Lähteminen on Kariantti Kalliolle tuttua. Hän on ollut Lääkärit Ilman Rajoja -avustustyössä viisi kertaa.

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Anestesialääkäri Kariantti Kallio on ollut viisi kertaa avustustyössä. Kotiinpaluu on joka kerta katkeransuloinen hetki. 

Burundin Bujumburassa oli sadekausi. Lämpötila hipoi 25:tä astetta, kun anestesialääkäri Kariantti Kallio vastasi videopuheluumme. Kallio oli saapunut Burundiin vain tunteja aiemmin. Viimeksi hän oli ollut täällä vuonna 2019. Moni asia oli muuttunut muutamassa vuodessa.

“Lääkärit Ilman Rajoja on sulkemassa traumasairaalaa, jossa työskentelin kaksi vuotta sitten, ja luovuttaa vastuun traumahoidosta paikalliselle sairaalalle.”

Ennen pääsemistään lepäämään pitkän lentomatkan jäljiltä, Kallio oli luvannut kertoa meille kokemuksistaan avustustyöstä. Hän on ollut kahdesti Jemenissä, kerran Keski-Afrikan tasavallassa, ja oli nyt aloittamassa toista komennustaan Burundissa.

Anestesialääkäreiden avustuskeikat kestävät vain viisi viikkoa työn intensiivisyyden takia. Anestesialääkäri vastaa tilanteeseen kuin tilanteeseen. Päivät venyvät pitkiksi ja univajetta kertyy. Kallio myöntää, että työrupeama on tietynlainen henkinen ponnistus, mutta muistuttaa, että paikalliselle väestölle alueen tilanne on arkea.

“Silti ensimmäinen porukka, joka kantaa huolta avustustyöntekijöiden jaksamisesta on usein paikallinen työväestö. He ovat jatkuvasti murheissaan siitä, kuinka paljon joudumme valvomaan ja pyrkivät luomaan meille mahdollisuuksia levätä.”

Kun kaikkia ei voi pelastaa

Realiteetti avustustyössä on, ettei kaikkia potilaita aina pystytä pelastamaan. Potilaan menettäminen sattuu, mutta jonossa on lisää apua tarvitsevia potilaita. Miten työpäivää pystyy jatkamaan tällaisena päivänä? Kallio huokaisee syvään ennen kuin vastaa.

“Silloin on aika syvissä vesissä, kun se osuu kohdalle. He ovat jonkun äitejä, isiä ja lapsia. Silloin menee suoritusmoodiin: vaikka ihmishengen menettäminen on aina rankkaa, on kyettävä auttamaan seuraavia potilaita.”

Surulliset kokemukset palaavat kummittelemaan iltaisin yksin ollessa. Silloin auttavat fyysinen treeni, videopuhelut kotiin ja toisten työntekijöiden kanssa puhuminen. Joskus vaikeinta on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi voitu pelastaa Suomessa. Silloin maailman epäoikeudenmukaisuus iskee vasten kasvoja.  
Vastapainona surulle ovat onnelliset loput, joissa potilas toipuu ja palaa perheensä luo. Kallio sanoo, että avustustyöntekijänä lääkäri pääsee kokemaan potilaan toipumisprosessin eri vaiheet aivan toisella tavalla kuin Suomessa.  

Katkeransuloinen kotimatka

Jäähyväiset ovat katkeransuloinen hetki. Viidessä viikossa ehtii luoda ystävyyssuhteita. Tiimin kanssa tehdään intensiivisesti töitä ja koetaan paljon yhdessä. Kotiin on kuitenkin lähdettävä. Kallion mielestä avustustyössä vaakakuppi kaikkien kokemusten kanssa kallistuu aina myönteisen puolelle. Ihmisten lähimmäisenrakkaus hämmästyttää joka kerta.

“Paikalliset ihmiset ovat valmiita auttamaan toisiaan, vaikka se olisi riski heille itselleen. Esimerkiksi maissa, joissa on sota, kokonaistilanne voi olla synkkä, raskas ja surullinen. Silti kaikki kallistuu positiiviseen lopuksi. Kun näkee onnellisia loppuja tulee muistutetuksi joka päivä siitä, miksi alun perin halusi lääkäriksi.”

Ennen töiden alkua Burundissa Kalliolla oli edessään vielä koronakaranteeni. Hän kuvaili odottavansa töiden alkua innolla. Ennen tätä kaikkea lääkärin matka käy seuraavaksi höyhensaarille. Kallio oli viettänyt Burundissa haastatteluhetkellä vasta alle vuorokauden ja takana oli miltei 24 tuntia matkustamista.

Teksti: Jenny Mäkinen 

Uutinen

Lääkärit Ilman Rajoja 50 vuotta

Lue lisää
Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
Välimeri

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.
Afganistan

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Lue lisää
Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Taistelut Afganistanissa ovat olleet intensiivisiä jo toukokuusta asti, mutta viime viikkoina yhteenotot Afganistan armeijan ja Afganistanin islamilaisen emiraatin (tunnetaan myös nimellä Taleban) välillä ovat muuttuneet yhä rajummiksi ja siirtyneet lähemmäs urbaaneja alueita, kuten Lashkar Gahin kaupunkia Helmandin provinssissa. “Tiheästi asutuilla alueilla on ollut jatkuvaa ammuskelua, ilmaiskuja ja kranaattitulitusta. Taloja pommitetaan, ja useat ihmiset ovat saaneet…
© MSF/Tom Casey
Cookie Settings