© Jean-Pierre Amigo

Ukrainan sota

Lääkärit Ilman Rajoja on paikan päällä Ukrainassa ja naapurimaissa. Toimitamme alueelle lääkkeitä ja sairaanhoidon tarvikkeita sekä annamme sairaaloille ukrainalaisten pyytämää täydennyskoulutusta. Lisäksi siirrämme potilaita lääkintäjunalla ja ambulanssilla Ukrainan itäosista hoitoon maan turvallisempiin osiin. Tarjoamme humanitaarista apua turvallisesti ja puolueettomasti.

KIITOS TUESTANNE

Laajan Ukrainaan osoitetun tuen ansiosta olemme saaneet riittävästi lahjoituksia kattamaan Ukrainan toimintamme tällä hetkellä, ja olemme kaikesta tästä tuesta todella kiitollisia. Periaatteisiimme kuuluu, että keräämme varoja maihin tai projekteihin vain humanitaaristen tarpeiden ja toimintamahdollisuuksiemme mukaan. Tästä syystä emme voi nyt vastaanottaa Ukrainaan korvamerkittyjä lahjoituksia.

 

Apua tarvitaan tälläkin hetkellä monessa kriisissä eri puolilla maailmaa. Siksi keräämme varoja myös muihin kriiseihin esimerkiksi hätäapurahastomme kautta. Kun kriisi iskee, eri puolilla maailmaa toimivat ammattilaisemme voivat käydä töihin välittömästi. Juuri hätäapurahaston turvin pystyimme toimimaan nopeasti myös Ukrainassa keväällä 2022.

Miten Lääkärit Ilman Rajoja vastaa tilanteeseen nyt?

Lääkärit Ilman Rajoja on paikan päällä Ukrainassa. Tarve humanitaariselle ja lääkinnälliselle avulle on suuri.

Ukrainalaiset lääketieteen ammattilaiset työskentelevät kellon ympäri äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa rintaman lähialueilla olevissa sairaaloissa. Tuemme heitä muun muassa toimittamalla lääkintätarvikkeita. Lisäksi tarjoamme teknistä tukea ja koulutusta.


Sodassa lääkärit ja hoitajat tarvitsevat uudenlaista osaamista. Ukrainassa lääkärit ovat kokeneita ja monet pitkälle kouluttautuneita erikoislääkäreitä. Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa lääketieteellisiä lahjoituksia ja koulutusta sairaaloille, lääkäreille, sairaanhoitajille sekä vapaaehtois- ja kansalaisjärjestöille Ukrainassa samalla tunnistaen ja vastaten lääketieteellisiin humanitaarisiin tarpeisiin, kun niitä tulee esiin.


Muun muassa potilaiden vammat ja kertomukset osoittavat, että siviilien turvallisuutta ei huomioida. Ihmisiä kuolee ja haavoittuu kodeissaan sekä pakomatkalla. Hoidamme erittäin haavoittuvassa asemassa olevia potilaita, kuten ikääntyneitä, jotka eivät ole ehtineet turvaan kellareihin pommitusten alkaessa. Hyökkäykset kohdistuvat myös vilkkaisiin asuinalueisiin ja siiviili-infrastruktuuriin, kuten sairaaloihin ja rautatieasemille. Myös sähkökatkot ovat aiheuttaneet hankaluuksia etenkin kylminä vuodenaikoina.


Olemme syvästi huolissamme konfliktin seurauksista Ukrainassa asuvien terveyteen. Tänä ratkaisevana aikana on tärkeää, että jokainen voi jatkossakin saada tarpeellista terveydenhuoltoa. Yhdeksän vuotta kestäneen konfliktin jaloissa eläneillä ihmisillä oli jo ennen nykyistä sotaa erityisiä sairaanhoidon tarpeita. Olemme huolissamme pitkittyneiden taistelujen vaikutuksista potilaisiin. Pyrimme varmistamaan hoidon ja säännöllisen lääkityksen jatkumisen haavoittavassa asemassa oleville potilaille, kuten vanhuksille, vammaisille ja kroonisia sairauksia sairastaville, jotta heidän tilansa ei pahenisi.


Lääkärit Ilman Rajoja haluaa varmistaa lääkkeiden jatkuvan saatavuuden hiv- ja tuberkuloosipotilaille sekä lääkeresistenssiä tuberkuloosia sairastaville potilaille. Olemme tehneet useita lahjoituksia sekä Ukrainassa että naapurimaissa varmistaaksemme, että paikalliset terveydenhuoltolaitokset voivat tarjota potilaille lääkkeitä, jotta he voivat jatkaa hoitoaan. Tällä hetkellä nämä ohjelmat ovat tauolla, mutta pyrimme jatkamaan niitä.


Myös mielenterveyshuoltoon tarvitaan tukea. Tarjoamme yksilö- ja ryhmäistuntoja, sekä mielenterveyskoulutusta terveydenhuollon ammattilaisille. Olemme havainneet ihmisten kärsivän voimakkaasta pelosta, jatkuvasta stressistä, huolesta, toivottomuudesta ja paniikkikohtauksista. Pyrimme myös varmistamaan, että psyykkisistä sairauksista kärsivillä on mahdollisuus saada lääkitystä ja hoitoa.
Sota muuttuu nopeasti, ja potilaidemme ja henkilökuntamme turvallisuus on meille tärkeintä. Yksi asia on kuitenkin varma: ihmiset konfliktin keskellä tarvitsevat mahdollisimman paljon tukea.

TUE TYÖTÄMME KRIISIALUEILLA

Riippumattomana ja puolueettomana, sairaanhoitoon keskittyvänä humanitaarisena järjestönä Lääkärit Ilman Rajoja voi reagoida nopeasti hätätilanteisiin ja toimittaa kiirreellistä sairaanhoitoa apua tarvitseville ihmisille –riippumatta siitä, keitä he ovat.

 

Ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi autat varmistamaan, että olemme valmiina tarjoamaan lääketieteellistä apua siellä, missä hätä on suurin.

Työmme Ukrainassa

Lääkärit Ilman Rajoja on työskennellyt Ukrainassa vuodesta 1999, muun muassa hoitanut tuberkuloosia ja C-hepatiittia sairastavia ihmisiä.


Dniprossa ja Zaporižžjassa työskentelemme vastaanottokeskuksissa ja turvakodeissa sekä niiden lähiympäristössä tarjotaksemme mielenterveystukea ihmisille, jotka ovat onnistuneet pakenemaan alueilta, joissa konflikti on ollut voimakas. Hostomelissä Kiovan lähellä otamme vastaan potilaita, mukaan lukien lapsia, joilla on vakavia psyykkisiä vaivoja.


Donetskin maakunnassa olemme pyrkineet parantamaan etulinjan lähellä sijaitsevissa kylissä ja kaupungeissa asuvien heikossa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksia saada terveydenhuoltoa. Olemme tarjonneet myös koulutusta ja tukea lääkäreille ja sairaanhoitajille, jotka työskentelevät kontaktilinjan lähellä sijaitsevissa terveyskeskuksissa. Olemme kouluttaneet lääkäreitä ja sairaanhoitajia antamaan mielenterveysongelmiin liittyvää hoitoa ja tukea. Konfliktin koettelemille ihmisille mielenterveyden hoito on tärkeää, mutta perusterveydenhuollossa sitä ei ole aiemmin ollut saatavilla.
Konfliktin jatkuessa on ensisijaisen tärkeää varmistaa ihmisten pääsy terveydenhuoltoon ja lääkkeiden saatavuus.


Ihmiset ovat eläneet konfliktin keskellä jo yhdeksän vuotta Itäisessä Ukrainassa, ja sairaanhoidon tarpeet olivat korkeat jo ennen helmikuussa eskaloitunutta sotaa. Kannamme huolta pitkittyneiden taistelujen vaikutuksista potilaisiin, joista monet ovat iäkkäitä ja kärsivät kroonisista sairauksista. Konfliktin jatkuessa on ensisijaisen tärkeää varmistaa ihmisten pääsy terveydenhuoltoon ja lääkkeiden saatavuus.

Konfliktin jatkuessa on ensisijaisen tärkeää varmistaa ihmisten pääsy terveydenhuoltoon ja lääkkeiden saatavuus.

Ihmiset ovat eläneet konfliktin keskellä jo yhdeksän vuotta Itäisessä Ukrainassa, ja sairaanhoidon tarpeet olivat korkeat jo ennen helmikuussa eskaloitunutta sotaa. Kannamme huolta pitkittyneiden taistelujen vaikutuksista potilaisiin, joista monet ovat iäkkäitä ja kärsivät kroonisista sairauksista. Konfliktin jatkuessa on ensisijaisen tärkeää varmistaa ihmisten pääsy terveydenhuoltoon ja lääkkeiden saatavuus.

Lue uutisia Ukrainasta:

Lue lisää
Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Ukraina

Babushkat rintamalinjojen välissä – ikääntyneet naiset ilman terveydenhuoltoa Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää

Mielipide: Humanitaarista työtä tarvitaan enemmän kuin koskaan

Lue lisää

Vuosi 2022 pähkinänkuoressa

Lue lisää
Välimeri

Kannanotto: EU ei saa olla osallisena ihmishenkien menettämiseen Välimerellä

Lue lisää
Välimeri

Mielipide: Turvapaikkapolitiikan kiristäminen on Suomelta valtava virhe

Lue lisää
Sudan

Sudanin konflikti

Lue lisää
Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää

Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Tuhkarokko Kongon demokraattisessa tasavallassa: loputon taistelu yhtä maailman helpoimmin tarttuvaa tautia vastaan?

Lue lisää

Naisten hyvää seksuaaliterveyttä edistetään tabuja voittamalla

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Potilaskeskeinen lähestymistapa lääkeresistentin tuberkuloosin (DR-TB) hoitoon on edistänyt hoidon onnistumista Zhytomyrissa, Ukrainassa. Vielä sinä aamuna hän ei osannut aavistaa, että oli juuri tavannut tulevan vaimonsa. Sergey ei osannut arvata, että käynti jääkaapilla johtaisi lopulta ikimuistoiseen päivään. Aikaisena elokuisena aamuna Ukrainassa vuonna 2020 väsynyt 40-vuotias Sergey tapasi Natashan. Vielä sinä aamuna hän ei osannut aavistaa, että…
© Nitin George/MSF
Cookie Settings