© MSF/Pierre-Yves Bernard Instagra
Kolmevuotias Rose isänsä Mustafan kanssa Marouan aluesairaalassa.

Öisin kävelevien ihmisten kylä

Pohjois-Kamerunissa on yli 270 000 maansisäistä pakolaista sekä yli 100 000 nigerialaista pakolaista. Kolmevuotias Rose-tyttö on heistä yksi.

Kolmevuotias Rose-tyttö on Marouan aluesairaalan työntekijöiden silmäterä. Hän vaeltaa sairaalan käytävillä ja tervehtii ihmisiä. Hänen hymynsä on hurmannut kaikki.

Yli vuosi sitten hän asui vielä vanhempiensa kanssa pienessä kylässä Nigeriassa aivan Kamerunin rajan tuntumassa.

Tšadjärven kriisi puhkesi Koillis-Nigeriassa vuosikymmen sitten. Sittemmin kriisi on levinnyt naapurimaihin Kameruniin, Tšadiin ja Nigeriin. Kyseessä on yksi laajimmista humanitaarisista kriiseistä Afrikassa.

”Ihmiset kotikylässämme kävelevät ulkona vain yöaikaan aseellisten ryhmien pelossa: jos osuu aseellisten ryhmien näköpiiriin, kuolee”, isä Mustafa kertoo.

Eräänä yönä Rosen äiti Flore otti hänet selkäänsä ja pakeni erämaan halki kohti Kolofataa Kamerunin puolelle yhdessä naisjoukon kanssa.

Pakomatkan aikana naiset joutuivat ristituleen. Luoti osui äitiä selkärankaan, mutta väisti lapsen.

Sotilaat löysivät äidin ja veivät hänet sairaalaan Pohjois-Kameruniin, jossa luoti poistettiin hätäleikkauksessa.

Florella on vielä paljon kipuja. Psykologit seuraavat hänen vointiaan tarkasti. © MSF/Pierre-Yves Bernard Instagram: @pyouaille

Hoidosta huolimatta äidin jalat halvaantuivat. Hänellä on vielä paljon kipuja ja hän on traumatisoitunut, joten psykologit seuraavat hänen vointiaan tarkasti.

Mustafalla ja Rosella ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä sairaalasta itselleen koti.

”Minulla ei ole mitään”, Mustafa kertoo. ”Pidän huolta nuoresta tyttärestäni ja hänen äidistään, eikä kukaan voi auttaa minua. En voi mennä minnekään ja ajattelen heitä jatkuvasti. Välillä en pysty edes nukkumaan, koska ajatukset vilistävät päässäni.”

Kamerunin pohjoisosissa kärsitään edelleen päivittäisestä väkivallasta

Vaikka Tšadjärven kriisi ei juuri näy mediassa, ihmiset Kamerunin pohjoisosissa kärsivät edelleen päivittäisestä väkivallasta konfliktin osapuolien käsissä.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n mukaan Pohjois-Kamerunissa on yli 270 000 ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa, sekä yli 100 000 nigerialaista pakolaista. Heistä yli 80 prosenttia kertoi, että heillä ei ole aikomusta palata kotiinsa huonon turvallisuustilanteen vuoksi.

”Jopa pelloille meneminen on vaarallista”, kertoo Manuel, joka on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön terveysneuvoja Kamerunissa.

”Jos harhautuu liian kauas kylästä, aseelliset ryhmittymät saattavat hyökätä vaikka kirkkaassa päivänvalossa. Moni pelto on hylätty, koska ihmiset eivät pääse viljelemään niitä.”

Huonon turvallisuustilanteen lisäksi monet terveystoimijat ovat sulkeneet ovensa tai tarjoavat vain minimitason palveluita. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisten on matkustettava pitkiä matkoja saadakseen sairaanhoitoa. Vaatimattomat elinolosuhteet vaikuttavat myös ihmisten terveyteen.

”Joskus ihmiset päättävät nukkua ulkona, koska he pelkäävät öistä hyökkäystä kotiinsa. Ulkona nukkuminen puolestaan altistaa malarialle erityisesti sadekautena. Lisäksi juomakelpoista vettä on huonosti saatavilla, mikä aiheuttaa ripulisairauksia erityisesti lapsille”, toinen terveysneuvojamme Christian kertoo.

Artikkelissa esiintyvien ihmisten nimet on muutettu heidän turvallisuutensa vuoksi.

Tšadjärven kriisi

Tšadjärven kriisi käynnistyi sotilaiden ja aseellisten ryhmittymien yhteenotossa Koillis-Nigeriassa noin vuosikymmen sitten. Sittemmin kriisi on levinnyt myös naapurimaihin Kameruniin, Tšadiin ja Nigeriin. Kriisin vuoksi yli 2,3 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA:n mukaan jopa 17 miljoonaa ihmistä kärsii alueella monimutkaisesta kriisistä, jota ruokkii köyhyys, konflikti ja ilmastonmuutos. Heistä 10 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua selvitäkseen.

Lääkärit Ilman Rajoja auttaa ihmisiä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan Tšadjärven kriisin vuoksi sekä paikallisia yhteisöjä, jotka ovat haavoittuvassa asemassa levottomuuksien takia.

Uutinen

Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
Etiopia

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
Nigeria

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

Lue lisää
Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
Irak

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lue lisää
Kaksi sairaalahKaksi potilasta makaa sairaalasängyissä. Vierellä on sairaalalaitteita.

Epäonnistuneet koronatoimet ovat ajaneet Brasilian humanitaariseen katastrofiin

Lue lisää
Cookie Settings