Kulttuuritulkki Dooa Jabari näyttää käsillään sydämen merkkiä lapselle.
© Tom Casey/MSF
Vapaaehtoinen kulttuuritulkki Dooa Jabari näyttää käsillään sydämen merkkiä Turkissa Antakyan leireillä asuvalle lapselle. Hän työskentelee järjestössä, jota tuimme Turkin ja Syyrian maanjäristyksen jälkeen helmikuussa 2023.

Mielenterveys

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan joka neljännellä ihmisellä on jokin mielenterveyden häiriö, mutta noin 60 prosenttia heistä ei hae apua. Osuus on todennäköisesti vielä suurempi, sillä esimerkiksi vaino, aseelliset konfliktit sekä terveydenhuollon puute vaikeuttavat hoidon hakemista ja saamista. Siksi mielenterveyspalvelujen tarjoaminen humanitaarisissa hätätilanteissa on äärimmäisen tärkeää.

Mielenterveyden tuki voi olla ratkaisevan tärkeää potilaalle. Syitä hoitoon hakeutumiselle on monia: lapsen menetys maanjäristyksessä, väkivallan aiheuttama trauma tai vaarallinen pakomatka ovat kaikki tilanteita, joissa mielenterveyden tuki on tarpeen.

Vuonna 2022

  • tarjosimme  425 500

    yksilötapaamista

Mielenterveyden tuki kriisitilanteessa 

Niin luonnonkatastrofit kuin sodat ja konfliktitkin ovat traumaattisia tapahtumia. Psyykkisen tuen tarjoaminen kriisin keskellä voi tarkoittaa esimerkiksi ihmisten kokemusten tunnustamista, kuuntelemista, lohdutusta, oikeanlaisiin palveluihin ohjaamista sekä kannustamista perheen ja yhteisön kanssa puhumiseen. Myös tiedon välittäminen traumaattisten tapahtumien vaikutuksista mielenterveyteen sekä hengitysharjoitukset voivat olla hyödyllisiä keinoja hätätilanteessa.

Normaali reaktio epänormaaliin tilanteeseen

Katastrofit ja kriisit, kuten luonnonkatastrofit, konfliktit ja kotoaan pakenemaan joutuminen ovat kaikki traumaattisia kokemuksia. Voimakas stressi, ahdistus, paniikkikohtaukset ja uniongelmat ovat normaaleja reaktioita epänormaaliin tilanteeseen.

Venäjän täysimittainen hyökkäyssota Ukrainassa sai aikaan valtavan tarpeen mielenterveyden palveluille. Monet haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, kuten vanhukset, joutuivat eroon läheisistään ja naapureistaan, jotka ovat aikaisemmin muodostaneet tukiverkon heidän ympärilleen. Lapset taas aistivat ympärillään olevien aikuisten pelon.

“Yksi haaste, jonka kanssa kamppailemme, on traumaperäinen stressi. Esimerkiksi ihmisten muistot kellareissa piilottelusta pommitusten aikaan saattavat aktivoitua sanoilla, tuoksuilla, äänillä tai maisemilla, jotka muistuttavat alkuperäisestä traumasta”

Oksana Vykhivska
mielenterveyden asiantuntija, Ukraina
Psykologi Nazlı Sinem Koytak
Psykologi Nazlı Sinem Koytak työskentelee teini-ikäisille psykososiaalista tukea tarjoavassa järjestössä, jota tuimme Turkin maanjäristyksen jälkeen.

Psykologinen tuki

Kun mielenterveyden ongelmat, kuten ahdistus, masennus ja traumaperäinen stressi kasautuvat niin paljon, etteivät ihmisen omat selviytymiskeinot riitä, tarvitaan erikoissairaanhoitoa. Hoito voi olla yksilötukea tai ryhmässä toteutettavaa.

Työskentelemme usein maissa, joissa terveydenhuoltojärjestelmä on romahtamaisillaan. Tällöin myös tarve mielenterveyspalveluiden tukemiselle lisääntyy. Tukea saattavat antaa mielenterveystyöhön koulutetut työntekijämme sekä psykologit ja psykiatrit silloin, kun heitä on saatavilla. 

Mielenterveys ja fyysiset sairaudet

Tiedon saaminen henkeä uhkaavasta sairaudesta on myös psykologisesti vaikea tilanne. Tarjoammekin henkistä tukea potilaille, joilla todetaan vakava sairaus ja seuraamme myös heidän psyykkistä terveyttään hoidon aikana. Mielenterveyden ja sairauksien välinen yhteys on monitahoinen. Esimerkiksi jotkin krooniset sairaudet saattavat aiheuttaa masennukseen tai muihin psyykkisiin sairauksiin viittaavia oireita. Joskus kyse voi olla myös fyysisen sairauden hoitoon liittyvistä sivuvaikutuksista: esimerkiksi jotkin tuberkuloosilääkkeet voivat aiheuttaa sivuoireita, kuten masennusoireita tai jopa psykoosin.

Terapiakoira Onnie ohjaajansa kanssa.
4-vuotias labradorinnoutaja Onnie tarjoaa tukea kidutusta ja äärimmäistä väkivaltaa kokeneille ihmisille klinikallamme Meksikon pääkaupungissa Méxicossa. Onnien tukema psykoterapia auttaa potilaita ilmaisemaan tunteitaan. Kun syvästi traumatisoituneen potilaan on liian vaikeaa sanoittaa henkilökohtaista suruaan, hän voi todeta Onnien olevan surullinen. Tämä auttaa psykoterapeutteja tunnetilojen tunnistamisessa. Luottamus koiraa kohtaan helpottaa myös terapeuttiin luottamista.

Mielenterveyden ongelmat ja häiriöt

Kun ihmisellä on mielenterveyden häiriö, hän tarvitsee siihen erikoistunutta hoitoa. Jos terveydenhuoltojärjestelmä romahtaa esimerkiksi kriisin seurauksena, heidän tarpeensa saatetaan laiminlyödä. Sairastamiseen liittyy myös usein sosiaalinen stigma. Psykiatrinen hoito on järjestössämme yleensä yhdistetty perusterveydenhuollon kanssa. Joissakin projekteistamme erikoistuneet lääkärit hoitavat potilaita, joilla on vakavia mielenterveyden häiriöitä. Joissakin maissa erikoistuneesta henkilökunnasta on pulaa, ja tällöin yleislääkäreille voidaan tarjota koulutusta psyykkisten sairauksien diagnosoimisesta ja hoidosta.

“Hän liikkuu aina veitsi mukanaan ja sanoo, että tulee satuttamaan itseään. Olen löytänyt veitsen jo kaksi kertaa hänen tyynynsä alta. Aina kun jätän hänet yksin, hän itkee.”

Morian pakolaisleirillä asuva Fatima kertoo, miten leirin olosuhteet ovat vaikuttaneet hänen 14-vuotiaaseen tyttäreensä.  

Hoidon saamisen esteet

Mielenterveyden tuen saamiselle on monesti useita esteitä. Aina ei välttämättä tiedosteta sen tarvetta, mitä hoitoon kuuluu ja miten se voisi auttaa itseä.

Psykologi Deborah Duarte tarjosi mielenterveyden tukea pakolaisille Daadabin leirillä Keniassa. Hänen mukaansa kieli ja kulttuurierot, lyhyet hoitosuhteet ja sosiaalinen stigma voivat olla myös esteenä psykologisen tuen tarjoamiselle.

“Ihmiset eivät tienneet heidän kokemustensa vaikutusta fyysiseen ja psyykkiseen terveyteensä. He huomasivat ongelmat vasta, kun eivät enää jaksaneet ilman apua’’, Duarte kertoo.

Yhteisön ja ympäristön tuki 

Yhteisössä vallitsevien rakenteiden ja niistä kumpuavan emotionaalisen tuen ymmärtäminen on aina keskeisen tärkeää. Kun aloitamme uuden projektin, otamme ensimmäiseksi yhteyttä paikallisiin johtajiin, jotka voivat opastaa meitä ihmisten tarpeisiin vastaamisessa parhaalla mahdollisella tavalla. Yleensä koko yhteisö tarvitsee vahvistusta, jotta siihen kuuluvien ihmisten identiteetti voi vahvistua. 

Tarjoamme mielenterveyden palveluita useissa maissa esimerkiksi luonnonkatastrofien jälkeen tai konfliktin keskellä. Jos tarvitset apua mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä, otathan yhteyttä oman paikkakuntasi terveydenhuoltoon. Suomessa toimii myös lukuisia mielenterveyteen keskittyviä järjestöjä, kuten Mieli ry.

Lue lisää

MSF.ORG

Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sairaanhoito

Vesi ja sanitaatio

Lue lisää

Aliravitsemus

Lue lisää

Äiti- ja lapsiterveys

Lue lisää
Lapsi ja teini seisovat osaston ovilla. Kummallakin on kasvoissa epämuodostumia ja haavasiteitä.

Laiminlyödyt trooppiset sairaudet

Lue lisää
Lapsi makaa paareilla.

Kolera

Lue lisää
Sairaalasängyssä makaava lapsi pitää hoitajan kädestä kiinni

Malaria

Lue lisää

Tuhkarokko

Lue lisää

Tuberkuloosi

Lue lisää

Antibioottiresistenssi

Lue lisää
Työntekijä kantaa suojapuvussa ebolanhoitokeskuksessa lasta, jolla epäillään olevan ebola.

Ebola

Lue lisää
Cookie Settings