Syyria: Al-Holin leirillä tapettu Lääkärit Ilman Rajoja -työntekijä

Tammikuusta lähtien al-Holin leirillä on kuollut yli 30 ihmistä. Heidän joukossaan oli yksi työntekijämme ja toisen työntekijän lapsi. Kansainvälisen yhteisön ja maiden, joiden kansalaisia asuu al-Holissa, on kiireellisesti etsittävä pitkän tähtäimen ratkaisuja leirillä asuville.

Lääkärit Ilman Rajoja (MSF) ilmaisee järkytyksensä ja surunsa yhden työntekijän tapon ja kolmen muun loukkaantumisen johdosta al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa. Tapaukset osoittavat jälleen kerran, että leiri ei ole turvallinen paikka asukkailleen, joista kaksi kolmasosaa on lapsia.

Työntekijämme tapettiin helmikuun 24. päivän yönä teltassa, jossa hän asui. Kolme päivää tämän jälkeen toisen työntekijämme lapsi kuoli leirillä sattuneessa tulipalossa. Tulipalossa loukkaantui myös kolme työntekijäämme.

“Työntekijämme vietti vapaa-aikaa perheensä kanssa, kun hänet tapettiin,” kertoo Will Turner, Syyrian hätäavustustoimintamme päällikkö. ”Pyrimme parhaillaan selvittämään kuolemaan johtaneet tapahtumat ja olosuhteet. Tuemme hänen perhettään tänä vaikeana aikana ja osoitamme heille syvimmät osanottomme.”

Kansainvälisen yhteisön ja maiden, joiden kansalaisia asuu al-Holissa, on kiireellisesti etsittävä ratkaisuja leirillä asuville.

Toinen tapaus sattui helmikuun 27. päivän iltana. Leirillä olevaan telttaan oli kokoontunut väkeä juhlimaan häitä, kun juhliin osallistunut lapsi kaatoi vahingossa diesel-lämmittimen kumoon. Tämä johti tuhoisaan tulipaloon.

Tuli levisi viereisiin telttoihin tappaen ainakin seitsemän ihmistä. Yksi kuolleista oli työntekijämme 4-vuotias lapsi. Noin 30 ihmistä loukkaantui, mukaan lukien kolme työntekijäämme ja heidän perheenjäseniänsä. Osa loukkaantuneista kuljetettiin Al-Hassakehin kaupunkiin hoitoa varten. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, ketkä uhreista kuljetettiin mihinkin sairaalaan, minkä takia loukkaantuneiden tarkka määrä ei ole vielä tiedossa.

”Haluan vain tietää, missä lapseni on”, sanoi työntekijämme, jota hoidetaan parhaillaan Al-Hassakehissa. Hän ei ole vielä saanut tietoa loukkaantuneista perheenjäsenistään.

Turvallisuustilanne al-Holin leirillä on ollut viimeisen kahden vuoden ajan pöyristyttävä. Tilanne on heikentynyt entisestään kuluvan vuoden aikana: leirillä on kuollut yli 30 ihmistä. Suurin osa heistä ammuttiin, osa joutui ristituleen ja osa puukotettiin, kun taas osa kuoli onnettomuuksissa, jotka olisivat olleet vältettävissä.

MSF:llä on leirillä aliravitsemuksesta kärsivien lasten klinikka. Tammikuun loppupuolella klinikalle tuotiin kahden eri ampumakohtauksen jälkeen yhteensä neljä uhria, mukaan lukien äiti ja lapsi.

Al-Holin huonontuneen turvallisuustilanteen johdosta Lääkärit Ilman Rajoja on joutunut väliaikaisesti keskeyttämään leirillä tehtävän yhteisötoiminnan, mukaan lukien asukkaiden teltoissa tapahtuvan sairaanhoidon sekä joitain vesi- ja saniteettitoimintoja.

Ihmisiä tapetaan julmasti – usein teltoissa, joissa he asuvat. Monet tapetuista jättävät jälkeensä lapsia, joilla ei ole muita huoltajia.

Viimeaikaiset traagiset tapahtumat osoittavat, millaista inhimillistä hintaa leirin asukkaat joutuvat maksamaan väkivallasta ja turvattomuudesta. Al-Holia hallitsevat paikallisviranomaiset ja turvallisuusjoukot, jotka estävät suurinta osaa leirin asukkaista poistumasta leirin alueelta.

“Ihmisiä tapetaan julmasti – usein teltoissa, joissa he asuvat”, Turner sanoo. ”Monet tapetuista jättävät jälkeensä lapsia, joilla ei ole muita huoltajia. Viranomaisten vastuulla on tarjota ihmisille turvaa kaikkina aikoina. Tämä ympäristö ei ole turvallinen, eikä se ole sopiva paikka lasten kasvaa. Painajaisen on nyt loputtava.”

Vetoamme kansainväliseen yhteisöön ja niihin maihin, joiden kansalaisia asuu al-Holin leirillä, jotta ne ottaisivat vastuuta tilanteesta ja etsisivät pitkän tähtäimen ratkaisuja leirillä asuville ihmisille. Näiden ratkaisujen on perustuttava vapaaehtoisuuteen ja kansainvälisiin lakeihin, mukaan lukien kansainväliseen humanitaariseen oikeuteen ja ihmisoikeussopimuksiin.

Tiedote

Humanitaarisen avun tarve on suurempi kuin vuosikymmeniin – Lääkärit Ilman Rajoja täyttää tänään 50 vuotta

Lue lisää

Uusi virusmutantti osoitus koronavirusrokotteiden patenttien purkamisen kiireellisyydestä

Lue lisää
Afganistan

Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa työtä Afganistanissa – potilaiden määrä kasvanut järjestön sairaaloissa

Lue lisää
Myanmar

Myanmarin terveydenhoitojärjestelmä romahtanut vallankaappauksen jälkeen

Lue lisää

EU:n ja Suomen tulee ottaa mallia Yhdysvalloista: ihmisten terveys lääkeyhtiöiden voittojen edelle

Lue lisää
Etiopia

Terveyspalvelut hyökkäyksen kohteena Tigrayssa, Etiopiassa

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkii potilaan keuhkokuvia.

Etulinjan terveydenhuollon henkilöstö ilman rokotteita maissa, joissa uusi koronavirusmuunnos riehuu

Lue lisää

Rikkaat maat, älkää estäkö patenteista luopumista pandemian aikana

Lue lisää

COVID-rokotuksiin tarvitaan avoimuutta

Lue lisää
Syyria

Luoteis-Syyria: Kymmeniä haavoittuneita hoidettu tuhoisan ilmaiskun jälkeen

Lue lisää
Kreikka

Suomen tulee kantaa vastuuta Morian pakolaisleirillä olleiden lasten suojelemiseksi

Lue lisää
Kreikka

Kreikka: Lääkärit Ilman Rajoja pakotettu sulkemaan COVID-19-eristyskeskus Lesboksen saarella

Lue lisää
Afganistan

Vetäydymme Dasht-e-Barchin sairaalasta toukokuisen hyökkäyksen vuoksi, jossa tapettiin potilaita ja henkilökuntaa

Lue lisää
Jemen

Jemenissä paljastumassa COVID-19-katastrofi

Lue lisää
Afganistan

Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä: “He tulivat tappamaan äidit”

Lue lisää
Kreikka

Kreikan saarien pakolaisleirit evakuoitava välittömästi covid-19-uhan vuoksi

Lue lisää
Syyria

Al-Holin leirillä pula vedestä eikä juurikaan sairaanhoitoa tarjolla – seuraukset tuhoisat

Koillis-Syyriassa COVID-19 on sulkenut monia terveyspalveluita katastrofaalisin seurauksin. Vain yhden elokuun viikon aikana seitsemän alle viisivuotiasta lasta kuoli Al-holin leirillä, koska terveyspalveluita ei ollut saatavilla. Alueelle tarvitaan lisää humanitaarista apua. Vielä toukokuussa Al-holin leirillä oli 24 terveyskeskusta; elokuun alkuun mennessä niitä oli vain 15. Tällä hetkellä vain viisi näistä klinikoista on toiminnassa, mukaan lukien Lääkärit…
© Ricardo Garcia Vilanova
Cookie Settings