen merkki inhimillisyydestä viikkoja kestäneen säälimättömän…
Cookie Settings