© OMAR HAJ KADOUR/MSF
Sairaanhoitajamme ottaa potilaita vastaan liikkuvalla klinikallamme Luoteis-Syyriassa sijaitsevalla maansisäisten pakolaisten leirillä.

Syyria: COVID-19 koettelee Idlibin ennestäänkin heikkoa terveydenhuoltoa

Neljä kuukautta uuden koronaviruksen aiheuttaman pandemian julistamisen jälkeen COVID-19 on saapunut Luoteis-Syyriaan, jossa ensimmäinen tapaus vahvistettiin 9.7. Sen jälkeen arviolta 26 ihmistä on saanut positiivisen testituloksen. Yli puolet heistä on terveydenhuollon ammattilaisia, jotka työskentelevät harvoissa vielä toimivissa sairaaloissa. Lääkärit Ilman Rajoja on erittäin huolestunut siitä, että sodan takia ennestään heikko terveydenhuolto joutuu yhä suurempiin vaikeuksiin.

“Se, että ensimmäinen vahvistettu COVID-19-tapaus löytyy terveydenhuollon ammattilaisten keskuudesta, on erityisen huolestuttavaa Luoteis-Syyriassa”, Cristian Reynders, alueen Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koordinaattori sanoo. “Jo parin lääkärin väliaikainen sairauspoissaolo ja eristäminen heikentää ihmisten pääsyä terveydenhuoltoon. Henkilöstöresurssit olivat jo ennen COVID-19:n leviämistä hyvin rajalliset, sillä monet lääkärit ovat paenneet sotaa, ja sairaaloiden on usein jaettava työntekijöitä.”

Sairaaloista kaksi sulki väliaikaisesti ovensa, koska tartunnan saaneita lääkäreitä oli käynyt niissä, ja koko henkilökunta määrättiin omaehtoiseen karanteeniin kotiin tai suljettuun sairaalaan.

Samaan aikaan terveyspalvelut ovat vähentyneet muissa alueen sairaaloissa. Terveysviranomaiset käskivät sairaaloiden keskeyttää poliklinikkapotilaiden vastaanotto sekä ei-kiireelliset leikkaukset. “Pandemian alusta lähtien jotkin poliklinikat ovat olleet kiinni viikkoja koronaviruksen pelossa”, Reynders sanoo. “Tietysti on tärkeää olla varuillaan, mutta juuri tällä alueella ei ole ylimääräistä terveydenhuollon kapasiteettia, joka voisi jakaa taakkaa sillä aikaa, ja on tärkeää ottaa huomioon, mikä vaikutus toimilla on koko Luoteis-Syyrian terveydenhuoltoon.”

“Olemme jo jonkin aikaa esittäneet huolemme COVID-19:n mahdollisista seurauksista Idlibissä, koska olennaiset palvelut ovat olleet väliaikaisesti suljettuja tai rajoitettuja ja koska täällä oli jatkuva pula riittävästä terveydenhuollon henkilökunnasta jo ennen pandemiaa.”

“Idlibissä oli jatkuva pula riittävästä terveydenhuollon henkilökunnasta jo ennen pandemiaa.”

Koska tartunnan saaneet olivat työskennelleet useissa eri toimipisteissä eri paikkakunnilla (Azazin, Sarmadan ja Ad-Danan alueilla) Aleppon ja Idlibin maakunnissa, viruksen on täytynyt jo levitä laajemmallekin.

Lääkärit, jotka seuraavat positiivisen testituloksen saaneita, jäljittävät ja testaavat mahdollisia tartunnan saaneita voidakseen estää viruksen leviämistä. Se on erityisen tärkeää Luoteis-Syyrian kaltaisessa paikassa, jossa noin 2,7 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja asumaan ahtaissa leireissä, joissa puhtaan veden ja käymälöiden riittävyys sekä hygienia ovat koetuksella ja etäisyyden pitäminen mahdotonta.

Liikkuvien klinikoidemme ja sairaaloita tukevan toimintamme kautta tiedämme, että alueella on paljon vanhuksia ja kroonisesti sairaita, joille COVID-19 olisi erityinen riski.

“Testauskapasiteetti alueella on pieni. Vain joitain testejä on saatavilla ja vahvistettujen tapausten seurannassa tehdyt testit vähentävät käytössä olevia testejä entisestään. Jos ne loppuvat, on mahdollista, ettei viruksen leviämistä leireillä voi seurata eikä hoitaa. Ja erityisesti vanhukset ja kroonisesti sairaat joutuvat silloin suurempaan riskiin. Ensisijaisesti heille on annettava hygieniapakkauksia ja autettava muutenkin heitä suojautumaan virustartunnalta.”

Uutinen

Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
Etiopia

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
Nigeria

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

Lue lisää
Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
Irak

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lue lisää
Kaksi sairaalahKaksi potilasta makaa sairaalasängyissä. Vierellä on sairaalalaitteita.

Epäonnistuneet koronatoimet ovat ajaneet Brasilian humanitaariseen katastrofiin

Lue lisää
Syyria

Luoteis-Syyria: humanitaarinen tilanne Idlibissä oli katastrofaalinen jo kauan ennen koronapandemiaa

Monet järjestöt tekevät nyt kaikkensa Luoteis-Syyriassa. Se ei kuitenkaan riitä, jos uusi koronavirus alkaa levitä Idlibissä: kansainvälistä apua tarvitaan nopeasti lisää, minkä havainnollistaa potilastarina pääsiäisviikolta. Cristian Reynders, Luoteis-Syyrian avustustyön koordinaattori Syyrian sota jatkuu kymmenettä vuotta ja tällä hetkellä konflikti näkyy eniten juuri Idlibissä. Muutamassa kuukaudessa taistelut ovat ajaneet lähes miljoona ihmistä pois kodeistaan. Pelkästään vuoden…
© OMAR HAJ KADOUR/MSF
Cookie Settings