Mielipide: Turvapaikkapolitiikan kiristäminen on Suomelta valtava virhe

Turvapaikkajärjestelmän romuttamisella ei luoda turvallisuutta.

Tänään, kansainvälisenä pakolaispäivänä, kodeistaan on paennut enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Samaan aikaan EU-maat altistavat ihmisiä entistä vaarallisemmille yrityksille Välimeren yli. EU-maat ovat jo pitkään laiminlyöneet velvoitettaan auttaa merihädässä olevia ihmisiä omilla rajoillaan. Italian uudet lakimuutokset ovat entisestään vaikeuttaneet pitkälti järjestöjen varaan jätettyä etsintä- ja meripelastustyötä.

Viime vuonna ainakin 1 417 ihmistä menetti henkensä keskisellä Välimerellä, ja tänä vuonna jo yli tuhat ihmistä on kokenut saman kohtalon – enemmän kuin viiteen vuoteen vastaavana aikana.

Ukrainan sota on merkittävästi lisännyt pakolaisten määrää Euroopassa. Ukrainalaisten vastaanotossa EU-maat osoittivat, että inhimillinen, joustava ja toimiva vastaanotto on mahdollista, mikäli poliittista tahtoa on olemassa. Tätä yhteistä tahtoa on etsitty EU:ssa vuodesta 2015 alkaen.

Euroopan ulkopuolelta tulevat, yhtä lailla hädässä olevat ihmiset halutaan pitää loitolla. Etsinnän ja meripelastustyön laiminlyömisen lisäksi Euroopan maissa suunnitellaan turvapaikanhakujärjestelmien ulkoistamista Afrikan valtioille, vaikka Australian ja Naurun esimerkki on osoittanut, että se ainoastaan lisää inhimillistä kärsimystä. Raja-aitoja nousee EU-maiden ulkorajoille, tuoreimpana Suomen Imatralle.

“EU suojelee rajojaan, mutta ei ihmishenkiä.”

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on hoitanut raja-aidoista syntyneitä vakavia vammoja, murtumia, viiltohaavoja ja mielenterveyttä eri puolilla Eurooppaa. Rajavartijat ja poliisit ovat pahoinpidelleet ja ryöstäneet potilaitamme, jonka jälkeen heidät on palautettu takaisin rajan yli. Myös Amnesty International on raportoinut toistuvasti laittomista pushbackeista, eli siitä, miten viranomaiset palauttavat ihmisiä ilman turvapaikkaperusteiden arviointia. EU suojelee rajojaan, mutta ei ihmishenkiä.

Sen sijaan, että EU oppisi aiemmista virheistä, se keskittyy parhaillaan käsittelyssä olevassa siirtolaisuutta koskevassa lakipaketissa palautuksiin, säilöönoton lisäämiseen ja nopeutettuihin turvapaikkamenettelyihin. Nämä ratkaisut eivät ole ihmisoikeusperustaisia, vaan ne kasvattavat ihmisoikeusloukkausten riskiä. Turvapaikkajärjestelmän romuttamisella ei luoda turvallisuutta.

Myös Suomi aikoo kiristää turvapaikkapolitiikkaa. Se on valtava virhe aikana, jona turvaa hakevia ihmisiä on enemmän kuin koskaan. Ihmisten oikeutta sairaanhoitoon ja oikeudenmukaiseen turvapaikkaprosessiin on edistettävä aktiivisesti. Hallitusneuvotteluissa myös pakolaisoikeuden keskeisin elementti, ehdoton palautuskielto, on noussut esiin. Siitä ei voi neuvotella – ehdoton palautuskielto on nimensä mukaisesti ehdoton.

Pargol Miraftabi

oikeudellinen asiantuntija, Amnesty International Suomen osasto

Kaisa Väkiparta

viestintäpäällikkö, Lääkärit ilman rajoja

Teksti on julkaistu mielipidekirjoituksena Helsingin Sanomissa 20.6.2023

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää

Mielipide: Humanitaarista työtä tarvitaan enemmän kuin koskaan

Lue lisää

Vuosi 2022 pähkinänkuoressa

Lue lisää
Välimeri

Kannanotto: EU ei saa olla osallisena ihmishenkien menettämiseen Välimerellä

Lue lisää
Sudan

Sudanin konflikti

Lue lisää
Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää

Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Tuhkarokko Kongon demokraattisessa tasavallassa: loputon taistelu yhtä maailman helpoimmin tarttuvaa tautia vastaan?

Lue lisää

Naisten hyvää seksuaaliterveyttä edistetään tabuja voittamalla

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Cookie Settings