© Hadia Mansour
Maanjäristyksen aiheuttamaa tuhoa Sarmadan kaupungissa, Idlibin maakunnassa.

Maanjäristys Turkissa ja Syyriassa

Vastaamme yhdessä paikallisten kumppaniemme kanssa 6.2. maanjäristyksen aiheuttamaan hätään Luoteis-Syyriassa, jossa olimme jo ennestään paikan päällä.

Olemme toimineet Syyriassa jo useita vuosia, mikä mahdollisti nopean reagoinnin maanjäristyksestä pahiten kärsineillä alueilla, pääasiassa Luoteis-Syyriassa.

Maanjäristyksen kokeneet ihmiset, erityisesti ilman suojaa kylmässä säässä olevat, tarvitsevat välitöntä apua. Maansisäisten pakolaisten määrä tulee lisääntymään.

Sosiaalityöntekijämme ja logistikkomme kävivät Ataribin alueella, Aleppossa arvioimassa tilannetta ja kiireellisimpiä tarpeita. Ihmiset kertoivat heille mitä tarvitsevat: vettä ja hygieniaa, suojia sekä apua haavoittuvassa asemassa oleville, kuten vammaisille tai iäkkäille ihmisille sekä ilman huoltajaa oleville lapsille.

Maanjäristys kuormittaa terveydenhuoltojärjestelmää valtavasti

Terveysasemat ja sairaalat ovat kärsineet maanjäristyksessä pahoin ja ovat ylikuormittuneita apua hakevista potilaista. Alussa keskitytään ihmishenkien pelastamiseen. Kolme ensimmäistä vuorokautta ovat henkien pelastamisen kannalta kriittisimmät.

Ensimmäisinä järistyksen jälkeisinä päivinä olemme tukeneet terveyskeskusten ja sairaaloiden toimintaa ja potilaiden ambulanssikuljetuksia. Sen jälkeen olemme muun muassa perustaneet liikkuvia klinikoita.

Maanjäristyksessä loukkaantuneet traumapotilaat tarvitsevat vaativaa kirurgiaa. Myös hyvä jälkihoito pitää pystyä takaamaan muun muassa haavojen tulehdusriskin vuoksi, ja se pitää huomioida hoidon suunnittelussa alusta alkaen.

Kiireellinen traumahoito viekin suuren osan kapasiteetista. Samaan aikaan perusterveydenhuollon tarpeet eivät katoa mihinkään. Maanjäristyksen toissijaiset vaikutukset, kuten häiriöt terveydenhuollon saatavuudessa, vaikuttavat kaikkein heikoimmassa asemassa olevien hoidon jatkuvuuteen. On myös olemassa riski tautien puhkeamiseen, kuten mahdollinen koleratapausten lisääntyminen.

Maanjäristyksen kokeneilla ihmisillä, myös omilla työntekijöillämme, on myös suuri tarve saada mielenterveystukea, mutta sen tarjoaminen on näissä olosuhteissa haasteellista.

Avustustarvikkeiden tarjoaminen maanjäristyksen kokeneille, erityisesti kylmässä säässä vailla suojaa oleville, on prioriteettimme. Jaettavat pakkaukset sisältävät hygieniatarvikkeita, keittiötarvikkeita, talvivarusteita ja huopia.

Humanitaariset tarpeet ovat valtavat Luoteis-Syyriassa

Katastrofi pahentaa miljoonien ihmisten jo ennestään epävarmaa humanitaarista tilannetta. Syyrian 12 vuotta kestäneen sodan vuoksi 14,6 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Syyriassa on 6,9 miljoonaa maansisäistä pakolaista: enemmän kuin missään muussa maassa tällä hetkellä. Suurin osa maansisäisistä pakolaisista on naisia ja lapsia. Monet heistä ovat joutuneet siirtymään kotiseudultaan toistuvasti ja elävät epävakaissa oloissa. Maanjäristyksen massiiviset seuraukset edellyttävät kansainvälisen avun merkittävää lisäämistä.

Jotta humanitaariset järjestöt voivat vastata joihinkin välittömiin tarpeisiin, niiden on päästävä maahan kaikkien käytettävissä olevien rajanylityspaikkojen kautta. Pulaa on polttoaineesta, sähköstä, riittävästä vedestä ja sanitaatiosta.

Työmme luoteisessa Syyrissa 

Terveydenhuollon tukeminen Idlibin ja Aleppon maakunnissa

  • Olemme tukeneet 38 sairaalaa ja terveyskeskusta lahjoittamalla hätäapu- trauma- ja lääkinnällisiä tarvikkeita sekä peittoja muun muassa Azazinissa, Afrinissa, Marenissa ja Bab El Hawassa. Lähetimme paikalle kirurgeja ja muuta hoitohenkilökuntaa avustamaan loukkaantuneiden hoitamisessa.
  • Hoidamme loukkaantuneita neljässä toimipisteessä Idlibin maakunnassa, ja olemme lisänneet sairaaloiden kapasiteettia pystyttämällä telttoja hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointiin sairaaloiden ulkopuolelle.
  • Omien ambulanssiemme lisäksi tuemme alueen muita ambulansseja, jotka kuljettavat potilaita lähimmille terveysasemille.
  • Liikkuvat klinikkamme neljässä väliaikaisen majoituksen keskuksessa tarjoavat hoitoa Idlibin kaupungissa ja lähialueilla.

Hätäapu perheille

  • Olemme jakaneet ruokaa ja peittoja yli 700:lle väliaikaisessa majoituksessa olevalle perheelle Afrinissa, Aleppon maakunnassa.
  • Olemme myös jakaneet Jindirezin kaupungissa sekä Azazin ja Maren alueilla ja ympäröivissä kylissä ihmisille hätäapupakkauksia, joihin sisältyy hygieniatuotteita, ruuanlaittovälineitä, peittoja ja muita varusteita talven varalle.
  • Alueella Idlibin kaupungista länteen olemme jakaneet perheille peittoja, muovilakanoita ja pakkauksia talven varalle.
  • Kylmän sään vuoksi tärkeintä on tarjota välitöntä tukea erityisesti ihmisille, jotka ovat jääneet ilman suojaa. Arvioimme ihmisten tarpeita ja sopeutamme toimintaamme niiden mukaisesti.
Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Graafinen suunnittelija

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä.
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lue lisää
Cookie Settings