© MSF/PETER BRAEUNIG
Edward Chu ja Joachim Gruber Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöstä kouluttavat Lvivissä sijaitsevassa sairaalassa lääkäreitä vastaamaan tilanteisiin, joissa potilaita saapuu sairaalaan kerralla erittäin suuri määrä maaliskuussa 2022. Kuva: Peter Braeunig.

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Avustustyö Ukrainassa on paikallisen terveydenhuoltojärjestelmän tukemista

Saamme paljon kyselyitä siitä, kuinka monta suomalaista työntekijää teillä on paikan päällä Ukrainassa, kuinka monta klinikkaa olette perustaneet Ukrainaan ja voiko kauttanne lähettää tarvikkeita maahan.
Viemme maahan sitä, mitä ukrainalaiset sairaanhoidon ammattilaiset kertovat tarvitsevansa.

Avustustyö räätälöidään tarpeiden mukaisesti

On maita, joissa vuosikymmenten aseellinen konflikti on tuhonnut lääketieteellisen koulutuksen ja ajanut terveydenhuollon ammattilaiset pakolaisiksi. Tällaisiin maihin Lääkärit Ilman Rajoja rakentaa terveysasemia, klinikoita ja jopa sairaaloita. Vaikeimpiin tilanteisiin lääkärit ja osa hoitajista on tuotava muista maista.

Ukrainan tilanne on toisenlainen. Ukrainassa on laadukas lääketieteellinen koulutus, ja maassa onkin lääkäreitä ja hoitajia. Ukrainassa on myös kattava terveydenhuoltojärjestelmä sairaaloista terveysasemiin. Järjestelmässä voi olla puutteita, mutta verrattuna matalan tulotason maihin, terveydenhuollon infrastruktuuri on kuitenkin olemassa.

Kun sota Ukrainassa alkoi, Lääkärit Ilman Rajoja ei siis lähettänyt paikalle kiireen vilkkaa lääkäreitä ja sairaanhoitajia vaan arviointiryhmiä. Ennen kuin lähetimme varsinaista humanitaarista apua paikalle, arviointiryhmämme kävivät paikan päällä selvittämässä, minkälaista apua Ukrainassa juuri tässä tilanteessa tarvitaan. Arviointien perusteella räätälöimme avun juuri tarpeeseen ja tilanteeseen sopivaksi.

Lääkkeistä ja tarvikkeista pulaa

Viesti Ukrainasta oli selvä. Tällä kertaa meiltä ei ole pyydetty lääkäreitä samalla tavalla kuin esimerkiksi Syyriassa. Juuri nyt ukrainalaiset pyytävät meiltä lääkkeitä ja tarvikkeita, jotta voivat itse hoitaa omat potilaansa.

Tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti, joten olemme valmiudessa lähettämään paikalle lisää ammattilaisia, jos tilanne sitä vaatii.

Normaali toimitusketju Ukrainaan on nyt katki, sillä yritykset, jotka ovat vieneet maan sairaaloihin lääkkeitä ja lääketieteellisiä tarvikkeita, eivät pääse tai uskalla mennä maahan. Myös tässä me voimme auttaa.

Lääkärit Ilman Rajoja on jo 50 vuoden ajan toiminut maissa, joissa on käynnissä aseellinen konflikti. Meillä on siis kokemusta katastrofiavun logistiikasta, ja siitä miten konfliktin osapuolten kanssa neuvotellaan ja miten niiltä saadaan takeet turvalliselle maahan pääsylle. Aina maahan pääsy ei ole mahdollista, jos takuita turvallisesta pääsystä ei saada.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Koulutus poikkeuksellisen suureen potilasmäärään vastaamisesta Lvivin kaupungissa maaliskuussa 2022.

Lääkäreille täydennyskoulutusta sotavammojen ja suurten potilasmäärien hoitoon

Sodassa lääkärit ja hoitajat tarvitsevat uudenlaista osaamista. Ukrainassa lääkärit ovat kokeneita ja monet pitkälle kouluttautuneita erikoislääkäreitä, mutta viime vuosina vain harva heistä on hoitanut kranaattien, pommien tai muiden räjähtävien ammusten aiheuttamia vammoja.

Tavanomaisessa hoitotyössä ei myöskään välttämättä kohtaa tilanteita, joissa potilaita on samanaikaisesti valtava määrä. Miten toimia, kun sairaalaan saapuu samanaikaisesti sata potilasta, joilla on vakavia vammoja?

Ukrainasta tulikin pian Lääkärit Ilman Rajoja -järjestölle selkeä pyyntö: tarvitsemme lisäkoulutusta suuronnettomuuksien hallinnasta ja sotavammojen hoidosta. Tällaista koulutusta olemme järjestäneet paikan päällä Lvivin kaupungissa läntisessä Ukrainassa ja etäyhteyksin.

Kuten muutkaan toimijat, emme pääse piiritettyihin kaupunkeihin kuten Mariupoliin. Siksi tällä hetkellä autamme muita paikkakuntia valmistautumaan vastaaviin tapahtumiin, jos ja kun taistelut ulottuvat myös sinne.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää

We are looking for temporary Human Resources (HR) Manager

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Tuhkarokko Kongon demokraattisessa tasavallassa: loputon taistelu yhtä maailman helpoimmin tarttuvaa tautia vastaan?

Lue lisää

Naisten hyvää seksuaaliterveyttä edistetään tabuja voittamalla

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Syyria: Sairaalat täynnä loukkaantuneita ja ruumiita

Lue lisää

Maanjäristys Turkissa ja Syyriassa

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Ukraina

Babushkat rintamalinjojen välissä – ikääntyneet naiset ilman terveydenhuoltoa Ukrainassa

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää
Ukraina

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Sairaaloita ja taloja on vaurioitunut Mariupolissa, Ukrainassa. Siviilit ja siviili-infrastruktuurit on säästettävä hyökkäyksiltä, ja ihmisten oikeus saada sairaanhoitoa ja päästä turvaan on taattava, vaatii Lääkärit Ilman Rajoja. Olemme järkyttyneitä tiedosta, että sairaala Mariupolissa vaurioitui eilen illalla hyökkäyksessä. Sairaalaan kuului myös synnytysosasto. Vaikka emme voi vahvistaa, että kyseessä olisi ollut kohdennettu hyökkäys, paikan päällä olevan henkilökuntamme…
© MSF
Cookie Settings