© Joffrey Monnier
Brysselissä autamme haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, kuten kodittomia ja paperittomia

Sairaanhoidon turvaaminen myös COVID-19-epidemian aikana

Uusi koronavirus COVID-19 on tarttuva virustauti, jonka taudinkuvaa ei vielä tunneta tarkasti. Influenssasta poiketen ihmisellä ei ole COVID-19-tartuntatautia vastaan tiedettävästi aikaisempaa immuniteettia, eikä tautiin ole saatavilla rokotetta tai lääkitystä. Kuka tahansa voi saada tartunnan. Lisätietoja Suomen tilanteesta saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivuilta.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö on huolissaan COVID-19-pandemian vaikutuksista ihmisiin erityisesti niissä maissa, joissa terveydenhoitojärjestelmä on entuudestaan hauras. Alueilla joilla työskentelemme, vain harvat terveydenhoidon toimijat kykenevät vastaamaan potilasmäärien kasvun aiheuttamaan ylikuormitukseen.

COVID-19-tartuntataudin vaikutukset ovat erityisen huolestuttavia sellaisten väestöryhmien kohdalla, jotka asuvat vaarallisissa tai epävarmoissa elinympäristöissä;

Nämä ihmiset elävät entuudestaan vaikeissa ja usein epähygieenisissä oloissa tiheästi asutuilla alueilla. Lisäksi heidän pääsynsä terveydenhoidon piiriin on jo valmiiksi rajallinen.

Vaarallisilla tai epävarmoilla alueilla ihmisten on haastavampaa noudattaa suositeltuja ennaltaehkäiseviä toimia, ja he saattavat kohdata esteitä pääsyssä terveydenhuoltoon.

Toimenpiteemme COVID-19-tartuntatautiin liittyen

Terveydenhuollon työntekijät tarvitsevat tukea ja potilaat tarvitsevat hoitoa. Ottaen huomioon pandemian laajuuden, kykymme vastata tilanteeseen on kuitenkin rajallinen.

 

EUROOPPA

 

 • Italiassa tuemme kolmea sairaalaa tartuntojen ehkäisyssä, kontrollitoimenpiteissä ja potilaiden hoitamisessa epidemian keskuksessa eli maan pohjoisosassa. Olemme myös aloittaneet projektin Keski-Italiassa, jossa tartuntojen määrä kasvaa. Koska vanhat ihmiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, tuemme useamma kaupungissa vanhusten hoitokotiketjua, jolla ei ole sairaanhoitohenkilökuntaa.
 • Espanjassa olemme pystyttäneet kaksi väliaikaista sairaalaa helpottaaksemme sairaaloiden kuormitusta. Neuvomme infektioiden torjunnasta ja ehkäisystä suojellaksemme terveydenhoidonhenkilökuntaa ja toimimme läheisessä yhteistyössä vanhustenhoitoa ohjaavien tahojen kanssa.
 • Belgiassa toimimme yhdessä järjestöjen kanssa, jotka auttavat haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä kuten kodittomia ja paperittomia järjestämällä hoidontarpeen arviointia ja infektioiden torjuntaa ja ehkäisyä. Tuemme myös sairaaloita lisätäksemme niiden vastaanottokapasiteettia ja työskentelemme yhdessä vanhustenkotien kanssa. Tuemme yhteensä seitsemää tahoa Belgiassa.
 • Ranskassa autamme Pariisissa haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä kuten kodittomia, siirtolaisia ja yksin asuvia alaikäisiä.
 • Sveitsissä tarjoamme vesi- ja sanitaatiotukea haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille. Konsultoimme yliopistollista sairaalaa Genevessä.
 • Kreikassa Samosin saarella olemme valmiita tukemaan potilaiden eristystä ja arvioimme, mitä apua sairaalat tarvitsevat. Olemme tehneet kriisisuunnitelman sille varalle, että epidemia leviäisi Morian pakolaisleirille.

 

LÄHI-ITÄ

 

 • Gazassa olemme joutuneet ajamaan alas tavallisia toimenpiteitämme ollaksemme valmiita tukemaan tartunnan saaneiden ihmisten hoitoa.
 • Syyriassa koulutamme ja tarjoamme teknistä tukea Azazissa ja Idlibissä: miten potilaat tunnistetaan; miten pystytetään eristysalueet; miten varmistamme, etteivät muut potilaat saa tartuntaa.
 • Jordaniassa teemme muutoksia sairaalaamme, jotta se olisi valmis vastaanottamaan tartunnan saaneita ihmisiä.
 • Irakissa keskitymme lievästi sairastuneiden hallintaan. Bagdadissa koulutamme infektioiden torjunnasta ja ehkäisystä.
 • Jemenissä, Adenissa olemme tukeneet terveysministeriötä eristysosaston pystyttämisessä.
 • Iraniin, Isfahaniin lähetimme 50 vuodepaikan kenttäsairaalan vakavasti sairastuneiden hoitamiseen. Avustusoperaatio keskeytetty toistaiseksi.

 

AFRIKKA

 

 • Etelä-Afrikassa teemme tartuntalähteiden jäljitystä ja jaamme terveysneuvontamateriaaleja. Suunnittelemme hoidontarpeen arvioinnin, eristyksen ja hoidon tukemista.
 • Burkina Fasossa tuemme tarvittaessa Fadan terveyskeskusta. Koulutamme terveysministeriön henkilökuntaa.
 • Kamerunissa viranomaiset ovat pyytäneet meitä tukemaan sairaaloita Yaoundessa ja Bueassa. Etsimme mahdollisia eristystiloja sairaaloiden ulkopuolelta.
 • Malissa tuemme yksikköä Bamakossa. Henkilökunta tulee toisesta projektistamme Koutialasta.
 • Norsunluurannikolla Abidjanissa autamme terveysministeriötä tunnistamaan potilaita. Bouakessa koulutamme terveydenhuoltohenkilökuntaa.
 • Libyassa, Tripolissa olemme kouluttaneet hoitohenkilökuntaa infektioiden torjunnasta, ehkäisystä ja hallinnasta.

 

AASIA

 

 • Hongkongissa annamme terveysneuvontaa ja mielenterveystukea haavoittuville väestöryhmille.
 • Afganistanissa, Kabulissa koulutamme COVID-19-potilaiden hoitoon keskittyvässä sairaalassa henkilökuntaa infektioiden torjuntaan ja ehkäisyyn.
 • Pakistanissa, Timurgarassa vastaamme eristysosastosta.
 • Bangladeshissa, Cox’s Bazarin pakolaisleirillä olemme pystyttäneet sairaalan vastaanotolle erillisiä odotustiloja potilaille, joilla on uuden koronaviruksen aiheuttamia oireita. Lisäksi olemme valmistelleet erillisen osaston ja eristyshuoneita potilaiden hoitoon.
 • Kambodžassa olemme joutuneet keskeyttämään väliaikaisesti C-hepatiittiprojektimme. Työntekijämme osallistuvat infektioiden torjunnan ja ehkäisyn sekä COVID-19-potilaiden hoitoa koskevien kansallisten ohjeiden tekemiseen. Kun ohjeet on hyväksytty, järjestämme koulutuksia kahdeksassa sairaalassa, jotka tulevat keskittymään potilaiden hoitoon.
 • Filippiineillä olemme keskeyttäneet tavalliset projektimme toistaiseksi. Teemme arviota, miten tukea potilaiden hoidossa.
 • Papua-Uudessa-Guineassa olemme keskeyttäneet toistaiseksi tuberkuloosiprojektimme. Olemme kouluttaneet maan 22 provinssissa infektioiden torjunnasta ja ehkäisystä, potilaiden tunnistamisesta ja hoidontarpeen arvioinnista.

 

AMERIKAT

 

 • El Salvadorissa siirrymme läheisempään yhteistyöhön terveysministeriön kanssa. Lisäämme ambulanssipalveluita, jotta pystymme vastaamaan myös muihin kiireellisiin sairaanhoitotapauksiin. Muunnamme mobiiliklinikoitamme, jotta ne vastaavat mahdollisesti kotihoitoa tarvitsevien COVID-19-potilaiden tarpeisiin. Arvioimme myös, miten voimme tukea Yhdysvalloista ja Meksikosta palautettuja ihmisiä.

 

Se, pystymmekö tarjoamaan apua myös muille maille, riippuu pandemian etenemisestä ja kapasiteetistamme lähettää työntekijöitämme avustuskohteisiin.

Haasteita katkeamattoman hoidon takaamisessa

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö haluaa taata katkeamattoman hoidon potilaille niillä alueilla, joilla työskentelemme tällä hetkellä. Potilaiden ja hoitohenkilökunnan suojeleminen on ensiarvoisen tärkeää, joten hoitotiimimme valmistautuvat myös mahdollisiin COVID-19-tapauksiin avustuskohteissamme.

Tartuntataudit ovat yleisiä monilla alueilla, joilla työskentelemme. Tästä syystä tarve lisätutkimukselle ja -tiedolle niistä COVID-19-potilaista, joilla on myös jokin muu tartuntatauti, kuten malaria, denguekuume, tuberkuloosi tai tuhkarokko, on suuri.

Alueilla, joissa tartuntatapausten merkittävä kasvu on todennäköistä, otetaan käyttöön tartuntoja ehkäiseviä ja kontrolloivia toimenpiteitä, kuten koronavirusseulonnan käyttöönotto hoidontarpeen arviointiin tarkoitetuissa tiloissa, eristystilojen perustamista ja terveysneuvonnan tarjoamista.

Useimmissa maissa, joissa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö työskentelee, koordinoimme Maailman terveysjärjestö WHO:n ja paikallisten terveysministeriöiden kanssa yhteistyötä tilanteessa, jossa COVID-19-potilaiden määrä nousisi. Koulutamme useassa maassa terveydenhuoltoa tartuntojen ehkäisyssä ja hallinnassa.

Koulutamme useassa maassa terveydenhuoltoa tartuntojen ehkäisyssä ja hallinnassa.

Kykenemme edelleen jatkamaan hoitotyötä hankkeissamme, mutta olemme huolissamme tiettyjen hoitotyössä välttämättömien tarvikkeiden, kuten hengityssuojaimien, näytepuikkojen, suojakäsineiden ja COVID-19-tartuntataudin diagnosoinnissa tarvittavien kemiallisten aineiden saatavuudesta.

On olemassa myös riski, että muiden sairauksien hoidossa tarvittavista tarvikkeista tulee pula, jos rinnakkaislääkkeitä ei pystytä toimittamaan tai valmisteta riittävästi tai välttämättömien peruslääkkeiden, kuten antibioottien, malarian estolääkkeiden ja antiretroviraalilääkkeiden maahantuonti vaikeutuu. Lisäksi matkustuskiellot eri maiden välillä rajoittavat mahdollisuuksia siirtää työntekijöitämme maasta toiseen.

Olemme ennennäkemättömän haasteen edessä

lahjoita
keräykseen

COVID-19-pandemia koskettaa meistä jokaista: läheisiämme, perheitämme, ystäviämme – ja niitä, joilla ei ole pääsyä hoitoon. Lahjoita, jos sinulla on mahdollisuus ja tuet työtämme COVID-19-tautia ja muita epidemioita vastaan ympäri maailmaa.

Yleistä COVID-19-tartuntataudista

COVID-19-tartuntatauti aiheuttaa noin 80 prosentille tartunnan saaneista vain lieviä hengitystieoireita, mutta riskiryhmään kuuluvan väestön melko vakavien komplikaatioiden osuus on suurempi verrattuna influenssan kaltaisiin muihin viruksiin. WHO:n tämänhetkisten tietojen mukaan 20 prosenttia varmistetuista COVID-19-tapauksista on vaikeita. Nämä ihmiset on hoidettava sairaalassa ja he tarvitsevat jatkuvaa seurantaa ja tukihoitoja. Kuusi prosenttia varmistetuista tapauksista tarvitsee tehohoitoa.

Tukihoitojen ja tehohoidon suuri tarve on saanut jopa maailman edistyneimmät terveydenhoitojärjestelmät kovan paineen alle. Julkiset toimenpiteet, kuten eristäminen, karanteeni ja sosiaalisen etäisyyden otto toteutetaan hallitsemattoman tarttumisen välttämiseksi, tapausten ja vakavasti sairaiden potilaiden määrän vähentämiseksi, riskiryhmään kuuluvan väestön suojelemiseksi ja terveydenhoidon resurssien hallitsemiseksi.

Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan saisi johtaa lisääntyneeseen leviämisriskiin kotitalouksien sisällä etenkään riskiryhmään kuuluvien perheenjäsenten kohdalla. Toimenpiteiden ei myöskään tulisi hidastaa tai vaikeuttaa muista sairauksista kärsivien hoitoon pääsyä.

Yli 100 maata on raportoinut COVID-19-tapauksista, ja Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut viruksen leviämisen pandemiaksi. COVID-19-tartuntataudin tehokasta hoitoa tutkitaan ja kehitetään. Seuraamme tarkasti näitä tutkimuksia ja kertyvää tietoa mahdollisesti tehoavista, kehitteillä olevista lääkeaineista.

Lisää tietoa COVID-19-tartuntataudista ja siltä suojautumisesta löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta täältä ja täältä.

Kreikka

Kreikan saarien pakolaisleirit evakuoitava välittömästi covid-19-uhan vuoksi

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa, että covid-19 voi levitä Kreikan saarien pakolaisleirien ahtaissa ja kauhistuttavissa elinolosuhteissa.
© Anna Pantelia/MSF

Uutinen

Iran

COVID-19: Lääkärit Ilman Rajoja lähetti hätäapuryhmän Iraniin hoitamaan kriittisesti sairaita potilaita

Lue lisää
Kreikka

Tilanne Kreikassa kärjistyy: todellinen kriisi on se, että ihmiset jäävät ilman apua

Lue lisää
Syyria

Pakenemiseen väsyneet – Idlibin väkivaltaa pakenevilla syyrialaisilla ei ole enää paikkaa mihin paeta

Lue lisää
Venezuela

Taistelu malariaa ja romahtavaa terveysjärjestelmää vastaan: ”malaria leviää täällä kuin rutto”

Lue lisää
Hoitaja pitelee vastasyntynyttä pukeutuneena huiviin kulttuurin edellyttämällä tavalla.
Afganistan

Khostissa sijaitsee vilkkain synnytyssairaalamme: ”Hei sisko! Minä pidän sinusta huolta”

Lue lisää

Vuosi 2019 kuvina

Lue lisää
Kamerun

Öisin kävelevien ihmisten kylä

Lue lisää
Irak

Jesidit kärsivät yhä IS-ryhmän hyökkäyksestä: ”Jokainen on menettänyt ainakin yhden”

Lue lisää
Pakolaisia Zintanin pidätyskeskuksen portilla Libyassa.
Libya

Poissa näkyvistä, poissa mielestä – pakolaiset epätoivon, sairauden ja kuoleman keskellä Libyan pidätyskeskuksissa

Lue lisää
Tyttö kantaa sisartaan pakolaisleirillä Buniassa.
Kongon demokraattinen tasavalta

Kongossa neljä samanaikaista kriisiä: ebolaepidemia ei näytä hiipumisen merkkejä

Lue lisää