© Jordi Ruiz Cirera
Gustavo kuuluu LGBTQ-yhteisöön. Hän on kokenut syrjintää koko elämänsä ajan seksuaalisen suuntautumisensa ja siirtolaisaseman takia.

Tukea kidutusta kokeneille siirtolaisille Meksikossa

Gustavon* tarina

Lääkärit Ilman Rajoja- järjestön hoitokeskus kidutuksen uhreille

Méxicon kaupungissa sijaitseva kokonaisvaltaisen hoidon keskus tunnetaan espanjalaisella lyhenteellä CAI. Se tarjoaa erikoissairaanhoitoa ihmisille, jotka ovat kokeneet kidutusta tai äärimmäistä väkivaltaa, mukaan lukien seksuaalista häirintää ja seksuaalista väkivaltaa. Monet CAI:n potilaista ovat siirtolaisia tai turvapaikanhakijoita.

Gustavo pakeni El Salvadorista, sillä hänen henkensä oli uhattuna. Hän onnistui pakenemaan hetkeä ennen kuin hänen taloonsa hyökättiin. ”He tuhosivat kaiken talossa. He jättivät luodin reikiä seiniin ja heidän tarkoituksenaan oli tappaa minut”, Gustavo kertoo. Monet ihmiset pakenevat Väli-Amerikan maista jengiväkivallan vuoksi.

”Minun piti lähteä, sillä olin nähnyt jotain mitä minun ei pitänyt nähdä.” Gustavo matkusti Guatemalan halki Meksikoon, jossa hän kertoo poliisin kiristäneen häntä. ”Minua on syrjitty, sillä olen homo ja siirtolainen”, Gustavo sanoo. Meksikossa Gustavo nukkui kaduilla, missä hän kohtasi seksuaalista väkivaltaa ja ei saanut ruokaa syödäkseen. Hän pääsi YK:n pakolaisjärjestön kautta suojaan, jossa kuuli CAI:n toiminnasta.

Espanjalaisella lyhenteellä “CAI” tunnettu keskus hoitaa potilaita, jotka ovat kokeneet äärimmäistä väkivaltaa ja kidutusta. Useat potilaat tarvitsevat lääkehoitoa

“Kotimaassani minä en ole enää olemassa ja sen seurauksena olen menettänyt perheeni ja rakentamani elämän. Minulla oli työ – rakastan ruuanlaittoa ja sitä tein ennen työkseni. Nyt ajattelen, ettei sillä enää loppujen lopuksi ole väliä. Tärkeintä on, että henkeni pelastui. Eniten minua satuttaa tieto siitä, että en voi enää olla äitini ja sisarusteni kanssa, vaikka he tietävätkin minun olevan elossa.”, Gustavo kertoo.

“Viime joulukuu oli vaikeinta aikaa. Kesäkuussa tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun pakenin kotoa. Minulla on ollut sopeutumisvaikeuksia. Luulen, että sopeutuminen on minulle vaikeampaa, sillä olen osa LGBTQ-yhteisöä. Minua on syrjitty. Olen työskennellyt remonttihommissa. Haluaisin tulevaisuudessa perustaa kotiremonttiyrityksen, olla tapahtumasuunnittelija tai työskennellä jälleen keittiössä.”

Gustavon tavoin monet potilaat CAI:ssa ovat pakolaisia tai siirtolaisia. Heitä on syrjitty ja maalitettu sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen tai maahanmuuttaja-aseman perusteella.

Gustavo on yksi tuhansista kidutusta, äärimmäistä ja julmaa väkivaltaa sekä halventavaa kohtelua kokeneesta. Olemme dokumentoineet korkeita määriä siirtolaisiin ja pakolaisiin kohdistuvaa väkivaltaa, pahoinpitelyä ja kaltoinkohtelua heidän lähtömaassaan, muuttoreitin varrella sekä useissa väkivallan koettelemissa yhteisöissä Meksikossa. Kyseessä on laajalle levinnyt ongelma, jolla on vakavia, mutta usein huomiotta jääviä seurauksia. CAI:ssa hoitamamme potilaat tarvitsevat henkilökohtaisen terapiaprosessin, sillä äärimmäinen väkivalta ja kidutus vaikuttavat vakavasti fyysiseen ja psyykkiseen toimintakykyyn.

*Nimi muutettu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää

Mielipide: Humanitaarista työtä tarvitaan enemmän kuin koskaan

Lue lisää

Vuosi 2022 pähkinänkuoressa

Lue lisää
Välimeri

Kannanotto: EU ei saa olla osallisena ihmishenkien menettämiseen Välimerellä

Lue lisää
Välimeri

Mielipide: Turvapaikkapolitiikan kiristäminen on Suomelta valtava virhe

Lue lisää
Sudan

Sudanin konflikti

Lue lisää
Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää

Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Tuhkarokko Kongon demokraattisessa tasavallassa: loputon taistelu yhtä maailman helpoimmin tarttuvaa tautia vastaan?

Lue lisää

Naisten hyvää seksuaaliterveyttä edistetään tabuja voittamalla

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Cookie Settings