© MSF/Pierre-Yves Bernard Instagra
Kolmevuotias Rose isänsä Mustafan kanssa Marouan aluesairaalassa.

Öisin kävelevien ihmisten kylä

Pohjois-Kamerunissa on yli 270 000 maansisäistä pakolaista sekä yli 100 000 nigerialaista pakolaista. Kolmevuotias Rose-tyttö on heistä yksi.

Kolmevuotias Rose-tyttö on Marouan aluesairaalan työntekijöiden silmäterä. Hän vaeltaa sairaalan käytävillä ja tervehtii ihmisiä. Hänen hymynsä on hurmannut kaikki.

Yli vuosi sitten hän asui vielä vanhempiensa kanssa pienessä kylässä Nigeriassa aivan Kamerunin rajan tuntumassa.

Tšadjärven kriisi puhkesi Koillis-Nigeriassa vuosikymmen sitten. Sittemmin kriisi on levinnyt naapurimaihin Kameruniin, Tšadiin ja Nigeriin. Kyseessä on yksi laajimmista humanitaarisista kriiseistä Afrikassa.

”Ihmiset kotikylässämme kävelevät ulkona vain yöaikaan aseellisten ryhmien pelossa: jos osuu aseellisten ryhmien näköpiiriin, kuolee”, isä Mustafa kertoo.

Eräänä yönä Rosen äiti Flore otti hänet selkäänsä ja pakeni erämaan halki kohti Kolofataa Kamerunin puolelle yhdessä naisjoukon kanssa.

Pakomatkan aikana naiset joutuivat ristituleen. Luoti osui äitiä selkärankaan, mutta väisti lapsen.

Sotilaat löysivät äidin ja veivät hänet sairaalaan Pohjois-Kameruniin, jossa luoti poistettiin hätäleikkauksessa.

Florella on vielä paljon kipuja. Psykologit seuraavat hänen vointiaan tarkasti. © MSF/Pierre-Yves Bernard Instagram: @pyouaille

Hoidosta huolimatta äidin jalat halvaantuivat. Hänellä on vielä paljon kipuja ja hän on traumatisoitunut, joten psykologit seuraavat hänen vointiaan tarkasti.

Mustafalla ja Rosella ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä sairaalasta itselleen koti.

”Minulla ei ole mitään”, Mustafa kertoo. ”Pidän huolta nuoresta tyttärestäni ja hänen äidistään, eikä kukaan voi auttaa minua. En voi mennä minnekään ja ajattelen heitä jatkuvasti. Välillä en pysty edes nukkumaan, koska ajatukset vilistävät päässäni.”

Kamerunin pohjoisosissa kärsitään edelleen päivittäisestä väkivallasta

Vaikka Tšadjärven kriisi ei juuri näy mediassa, ihmiset Kamerunin pohjoisosissa kärsivät edelleen päivittäisestä väkivallasta konfliktin osapuolien käsissä.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n mukaan Pohjois-Kamerunissa on yli 270 000 ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa, sekä yli 100 000 nigerialaista pakolaista. Heistä yli 80 prosenttia kertoi, että heillä ei ole aikomusta palata kotiinsa huonon turvallisuustilanteen vuoksi.

”Jopa pelloille meneminen on vaarallista”, kertoo Manuel, joka on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön terveysneuvoja Kamerunissa.

”Jos harhautuu liian kauas kylästä, aseelliset ryhmittymät saattavat hyökätä vaikka kirkkaassa päivänvalossa. Moni pelto on hylätty, koska ihmiset eivät pääse viljelemään niitä.”

Huonon turvallisuustilanteen lisäksi monet terveystoimijat ovat sulkeneet ovensa tai tarjoavat vain minimitason palveluita. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisten on matkustettava pitkiä matkoja saadakseen sairaanhoitoa. Vaatimattomat elinolosuhteet vaikuttavat myös ihmisten terveyteen.

”Joskus ihmiset päättävät nukkua ulkona, koska he pelkäävät öistä hyökkäystä kotiinsa. Ulkona nukkuminen puolestaan altistaa malarialle erityisesti sadekautena. Lisäksi juomakelpoista vettä on huonosti saatavilla, mikä aiheuttaa ripulisairauksia erityisesti lapsille”, toinen terveysneuvojamme Christian kertoo.

Artikkelissa esiintyvien ihmisten nimet on muutettu heidän turvallisuutensa vuoksi.

Tšadjärven kriisi

Tšadjärven kriisi käynnistyi sotilaiden ja aseellisten ryhmittymien yhteenotossa Koillis-Nigeriassa noin vuosikymmen sitten. Sittemmin kriisi on levinnyt myös naapurimaihin Kameruniin, Tšadiin ja Nigeriin. Kriisin vuoksi yli 2,3 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA:n mukaan jopa 17 miljoonaa ihmistä kärsii alueella monimutkaisesta kriisistä, jota ruokkii köyhyys, konflikti ja ilmastonmuutos. Heistä 10 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua selvitäkseen.

Lääkärit Ilman Rajoja auttaa ihmisiä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan Tšadjärven kriisin vuoksi sekä paikallisia yhteisöjä, jotka ovat haavoittuvassa asemassa levottomuuksien takia.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Cookie Settings