© Yann Libessart/MSF

Rokotteet pelastavat henkiä

Kun koko maailma odottaa henkeään pidätellen COVID-19-rokotetta, on helppo muistaa, miten tärkeitä rokotteet ovat. Tämä kuitenkin unohtuu helposti, kun tartuntataudit eivät näy arjessamme.

Rokotteiden vastaiset liikkeet ovat jopa kasvaneet monissa korkean tulotason maissa.

”Tämä vaikuttaa absurdilta”, toteaa Myriam Henkens, joka työskentelee kansainvälisenä sairaanhoidon koordinaattorina Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä.

Hän huomauttaa, että rokotevastaisuus on äärimmäisen harvinaista yhteisöissä, joiden parissa Lääkärit Ilman Rajoja tyypillisesti työskentelee.

”Kun taudin vaikutukset näkee, ei koskaan unohda ottaa rokotetta”, hän sanoo.

Kun järjestetään rokotekampanjoita epidemioiden pysäyttämiseksi, monet ihmiset kävelevät jopa usean päivän matkan saadakseen itsensä ja lapsensa rokotetuiksi.

Videolla Myriam Henkens kertoo, missä tilanteissa Lääkärit Ilman Rajoja järjestää rokotuskampanjoita.

Kun käynnissä on epidemia, rokotteiden tärkeys on helppo muistaa

Tällä hetkellä Kongon demokraattisessa tasavallassa on käynnissä maan historian laajin tuhkarokkoepidemiassa, jossa yli 300 000 sai tartunnan ja yli 6000 kuoli pelkästään viime vuonna. Eikä loppua näy. Tuhkarokkoepidemiaa vastaan järjestetään rokotuskampanjoita, joilla pyritään estämään taudin leviäminen.

Samanlainen rokotekampanja on edessä, jos tämän pandemian aikana saadaan vielä tehokas rokote COVID-19-tautia vastaan. Silloin rokotteen saaneet eivät voi saada enää tartuntaa, eivätkä näin ollen enää levitä sitä eteenpäin.

Isorokko hävitettiin rokotteilla 40 vuotta sitten

Rokotteilla voidaan myös hävittää tauteja kokonaan. Vuonna 1980 Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti isorokon hävitetyksi kolme vuotta sen jälkeen, kun viimeinen luonnollinen tartunta oli todettu. Meni vielä kaksi vuosikymmentä ennen kuin tauti saatiin lopullisesti hävitettyä maailmankartalta.

Isorokko oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa ihmisestä toiseen tarttuva sairaus, joka on hävitetty onnistuneesti. Kiitos rokotteiden, tulevia sukupolvia ei tarvitse rokottaa isorokkoa vastaan, sillä tartunnan riskiä ei enää ole.

Sota, hinta tai huono säilyvyys voivat olla esteitä rokotteiden saamiselle

Lukuisia sairauksia pystytään nykyään ehkäisemään rokotteilla, ja joitakin pystyttäisiin jopa hävittämään kokonaan samalla tavalla kuin isorokko. Siitä huolimatta näemme työssämme päivittäin, miten ihmisiä kuolee helposti ennaltaehkäistäviin tauteihin kuten tuhkarokkoon, polioon, koleraan ja pneumokokin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen. Kuolleista suurin osa on lapsia.

Kun sota tai muu kriisi keskeyttää rutiinirokotukset, monia lähes hävitettyjä tauteja saattaa alkaa esiintyä uudelleen. Esimerkiksi sodan keskellä elävässä Jemenissä alkoi kurkkumätäepidemia. Koska tautia ei tavata enää juuri missään, lääkkeitä potilaiden hoitamiseksi oli vaikea saada.

Kun sodat ja konfliktit romahduttavat kansanterveysjärjestelmät, on epidemioille otollinen aika. Se on potilaille myös kaksin verroin traagista, koska hoitoa on vaikeampi saada kuin rauhan aikaan.

Rutiinirokotukset eivät tyssää pelkästään sotiin. Kun tiet ovat ajokelvottomia eikä sähköä ole, rokottaminen syrjäseuduilla voi olla erittäin hankalaa. Rokotteet täytyy usein säilyttää kylmässä, mikä on haastavaa olosuhteissa, joissa työskentelemme. Siitä huolimatta onnistuimme vuonna 2018 rokottamaan 1,4 miljoonaa ihmistä tuhkarokkoa vastaan osana epidemiavastetta.

Hoitaja valmistelee poliorokotetta Libanonissa.

Myös korkea hinta voi olla este rokotukselle. Keuhkokuume tappaa enemmän lapsia kuin mikään muu sairaus maailmassa ja se olisi helposti estettävissä rokotteella. Vuosien ajan tämä rokote oli miljoonien lasten ulottumattomissa, jotka olisivat tarvinneet sitä.

Vuonna 2016 vetosimme yli 400 000 ihmisen kanssa kahteen keuhkokuumerokotetta valmistavaan lääkeyhtiöön, että nämä laskisivat hintojaan, jotta humanitaarisilla järjestöillä ja matalan tulotason mailla olisi mahdollisuus ostaa rokotetta halvemmalla hinnalla. Kun kolmas yhtiö aloitti rokotteen valmistuksen joulukuussa 2019, oli mahdollisuus, että hinta laskisi vielä entisestään. Hinnan lasku voisi tarkoittaa tuhansia pelastettuja elämiä.

Tunnemme nyt nahoissamme, minkälainen vaikutus on taudilla, joka on uhka kaikille ja joka on pakottanut meidät ryhtymään ennennäkemättömiin toimiin. Tarpeeksi edullinen rokote pysäyttäisi pandemian nopeammin ja säästäisi useamman ihmishengen.

Uutinen

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Ukraina

“Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Harkovan metroasemat muuttuivat klinikoiksi

Lue lisää
Ukraina

Pommitusten keskellä Mariupolissa – kirje työntekijältämme

Lue lisää
Ukraina

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Lue lisää
Ukraina

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Lue lisää
Ukraina

Humanitaarisia käytäviä tarvitaan, mutta ne eivät yksin riitä

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja valmiudessa Ukrainassa ja naapurimaissa

Lue lisää
Ukraina

Ukrainan sota

Lue lisää
Ukraina

Ukrainan tilanne eskaloituu: Lääkärit Ilman Rajoja huolissaan potilaista

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja 50 vuotta

Lue lisää
Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
Välimeri

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Cookie Settings