© MSF/Ali Shukur

Sudanin konflikti

Lauantaista 15. huhtikuuta lähtien Sudanin SAF-asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä on käyty kiivaita taisteluita Khartumissa ja muualla Sudanissa. Sairaalat ovat ylikuormittuneita ja tuhannet pakenevat turvallisemmille alueille. Humanitaariset ja lääketieteelliset tarpeet ovat valtavat.

Olemme vastaanottaneet potilaita tukemassamme sairaalassa El Fasherissa, Pohjois-Darfurissa. Tähän mennessä 427 ihmistä on päässyt hoitoon. 89 ihmistä on kuollut vammoihinsa. Lääkintätarvikkeet, lääkkeet ja veri ovat kuitenkin nopeasti loppumassa. Sairaala on kaupungin ainoa yhä toiminnassa oleva terveydenhuollon laitos.

Olemme myös lahjoittaneet lääkintätarvikkeita viidelle Khartumissa sijaitsevalle terveydenhuollon laitokselle. Pidämme yhteyttä sairaaloihin sekä Sudanin terveysviranomaisiin ja -järjestöihin, jotka yrittävät toimittaa lisää tarvikkeita sairaaloille ja hoitolaitoksille pääkaupungin sisällä. Taistelut tekevät tämän kuitenkin edelleen lähes mahdottomaksi.

Tuhannet ihmiset ovat paenneet Khartumista Wad Madaniin. Arvioimme parhaillaan, miten voimme parhaiten vastata alueen tarpeisiin.

Tukemamme sairaalat jatkavat potilaiden hoitoa myös Damazinissa Sinisen Niilin osavaltiossa, Omdurmanissa Khartumin osavaltiossa, Kreinikissä ja El Geneinassa Länsi-Darfurissa, Rokerossa Keski-Darfurissa, Um Rakubassa ja Tinebassa Al-Gedarefin osavaltiossa Itä-Sudanissa.

Erityisesti Khartumissa, Darfurissa, Pohjois-Kordofanin ja Gedarefin osavaltioissa työntekijämme kohtaavat vakavia haasteita. Toimitilojamme on ryöstetty, mukaan lukien yksi varasto.

“Suurin osa haavoittuneista on siviilejä, jotka ovat saaneet osumia harhaluodeista. Monet heistä ovat lapsia. Heillä on luodin aiheuttamia murtumia, ampumahaavoja ja sirpaleita jaloissa, vatsassa ja rinnassa. Monet tarvitsevat verensiirtoja. Potilaita on niin paljon, että heitä hoidetaan käytävien lattioilla, koska sänkyjä ei yksinkertaisesti ole riittävästi suurelle määrälle haavoittuneita.”


projektikoordinaattori Cyrus Paye

Olemme yhä sitoutuneita tarjoamaan Sudanin ihmisille kipeästi kaivattua terveydenhuoltoa erityisesti näinä haastavina aikoina. Tätä varten meidän on kuitenkin pystyttävä takaamaan henkilöstömme ja potilaidemme turvallisuus. Hätäapuryhmät ovat valmiina saapumaan Sudaniin heti, kun ne pystyvät tukemaan toimintamme laajentamista.

Osa viikon kestäneiden taistelujen ajan suojassa olleista työntekijöistä on siirtynyt turvallisempiin paikkoihin, ja joidenkin on tarkoitus lähteä maasta. Jotkut työntekijät ovat myös siirtyneet perheidensä kanssa turvallisemmille alueille, usein sukulaistensa luo. Pidämme edelleen tiiviisti yhteyttä kaikkiin työntekijöihimme mahdollisuuksien mukaan. Henkilöstömme turvallisuus on ensisijaisen tärkeää.

Pyydämme kaikkia konfliktin osapuolia Sudanissa kunnioittamaan humanitaarisia järjestöjä sekä niiden tiloja ja henkilökuntaa. Siviilejä tulee suojella jatkuvilta mielivaltaisilta ja suhteettomilta hyökkäyksiltä.

Terveydenhuollon laitokset, kuten sairaalat, klinikat, varastot ja ambulanssit, eivät saa koskaan olla hyökkäyksen kohde.


Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää

Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Tuhkarokko Kongon demokraattisessa tasavallassa: loputon taistelu yhtä maailman helpoimmin tarttuvaa tautia vastaan?

Lue lisää

Naisten hyvää seksuaaliterveyttä edistetään tabuja voittamalla

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Syyria: Sairaalat täynnä loukkaantuneita ja ruumiita

Lue lisää

Maanjäristys Turkissa ja Syyriassa

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Cookie Settings