© Jordi Ruiz Cirera
Gustavo kuuluu LGBTQ-yhteisöön. Hän on kokenut syrjintää koko elämänsä ajan seksuaalisen suuntautumisensa ja siirtolaisaseman takia.

Tukea kidutusta kokeneille siirtolaisille Meksikossa

Gustavon* tarina

Lääkärit Ilman Rajoja- järjestön hoitokeskus kidutuksen uhreille

Méxicon kaupungissa sijaitseva kokonaisvaltaisen hoidon keskus tunnetaan espanjalaisella lyhenteellä CAI. Se tarjoaa erikoissairaanhoitoa ihmisille, jotka ovat kokeneet kidutusta tai äärimmäistä väkivaltaa, mukaan lukien seksuaalista häirintää ja seksuaalista väkivaltaa. Monet CAI:n potilaista ovat siirtolaisia tai turvapaikanhakijoita.

Gustavo pakeni El Salvadorista, sillä hänen henkensä oli uhattuna. Hän onnistui pakenemaan hetkeä ennen kuin hänen taloonsa hyökättiin. ”He tuhosivat kaiken talossa. He jättivät luodin reikiä seiniin ja heidän tarkoituksenaan oli tappaa minut”, Gustavo kertoo. Monet ihmiset pakenevat Väli-Amerikan maista jengiväkivallan vuoksi.

”Minun piti lähteä, sillä olin nähnyt jotain mitä minun ei pitänyt nähdä.” Gustavo matkusti Guatemalan halki Meksikoon, jossa hän kertoo poliisin kiristäneen häntä. ”Minua on syrjitty, sillä olen homo ja siirtolainen”, Gustavo sanoo. Meksikossa Gustavo nukkui kaduilla, missä hän kohtasi seksuaalista väkivaltaa ja ei saanut ruokaa syödäkseen. Hän pääsi YK:n pakolaisjärjestön kautta suojaan, jossa kuuli CAI:n toiminnasta.

Espanjalaisella lyhenteellä “CAI” tunnettu keskus hoitaa potilaita, jotka ovat kokeneet äärimmäistä väkivaltaa ja kidutusta. Useat potilaat tarvitsevat lääkehoitoa

“Kotimaassani minä en ole enää olemassa ja sen seurauksena olen menettänyt perheeni ja rakentamani elämän. Minulla oli työ – rakastan ruuanlaittoa ja sitä tein ennen työkseni. Nyt ajattelen, ettei sillä enää loppujen lopuksi ole väliä. Tärkeintä on, että henkeni pelastui. Eniten minua satuttaa tieto siitä, että en voi enää olla äitini ja sisarusteni kanssa, vaikka he tietävätkin minun olevan elossa.”, Gustavo kertoo.

“Viime joulukuu oli vaikeinta aikaa. Kesäkuussa tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun pakenin kotoa. Minulla on ollut sopeutumisvaikeuksia. Luulen, että sopeutuminen on minulle vaikeampaa, sillä olen osa LGBTQ-yhteisöä. Minua on syrjitty. Olen työskennellyt remonttihommissa. Haluaisin tulevaisuudessa perustaa kotiremonttiyrityksen, olla tapahtumasuunnittelija tai työskennellä jälleen keittiössä.”

Gustavon tavoin monet potilaat CAI:ssa ovat pakolaisia tai siirtolaisia. Heitä on syrjitty ja maalitettu sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen tai maahanmuuttaja-aseman perusteella.

Gustavo on yksi tuhansista kidutusta, äärimmäistä ja julmaa väkivaltaa sekä halventavaa kohtelua kokeneesta. Olemme dokumentoineet korkeita määriä siirtolaisiin ja pakolaisiin kohdistuvaa väkivaltaa, pahoinpitelyä ja kaltoinkohtelua heidän lähtömaassaan, muuttoreitin varrella sekä useissa väkivallan koettelemissa yhteisöissä Meksikossa. Kyseessä on laajalle levinnyt ongelma, jolla on vakavia, mutta usein huomiotta jääviä seurauksia. CAI:ssa hoitamamme potilaat tarvitsevat henkilökohtaisen terapiaprosessin, sillä äärimmäinen väkivalta ja kidutus vaikuttavat vakavasti fyysiseen ja psyykkiseen toimintakykyyn.

*Nimi muutettu

Ajankohtaista

Arkkitehti Erika Alatalo Kunduzin traumasairaalan rakennustyömaalla
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Afganistan

Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää
Pakistan

Pakistanin tulvat vaikuttavat miljooniin ihmisiin

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää
Myanmar

Rohingat ovat asuneet kymmenen vuotta leireillä Myanmarissa ja heidän mielenterveystensä kärsii

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Nigeria

Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkintäjunan potilaiden vammat ja kertomukset osoittavat toistuvat hyökkäykset siviilejä vastaan Ukrainassa

Lue lisää
Libya

Kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat siirtolaiset evakuoitava Libyasta turvallisiin maihin

Lue lisää
Etiopia

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa hälyttävästä ravitsemuskriisistä Etiopiassa

Lue lisää
Ukraina

“Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

Lue lisää
Liettua

Yli 2500 ihmisen pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava heti

Lue lisää
Sudanissa pakolaisleirillä sijaitsevan kenttäsairaalan työntekijöitä aamukierrolla.

Mikko Lintu

Sudan

Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

Lue lisää
Ukraina

Harkovan metroasemat muuttuivat klinikoiksi

Lue lisää

Koronarokotteiden ja -lääkkeiden patenttivapaus halutaan vesittää – vuodettu tekstiluonnos ei lupaa hyvää

Lue lisää
Cookie Settings