© Adriana Loureiro Fernandez
Sairaanhoitaja Sandra Platas ojentaa Alicia Jimenezille tämän vastasyntynyttä lasta.

Taistelu malariaa ja romahtavaa terveysjärjestelmää vastaan: ”malaria leviää täällä kuin rutto”

Kulta ei ole todennäköisesti ensimmäinen asia, joka tulee mieleen, kun ajattelee valtiota, jossa on käynnissä vakava poliittinen ja taloudellinen kriisi.

Mutta Bolivarissa, Venezuelan isoimmassa osavaltiossa, kultaa on louhittu laittomasti jo vuosia. Keltainen metalli on saanut monet venezuelalaiset suuntaamaan kohti etelää.

Heistä yksi on Yordan Pentoja, joka makaa vuoteella kaivoksen läheisyyteen perustetulla klinikalla. Kullan kaivaminen ei kuitenkaan ole vienyt Pentojaa vuodepotilaaksi vaan hänellä on malaria.

Hän kertoo, että hänelle on diagnosoitu malaria ainakin kymmenen kertaa sen jälkeen, kun hän aloitti työt kaivoksella puolitoista vuotta sitten.

”Malaria leviää kuin rutto täällä. Minulla on niin monia ystäviä ja kollegoita, jotka ovat sairastuneet siihen, etten pysy enää laskuissa mukana”, hän huokaisee ja sulkee silmänsä.

”Päähäni ja vatsaani sattui helvetisti.”

”Tulin klinikalle tänä aamuna, koska oloni oli kauhea. Päähäni ja vatsaani sattui helvetisti.”

Talouskriisin vuoksi lääkkeet kortilla

50 vuotta sitten Venezuelaa pidettiin yhtenä johtava maana Etelä-Amerikassa malarian vastaisessa taistelussa. Vaikka taudista ei täysin päästy eroon silloin, tehtiin tapausten vähentämiseksi paljon työtä.

Viime vuosina malaria on tehnyt paluun Venezuelaan. Vuonna 2019 Venezuelassa oli yli 320 000 vahvistettua tapausta.

”Täällä kaikki alkoi. Tai loppui riippuen siitä, mistä näkökulmasta tarkastelet asiaa”, kertoo kansanterveystarkastaja Yorvis Ascarnio. Hänen alueellaan Sifontesin kunnassa malariasta on tullut endeeminen.

Mitä tarkoittaa endeeminen?

Endeemisellä viitataan jollekin alueelle ominaiseen tautiin tai tautiin joka esiintyy tietyllä alueella jatkuvasti.

”Kun talouskriisi iski Venezuelaan, se iski myös Sifontesin asukkaisiin. Aluksi se näkyi lääkevarastoissamme”, Ascarnio kertoo.

”Meidän täytyi valita, kenelle annoimme harvat lääkkeemme, joten pystyimme lääkitsemään vain vakavia tapauksia. Sama tilanne oli myös muilla klinikoilla. Olen työskennellyt tällä alueella viimeiset 12 vuotta ja olen nähnyt hyviä ja huonoja aikoja, mutta tämä on meille erittäin haastava ajanjakso.”

Lääkärit Ilman Rajoja parantaa malarian diagnostiikkaa ja hoitoa

Vuonna 2016 Lääkärit Ilman Rajoja aloitti yhteistyön Bolivarin osavaltion kanssa tukeakseen kansallista malariaohjelmaa yhdessä terveysministeriön kanssa. Siitä lähtien olemme tukeneet testauspaikkoja Bolivarissa ja avustaneet malariahoidon järjestämisessä potilaille.

”Bolivarissa myös myrkytämme taloja ja jaamme hyttysverkkoja väestölle vähentääksemme sairastumisen riskiä”, Lääkärit Ilman Rajoja terveysneuvoja Josué Nonato selittää.

Muraaleilla kerrotaan malariasta keskeisillä paikoilla Bolivarissa.

”Työni terveysneuvojana on kertoa ihmisille, miten tunnistaa malarian oireet ja mitä tehdä, kun he alkavat tuntea olonsa sairaaksi. Näin voidaan ehkäistä sitä, että sairaus ehtii muuttua liian vakavaksi ennen hoitoon hakeutumista.”

Vuonna 2019 Lääkärit Ilman Rajoja jakoi tietoa malariasta yli 55 000 ihmiselle alueella. Hoidimme myös yli 85 000 malariapotilasta, jaoimme yli 65 000 hyttysverkkoa, sumutimme yli 530 asuntoa ja autoimme yli 250 000 ihmisen malariatestauksessa.

Sittemmin malariatapaukset ovat vähentyneet 40 prosentilla Sifontesin kunnassa. Jotta torjumme malariaa mahdollisimman tehokkaasti, strategiamme on ollut päästä mahdollisimman lähelle niitä ihmisiä, joilla on suurin riski sairastua malariaan.

Tämän vuoksi suurin osa testaus- ja hoitopaikoista, joita hallinnoimme yhdessä kansallisen malariaohjelman kanssa, sijaitsee kaivoksissa.

”Kun aloitimme, jopa 200 ihmistä jonotti päästäkseen malariatestiin tai -hoitoon. ”

”Kun aloitimme, jopa 200 ihmistä jonotti päästäkseen malariatestiin tai -hoitoon. Tilanne on hieman rauhoittunut siitä”, kertoo Monserrat Barrios, Lääkärit Ilman Rajoja bioanalyytikko, jonka vastuulla on kouluttaa uusia mikroskooppiteknikoita työskentelemään testauspaikoilla.

Terveysjärjestelmän kriisin vaikutukset tuntuvat kauas

Sifontes ei ole ainoa paikka Venezuelassa, jossa on terveystarpeita. Venezuelan taloudellinen kriisi on vaikuttanut terveysjärjestelmään laajasti ja sen vaikutukset tuntuvat kaikkialla.

Alicia Jimenez vastasyntyneen lapsensa kanssa lähes hylätyssä sairaalassa.

Lääkärit Ilman Rajoja yrittää vastata kaikista pakottavimpiin tarpeisiin Venezuelan eri osavaltioissa. Bolivarissa alamme pian tukea yhtä Tumeremon kaupungin aluesairaaloista, joka tällä hetkellä on hädin tuskin toiminnassa.

Yhdellä sairaalan hylätyistä käytävistä kuuluu vastasyntyneen vauvan parkaisu. Alicia Jimenez, alkuperäiskansaan kuuluva nainen Bolivarista, on juuri synnyttänyt kymmenennen lapsensa. Häntä auttoi yksi harvoista kätilöistä, joita sairaalassa on vielä jäljellä.

Hänen täytyi matkustaa veneellä ja autolla päästäkseen sairaalaan, mutta hän sanoo, että matkan vaikeuksista ja rakennuksen kunnosta huolimatta, hän on onnellinen voidessaan toivottaa uuden perheenjäsenen maailmaan.

Uutinen

Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
Etiopia

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
Nigeria

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

Lue lisää
Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
Irak

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lue lisää
Kaksi sairaalahKaksi potilasta makaa sairaalasängyissä. Vierellä on sairaalalaitteita.

Epäonnistuneet koronatoimet ovat ajaneet Brasilian humanitaariseen katastrofiin

Lue lisää
Cookie Settings