© Jordi Ruiz Cirera
Gustavo kuuluu LGBTQ-yhteisöön. Hän on kokenut syrjintää koko elämänsä ajan seksuaalisen suuntautumisensa ja siirtolaisaseman takia.

Tukea kidutusta kokeneille siirtolaisille Meksikossa

Gustavon* tarina

Lääkärit Ilman Rajoja- järjestön hoitokeskus kidutuksen uhreille

Méxicon kaupungissa sijaitseva kokonaisvaltaisen hoidon keskus tunnetaan espanjalaisella lyhenteellä CAI. Se tarjoaa erikoissairaanhoitoa ihmisille, jotka ovat kokeneet kidutusta tai äärimmäistä väkivaltaa, mukaan lukien seksuaalista häirintää ja seksuaalista väkivaltaa. Monet CAI:n potilaista ovat siirtolaisia tai turvapaikanhakijoita.

Gustavo pakeni El Salvadorista, sillä hänen henkensä oli uhattuna. Hän onnistui pakenemaan hetkeä ennen kuin hänen taloonsa hyökättiin. ”He tuhosivat kaiken talossa. He jättivät luodin reikiä seiniin ja heidän tarkoituksenaan oli tappaa minut”, Gustavo kertoo. Monet ihmiset pakenevat Väli-Amerikan maista jengiväkivallan vuoksi.

”Minun piti lähteä, sillä olin nähnyt jotain mitä minun ei pitänyt nähdä.” Gustavo matkusti Guatemalan halki Meksikoon, jossa hän kertoo poliisin kiristäneen häntä. ”Minua on syrjitty, sillä olen homo ja siirtolainen”, Gustavo sanoo. Meksikossa Gustavo nukkui kaduilla, missä hän kohtasi seksuaalista väkivaltaa ja ei saanut ruokaa syödäkseen. Hän pääsi YK:n pakolaisjärjestön kautta suojaan, jossa kuuli CAI:n toiminnasta.

Espanjalaisella lyhenteellä “CAI” tunnettu keskus hoitaa potilaita, jotka ovat kokeneet äärimmäistä väkivaltaa ja kidutusta. Useat potilaat tarvitsevat lääkehoitoa

“Kotimaassani minä en ole enää olemassa ja sen seurauksena olen menettänyt perheeni ja rakentamani elämän. Minulla oli työ – rakastan ruuanlaittoa ja sitä tein ennen työkseni. Nyt ajattelen, ettei sillä enää loppujen lopuksi ole väliä. Tärkeintä on, että henkeni pelastui. Eniten minua satuttaa tieto siitä, että en voi enää olla äitini ja sisarusteni kanssa, vaikka he tietävätkin minun olevan elossa.”, Gustavo kertoo.

“Viime joulukuu oli vaikeinta aikaa. Kesäkuussa tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun pakenin kotoa. Minulla on ollut sopeutumisvaikeuksia. Luulen, että sopeutuminen on minulle vaikeampaa, sillä olen osa LGBTQ-yhteisöä. Minua on syrjitty. Olen työskennellyt remonttihommissa. Haluaisin tulevaisuudessa perustaa kotiremonttiyrityksen, olla tapahtumasuunnittelija tai työskennellä jälleen keittiössä.”

Gustavon tavoin monet potilaat CAI:ssa ovat pakolaisia tai siirtolaisia. Heitä on syrjitty ja maalitettu sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen tai maahanmuuttaja-aseman perusteella.

Gustavo on yksi tuhansista kidutusta, äärimmäistä ja julmaa väkivaltaa sekä halventavaa kohtelua kokeneesta. Olemme dokumentoineet korkeita määriä siirtolaisiin ja pakolaisiin kohdistuvaa väkivaltaa, pahoinpitelyä ja kaltoinkohtelua heidän lähtömaassaan, muuttoreitin varrella sekä useissa väkivallan koettelemissa yhteisöissä Meksikossa. Kyseessä on laajalle levinnyt ongelma, jolla on vakavia, mutta usein huomiotta jääviä seurauksia. CAI:ssa hoitamamme potilaat tarvitsevat henkilökohtaisen terapiaprosessin, sillä äärimmäinen väkivalta ja kidutus vaikuttavat vakavasti fyysiseen ja psyykkiseen toimintakykyyn.

*Nimi muutettu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Varainhankinnan koordinaattori

Lue lisää
Äiti pitää sylissään vauvaa, joka nukkuu rauhallisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Mosambik

Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

Lue lisää

Uusi rokote puolittaa kuolleisuuden ebolassa

Lue lisää
Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Kannanotto: Kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja kansainvälisen tuomioistuimen päätöksiä on noudatettava

Lue lisää

Kannanotto: Gazaan tarvitaan välitön ja pysyvä tulitauko

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Kannanotto: “Ruandan malli” on julma ja vaarallinen

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Cookie Settings