Tuhkarokko

© Alexis Huguet
Lääkäri Justin Embani Drudra hoitaa Nyakuru Atsidria, 9, joka sairastaa tuhkarokkoa.

Tuhkarokko on erittäin tarttuva virustauti, joka on maailmanlaajuisesti yksi suurimmista alle 5-vuotiaiden lasten tappajista. Tuhkarokkoon ei ole lääkettä, mutta siihen on tehokas rokote.

Mikä tuhkarokon aiheuttaa?

Tuhkarokko on pisaratartuntana tarttuva virustauti. Tuhkarokko on niin tarttuva, että siihen sairastuneen kanssa asuvista ei-immuuneista ihmisistä 90 prosenttia saa tartunnan.

Mitä ovat tuhkarokon oireet?

Oireet tulevat näkyviin 10–14 päivän jälkeen virukselle altistumisesta. Tuhkarokon oireita ovat nuha, yskä, silmätulehdus, ihottuma ja korkea kuume. Suun sisäpuolelle saattaa myös ilmestyä pieniä valkoisia täpliä.

Tuhkarokko itsessään ei ole niin vaarallinen sairaus kuin sen jälkitaudit. Joissain tapauksissa tuhkarokko aiheuttaa vakavia ja jopa tappavia komplikaatioita kuten rajua ripulia, korvatulehduksia, keuhkokuumetta, sokeutta ja aivotulehdusta. Tuhkarokon oireet voivat olla myös niin rajut, että ne aiheuttavat aliravitsemusta, kun lapsi ei pysty kunnolla syömään.

Ihmiset, joiden immuunijärjestelmä on muiden sairauksien heikentämä ja ihmiset, jotka eivät saa tarpeeksi A-vitamiinia ruokavaltiostaan, ovat erityisen suuressa riskissä saada komplikaatioita.

Miten tuhkarokkoa voidaan ehkäistä ja kontrolloida?

Tuhkarokkoon on olemassa tehokas ja edullinen rokote. Sen lisäksi, että lapsia on tärkeää rokottaa rutiininomaisesti, teemme myös laajamittaisia rokotuskampanjoita, joilla voidaan ehkäistä tuhkarokkoepidemioiden syntyminen.

Vaikka tuhkarokkorokote on turvallinen ja edullinen, kattavuus on matala maissa, joissa on hauras tai sortunut terveydenhoitojärjestelmä.

Rokottamisen haasteet matalan tulotason maissa

Tuhkarokkorokote on pidettävä viileässä sen pistämiseen asti ja sitä on annettava kaksi annosta. Tämä tekee rokotuskattavuuden saavuttamisen vaikeaksi maissa, joissa ilmasto on kuuma, joissa ihmiset asuvat pitkien etäisyyksien päässä ja joissa on vähän koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia.

Jotta tuhkarokko saadaan hävitettyä kokonaan tietyltä alueelta, 95 prosenttia ihmisistä pitää olla siltä suojattuja. Tämä ei kuitenkaan kaikkialla ole todellisuutta. Koska vauvoja voidaan rokottaa vasta kuuden kuukauden iästä lähtien, osa väestöstä on aina ilman suojaa. Rokotettu tai tuhkarokon sairastanut äiti suojaa myös vauvaa 9–12 kuukautta syntymästä.

Kun vähintään 95 prosenttia ihmisistä on saanut suojan tuhkarokkoa vastaan rokotteen avulla, he suojelevat myös niitä, jotka eivät syystä tai toisesta ole voineet ottaa rokotetta. Tätä kutsutaan laumasuojaksi. Suurin osa ihmisistä, jotka on rokotettu tai jotka ovat parantuneet tuhkarokosta, ovat sille elinikäisesti immuuneja.

Miten tuhkarokkoa hoidetaan?

Tuhkarokkoon ei ole lääkettä. Sairastuneita hoidetaan eristämällä heidät ja tarjoamalla lievitystä oireisiin. Hoitoon kuuluu myös vakavien komplikaatioiden ehkäisy. Komplikaatioita saattavat olla A-vitamiinin puute, silmäsairaudet, suutulehdukset, ripulista johtuva kuivuminen, proteiinipuutos ja hengitystietulehdukset.

A-vitamiinilisän antaminen lapsille vähentää tuhkarokon aiheuttamia kuolemia 50 prosentilla. Suurin osa ihmisistä paranee kahden tai kolmen viikon sisällä, mutta matalan tulotason maissa jopa 30 prosenttia potilaista kuolee tuhkarokkoon liittyviin komplikaatioihin.

Miten Lääkärit Ilman Rajoja taistelee tuhkarokkoa vastaan?

Rokotus on tehokkain suoja tuhkarokkoa vastaan. Jopa silloin kun sairaus on alkanut jo levitä, rokotuskampanjat voivat vähentää tartuntojen ja kuolleiden määrää.

Vastaamme tuhkarokkoepidemioiden uhkaan järjestämällä laajamittaisia rokotuskampanjoita riskiryhmään kuuluville lapsille ja tarjoamalla rutiinirokotuksia osana lasten terveydenhuoltoa katastrofitilanteissa ja alueilla, joilla valtioiden rokotusjärjestelmät eivät toimi. Lapsipotilaiden hoito pyrkii ehkäisemään komplikaatioista johtuvia kuolemia.

Tehokkaimmat keinot tuhkarokkoa vastaan

  • Yleensä kun hoidamme lapsia lastensairaaloissa, terveysasemilla tai aliravitsemusohjelmissa, rokotamme lapset tuhkarokkoa vastaan.
  • Järjestämme laajamittaisia rokotuskampanjoita alueilla, joilla on matala rokotekattavuus ja riski epidemian puhkeamiselle.
  • Vaikka itse tuhkarokkoon ei ole hoitoa, hoidamme tuhkarokkoon sairastuneita lapsia ehkäisemällä sairauteen liittyviä, monesti tappavia, komplikaatioita, kuten kuivumista, keuhkokuumetta ja erilaisia tulehduksia.

Miten vastaamme tuhkarokkoepidemioihin ja miten ehkäisemme niitä

Jos pakolaisleirillä on yksikin diagnosoitu tuhkarokkotapaus, työntekijämme alkavat valmistella rokotuskampanjaa, koska tauti leviää niin nopeasti. Jotta rokotteet saadaan pidettyä viileinä jopa päivän usein helteisessä ilmastossa, logistikot pakkaavat rokotteet kylmäsäiliöihin, jotka on viilennetty jääpakkauksilla. Kylmälaukut ja muut tuhansien lasten päivässä rokottamiseen tarvittavat välineet pakataan rekkoihin.

Samalla kun terveysneuvojat levittävät sanaa paikallisille johtajille, sairaanhoitajat pystyttävät rokotusasemia puiden alle tai koulujen lähelle. Jo sairastuneet lapset saavat hoitoa ja jos tarpeen, heidät siirretään sairaalaan. Suurin osa rokotuskampanjoistamme on toteutettu Kongon demokraattisessa tasavallassa, Keski-Afrikan tasavallassa, Sudanissa, Nigerissä, Chadissa ja Nigeriassa – monet näistä konflikteja paenneen väestön joukossa.

Kampanjan aloittaminen ennen ensimmäistä tuhkarokkotapausta vähentää dramaattisesti epidemian puhkeamisen mahdollisuutta. Siksi toteutamme laajamittaisia rokotuskampanjoita alueilla, joilla rokotuskattavuus on matala ja sairauden puhkeamisen todennäköisyys on korkea. Matalan rokotuskattavuuden maiden lisäksi vaaravyöhykkeellä ovat maat kuten Syyria, jossa sota on tuhonnut aiemmin hyvin toimineen terveysjärjestelmän.

Rokote kaikille

Lääkärit Ilman Rajoja tekee vaikuttamistyötä uuden rokotteen kehittämiseksi. Rokote, jota ei tarvitsisi säilyttää kylmässä ja jota ei tarvitsisi pistää, helpottaisi huomattavasti laumasuojan saavuttamista ja pelastaisi useammat lapset tältä tappavalta sairaudelta.

Uutisia tuhkarokosta

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sairaanhoito

Kulttuuritulkki Dooa Jabari näyttää käsillään sydämen merkkiä lapselle.

Mielenterveys

Lue lisää

Vesi ja sanitaatio

Lue lisää

Aliravitsemus

Lue lisää

Äiti- ja lapsiterveys

Lue lisää
Lapsi ja teini seisovat osaston ovilla. Kummallakin on kasvoissa epämuodostumia ja haavasiteitä.

Laiminlyödyt trooppiset sairaudet

Lue lisää
Lapsi makaa paareilla.

Kolera

Lue lisää
Sairaalasängyssä makaava lapsi pitää hoitajan kädestä kiinni

Malaria

Lue lisää

Tuberkuloosi

Lue lisää

Antibioottiresistenssi

Lue lisää
Työntekijä kantaa suojapuvussa ebolanhoitokeskuksessa lasta, jolla epäillään olevan ebola.

Ebola

Lue lisää
Cookie Settings