Syyria: Al-Holin leirillä tapettu Lääkärit Ilman Rajoja -työntekijä

Tammikuusta lähtien al-Holin leirillä on kuollut yli 30 ihmistä. Heidän joukossaan oli yksi työntekijämme ja toisen työntekijän lapsi. Kansainvälisen yhteisön ja maiden, joiden kansalaisia asuu al-Holissa, on kiireellisesti etsittävä pitkän tähtäimen ratkaisuja leirillä asuville.

Lääkärit Ilman Rajoja (MSF) ilmaisee järkytyksensä ja surunsa yhden työntekijän tapon ja kolmen muun loukkaantumisen johdosta al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa. Tapaukset osoittavat jälleen kerran, että leiri ei ole turvallinen paikka asukkailleen, joista kaksi kolmasosaa on lapsia.

Työntekijämme tapettiin helmikuun 24. päivän yönä teltassa, jossa hän asui. Kolme päivää tämän jälkeen toisen työntekijämme lapsi kuoli leirillä sattuneessa tulipalossa. Tulipalossa loukkaantui myös kolme työntekijäämme.

“Työntekijämme vietti vapaa-aikaa perheensä kanssa, kun hänet tapettiin,” kertoo Will Turner, Syyrian hätäavustustoimintamme päällikkö. ”Pyrimme parhaillaan selvittämään kuolemaan johtaneet tapahtumat ja olosuhteet. Tuemme hänen perhettään tänä vaikeana aikana ja osoitamme heille syvimmät osanottomme.”

Kansainvälisen yhteisön ja maiden, joiden kansalaisia asuu al-Holissa, on kiireellisesti etsittävä ratkaisuja leirillä asuville.

Toinen tapaus sattui helmikuun 27. päivän iltana. Leirillä olevaan telttaan oli kokoontunut väkeä juhlimaan häitä, kun juhliin osallistunut lapsi kaatoi vahingossa diesel-lämmittimen kumoon. Tämä johti tuhoisaan tulipaloon.

Tuli levisi viereisiin telttoihin tappaen ainakin seitsemän ihmistä. Yksi kuolleista oli työntekijämme 4-vuotias lapsi. Noin 30 ihmistä loukkaantui, mukaan lukien kolme työntekijäämme ja heidän perheenjäseniänsä. Osa loukkaantuneista kuljetettiin Al-Hassakehin kaupunkiin hoitoa varten. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, ketkä uhreista kuljetettiin mihinkin sairaalaan, minkä takia loukkaantuneiden tarkka määrä ei ole vielä tiedossa.

”Haluan vain tietää, missä lapseni on”, sanoi työntekijämme, jota hoidetaan parhaillaan Al-Hassakehissa. Hän ei ole vielä saanut tietoa loukkaantuneista perheenjäsenistään.

Turvallisuustilanne al-Holin leirillä on ollut viimeisen kahden vuoden ajan pöyristyttävä. Tilanne on heikentynyt entisestään kuluvan vuoden aikana: leirillä on kuollut yli 30 ihmistä. Suurin osa heistä ammuttiin, osa joutui ristituleen ja osa puukotettiin, kun taas osa kuoli onnettomuuksissa, jotka olisivat olleet vältettävissä.

MSF:llä on leirillä aliravitsemuksesta kärsivien lasten klinikka. Tammikuun loppupuolella klinikalle tuotiin kahden eri ampumakohtauksen jälkeen yhteensä neljä uhria, mukaan lukien äiti ja lapsi.

Al-Holin huonontuneen turvallisuustilanteen johdosta Lääkärit Ilman Rajoja on joutunut väliaikaisesti keskeyttämään leirillä tehtävän yhteisötoiminnan, mukaan lukien asukkaiden teltoissa tapahtuvan sairaanhoidon sekä joitain vesi- ja saniteettitoimintoja.

Ihmisiä tapetaan julmasti – usein teltoissa, joissa he asuvat. Monet tapetuista jättävät jälkeensä lapsia, joilla ei ole muita huoltajia.

Viimeaikaiset traagiset tapahtumat osoittavat, millaista inhimillistä hintaa leirin asukkaat joutuvat maksamaan väkivallasta ja turvattomuudesta. Al-Holia hallitsevat paikallisviranomaiset ja turvallisuusjoukot, jotka estävät suurinta osaa leirin asukkaista poistumasta leirin alueelta.

“Ihmisiä tapetaan julmasti – usein teltoissa, joissa he asuvat”, Turner sanoo. ”Monet tapetuista jättävät jälkeensä lapsia, joilla ei ole muita huoltajia. Viranomaisten vastuulla on tarjota ihmisille turvaa kaikkina aikoina. Tämä ympäristö ei ole turvallinen, eikä se ole sopiva paikka lasten kasvaa. Painajaisen on nyt loputtava.”

Vetoamme kansainväliseen yhteisöön ja niihin maihin, joiden kansalaisia asuu al-Holin leirillä, jotta ne ottaisivat vastuuta tilanteesta ja etsisivät pitkän tähtäimen ratkaisuja leirillä asuville ihmisille. Näiden ratkaisujen on perustuttava vapaaehtoisuuteen ja kansainvälisiin lakeihin, mukaan lukien kansainväliseen humanitaariseen oikeuteen ja ihmisoikeussopimuksiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Al-Holin leirillä pula vedestä eikä juurikaan sairaanhoitoa tarjolla – seuraukset tuhoisat

Koillis-Syyriassa COVID-19 on sulkenut monia terveyspalveluita katastrofaalisin seurauksin. Vain yhden elokuun viikon aikana seitsemän alle viisivuotiasta lasta kuoli Al-holin leirillä, koska terveyspalveluita ei ollut saatavilla. Alueelle tarvitaan lisää humanitaarista apua. Vielä toukokuussa Al-holin leirillä oli 24 terveyskeskusta; elokuun alkuun mennessä niitä oli vain 15. Tällä hetkellä vain viisi näistä klinikoista on toiminnassa, mukaan lukien Lääkärit…
© Ricardo Garcia Vilanova
Cookie Settings