© MSF/Ali Shukur

Sudanin konflikti

Lauantaista 15. huhtikuuta lähtien Sudanin SAF-asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä on käyty kiivaita taisteluita Sudanissa. Jo yli kolme miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa konfliktin seurauksena.

Terveydenhuoltojärjestelmä on romahtamassa, ja monissa sairaaloissa on pulaa tarvikkeista ja henkilökunnasta. Joillakin alueilla ihmiset eivät voi hakeutua terveydenhuoltoon taistelujen vuoksi.

Yhä useammat ihmiset ovat paenneet Khartumista Wad Madaniin. Alueelle on muodostunut suuria pakolaisleirejä, joissa ahtaat ja epähygieeniset olot ovat kasvattaneet terveydenhuollon tarvetta merkittävästi. Moni paennut on menettänyt kotinsa lisäksi myös perheenjäseniään.

Tähän mennessä ainakin 780 ihmistä on menehtynyt ja lähes 6000 haavoittunut taisteluiden seurauksena. Humanitaarista apua tarvitsevien ihmisten määrä on kasvanut huimasti. Lääkintätarvikkeista, lääkkeistä ja verestä on pulaa. Lisäksi sairaalat ja hoitoyksiköt ovat olleet hyökkäysten ja ryöstöjen kohteina, mikä on vaikeuttanut niiden toimintaa merkittävästi.

Tarjoamme apua tällä hetkellä yhdessätoista Sudanin osavaltiossa. Olemme hoitaneet haavoittuneita Khartoumissa ja Pohjois-Darfurissa, sekä tarjonneet terveydenhoitoa sekä hygienia- ja sanitaatiopalveluita pakolaisille ja paikallisille yhteisöille Al-Gedarefissa ja Al-Jazeerassa.

Olemme käynnistäneet uutta toimintaa joissakin osavaltioissa. Tarjoamme hätäapua ja kirurgista hoitoa Khartumissa. Wad Madanissa tarjoamme sairaanhoitoa liikkuvilla klinikoilla ja jaamme avustustarvikkeita. Olemme myös käynnistäneet vesi- ja sanitaatiotoimia Port Sudanissa.

Lisäksi olemme järjestäneet toimintaamme uudelleen vastataksemme ihmisten tarpeisiin. Esimerkiksi El Fasherin sairaalassa on tehty 15. huhtikuuta lähtien yli 600 kirurgista toimenpidettä, mukaan lukien synnytyksiin liittyviä toimenpiteitä. Olemme myös voineet jatkaa tai käynnistää uudelleen toimintaamme esimerkiksi Kreinkin, Rokeron ja El-Damazinin alueilla sekä leireillä eri puolilla maata.

Valitettavasti olemme joutuneet myös keskeyttämään toimintamme väkivaltaisuuksien ja turvattomuuden vuoksi joissakin osissa maata. Esimerkiksi tilamme Niyalassa Etelä-Darfurissa sekä tukemamme El Geneinan opetussairaala Länsi-Darfurissa ryöstettiin.

“Suurin osa haavoittuneista on siviilejä, jotka ovat saaneet osumia harhaluodeista. Monet heistä ovat lapsia. Heillä on luodin aiheuttamia murtumia, ampumahaavoja ja sirpaleita jaloissa, vatsassa ja rinnassa. Monet tarvitsevat verensiirtoja. Potilaita on niin paljon, että heitä hoidetaan käytävien lattioilla, koska sänkyjä ei yksinkertaisesti ole riittävästi suurelle määrälle haavoittuneita.”


projektikoordinaattori Cyrus Paye

Viimeisen kuukauden aikana maahan tuodut tarvikkeet ovat mahdollistaneet avustustyömme jatkamisen. Reittien on pysyttävä avoimina, jotta tarvikkeita ja henkilökuntaa saadaan sinne, missä niitä eniten tarvitaan.

Pyydämme kaikkia konfliktin osapuolia Sudanissa kunnioittamaan humanitaarisia järjestöjä sekä niiden tiloja ja henkilökuntaa. Siviilejä tulee suojella jatkuvilta mielivaltaisilta ja suhteettomilta hyökkäyksiltä.

Terveydenhuollon laitokset, kuten sairaalat, klinikat, varastot ja ambulanssit, eivät saa koskaan olla hyökkäyksen kohde.


Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Graafinen suunnittelija

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä.
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lue lisää
Cookie Settings