© Nava Jamshidi

Mielipide: Humanitaarista työtä tarvitaan enemmän kuin koskaan

Myös Suomen tulee sitoutua humanitaarisiin periaatteisiin ja toiminnan tukemiseen.

Heinäkuussa YK:n turvallisuusneuvostossa päädyttiin umpikujaan. Vuosien ajan turvallisuusneuvostossa on hankalien neuvottelujen jälkeen aina päästy sopuun Luoteis-Syyrian ja Turkin välisen Bab al-Hawan rajanylityspaikan pitämisestä auki.

Tänä kesänä Luoteis-Syyriassa asuvat ihmiset ja humanitaarinen apu jäivät kokonaan poliittisen kiistan jalkoihin, kun rajanylityspaikka pysyi viikkoja suljettuna.

Luoteis-Syyria on vain yksi esimerkki humanitaarisen avun politisoitumisesta. Ilmiö hankaloittaa työtämme kriisien keskellä. Sota Ukrainassa, taistelut Sudanissa sekä monimutkaiset kriisit esimerkiksi Afganistanissa, Jemenissä ja Etiopiassa ovat korostaneet humanitaarisen työn haasteita viime vuosina. Tiedämme ilmastokriisin lisäävän jo nyt merkittävästi tarvetta humanitaariselle avulle.

Työtä voi vaikeuttaa se, ettei humanitaariselle työlle tarjota turvallista pääsyä tai ettei humanitaarista työtä kunnioiteta. Kärsijöinä ovat apua tarvitsevat ihmiset, jotka jäävät vaille sairaanhoitoa ja muuta välttämätöntä apua.

Samaan aikaan, kun tarve sairaanhoidolle kasvaa konfliktin myötä, sen tarjoamisesta tulee yhä vaikeampaa.

Kun vähäiset resurssit menevät haavoittuneiden hoitamiseen, ihmisten muut sairaudet jäävät usein vaille hoitoa. Krooniset sairaudet eivät parane itsestään, eivätkä synnytykset lopu sodassa tai luonnonkatastrofin iskiessä.

Humanitaarisen työn perusperiaatteena on auttaa niitä, jotka apua eniten tarvitsevat riippumatta siitä, millä puolella rintamalinjaa he ovat, mihin he uskovat tai mikä heidän taustansa on. Humanitaarinen työ on aina puolueetonta, neutraalia ja riippumatonta. Näitä periaatteita ei saa ehdollistaa tai ohjata poliittisilla päämäärillä.

Humanitaarisen työn perusperiaatteena on auttaa niitä, jotka apua eniten tarvitsevat – riippumatta siitä, millä puolella rintamalinjaa he ovat, mihin he uskovat tai mikä heidän taustansa on. Humanitaarinen työ on aina puolueetonta, neutraalia ja riippumatonta. Näitä periaatteita ei saa ehdollistaa tai ohjata poliittisilla päämäärillä.

Valitettavasti joudumme kuitenkin yhä useammin puolustamaan näitä periaatteita. On surullista nähdä, että kriisien saama huomio ei aina peilaudu humanitaariseen tarpeeseen. Myös tämä osaltaan vaikeuttaa humanitaarista työtä. Painetta humanitaarisen avun mahdollistamiseen on vaikeampaa luoda, jos kansainvälisen yhteisön tuki ja kiinnostus puuttuvat.

Tarve humanitaariselle työlle on suurempi kuin koskaan. Suomalaisten ylivoimainen enemmistö pitää tutkitusti humanitaarista työtä tärkeänä. Toivon hallituksen tekevän kaikkensa ihmisyyden kunnioittamiseksi ja humanitaarisen työn edellytysten tukemiseksi.

Linda Konate
toiminnanjohtaja, Lääkärit Ilman Rajoja

Mielipide on julkaistu Helsingin Sanomissa 27.8.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Varainhankinnan koordinaattori

Lue lisää
Äiti pitää sylissään vauvaa, joka nukkuu rauhallisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Mosambik

Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

Lue lisää

Uusi rokote puolittaa kuolleisuuden ebolassa

Lue lisää
Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Kannanotto: Kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja kansainvälisen tuomioistuimen päätöksiä on noudatettava

Lue lisää

Kannanotto: Gazaan tarvitaan välitön ja pysyvä tulitauko

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Kannanotto: “Ruandan malli” on julma ja vaarallinen

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Cookie Settings