© MSF/Mohamed Dayfour
Lapsi sai tuhkarokkorokotten syyskuussa 2020 MSF:n ja Malin terveysministeriön järjestämässä rokotekampanjassa, jossa rokotettiin 60 000 lasta tuhkarokkoa vastaan ja kartoitettiin kaikkien mahdolliset covid-19-oireet.

Rikkaat maat, älkää estäkö patenteista luopumista pandemian aikana

“Mitä Suomi on tehnyt edistääkseen lääketieteellisten innovaatioden, kuten rokotteiden saatavuutta kaikkialla maailmassa? Kello tikittää ja lukemattomia ihmishenkiä on vaarassa.”

Maailman kauppajärjestö WTO käsittelee torstaina 4.2. Etelä-Afrikan ja Intian ehdotusta COVID-19-tartuntataudin lääketieteellisten tuotteiden monopoleista luopumiseksi pandemian aikana.

Ehdotusta ajavat virallisesti Eswatini, Kenia, Mosambik, Pakistan, Mongolia, Venezuela, Bolivia ja Egypti ja sitä tukee 99 maata. Pieni ryhmä WTO:n varakkaita jäseniä, mukaan lukien EU, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Japani, Sveitsi ja Australia, vastustaa sitä edelleen.

Lääkärit Ilman Rajoja (MSF) kehottaa ehdotusta vastustavia varakkaita maita olemaan estämättä sitä. Poikkeukset immateriaalioikeuksiin voisivat pandemiassa pelastaa miljardeja ihmishenkiä. Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä COVID-19-tapaukset lisääntyvät edelleen ympäri maailmaa. Hallitusten on nyt osoitettava johtajuutta ja tehtävä patenteista luopumisesta totta.

Hallitusten on nyt osoitettava johtajuutta ja tehtävä patenteista luopumisesta totta.

“Näemme valtavan eron pandemian voittajien ja häviäjien välillä. Valtioiden on etsittävä kiireesti ratkaisuja tämän epätasa-arvon lopettamiseksi”, sanoo MSF:n kansanterveysasiantuntija Sidney Wong. “Meillä on yksinkertainen viesti Etelä-Afrikan ja Intian ehdotusta vastustaville hallituksille: älkää estäkö sitä. Eri mailla ei ole tasapuolisia toimintaedellytyksiä. Vaikka et hyödy ehdotuksesta itse tai ole siitä samaa mieltä, älä estä muita maita hyötymästä patenttivapautuksesta suojellakseen omaa kansaansa. Pandemia ei ole ohi ennen kuin se on ohi kaikille.”

Immateriaalioikeuksista vapauttamista koskevan ehdotuksen tarkoituksena on antaa maille mahdollisuus olla soveltamatta tai panematta täytäntöön patentteja ja muita yksinoikeuksia, jotka saattavat estää COVID-19-taudin lääketieteellisten tuotteiden kuten rokotteiden, testien ja lääkkeiden tuotantoa ja toimittamista, kunnes maailmanlaajuinen laumasuoja saavutetaan. Jos ehdotus hyväksytään, se lähettäisi potentiaalisille valmistajille tärkeän signaalin, että he voivat alkaa tuottaa tarvittavia COVID-19-lääketieteellisiä tuotteita pelkäämättä, että patentit tai muut monopolit estävät niitä.

“Uusien COVID-19-muunnosten myötä monet Afrikan maat kamppailevat nyt nopeasti leviävän taudin aallon ja ylikuormitetun terveydenhuoltojärjestelmän kanssa”, sanoo tohtori Khosi Mavuso, MSF:n asiantuntija Etelä-Afrikasta. “Ilman universaalia, edullista ja tasapuolista lääketieteellisten työkalujen saatavuutta pandemia kestää kauemmin, mikä vaikuttaa paitsi COVID-19-tautia sairastaviin ihmisiin, myös terveydenhuoltojärjestelmien kykyyn rokottaa sekä antaa hoitoa ja lääkkeitä muihin sairauksiin, mikä lisää kuolemia ja kärsimyksiä. Monopoleista luopumisella pyritään asettamaan etusijalle ihmiselämä yksityisten voittojen sijaan, joten kehotamme maita toimimaan nopeasti ja tekemään patenttivapaudesta totta.”

Tarve varmistaa maailmanlaajuinen avoin pääsy ja oikeus tuottaa ja toimittaa COVID-19-terveysteknologiaa on tunnustettu laajalti pandemian alusta lähtien. Useat valtionpäämiehet ovat lausuneet, että COVID-19-tautiin kehitettyjä lääketieteellisiä tuotteita tulee kohdella maailmanlaajuisina julkishyödykkeinä. Käytännön toimia tämän edistämiseksi ei kuitenkaan ole nähty. Lääkeyhtiöt tekevät edelleen salaisia kahdenvälisiä kaupallisia lisenssi- ja ostosopimuksia, jotka heikentävät haavoittuvien ja laiminlyötyjen väestöryhmien pääsyä lääkkeisiin ja rokotteisiin matalan tulotason maissa.

Useat valtionpäämiehet ovat lausuneet, että COVID-19-tautiin kehitettyjä lääketieteellisiä tuotteita tulee kohdella maailmanlaajuisina julkishyödykkeinä. Käytännön toimia tämän edistämiseksi ei kuitenkaan ole nähty.

Ehdotusta tukevat maat ovat viimeisen kolmen kuukauden aikana osoittaneet WTO:ssa käydyissä keskusteluissa toistuvasti, että immatteriaalioikeuksien esteet luovat jo haasteita. Maat eivät kykene luottamaan nykyisiin oikeudellisiin vaihtoehtoihin ja yritysten vapaaehtoisiin toimiin COVID-19-lääketieteellisten tuotteiden maailmanlaajuisen saatavuuden takaamiseksi. Ehdotusta vastustavat maat viivästyttävät kuitenkin edelleen mahdollisuutta päästä yhteisymmärrykseen ja viedä prosessia eteenpäin.

“Lääkeyritysten ainoa kiinnostus patenttijärjestelmään on aina ollut käyttää sitä liiketoimintastrategiana kilpailun estämiseksi, monopoliaseman ylläpitämiseksi ja hintojen pitämiseksi korkealla”, sanoo asiantuntija Leena Menghaney MSF:stä. “Näin vaikeassa pandemiassa maiden, jotka ovat perinteisesti tukeneet lääkeyhtiöitä, on lopetettava liike-etujensa suojaaminen. Kehotamme ehdotusta vastustavia maita lopettamaan viivästystaktiikan käytön ja osoittamaan sen sijaan maailmanlaajuista solidaarisuutta.”

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toiminnanjohtaja Linda Konate puolestaan kysyy: ”Mitä Suomi on tehnyt edistääkseen lääketieteellisten innovaatioden, kuten rokotteiden saatavuutta kaikkialla maailmassa? Kello tikittää ja lukemattomia ihmishenkiä on vaarassa.”

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Cookie Settings