© OMAR HAJ KADOUR/MSF
Potilaiden vastaanottoa liikkuvalla klinikallamme, maansisäisten pakolaisten leirillä Luoteis-Syyriassa.

Luoteis-Syyria: Kymmeniä haavoittuneita hoidettu tuhoisan ilmaiskun jälkeen

75 kuoli ja 135 haavoittui ilmaiskussa alueelle, jota on pidetty turvallisena

Maanantaina 26. lokakuuta aamulla ilmaisku iski Idlibin maakunnan pohjoispuolella sijaitsevalle alueelle. Paikalliset tiedotusvälineet ovat toistaiseksi ilmoittaneet yli 75 kuolleesta ja 135 haavoittuneesta.

Suurin osa haavoittuneista siirrettiin välittömästi kahteen sairaalaan, joista yksi on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön yhdessä hallinnoima laitos. Otimme vastaan 11 uhria, joista yksi oli kuollut.

“Pian ilmaiskun jälkeen aloimme vastaanottaa vakavasti haavoittuneita potilaita, jotka tarvitsivat leikkausta. Kahdella potilaalla oli pahoin vaurioituneita raajoja, jotka oli amputoitava, ja muut tarvitsivat hoitoa, kertoo Luoteis-Syyrian projektikoordinaattori Cristian Reynders.

Ilmaisku tapahtui Syyrian ja Turkin rajan lähellä, tiheästi asutulla alueella, jolla ei yleensä ole nähty aktiivista konfliktia. Monet syyrialaiset olivat paenneet sinne viimeisimmän Luoteis-Syyrian sotilaallisen hyökkäyksen aikana, ajatellen, ettei väkivalta uloittuisi tälle alueelle.

Tunteja tapahtuman jälkeen Idlibin sairaaloihin tuotiin edelleen uhreja. Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön yhteishallinnoimassa sairaalassa hoidettujen lisäksi järjestö lahjoitti 50 leikkaukseen riittävää kirurgista pakettia toiselle sairaalalle, joka oli ottanut vastaan ​​90 haavoittunutta.

“Juuri tämän Idlibin maakunnan osan sairaalat eivät ole tottuneet ottamaan vastaan ​​ilmaiskuissa haavoittuneita ihmisiä”, lisää Reynders.

Viimeisen kahden viikon aikana Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön yhdessä Idlibissä hallinnoimat sairaalat ovat vastaanottaneet ilmaiskuissa haavoittuneita kolme kertaa.

“Sen jälkeen kun viimeisin tulitauko allekirjoitettiin maaliskuussa 2020, Luoteis-Syyriassa rajan läheisyydessä on edellen tehty ilmaiskuja”, Reynders selittää.

“Mutta se, että ne ovat lisääntyneet viime viikkoina ja ovat nyt saavuttamassa Idlibin maakunnassa turvallisina pidetyt alueet, on huolestuttavaa.”

Idlibin alueella asuu yli miljoona maansisäistä pakolaista, ja COVID-19-pandemia rasittaa jo terveysjärjestelmää.

“Täällä on todellinen hätätilanne riippumatta siitä, katsooko humanitaarista tilannetta, koronavirukseen liittyvää kansanterveyskriisiä vai yleistä konfliktitilannetta”, Reynders tiivistää.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Syyria

Pakenemiseen väsyneet – Idlibin väkivaltaa pakenevilla syyrialaisilla ei ole enää paikkaa mihin paeta

Idlibin maakunta Luoteis-Syyriassa on pitkään ollut alue, jolle Syyrian kapinalliset hakeutuvat turvaan maan armeijan hyökkäyksiltä. Monet Idlibissä asuvat ovat yhdeksän vuotta kestäneen Syyrian sodan jälkeen joutuneet lähtemään pakoon jo neljä tai viisi kertaa. Nyt Idlibissäkään ei ole enää turvallista. Yksi alue, joka on pysynyt melko rauhallisena, on Takadin kylä Aleppon länsipuolella. Takadin terveysasemaa johtava lääkäri…
© Omar Haj Kadour/MSF
Cookie Settings