© MSF
Liikkuva klinikka Dera Murad Jamalin kaupungissa.

Pakistanin tulvat vaikuttavat miljooniin ihmisiin

Pakistanin tulvat ovat vaikuttaneet vähintään 33 miljoonaan ihmiseen. Sademäärä heinä-elokuun aikana oli lähes kolminkertainen 30 vuoden keskiarvoon nähden. Kesäkuun puolivälissä alkaneet monsuunisateet eivät ole vieläkään päättyneet. Kansallisen katastrofinhallintaviranomaisen raportin mukaan yli 1300 ihmistä on kuollut ja ainakin 12700 henkilöä on loukkaantunut sadekauden alettua.

Kiireellisin tarve on puhtaasta vedestä, ruoasta ja suojasta. Tulvavesi on saastuttanut vesitankkeja ja porakaivoja, ja ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Tulvien jälkeen on odotettavissa ripulin, koleran, dengue-kuumeen, malarian, iho- ja silmätulehdusten sekä mielenterveysongelmien lisääntymistä.

Puhtaan veden jakelua tulvia paenneiden ihmisten leireillä Dera Murad Jamalin alueella.

Vesivälitteisten sairauksien uhka on merkittävä

Suurin osa kotinsa menettäneistä asuu nyt teltoissa tulvivien kanaalien ja jokien rannoilla. Tulvavesi, jota he saattavat juoda, on saastunutta. Käymälät ovat tuhoutuneet tai täyttyneet mudasta, eikä niitä voi käyttää, ja tulvien takia seisovaa vettä on paljon. Kaikki se vaikuttaa ihmisten terveyteen. Laajojen epidemioiden välttämiseksi on toimitettava turvallista juomavettä ja sanitaatiotilannetta on parannettava.

Pakistanin terveysviranomaiset ovat ilmoittaneet vesivälitteisistä taudeista alueilla, joilla katastrofi on vaikuttanut tuhansiin ihmisiin. Maailman terveysjärjestö WHO on ilmoittanut akuutin ripulin, koleran ja muiden tartuntatautien seurannan lisäämisestä. Vesivälitteiset taudit leviävät edelleen varsinkin Balochistanissa, missä lähes kaikki vesivarat ovat kärsineet pahasti kesäkuusta 2022 lähtien. Seuraamme tilannetta ja suunnittelemme toimia tarpeen mukaan.

“Eniten kohtaamme potilaita, joilla on kuumetta, malariaa, akuuttia vesiripulia sekä ihotulehduksia epähygieenisten olojen vuoksi.”

Ruby Tariq, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäri Pakistanissa

Terveydenhoitoa, turvallista juomavettä ja avustustarvikkeita

Toimimme ja seuraamme tilannetta kaikissa Pakistanin maakunnissa: Balochistanissa, Sindissä, Punjabissa and Khyber Pakhtunkhwassa.

  • Balochistanissa annamme ensiapua tulvista kärsineille, haavoittuvassa asemassa oleville yhteisöille. Esimerkiksi Dera Murad Jamalin kaupungissa on muun muassa perustettu kaksi liikkuvaa klinikkaa, tarjottu terveydenhuoltoa sekä jaettu puhdasta juomavettä ja avustustarvikkeita. Lähetämme myös potilaita alueen keskuksen sairaalaan. Potilailla on kuumetta, ihosairauksia, ripulia sekä iho- ja silmätulehduksia.
  • Chamanissa olemme hoitaneet potilaita ja jakaneet avustustarvikkeita.
  • Quettassa on otettu vastaan yli 800 potilasta, jotka kärsivät hengitystieinfektioista ja akuutista vetisestä ripulista. Lisäksi jaamme Quettassa avustustavaraa ja turvallista juomavettä sekä tarjoamme perusterveydenhuoltoa ja lähetteitä perheille, joihin tulvat olivat vaikuttaneet. Monet heistä ovat afgaanipakolaisia.
  • Sindhin maakunnassa arvioimme tilannetta, ja olemme jo jakaneet turvallista juomavettä ja perustarvikkeita, kuten muovipeitteitä perheille, joilla ei ole mitään suojaa.
  • Liikkuva klinikka on aloittanut toiminnan Dadun alueella ja tarjoaa perusterveydenhuoltoa niille, joihin tulvat ovat vaikuttaneet. Lääkintätiimimme hoitavat päivittäin 120–150 potilasta, joilla on ihosairauksia, ripulia ja psykologista ahdistusta. Akuutin vetisen ripulin odotetaan lisääntyvän runsaasti tulevina viikkoina.
  • Suunnittelemme pikaista projektin aloittamista Nowsherassa ja Charsadassa Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa sekä eteläisessä Punjabissa. Nowsheran ja Charsaddan alueilla vesistöt ovat saastuneet, ja veden kautta välittyvien sairauksien vaara on suuri. Seisova vesi lisää myös dengue-kuumeen ja malarian vaaraa. Tulva on vienyt tavarat kodeista ja saviset seinät ja käymälät ovat vahingoittuneet. Keskitymme tarjoamaan perusterveydenhuoltoa, hygieniapakkauksia, terveydenedistämistä ja hyönteisverkkoja samalla, kun tuemme terveysviranomaisia mahdollisten epidemioiden valvonnassa ja niihin valmistautumisessa.
Avustustarvikkeiden jakamista tulvia paenneille perheille, jotka majoittuvat Quettan kaupungissa, Balochistanissa.

Lääkärit Ilman Rajoja on toiminut Pakistanissa vuodesta 1986 lähtien. Nykyisin meillä on lähes 1800 paikallista työntekijää ja yli 50 kansainvälistä työntekijää, jotka työskentelevät seitsemässä vakituisessa projektissa. Olemme vastanneet laajamittaisesti vuoden 2005 maanjäristykseen, tulviin vuosina 2010 ja 2016, tuhkarokko- ja denguekuume-epidemioihin vuosina 2010 ja 2013, Covid-19-pandemiaan vuosina 2020–2021 sekä tulviin Dadussa vuonna 2020.

Ajankohtaista

Arkkitehti Erika Alatalo Kunduzin traumasairaalan rakennustyömaalla
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Afganistan

Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää
Myanmar

Rohingat ovat asuneet kymmenen vuotta leireillä Myanmarissa ja heidän mielenterveystensä kärsii

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Nigeria

Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Meksiko

Tukea kidutusta kokeneille siirtolaisille Meksikossa

Lue lisää
Ukraina

Lääkintäjunan potilaiden vammat ja kertomukset osoittavat toistuvat hyökkäykset siviilejä vastaan Ukrainassa

Lue lisää
Libya

Kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat siirtolaiset evakuoitava Libyasta turvallisiin maihin

Lue lisää
Etiopia

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa hälyttävästä ravitsemuskriisistä Etiopiassa

Lue lisää
Ukraina

“Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

Lue lisää
Liettua

Yli 2500 ihmisen pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava heti

Lue lisää
Sudanissa pakolaisleirillä sijaitsevan kenttäsairaalan työntekijöitä aamukierrolla.

Mikko Lintu

Sudan

Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

Lue lisää
Ukraina

Harkovan metroasemat muuttuivat klinikoiksi

Lue lisää

Koronarokotteiden ja -lääkkeiden patenttivapaus halutaan vesittää – vuodettu tekstiluonnos ei lupaa hyvää

Lue lisää
Cookie Settings