© MSF/Ali Shukur

Sudanin konflikti

Lauantaista 15. huhtikuuta lähtien Sudanin SAF-asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä on käyty kiivaita taisteluita Sudanissa. Jo yli kolme miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa konfliktin seurauksena.

Terveydenhuoltojärjestelmä on romahtamassa, ja monissa sairaaloissa on pulaa tarvikkeista ja henkilökunnasta. Joillakin alueilla ihmiset eivät voi hakeutua terveydenhuoltoon taistelujen vuoksi.

Yhä useammat ihmiset ovat paenneet Khartumista Wad Madaniin. Alueelle on muodostunut suuria pakolaisleirejä, joissa ahtaat ja epähygieeniset olot ovat kasvattaneet terveydenhuollon tarvetta merkittävästi. Moni paennut on menettänyt kotinsa lisäksi myös perheenjäseniään.

Tähän mennessä ainakin 780 ihmistä on menehtynyt ja lähes 6000 haavoittunut taisteluiden seurauksena. Humanitaarista apua tarvitsevien ihmisten määrä on kasvanut huimasti. Lääkintätarvikkeista, lääkkeistä ja verestä on pulaa. Lisäksi sairaalat ja hoitoyksiköt ovat olleet hyökkäysten ja ryöstöjen kohteina, mikä on vaikeuttanut niiden toimintaa merkittävästi.

Tarjoamme apua tällä hetkellä yhdessätoista Sudanin osavaltiossa. Olemme hoitaneet haavoittuneita Khartoumissa ja Pohjois-Darfurissa, sekä tarjonneet terveydenhoitoa sekä hygienia- ja sanitaatiopalveluita pakolaisille ja paikallisille yhteisöille Al-Gedarefissa ja Al-Jazeerassa.

Olemme käynnistäneet uutta toimintaa joissakin osavaltioissa. Tarjoamme hätäapua ja kirurgista hoitoa Khartumissa. Wad Madanissa tarjoamme sairaanhoitoa liikkuvilla klinikoilla ja jaamme avustustarvikkeita. Olemme myös käynnistäneet vesi- ja sanitaatiotoimia Port Sudanissa.

Lisäksi olemme järjestäneet toimintaamme uudelleen vastataksemme ihmisten tarpeisiin. Esimerkiksi El Fasherin sairaalassa on tehty 15. huhtikuuta lähtien yli 600 kirurgista toimenpidettä, mukaan lukien synnytyksiin liittyviä toimenpiteitä. Olemme myös voineet jatkaa tai käynnistää uudelleen toimintaamme esimerkiksi Kreinkin, Rokeron ja El-Damazinin alueilla sekä leireillä eri puolilla maata.

Valitettavasti olemme joutuneet myös keskeyttämään toimintamme väkivaltaisuuksien ja turvattomuuden vuoksi joissakin osissa maata. Esimerkiksi tilamme Niyalassa Etelä-Darfurissa sekä tukemamme El Geneinan opetussairaala Länsi-Darfurissa ryöstettiin.

“Suurin osa haavoittuneista on siviilejä, jotka ovat saaneet osumia harhaluodeista. Monet heistä ovat lapsia. Heillä on luodin aiheuttamia murtumia, ampumahaavoja ja sirpaleita jaloissa, vatsassa ja rinnassa. Monet tarvitsevat verensiirtoja. Potilaita on niin paljon, että heitä hoidetaan käytävien lattioilla, koska sänkyjä ei yksinkertaisesti ole riittävästi suurelle määrälle haavoittuneita.”


projektikoordinaattori Cyrus Paye

Viimeisen kuukauden aikana maahan tuodut tarvikkeet ovat mahdollistaneet avustustyömme jatkamisen. Reittien on pysyttävä avoimina, jotta tarvikkeita ja henkilökuntaa saadaan sinne, missä niitä eniten tarvitaan.

Pyydämme kaikkia konfliktin osapuolia Sudanissa kunnioittamaan humanitaarisia järjestöjä sekä niiden tiloja ja henkilökuntaa. Siviilejä tulee suojella jatkuvilta mielivaltaisilta ja suhteettomilta hyökkäyksiltä.

Terveydenhuollon laitokset, kuten sairaalat, klinikat, varastot ja ambulanssit, eivät saa koskaan olla hyökkäyksen kohde.


Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää

Mielipide: Humanitaarista työtä tarvitaan enemmän kuin koskaan

Lue lisää

Vuosi 2022 pähkinänkuoressa

Lue lisää
Välimeri

Kannanotto: EU ei saa olla osallisena ihmishenkien menettämiseen Välimerellä

Lue lisää
Välimeri

Mielipide: Turvapaikkapolitiikan kiristäminen on Suomelta valtava virhe

Lue lisää
Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää

Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Tuhkarokko Kongon demokraattisessa tasavallassa: loputon taistelu yhtä maailman helpoimmin tarttuvaa tautia vastaan?

Lue lisää

Naisten hyvää seksuaaliterveyttä edistetään tabuja voittamalla

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Cookie Settings