© MSF/PETER BRAEUNIG
Edward Chu ja Joachim Gruber Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöstä kouluttavat Lvivissä sijaitsevassa sairaalassa lääkäreitä vastaamaan tilanteisiin, joissa potilaita saapuu sairaalaan kerralla erittäin suuri määrä maaliskuussa 2022. Kuva: Peter Braeunig.

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Avustustyö Ukrainassa on paikallisen terveydenhuoltojärjestelmän tukemista

Saamme paljon kyselyitä siitä, kuinka monta suomalaista työntekijää teillä on paikan päällä Ukrainassa, kuinka monta klinikkaa olette perustaneet Ukrainaan ja voiko kauttanne lähettää tarvikkeita maahan.
Viemme maahan sitä, mitä ukrainalaiset sairaanhoidon ammattilaiset kertovat tarvitsevansa.

Avustustyö räätälöidään tarpeiden mukaisesti

On maita, joissa vuosikymmenten aseellinen konflikti on tuhonnut lääketieteellisen koulutuksen ja ajanut terveydenhuollon ammattilaiset pakolaisiksi. Tällaisiin maihin Lääkärit Ilman Rajoja rakentaa terveysasemia, klinikoita ja jopa sairaaloita. Vaikeimpiin tilanteisiin lääkärit ja osa hoitajista on tuotava muista maista.

Ukrainan tilanne on toisenlainen. Ukrainassa on laadukas lääketieteellinen koulutus, ja maassa onkin lääkäreitä ja hoitajia. Ukrainassa on myös kattava terveydenhuoltojärjestelmä sairaaloista terveysasemiin. Järjestelmässä voi olla puutteita, mutta verrattuna matalan tulotason maihin, terveydenhuollon infrastruktuuri on kuitenkin olemassa.

Kun sota Ukrainassa alkoi, Lääkärit Ilman Rajoja ei siis lähettänyt paikalle kiireen vilkkaa lääkäreitä ja sairaanhoitajia vaan arviointiryhmiä. Ennen kuin lähetimme varsinaista humanitaarista apua paikalle, arviointiryhmämme kävivät paikan päällä selvittämässä, minkälaista apua Ukrainassa juuri tässä tilanteessa tarvitaan. Arviointien perusteella räätälöimme avun juuri tarpeeseen ja tilanteeseen sopivaksi.

Lääkkeistä ja tarvikkeista pulaa

Viesti Ukrainasta oli selvä. Tällä kertaa meiltä ei ole pyydetty lääkäreitä samalla tavalla kuin esimerkiksi Syyriassa. Juuri nyt ukrainalaiset pyytävät meiltä lääkkeitä ja tarvikkeita, jotta voivat itse hoitaa omat potilaansa.

Tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti, joten olemme valmiudessa lähettämään paikalle lisää ammattilaisia, jos tilanne sitä vaatii.

Normaali toimitusketju Ukrainaan on nyt katki, sillä yritykset, jotka ovat vieneet maan sairaaloihin lääkkeitä ja lääketieteellisiä tarvikkeita, eivät pääse tai uskalla mennä maahan. Myös tässä me voimme auttaa.

Lääkärit Ilman Rajoja on jo 50 vuoden ajan toiminut maissa, joissa on käynnissä aseellinen konflikti. Meillä on siis kokemusta katastrofiavun logistiikasta, ja siitä miten konfliktin osapuolten kanssa neuvotellaan ja miten niiltä saadaan takeet turvalliselle maahan pääsylle. Aina maahan pääsy ei ole mahdollista, jos takuita turvallisesta pääsystä ei saada.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Koulutus poikkeuksellisen suureen potilasmäärään vastaamisesta Lvivin kaupungissa maaliskuussa 2022.

Lääkäreille täydennyskoulutusta sotavammojen ja suurten potilasmäärien hoitoon

Sodassa lääkärit ja hoitajat tarvitsevat uudenlaista osaamista. Ukrainassa lääkärit ovat kokeneita ja monet pitkälle kouluttautuneita erikoislääkäreitä, mutta viime vuosina vain harva heistä on hoitanut kranaattien, pommien tai muiden räjähtävien ammusten aiheuttamia vammoja.

Tavanomaisessa hoitotyössä ei myöskään välttämättä kohtaa tilanteita, joissa potilaita on samanaikaisesti valtava määrä. Miten toimia, kun sairaalaan saapuu samanaikaisesti sata potilasta, joilla on vakavia vammoja?

Ukrainasta tulikin pian Lääkärit Ilman Rajoja -järjestölle selkeä pyyntö: tarvitsemme lisäkoulutusta suuronnettomuuksien hallinnasta ja sotavammojen hoidosta. Tällaista koulutusta olemme järjestäneet paikan päällä Lvivin kaupungissa läntisessä Ukrainassa ja etäyhteyksin.

Kuten muutkaan toimijat, emme pääse piiritettyihin kaupunkeihin kuten Mariupoliin. Siksi tällä hetkellä autamme muita paikkakuntia valmistautumaan vastaaviin tapahtumiin, jos ja kun taistelut ulottuvat myös sinne.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Graafinen suunnittelija

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä.
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lue lisää
Ukraina

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Sairaaloita ja taloja on vaurioitunut Mariupolissa, Ukrainassa. Siviilit ja siviili-infrastruktuurit on säästettävä hyökkäyksiltä, ja ihmisten oikeus saada sairaanhoitoa ja päästä turvaan on taattava, vaatii Lääkärit Ilman Rajoja. Olemme järkyttyneitä tiedosta, että sairaala Mariupolissa vaurioitui eilen illalla hyökkäyksessä. Sairaalaan kuului myös synnytysosasto. Vaikka emme voi vahvistaa, että kyseessä olisi ollut kohdennettu hyökkäys, paikan päällä olevan henkilökuntamme…
© MSF
Cookie Settings