Hoitokeskuksen sisäpiha Adenissa on täynnä happisylintereitä.

“Meillä on paljon potilaita, jotka kuolevat hyvin nopeasti”

COVID-19-kriisirahaston turvin Lääkärit Ilman Rajoja auttaa siellä, missä hätä on suurin. Jemenissä kaikesta on pulaa, ja stigman vuoksi koronapotilaat hakeutuvat usein liian myöhään hoitoon. Toivoa kuitenkin on.

Auto ajoi matalan valkoisen rakennuksen eteen, jossa Lääkärit Ilman Rajoja pyöritti COVID-19-hoitokeskusta Adenissa, Lounais-Jemenissä. Autossa oli noin 60-vuotias mies, joka yski ja haukkoi henkeään. Hän sai kammettua itsensä pyörätuoliin, jonka jälkeen työntekijät veivät hänet teho-osastolle ja antoivat happea.

Neljä tuntia myöhemmin mies oli kuollut.

”Meillä on ollut paljon tällaisia potilaita, jotka kuolevat hyvin nopeasti”, kertoo hoitokeskusta perustamassa ollut projektikoordinaattori Thierry Durand.

”He saapuvat kriittisessä tilassa, jolloin on jo liian myöhäistä. Ihmisten on vaikea ymmärtää, miksi osa potilaista kuolee niin nopeasti”, hän sanoo.

Kaikesta on pulaa

Jemenissä on liian vähän korovavirustestejä, joten virus pääsee leviämään ilman tarkkaa tietoa. Sodan vuoksi monista terveydenhuollon tarvikkeista on pulaa.

”Meillä on myös aivan liian vähän koronavirustestejä. Meillä ei ole tarpeeksi hengityskoneita, tarvitsemme lisää happirikastimia ja luotettavan toimitusketjun”, sanoo tohtori Khairil Musa, tehohoidon erikoislääkäri.

Kun keskushappea ei ole saatavilla, kuten Suomessa, potilaiden hoitoon käytetään painavia ja isoja happisylintereitä. Vakavasti sairaille happisylinteri on vaihdettava jopa 2,5 tunnin välein.

Adenin hoitokeskuksessa niitä kului noin 250 päivässä, mikä on kylmäävä muistutus siitä, kuinka vaikea potilaiden on hengittää.

”Yksinkertaistaen voisi sanoa, että koronapotilaalla ei ole tarpeeksi happea ja häntä voi hoitaa antamalla sitä lisää. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta potilaat tarvitsevat hyvin, hyvin paljon happea”, Musa kuvailee.

COVID-19 kriisirahaston turvin toimimme vaikeissa olosuhteissa

”Terveydenhuollon työntekijät kärsivät. He kärsivät, koska he eivät pysty pelastamaan potilaitaan, he kärsivät, koska kuolleita on niin paljon”, kertoo Durand.

Työntekijämme työskentelevät kellon ympäri tehdäkseen mitä voivat potilaidensa hyväksi. He työskentelevät saadakseen lisää materiaaleja niin nopeasti kuin mahdollista.

Lahjoita keräykseen koronapandemian pysäyttämiseksi

Koronaviruspandemia voidaan pysäyttää vain yhdessä. Koska uusi koronavirus ei tunne rajoja, meidän on toimittava yhdessä.

Tartuntojen vähetessä luovutimme Adenin hoitokeskuksen terveysministeriölle. Epidemia Jemenissä ei kuitenkaan ole vielä ohi. Olemme sittemmin auttaneet COVID-19-toimissa esimerkiksi pääkaupungissa Sanaassa, Hodeidassa ja Ibbin kuvernoraatissa. Tällä hetkellä pyöritämme hoitokeskusta Khamerin ja Haydenin kaupungeissa ja tuemme viranomaisia useissa muissa sairaaloissa.

Jemenin terveysjärjestelmä on ollut jo pitkään koetuksella viisi vuotta kestäneen sodan vuoksi ja yli puolet terveyskeskuksista on joutunut sulkemaan ovensa pommituksien ja materiaalipulan vuoksi.

Terveysjärjestelmä tarvitsee välittömästi apua pystyäkseen vastaamaan koronapandemiaan ja välttääkseen romahduksen.

”Tämä ongelma on liian iso, jotta voisimme ratkaista sen yksin”, Musa vetoaa.

COVID-19 kriisirahasto

Lääkärit Ilman Rajoja kansainvälisen COVID-19-kriisirahaston pandemian pysäyttämiseksi. Tavoitteenamme on kerätä yhteensä 150 miljoonaa euroa, joka käytetään työhömme viruksen leviämisen hidastamiseksi ympäri maailmaa.

Lahjoituksellasi:

  • hoidamme COVID-19-potilaita
  • pidämme huolta, että tarvittavia suojavarusteita ja muita hoitovälineitä on saatavilla ja suojaamme terveydenhuollon henkilökuntaa
  • jaamme asiantuntemustamme epidemioiden hallinnassa
  • koulutamme ja tuemme infektioiden torjunnassa ja ehkäisyssä ja pystytämme eristystiloja
  • rakennamme vesi- ja saniteettitiloja tartuntojen ehkäisemiseksi.

Tee lahjoitus yrityksenä

Tee lahjoitus yksityishenkilönä

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Cookie Settings