© Jean-Pierre Amigo

Ukrainan sota

Lääkärit Ilman Rajoja on paikan päällä Ukrainassa ja naapurimaissa. Toimitamme alueelle lääkkeitä ja sairaanhoidon tarvikkeita sekä annamme sairaaloille ukrainalaisten pyytämää täydennyskoulutusta. Tarjoamme humanitaarista apua turvallisesti ja puolueettomasti.

UKRAINAN SOTA

Konflikti Ukrainassa
Venäjä käynnisti hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Miljoonat ihmiset ovat nyt vaarassa.

 

Turvaa hakevat ihmiset
Sodan vuoksi miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja paenneet rajojen yli naapurimaihin. Arvioiden mukaan yli viisi miljoonaa ihmistä joutuu pakenemaan kodistaan tämän konfliktin aikana.

Miten Lääkärit Ilman Rajoja vastaa tilanteeseen nyt?

Lääkärit Ilman Rajoja on paikan päällä Ukrainassa. Tarve humanitaariselle ja lääkinnälliselle avulle on suuri, ja se kasvaa nopeasti. Sodan kiihtyminen aiheuttaa toimituskatkoksia, jotka lisäävät tarvikepulaa merkittävästi.

Kilpailemme aikaa vastaan saadaksemme oikeat hätätilanteessa tarvittavat lääkintätarvikkeet oikeisiin paikkoihin mahdollisimman pian.

Normaali toimitusketju Ukrainaan on nyt katki, sillä yritykset, jotka ovat vieneet maan sairaaloihin lääkkeitä ja lääketieteellisiä tarvikkeita, eivät pääse tai uskalla mennä maahan. Siksi teemme kaikkemme viedäksemme Ukrainaan sairaaloiden kipeästi tarvitsemia lääkkeitä ja tarvikkeita.

Sodassa lääkärit ja hoitajat tarvitsevat uudenlaista osaamista. Ukrainassa lääkärit ovat kokeneita ja monet pitkälle kouluttautuneita erikoislääkäreitä, mutta viime vuosina vain harva heistä on hoitanut kranaattien, pommien tai muiden räjähtävien ammusten aiheuttamia vammoja. Tavanomaisessa hoitotyössä ei myöskään välttämättä kohtaa tilanteita, joissa potilaita on samanaikaisesti valtava määrä. Olemmekin järjestäneet sairaaloille niiden pyytämää lisäkoulutusta suuronnettomuuksien hallinnasta ja sotavammojen hoidosta. Tällaista koulutusta olemme järjestäneet paikan päällä Lvivin kaupungissa läntisessä Ukrainassa ja etäyhteyksin.

Olemme syvästi huolissamme konfliktin seurauksista Ukrainassa asuvien terveyteen. Tänä ratkaisevana aikana on tärkeää, että jokainen voi jatkossakin saada tarpeellista terveydenhuoltoa. Vaikka pitkäjänteiset projektimme hiv- ja tuberkuloosipotilaiden hoitamiseksi on jouduttu laittamaan sodan vuoksi tauolle, teimme kaikkemme varmistaaksemme potilaidemme hoidon jatkuvuuden. Kahdeksan vuotta kestäneen konfliktin jaloissa eläneillä ihmisillä oli jo ennen nykyistä sotaa erityisiä sairaanhoidon tarpeita. Olemme huolissamme pitkittyneiden taistelujen vaikutuksista potilaisiin, joista monet ovat iäkkäitä ja kärsivät kroonisista sairauksista.

Lääkärit Ilman Rajoja haluaa varmistaa lääkkeiden jatkuvan saatavuuden hiv- ja tuberkuloosipotilaille sekä lääkeresistenssiä tuberkuloosia sairastaville potilaille. Olemme tehneet useita lahjoituksia sekä Ukrainassa että naapurimaissa varmistaaksemme, että paikalliset terveydenhuoltolaitokset voivat tarjota potilaille lääkkeitä, jotta he voivat jatkaa hoitoaan.

Tarjoamme useiden naapurimaiden raja-alueilla psykologista ensiapua ja mielenterveystukea ja olemme valmiita antamaan ensiapua siellä, missä sitä tarvitaan.

Tämä hätätilanne muuttuu nopeasti, ja potilaidemme ja henkilökuntamme turvallisuus on meille tärkeintä. Yksi asia on kuitenkin varma: ihmiset konfliktin keskellä tarvitsevat mahdollisimman paljon tukea.

TUE KRIISIAPUAMME

Riippumattomana ja puolueettomana, sairaanhoitoon keskittyvänä humanitaarisena järjestönä Lääkärit Ilman Rajoja voi reagoida nopeasti hätätilanteisiin ja toimittaa kiireellistä sairaanhoitoa apua tarvitseville ihmisille – riippumatta siitä, keitä he ovat.

 

Lahjoittamalla voit auttaa varmistamaan, että voimme olla valmiina tarjoamaan lääketieteellistä apua kriisiaikoina Ukrainan kaltaisissa paikoissa.

Työmme Ukrainassa

Lääkärit Ilman Rajoja on työskennellyt Ukrainassa vuodesta 1999, muun muassa hoitanut tuberkuloosia ja C-hepatiittia sairastavia ihmisiä.

Donetskin maakunnassa olemme pyrkineet parantamaan etulinjan lähellä sijaitsevissa kylissä ja kaupungeissa asuvien heikossa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksia saada terveydenhuoltoa. Olemme tarjonneet myös koulutusta ja tukea lääkäreille ja sairaanhoitajille, jotka työskentelevät kontaktilinjan lähellä sijaitsevissa terveyskeskuksissa. Olemme kouluttaneet lääkäreitä ja sairaanhoitajia antamaan mielenterveysongelmiin liittyvää hoitoa ja tukea. Konfliktin koettelemille ihmisille mielenterveyden hoito on tärkeää, mutta perusterveydenhuollossa sitä ei ole aiemmin ollut saatavilla.

Luhanskin läänissä olemme tehneet yhteistyötä alueellisen hiv- ja tuberkuloosiohjelman kanssa jo vuoden ajan. Olemme tehneet yhteistyötä olemassa olevien terveydenhuoltolaitosten kanssa parantaaksemme pitkälle edenneen hi-viruksen diagnostiikka- ja hoitokapasiteettia. Olemme myös lahjoittaneet lääkkeitä infektioiden hoitoon sekä rokotteita, materiaaleja ja laboratoriolaitteita.

Luoteis-Ukrainassa Zhytomyrissä olemme tehneet yhteistyötä viranomaisten kanssa parantaaksemme ja tehostaaksemme lääkeresistentin tuberkuloosin hoitoa. Olemme muun muassa käynnistäneet tutkimusprojektin, jossa on kehitetty diagnostisia menetelmiä, psykologista ja sosiaalista tukea sekä uudempia ja tehokkaampia lääkkeitä, jotka annetaan vain suun kautta ja jotka aiheuttavat vähemmän sivuvaikutuksia kuin vanhat lääkkeet.

Mykolaivissa Etelä-Ukrainassa olemme tukeneet terveysviranomaisia C-hepatiittia sairastavien diagnosointi- ja hoitotyössä. C-hepatiitin sairastamiseen liittyy stigmaa ja syrjintää. Siksi olemme panostaneet myös psykososiaaliseen tukeen ja terveyskasvatukseen, minkä ansiosta yhä useammat potilaat ovat saattaneet hoidon loppuun asti, ja melkein kaikki on voitu julistaa terveiksi.

Olemme myös tukeneet myös viranomaisia covid-19-työssä Donetskissa ja Zhytomyrissä. Donetskin alueen Marinkassa meillä on ollut kaksi liikkuvaa tiimiä, jotka hoitavat kotona lieviä koronavirusinfektion oireita. Myös Donetskissa sijaitsevassa Krasnohorivkassa olemme tukeneet piirisairaalan henkilökuntaa potilaiden hoidontarpeen arvioinnissa ja seulonnassa sekä infektioiden hallinnassa.

Vaikka pitkäkestoiset tuberkuloosiin ja hiv-tartuntojen hoitoon liittyvät terveysohjelmamme Ukrainassa ovat tällä hetkellä tauolla, olemme edelleen maassa ja varaudumme tarjoamaan humanitaarista apua turvallisesti ja puolueettomasti.

Konfliktin jatkuessa on ensisijaisen tärkeää varmistaa ihmisten pääsy terveydenhuoltoon ja lääkkeiden saatavuus.

Ihmiset ovat eläneet konfliktin keskellä jo kahdeksan vuotta Itä-Ukrainassa, ja sairaanhoidon tarpeet olivat jo ennen tilanteen eskaloitumista korkeat. Kannamme huolta pitkittyneiden taistelujen vaikutuksista potilaisiin, joista monet ovat iäkkäitä ja kärsivät kroonisista sairauksista. Välittömästi ennen jännitteiden kärjistymistä olimme yhteydessä useisiin Donetskin ja Luhanskin alueiden sairaaloihin ensihoidon ja leikkausvalmiuden koulutuksen järjestämiseksi. Toimitimme lisäksi Mariupolin sairaalalle varustepaketin suuronnettomuuden varalle. Konfliktin jatkuessa on ensisijaisen tärkeää varmistaa ihmisten pääsy terveydenhuoltoon ja lääkkeiden saatavuus.

Lue uutisia Ukrainasta:

Lue lisää
Ukraina

Harkovan metroasemat muuttuivat klinikoiksi

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todisti sairaalan pommitusta Mykolajivissa, Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Pommitusten keskellä Mariupolissa – kirje työntekijältämme

Lue lisää
Ukraina

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Lue lisää
Ukraina

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Ajankohtaista

Osa-aikatyötä kesälle: hae lahjoittajapalvelun assistentiksi

Lue lisää
Liettua

Yli 2500 ihmisen pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava heti

Lue lisää
Sudanissa pakolaisleirillä sijaitsevan kenttäsairaalan työntekijöitä aamukierrolla.

Mikko Lintu

Sudan

Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

Lue lisää
Ukraina

Harkovan metroasemat muuttuivat klinikoiksi

Lue lisää

Koronarokotteiden ja -lääkkeiden patenttivapaus halutaan vesittää – vuodettu tekstiluonnos ei lupaa hyvää

Lue lisää

Talous- ja hallintopäällikkö

Lue lisää

Varainhankkija, kesätyö

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todisti sairaalan pommitusta Mykolajivissa, Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Pommitusten keskellä Mariupolissa – kirje työntekijältämme

Lue lisää
Ukraina

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Lue lisää
Ukraina

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Lue lisää
Ukraina

Humanitaarisia käytäviä tarvitaan, mutta ne eivät yksin riitä

Lue lisää
Sadat ihmiset pakenevat Ukrainan sotaa Lvivin juna-asemalla Ukrainassa.
Ukraina

Kysymyksiä ja vastauksia humanitaarisesta avusta Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja valmiudessa Ukrainassa ja naapurimaissa

Lue lisää
Ukraina

Ukrainan tilanne eskaloituu: Lääkärit Ilman Rajoja huolissaan potilaista

Lue lisää

Mikko Lintu

Sudan

Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Potilaskeskeinen lähestymistapa lääkeresistentin tuberkuloosin (DR-TB) hoitoon on edistänyt hoidon onnistumista Zhytomyrissa, Ukrainassa. Vielä sinä aamuna hän ei osannut aavistaa, että oli juuri tavannut tulevan vaimonsa. Sergey ei osannut arvata, että käynti jääkaapilla johtaisi lopulta ikimuistoiseen päivään. Aikaisena elokuisena aamuna Ukrainassa vuonna 2020 väsynyt 40-vuotias Sergey tapasi Natashan. Vielä sinä aamuna hän ei osannut aavistaa, että…
© Nitin George/MSF
Cookie Settings