Neuvola Mosulin raunioissa

© MSF/Maya Abu Ata
Vastasyntynyt Nablusin sairaalassa, Mosulissa.

Arki tuntuu arjelta myös kaukana kotoa, vaikka rakennukset olisivat raunioina. Kätilö Pirianna kertoo blogissaan, miten sujuu neuvolatoiminnan käynnistäminen Mosulissa.

Olen nyt ollut Mosulissa neljä kuukautta. Sodan jäljet ovat täällä edelleen näkyvillä kaikkialla ja jälleenrakennus on todella hidasta. Tuntuu hurjalta, että 3–4-kerroksisten talojen katutasossa kaupat ja ravintolat ovat jo auki, vaikka ylemmät kerrokset ovat romahtaneita.

Nyt ympäristöön on jo tottunut. Vaikka etukäteen olinkin selvittänyt, mihin olen tulossa, on aivan eri asia olla paikan päällä, kun joku osoittaa matkan varrella esimerkiksi siltaa ja kertoo, mitä sillä on tapahtunut. Yleensä sodasta ei kuitenkaan ymmärrettävästi puhuta.

On vaikea kuvailla sitä, miten paikalliset työkaverit muuttuvat silloin kun harvoin ottavat puheeksi mitään, mikä tapahtui sodan tai IS-ryhmän hallinnan aikana.

On vaikea kuvailla sitä, miten paikalliset työkaverit muuttuvat silloin kun harvoin ottavat puheeksi mitään, mikä tapahtui sodan tai IS-ryhmän hallinnan aikana. Ja on aivan käsittämätöntä, miten he jaksavat olla niin ystävällisiä ja avoimia ja halukkaita oppimaan uutta kaiken sen jälkeen.

Neuvolatoiminnan A, B, C

Arki sairaalassa on lähtenyt rullaamaan. Sairaalassamme aloitettiin virallisesti neuvolatoiminta, ja olenkin ollut nyt viime viikot enimmäkseen opastamassa kätilöille, mitä kuuluu tehdä ja varmistamassa, että kaikki tulee tehtyä ja kysymykset kysyttyä ja ongelmat huomattua.

Kätilöt eivät ole tottuneet vielä itsenäiseen työskentelyyn, sillä hoito on hyvin lääkärijohtoista ministeriön alla.

On hyvin ilahduttavaa nähdä, miten kätilöt oppivat koko ajan lisää. Nyt jo useampi kätilö osaa tarkistaa istukan kunnolla, että se on täydellinen, eikä yhtäkään palaa ole jäänyt kohtuun.

Teoriaopetus kuuluu myös tehtäviini. Askartelin esimerkiksi palapelin Apgarin pisteistä, joilla arvioidaan vastasyntyneen vointia minuutti ja viisi minuuttia syntymän jälkeen, jotta ne jäisivät paremmin kätilöiden mieleen. Myös esimerkiksi käsihygienia, elintoimintojen seuraaminen ja steriilien hanskojen pukeminen ovat olleet hiljaisempien iltapäivien aiheena.

Elämää ja kuolemaa äitiysosastolla

Suurin osa potilaistamme on monisynnyttäjiä ja he ovat usein kotoisin Mosulista tai sitä ympäröivistä kylistä. He ovat usein köyhistä oloista. Naimisiin mennään ja lapsia saadaan nuorena. Olen jo tavannut useamman 20-vuotiaan viidettä lastaan odottavan äidin. Hyvin harva sairaalaamme tullut ensisynnyttäjä on täyttänyt kaksikymmentä.

Pintaraapaisuja ihmiskohtaloista tulee paljon.

Potilaista on esimerkiksi jäänyt erityisesti mieleen 20-vuotias äiti, joka odotti kolmatta lastaan. Hän tuli neuvolakäynnille kun raskausviikkoja oli noin 30. Kätilön kanssa ihmettelimme heti raskausviikkoihin verrattuna varsin pienen kokoista kohtua, joten epäilimme ensin äidin olevan vain erehtynyt raskauden kestosta kuukaudella.

Kätilö ei kuitenkaan saanut sikiön sydänääniä kuuluviin, enkä minäkään. Tuolloin äiti kertoi, että ei ollut tuntenut sikiön liikkeitä viiteen päivään. Hetken päästä ultraäänellä vahvistettiin, mitä pelkäsin: sikiö oli menehtynyt kohtuun. Äiti lähti kotiin järjestämään asiat niin, että pystyy jäämään meille synnytyksen käynnistykseen. Onneksi hän tuli seuraavana päivänä takaisin, ja synnytys sujui ongelmitta siitä seuraavana aamuna.

Hetken päästä ultraäänellä vahvistettiin, mitä pelkäsin: sikiö oli menehtynyt kohtuun.

Toinen erityisesti mieleen jääneistä potilaista oli meillä toisen lapsensa saanut synnyttäjä. Hänelle oli tullut ensimmäisessä synnytyksessä iso repeämä, joka ei ollut kunnolla parantunut. Ensimmäisessä synnytyksessä leirillä oli kaksi ihmistä painanut voimalla äidin vatsan päältä, ja tullut suuri repeämä oli ommeltu vain yhdellä tikillä, joka oli pettänyt parin päivän päästä.

Vain osittain yhtynyt repeämä ja muodostunut runsas arpikudos aiheuttaa äidille luultavasti vaivaa loppuelämän, ja teki toisesta synnytyksestä vaikeamman.

Lisäksi nyt syntyneellä lapsella oli täydellinen huuli-suulakihalkio, minkä hoitaminen täällä on haastavaa. Huuli-suulakihalkio tekee rintaruokinnasta haastavaa vaikean nielemisen ja puuttuvan imun vuoksi. Heidän tilanteestaan teki entistä vaikeamman se, että vaikka he ymmärtääkseni pääsivät vähäksi aikaa sukulaisten luo synnytyksen jälkeen, heidän pitäisi lopulta palata leirille.


Kiinnostaako sinuakin avustustyö?

Oletko kätilö ja haaveilet vieväsi apua sinne, missä sitä eniten tarvitaan? Lue lisää, mitä taitoja edellytämme kätilöiltämme!
© Peter Bräunig
Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjeitä maailmalta

Äiti pitää sylissään vauvaa, joka nukkuu rauhallisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Mosambik

Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Arkkitehti Erika Alatalo Kunduzin traumasairaalan rakennustyömaalla
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Afganistan

Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Erika Alatalo

Nigeria

Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

Lue lisää
Sudanissa pakolaisleirillä sijaitsevan kenttäsairaalan työntekijöitä aamukierrolla.

Mikko Lintu

Sudan

Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

Lue lisää

Mikko Lintu

Sudan

Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

Lue lisää
Toisiinsa nojailevat miehet näyttävät peace-merkkiä. Heillä on päässään moottoripyöräkypärät ja he seisovat mutaisella polulla keskellä peltoa.
Kuva Päivi Kovalaisesta

Päivi Kovalainen

Keski-Afrikan tasavalta

Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

Lue lisää
Teini-ikäinen poika makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Sota ei muutu koskaan: viattomat ja puolustuskyvyttömät kärsivät Jemenissä eniten, eikä sota näytä loppuvan

Lue lisää
Lapsi makaa sairaalasängyssä.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Habibi: pienestä potilaasta tuli ystävä

Lue lisää
Lääkäri tutkii loukkaantunutta lasta.
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Vakavan paikan edessä Jemenissä: kranaatti-isku täytti sairaalan hetkessä

Lue lisää
Hoitohenkilökuntaa on kokoontunut potilaan ympärille
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

“Väärässä paikassa, väärään aikaan” – Jemenissä kärsii myös lapset ja nuoret

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Jemen

Mokkan sairaala on jäämässä pieneksi Jemenissä: “Oli aika avata toinen leikkauspöytä”

Lue lisää
Joukko ihmisiä istuvat maassa ympyrässä.
Kuva Janesta klinikan edessä.

Jane Karanja

Etiopia

Mitä yhteistä on imetyksellä ja koronaviruksella terveysneuvonnassa Etiopiassa?

Lue lisää
Cookie Settings