© Hadia Mansour
Maanjäristyksen aiheuttamaa tuhoa Sarmadan kaupungissa, Idlibin maakunnassa.

Maanjäristys Turkissa ja Syyriassa

Vastaamme yhdessä paikallisten kumppaniemme kanssa 6.2. maanjäristyksen aiheuttamaan hätään Luoteis-Syyriassa, jossa olimme jo ennestään paikan päällä.

Olemme toimineet Syyriassa jo useita vuosia, mikä mahdollisti nopean reagoinnin maanjäristyksestä pahiten kärsineillä alueilla, pääasiassa Luoteis-Syyriassa.

Maanjäristyksen kokeneet ihmiset, erityisesti ilman suojaa kylmässä säässä olevat, tarvitsevat välitöntä apua. Maansisäisten pakolaisten määrä tulee lisääntymään.

Sosiaalityöntekijämme ja logistikkomme kävivät Ataribin alueella, Aleppossa arvioimassa tilannetta ja kiireellisimpiä tarpeita. Ihmiset kertoivat heille mitä tarvitsevat: vettä ja hygieniaa, suojia sekä apua haavoittuvassa asemassa oleville, kuten vammaisille tai iäkkäille ihmisille sekä ilman huoltajaa oleville lapsille.

Maanjäristys kuormittaa terveydenhuoltojärjestelmää valtavasti

Terveysasemat ja sairaalat ovat kärsineet maanjäristyksessä pahoin ja ovat ylikuormittuneita apua hakevista potilaista. Alussa keskitytään ihmishenkien pelastamiseen. Kolme ensimmäistä vuorokautta ovat henkien pelastamisen kannalta kriittisimmät.

Ensimmäisinä järistyksen jälkeisinä päivinä olemme tukeneet terveyskeskusten ja sairaaloiden toimintaa ja potilaiden ambulanssikuljetuksia. Sen jälkeen olemme muun muassa perustaneet liikkuvia klinikoita.

Maanjäristyksessä loukkaantuneet traumapotilaat tarvitsevat vaativaa kirurgiaa. Myös hyvä jälkihoito pitää pystyä takaamaan muun muassa haavojen tulehdusriskin vuoksi, ja se pitää huomioida hoidon suunnittelussa alusta alkaen.

Kiireellinen traumahoito viekin suuren osan kapasiteetista. Samaan aikaan perusterveydenhuollon tarpeet eivät katoa mihinkään. Maanjäristyksen toissijaiset vaikutukset, kuten häiriöt terveydenhuollon saatavuudessa, vaikuttavat kaikkein heikoimmassa asemassa olevien hoidon jatkuvuuteen. On myös olemassa riski tautien puhkeamiseen, kuten mahdollinen koleratapausten lisääntyminen.

Maanjäristyksen kokeneilla ihmisillä, myös omilla työntekijöillämme, on myös suuri tarve saada mielenterveystukea, mutta sen tarjoaminen on näissä olosuhteissa haasteellista.

Avustustarvikkeiden tarjoaminen maanjäristyksen kokeneille, erityisesti kylmässä säässä vailla suojaa oleville, on prioriteettimme. Jaettavat pakkaukset sisältävät hygieniatarvikkeita, keittiötarvikkeita, talvivarusteita ja huopia.

Humanitaariset tarpeet ovat valtavat Luoteis-Syyriassa

Katastrofi pahentaa miljoonien ihmisten jo ennestään epävarmaa humanitaarista tilannetta. Syyrian 12 vuotta kestäneen sodan vuoksi 14,6 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Syyriassa on 6,9 miljoonaa maansisäistä pakolaista: enemmän kuin missään muussa maassa tällä hetkellä. Suurin osa maansisäisistä pakolaisista on naisia ja lapsia. Monet heistä ovat joutuneet siirtymään kotiseudultaan toistuvasti ja elävät epävakaissa oloissa. Maanjäristyksen massiiviset seuraukset edellyttävät kansainvälisen avun merkittävää lisäämistä.

Jotta humanitaariset järjestöt voivat vastata joihinkin välittömiin tarpeisiin, niiden on päästävä maahan kaikkien käytettävissä olevien rajanylityspaikkojen kautta. Pulaa on polttoaineesta, sähköstä, riittävästä vedestä ja sanitaatiosta.

Työmme luoteisessa Syyrissa 

Terveydenhuollon tukeminen Idlibin ja Aleppon maakunnissa

  • Olemme tukeneet 38 sairaalaa ja terveyskeskusta lahjoittamalla hätäapu- trauma- ja lääkinnällisiä tarvikkeita sekä peittoja muun muassa Azazinissa, Afrinissa, Marenissa ja Bab El Hawassa. Lähetimme paikalle kirurgeja ja muuta hoitohenkilökuntaa avustamaan loukkaantuneiden hoitamisessa.
  • Hoidamme loukkaantuneita neljässä toimipisteessä Idlibin maakunnassa, ja olemme lisänneet sairaaloiden kapasiteettia pystyttämällä telttoja hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointiin sairaaloiden ulkopuolelle.
  • Omien ambulanssiemme lisäksi tuemme alueen muita ambulansseja, jotka kuljettavat potilaita lähimmille terveysasemille.
  • Liikkuvat klinikkamme neljässä väliaikaisen majoituksen keskuksessa tarjoavat hoitoa Idlibin kaupungissa ja lähialueilla.

Hätäapu perheille

  • Olemme jakaneet ruokaa ja peittoja yli 700:lle väliaikaisessa majoituksessa olevalle perheelle Afrinissa, Aleppon maakunnassa.
  • Olemme myös jakaneet Jindirezin kaupungissa sekä Azazin ja Maren alueilla ja ympäröivissä kylissä ihmisille hätäapupakkauksia, joihin sisältyy hygieniatuotteita, ruuanlaittovälineitä, peittoja ja muita varusteita talven varalle.
  • Alueella Idlibin kaupungista länteen olemme jakaneet perheille peittoja, muovilakanoita ja pakkauksia talven varalle.
  • Kylmän sään vuoksi tärkeintä on tarjota välitöntä tukea erityisesti ihmisille, jotka ovat jääneet ilman suojaa. Arvioimme ihmisten tarpeita ja sopeutamme toimintaamme niiden mukaisesti.
Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää

Mielipide: Humanitaarista työtä tarvitaan enemmän kuin koskaan

Lue lisää

Vuosi 2022 pähkinänkuoressa

Lue lisää
Välimeri

Kannanotto: EU ei saa olla osallisena ihmishenkien menettämiseen Välimerellä

Lue lisää
Välimeri

Mielipide: Turvapaikkapolitiikan kiristäminen on Suomelta valtava virhe

Lue lisää
Sudan

Sudanin konflikti

Lue lisää
Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää

Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Tuhkarokko Kongon demokraattisessa tasavallassa: loputon taistelu yhtä maailman helpoimmin tarttuvaa tautia vastaan?

Lue lisää

Naisten hyvää seksuaaliterveyttä edistetään tabuja voittamalla

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Cookie Settings