Välimeren etsintä- ja meripelastustoiminta

© Candida Lobes/MSF
Meripelastajat havaitsivat ihmisiä täynnä olevan kumiveneen lähellä Libyan rannikkoa. Kyydissä oli 90 ihmistä, joista 35 oli lapsia. Heidät pelastettiin ja vietiin Geo Barents -alukselle turvaan.

Väkivalta, sota, vaino. Esimerkiksi näiden kerrotaan olevan syitä pakenemiseen. Vuosittain tuhannet pyrkivät Eurooppaan Välimeren yli hakemaan turvaa. Pakomatka on vaarallinen, ja EU-maat ovat sulkeneet käytännössä kaikki turvalliset reitit hakea suojelua. Moni joutuu turvautumaan äärimmäisiin keinoihin.

Olemme suorittaneet etsintä- ja pelastustoimintaa Välimerellä sekä hoitaneet Libyan pidätyskeskuksissa olevia siirtolaisia ja pakolaisia vuodesta 2015 lähtien.

Vuoden 2015 jälkeen

  • olemme pelastaneet 88 186

    ihmistä mereltä.

© Michela Rizzotti/MSF

Miksi toimimme etsintä- ja pelastustehtävissä Välimerellä?

Keskisen Välimeren etsintä- ja pelastustyömme tarkoitus on pelastaa ihmisiä hengenvaaralliselta merimatkalta ja tuoda julki EU-maiden tappavan pakolaispolitiikan seuraukset. Euroopan Unionin valtiot ovat asettaneet vihamielisellä politiikallaan ihmiset hengenvaaraan ja jättäneet vastuullaan olevan meripelastuksen kansalaisjärjestöjen harteille.

Vuodesta 2014 noin 26 000 ihmisen arvioidaan menehtyneen tai kadonneen Välimerellä. Todellinen luku on luultavasti vielä korkeampi, mutta tarkkaa lukua on mahdotonta arvioida raportoimattomien haaksirikkojen vuoksi.

Missä etsintä- ja pelastustyötä tehdään?

Haaksirikot tapahtuvat yleisimmin keskisen Välimeren reitillä Libyasta Maltalle ja Italiaan reitin pituuden ja vaarallisuuden vuoksi. Kaikki pelastustehtävämme tapahtuvat kansainvälisillä merialueilla ja etsintäalueemme ulottuu 24–30 meripeninkulman päähän Libyan rannikosta. Kansainvälisen merioikeuden mukaan merihädästä pelastetut ihmiset tulee viedä lähimpään turvalliseen satamaan. Keskisellä Välimerellä tapahtuvissa pelastustöissä lähin turvallinen paikka on yleensä Italia.

Suuri osa pelastamistamme ihmisistä on kulkenut Libyan kautta. Olot maan pidätyskeskuksissa ovat täysin epäinhimillisiä. Useat pelastamamme ihmiset kertovat kokeneensa tai todistaneensa Libyassa pakolaisiin ja siirtolaisiin kohdistuvaa äärimmäistä väkivaltaa, kuten pahoinpitelyä, seksuaalista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä. Libya ei ole turvallinen paikka pakolaisille tai siirtolaisille, vaikka ihmisiä palautetaankin sinne EU:n tuella. Tämän ovat vahvistaneet myös YK ja EU:n komissio. Vaadimme EU-mailta välitöntä siirtolaisten palautusten lopettamista Libyaan.

© Skye McKee/MSF

Keitä autamme?

Pelastamamme ihmiset kertovat paenneensa esimerkiksi väkivaltaa, sotaa ja vainoa. Pakeneminen on yleensä ainoa vaihtoehto. Pakomatka on usein hyvin vaikea. Pakolaiset ja siirtolaiset ovat haavoittuvassa asemassa, ja myös itse pakomatka uhkaa usein ihmisten henkeä ja terveyttä.

Miten etsintä- ja meripelastustyötä tehdään?

Työskentelemme pelastusalus Geo Barentsilla. Etsintä- ja meripelastustyön lisäksi tarjoamme ensiapua ja muuta sairaanhoitoa. Laivalla työskentelee 21 avustustyöntekijää ja 15 miehistön jäsentä.

Miten autamme?

Sairaanhoito

Arvioimme ihmisten hoidontarpeet heti pelastuksen jälkeen ja heidät, ketkä vaativat välitöntä hoitoa, siirretään aluksemme ensiapuosastolle. Polttoaineen ja suolaveden aiheuttamat palovammat, hengitystien tulehdukset, säryt ja pahoinvointi ovat yleisiä. Myös raskaana olevia naisia on pelastettu ahtaista veneistä, ja jotkut ovat jopa synnyttäneet pelastusaluksellamme kätilön avustamana. Kaikista vakavimmissa tapauksissa voimme saada apua paikallisilta viranomaisilta esimerkiksi sairaskuljetuksiin meriteitse tai lentäen.

Mielenterveyden tuki

Jokainen pelastusaluksemme työntekijä on koulutettu tarjoamaan psykologista ensiapua. Laivalla on myös psykologi, jota merestä pelastettujen ihmisten on mahdollista päästä tapaamaan. Kuulemme usein järkyttäviä kertomuksia kidutuksesta ja kaltoinkohtelusta. Moni on matkansa aikana joutunut pahoinpidellyksi tai kokenut seksuaalista väkivaltaa. He ovat ehkä jättäneet taaksensa perheen ja ystävät tai todistaneet kanssaan matkustaneiden ihmisten kuolemia tai katoamisia.

© Candida Lobes/MSF

Kuinka etsintä- ja meripelastustyö rahoitetaan?

Toimintamme pohjaa yksityisten henkilöiden lahjoituksiin. Näin varmistamme riippumattomuutemme lisäksi nopean reagoinnin avuntarpeisiin ja yllättäviin kriiseihin. Vuodesta 2016 lähtien emme ole enää vastaanottaneet rahoitusta Euroopan Unionilta tai sen jäsenvaltioilta EU:n ihmisarvoa loukkaavien pakolaispoliittisten linjausten seurauksena.

Lue lisää

msf.org

Lisätietoa työstämme Välimerellä englanniksi linkistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kriisit ja katastrofit

Ilmastokriisi

Lue lisää

Luonnonkatastrofit

Lue lisää

Epidemiat ja pandemiat

Lue lisää

Lääkkeiden saatavuus

Lue lisää
Jemenissä alkoi sota vuonna 2015. Kuva on Haydanin sairaalasta.

Sodat ja konfliktit

Lue lisää
Isä ja poika odottavat laivan saapumista Italiaan öisen pelastusoperaation jälkeen.

Pakolaiset ja siirtolaiset

Lue lisää
Isä ja poika odottavat laivan saapumista Italiaan öisen pelastusoperaation jälkeen.

Pakolaiset ja siirtolaiset

Lääkärit Ilman Rajoja työskentelee ympäri maailman tarjotakseen pakolaisille sairaanhoitoa tai psykologista tukea. Pystytämme sairaaloita pakolaisleireille, autamme äitejä synnyttämään turvallisesti, rokotamme lapset epidemioita vastaan ja järjestämme puhdasta vettä. Noin 108,4 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. He pakenevat konfliktia tai vainoa. Etnisen taustan, uskonnon, kansalaisuuden tai poliittisen mielipiteen vuoksi oma kotimaa ei ole enää turvallinen, eikä…
© Kevin McElvaney
Cookie Settings