© OMAR HAJ KADOUR/MSF
Sairaanhoitajamme ottaa potilaita vastaan liikkuvalla klinikallamme Luoteis-Syyriassa sijaitsevalla maansisäisten pakolaisten leirillä.

Syyria: COVID-19 koettelee Idlibin ennestäänkin heikkoa terveydenhuoltoa

Neljä kuukautta uuden koronaviruksen aiheuttaman pandemian julistamisen jälkeen COVID-19 on saapunut Luoteis-Syyriaan, jossa ensimmäinen tapaus vahvistettiin 9.7. Sen jälkeen arviolta 26 ihmistä on saanut positiivisen testituloksen. Yli puolet heistä on terveydenhuollon ammattilaisia, jotka työskentelevät harvoissa vielä toimivissa sairaaloissa. Lääkärit Ilman Rajoja on erittäin huolestunut siitä, että sodan takia ennestään heikko terveydenhuolto joutuu yhä suurempiin vaikeuksiin.

“Se, että ensimmäinen vahvistettu COVID-19-tapaus löytyy terveydenhuollon ammattilaisten keskuudesta, on erityisen huolestuttavaa Luoteis-Syyriassa”, Cristian Reynders, alueen Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koordinaattori sanoo. “Jo parin lääkärin väliaikainen sairauspoissaolo ja eristäminen heikentää ihmisten pääsyä terveydenhuoltoon. Henkilöstöresurssit olivat jo ennen COVID-19:n leviämistä hyvin rajalliset, sillä monet lääkärit ovat paenneet sotaa, ja sairaaloiden on usein jaettava työntekijöitä.”

Sairaaloista kaksi sulki väliaikaisesti ovensa, koska tartunnan saaneita lääkäreitä oli käynyt niissä, ja koko henkilökunta määrättiin omaehtoiseen karanteeniin kotiin tai suljettuun sairaalaan.

Samaan aikaan terveyspalvelut ovat vähentyneet muissa alueen sairaaloissa. Terveysviranomaiset käskivät sairaaloiden keskeyttää poliklinikkapotilaiden vastaanotto sekä ei-kiireelliset leikkaukset. “Pandemian alusta lähtien jotkin poliklinikat ovat olleet kiinni viikkoja koronaviruksen pelossa”, Reynders sanoo. “Tietysti on tärkeää olla varuillaan, mutta juuri tällä alueella ei ole ylimääräistä terveydenhuollon kapasiteettia, joka voisi jakaa taakkaa sillä aikaa, ja on tärkeää ottaa huomioon, mikä vaikutus toimilla on koko Luoteis-Syyrian terveydenhuoltoon.”

“Olemme jo jonkin aikaa esittäneet huolemme COVID-19:n mahdollisista seurauksista Idlibissä, koska olennaiset palvelut ovat olleet väliaikaisesti suljettuja tai rajoitettuja ja koska täällä oli jatkuva pula riittävästä terveydenhuollon henkilökunnasta jo ennen pandemiaa.”

“Idlibissä oli jatkuva pula riittävästä terveydenhuollon henkilökunnasta jo ennen pandemiaa.”

Koska tartunnan saaneet olivat työskennelleet useissa eri toimipisteissä eri paikkakunnilla (Azazin, Sarmadan ja Ad-Danan alueilla) Aleppon ja Idlibin maakunnissa, viruksen on täytynyt jo levitä laajemmallekin.

Lääkärit, jotka seuraavat positiivisen testituloksen saaneita, jäljittävät ja testaavat mahdollisia tartunnan saaneita voidakseen estää viruksen leviämistä. Se on erityisen tärkeää Luoteis-Syyrian kaltaisessa paikassa, jossa noin 2,7 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja asumaan ahtaissa leireissä, joissa puhtaan veden ja käymälöiden riittävyys sekä hygienia ovat koetuksella ja etäisyyden pitäminen mahdotonta.

Liikkuvien klinikoidemme ja sairaaloita tukevan toimintamme kautta tiedämme, että alueella on paljon vanhuksia ja kroonisesti sairaita, joille COVID-19 olisi erityinen riski.

“Testauskapasiteetti alueella on pieni. Vain joitain testejä on saatavilla ja vahvistettujen tapausten seurannassa tehdyt testit vähentävät käytössä olevia testejä entisestään. Jos ne loppuvat, on mahdollista, ettei viruksen leviämistä leireillä voi seurata eikä hoitaa. Ja erityisesti vanhukset ja kroonisesti sairaat joutuvat silloin suurempaan riskiin. Ensisijaisesti heille on annettava hygieniapakkauksia ja autettava muutenkin heitä suojautumaan virustartunnalta.”

Uutinen

Etelä-Sudan

Käärmeenpuremat tappavat enemmän ihmisiä kuin maamiinat

Lue lisää
Kamerun

Sairaala Luoteis-Kamerunin kriisin sydämessä: “Ilman ambulanssia olisimme saattaneet kuolla”

Lue lisää
Kreikka

Kaikki ihmiset Morian leiriltä on evakuoitava turvaan tuhoisan tulipalon jäljiltä

Lue lisää
Meksiko

Pandemia muuttaa sururituaaleja Meksikossa: “kun ruumiinvalvojaiset kielletään, se on ihmisille hirveä shokki”

Lue lisää
Syyria

Al-Holin leirillä pula vedestä eikä juurikaan sairaanhoitoa tarjolla – seuraukset tuhoisat

Lue lisää
Libanon

Libanon: Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa sairaita ja antaa psykologista tukea Beirutin pahimmin kärsineillä alueilla

Lue lisää
Libanon

Libanon: Beirutin räjähdys jo kolmas maata samanaikaisesti kohdannut kriisi

Lue lisää
Kreikka

Kreikka: Haavoittuvassa asemassa olevia pakolaisia häädetään kaduille

Lue lisää
Kreikka

Kreikka: Moria on pahin virus, ei COVID-19

Lue lisää

Naisten ja tyttöjen terveys on uhattuna koronapandemian vuoksi

Lue lisää
Bangladesh

COVID-19 Bangladeshissa: ”Nyt kun vauvani saa happea, hänen tilansa kohenee”

Lue lisää

6 keinoa, joilla varmistetaan, että valmis COVID-19-rokote on kaikkien saatavilla

Lue lisää
Jemen

“Meillä on paljon potilaita, jotka kuolevat hyvin nopeasti” – COVID-19 tekee tuhoaan Jemenissä

Lue lisää

Miten jaksaa, kun ei enää jaksaisi: avustustyöntekijöiden vinkit koronakaranteenista selviämiseen

Lue lisää
Afganistan

Afganistan: järjettömässä iskussa kuoli raskaana olevia naisia ja lapsia

Lue lisää

”Mieleni on tavallaan kahdessa eri maailmassa” – Laura Mikkonen on nähnyt myös toisen todellisuuden

Lue lisää
Syyria

Luoteis-Syyria: humanitaarinen tilanne Idlibissä oli katastrofaalinen jo kauan ennen koronapandemiaa

Monet järjestöt tekevät nyt kaikkensa Luoteis-Syyriassa. Se ei kuitenkaan riitä, jos uusi koronavirus alkaa levitä Idlibissä: kansainvälistä apua tarvitaan nopeasti lisää, minkä havainnollistaa potilastarina pääsiäisviikolta. Cristian Reynders, Luoteis-Syyrian avustustyön koordinaattori Syyrian sota jatkuu kymmenettä vuotta ja tällä hetkellä konflikti näkyy eniten juuri Idlibissä. Muutamassa kuukaudessa taistelut ovat ajaneet lähes miljoona ihmistä pois kodeistaan. Pelkästään vuoden…
© OMAR HAJ KADOUR/MSF
Cookie Settings