Uusi rokote puolittaa kuolleisuuden ebolassa

© Samuel Sieber/MSF
Lapsi saa tutkittavan rVSV-ZEBOV-ebolarokotteen Kongon demokraattisessa tasavallassa vuonna 2019.

Uusi ebolarokote puolittaa taudin kuolleisuuden epidemian aikana, Epicentre-tutkimusyksikkömme tutkimus osoittaa. Kuolemanriski pienenee myös niillä, jotka ovat jo saaneet tartunnan.

“Ihmisiä kuolee, ja paljon. Potilaan tila voi muuttua hyvin nopeasti: tänään eräs kymmenvuotias poika söi ja joi istualtaan ja sanoi voivansa kohtalaisen hyvin, mutta kun puolen tunnin jälkeen oltiin siirtämässä häntä toiseen telttaan, hän vaan yhtäkkiä lakkasi hengittämästä.”

Tämä on merkintä yhdeltä henkilökuntamme jäseneltä, joka työskenteli ebolan hoitokeskuksessa Sierra Leonessa Länsi-Afrikan epidemian aikaan.

Pääasiassa Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa vuosina 2014–2016 ollut Länsi-Afrikan ebolaepidemia on historian tuhoisin. Kun aiemmissa epidemioissa oli ollut enimmillään joitain satoja vahvistettuja tartuntoja, tällä kertaa yli 28 000 ihmistä sai tartunnan ja yli 11 000 kuoli Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan.

Tuolloin ebolaan ei ollut vielä kehitetty tehokkaita rokotteita eikä hoitoja, ja Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön henkilökunta pystyi vain lievittämään oireita. Nyt uusi rokote tuo lisää toivoa taudin ehkäisyyn ja hoitoon.

Uusi rokote antaa toivoa

Länsi-Afrikan epidemian jälkeen rahoitus uusien hoitojen ja rokotteiden kehittämiseksi lisääntyi merkittävästi ja markkinoille on tuotu sekä rokotteita että hoitoja ebolaa vastaan. Nyt lääketieteen The Lancet -aikakausilehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että yksi uusista ebolarokotteista, rVSVΔG-ZEBOV-GP, on niin tehokas, että se puolittaa kuolleisuuden, kun sitä annetaan epidemian aikana.

Tutkimuksen aikana rokotettiin 2 279 potilasta, joilla oli vahvistettu ebolatartunta. Rokotettujen potilaiden kuolemanriski pieneni 56 prosentista 25 prosenttiin iästä ja sukupuolesta riippumatta.

”Tulokset osoittavat, että laajamittaisesta rokottamisesta on hyötyä ebolaepidemian puhjetessa. Rokote vähentää kuolemanriskiä myös niillä, jotka ovat jo saaneet tartunnan. Tämä on todellakin merkittävä edistysaskel taistelussa tätä tappavaa tautia vastaan”, kertoo Etienne Gignoux, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Epicentre-tutkimusyksikön epidemiologian päällikkö.

Lääkärit Ilman Rajoja toteutti rokotetutkimuksen yhteistyössä Kongon demokraattisen tasavallan terveysviranomaisten sekä INRB-tutkimuslaitoksen kanssa. Tutkimusrokotukset toteutettiin Kongon demokraattisessa tasavallassa ebolaepidemian aikana vuosina 2018–2020.

Mikä on ebola?

Ebola on yksi kaikista vaarallisimmista virustaudeista, ja sen oireita ovat korkea kuume, oksentelu ja vakava verenvuoto. Taudin kuolleisuus vaihtelee sen mukaan, minkä ebolaviruksen aiheuttama tauti on kyseessä. Ilman hoitoa tietyn ebolaviruksen aiheuttaman taudin kuolleisuus voi olla jopa 90 prosenttia. Ebolaepidemiat puhkeavat, kun ihmiset joutuvat kosketuksiin tartunnan saaneiden eläinten, usein lepakoiden, kanssa.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Cookie Settings