Mielipide: Turvapaikkapolitiikan kiristäminen on Suomelta valtava virhe

Turvapaikkajärjestelmän romuttamisella ei luoda turvallisuutta.

Tänään, kansainvälisenä pakolaispäivänä, kodeistaan on paennut enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Samaan aikaan EU-maat altistavat ihmisiä entistä vaarallisemmille yrityksille Välimeren yli. EU-maat ovat jo pitkään laiminlyöneet velvoitettaan auttaa merihädässä olevia ihmisiä omilla rajoillaan. Italian uudet lakimuutokset ovat entisestään vaikeuttaneet pitkälti järjestöjen varaan jätettyä etsintä- ja meripelastustyötä.

Viime vuonna ainakin 1 417 ihmistä menetti henkensä keskisellä Välimerellä, ja tänä vuonna jo yli tuhat ihmistä on kokenut saman kohtalon – enemmän kuin viiteen vuoteen vastaavana aikana.

Ukrainan sota on merkittävästi lisännyt pakolaisten määrää Euroopassa. Ukrainalaisten vastaanotossa EU-maat osoittivat, että inhimillinen, joustava ja toimiva vastaanotto on mahdollista, mikäli poliittista tahtoa on olemassa. Tätä yhteistä tahtoa on etsitty EU:ssa vuodesta 2015 alkaen.

Euroopan ulkopuolelta tulevat, yhtä lailla hädässä olevat ihmiset halutaan pitää loitolla. Etsinnän ja meripelastustyön laiminlyömisen lisäksi Euroopan maissa suunnitellaan turvapaikanhakujärjestelmien ulkoistamista Afrikan valtioille, vaikka Australian ja Naurun esimerkki on osoittanut, että se ainoastaan lisää inhimillistä kärsimystä. Raja-aitoja nousee EU-maiden ulkorajoille, tuoreimpana Suomen Imatralle.

“EU suojelee rajojaan, mutta ei ihmishenkiä.”

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on hoitanut raja-aidoista syntyneitä vakavia vammoja, murtumia, viiltohaavoja ja mielenterveyttä eri puolilla Eurooppaa. Rajavartijat ja poliisit ovat pahoinpidelleet ja ryöstäneet potilaitamme, jonka jälkeen heidät on palautettu takaisin rajan yli. Myös Amnesty International on raportoinut toistuvasti laittomista pushbackeista, eli siitä, miten viranomaiset palauttavat ihmisiä ilman turvapaikkaperusteiden arviointia. EU suojelee rajojaan, mutta ei ihmishenkiä.

Sen sijaan, että EU oppisi aiemmista virheistä, se keskittyy parhaillaan käsittelyssä olevassa siirtolaisuutta koskevassa lakipaketissa palautuksiin, säilöönoton lisäämiseen ja nopeutettuihin turvapaikkamenettelyihin. Nämä ratkaisut eivät ole ihmisoikeusperustaisia, vaan ne kasvattavat ihmisoikeusloukkausten riskiä. Turvapaikkajärjestelmän romuttamisella ei luoda turvallisuutta.

Myös Suomi aikoo kiristää turvapaikkapolitiikkaa. Se on valtava virhe aikana, jona turvaa hakevia ihmisiä on enemmän kuin koskaan. Ihmisten oikeutta sairaanhoitoon ja oikeudenmukaiseen turvapaikkaprosessiin on edistettävä aktiivisesti. Hallitusneuvotteluissa myös pakolaisoikeuden keskeisin elementti, ehdoton palautuskielto, on noussut esiin. Siitä ei voi neuvotella – ehdoton palautuskielto on nimensä mukaisesti ehdoton.

Pargol Miraftabi

oikeudellinen asiantuntija, Amnesty International Suomen osasto

Kaisa Väkiparta

viestintäpäällikkö, Lääkärit ilman rajoja

Teksti on julkaistu mielipidekirjoituksena Helsingin Sanomissa 20.6.2023

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Kannanotto: Kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja kansainvälisen tuomioistuimen päätöksiä on noudatettava

Lue lisää

Kannanotto: Gazaan tarvitaan välitön ja pysyvä tulitauko

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Kannanotto: “Ruandan malli” on julma ja vaarallinen

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Cookie Settings