© OMAR HAJ KADOUR/MSF
Lääkäri mittaa potilaan kuumeen Idlibissä.

Luoteis-Syyria: humanitaarinen tilanne Idlibissä oli katastrofaalinen jo kauan ennen koronapandemiaa

Monet järjestöt tekevät nyt kaikkensa Luoteis-Syyriassa. Se ei kuitenkaan riitä, jos uusi koronavirus alkaa levitä Idlibissä: kansainvälistä apua tarvitaan nopeasti lisää, minkä havainnollistaa potilastarina pääsiäisviikolta.

Cristian Reynders, Luoteis-Syyrian avustustyön koordinaattori

Syyrian sota jatkuu kymmenettä vuotta ja tällä hetkellä konflikti näkyy eniten juuri Idlibissä. Muutamassa kuukaudessa taistelut ovat ajaneet lähes miljoona ihmistä pois kodeistaan.

Pelkästään vuoden alusta yli 80 sairaalaa on joutunut lopettamaan toimintansa. Koronaviruspandemia on tehnyt Idlibin katastrofaalisesta humanitaarisesta tilanteesta vieläkin monimutkaisemman.

Toistaiseksi yhtäkään vahvistettua COVID-19-tartuntaa ei ole tavattu Idlibissä. Emme kuitenkaan voi jäädä odottamaan sitä, ennen kuin ryhdymme toimiin.

Koronaviruspandemia on saanut monet sairaalat romahtamisen partaalle maissa, joissa on vahva terveydenhuoltojärjestelmä. Miten Idlibin terveysjärjestelmä voisi oikein selvitä tästä?

Suurin osa viruksen leviämistä ehkäisevistä toimenpiteistä ei yksinkertaisesti toimi Idlibissä.

Miten voit pyytää ihmisiä pysymään kotona välttääkseen tartuntaa? Missä heidän kotinsa edes on? Kyseessä on lähes miljoona maansisäistä pakolaista, jotka asuvat teltoissa leireillä. Heillä ei ole enää kotia.

Kun henkilöllä on COVID-19-oireita, heitä pyydetään eristäytymään. Missä Idlibissä voi eristäytyä? Monien perheiden on jaettava teltta toisten perheiden kanssan.

Ihmisiä myös pyydetään pesemään käsiään säännöllisesti. Mutta miten voi pitää huolta hygieniastaan, kun asuu mudassa?

Jos oireet ovat vakavat, täytyy mennä sairaalaan. Mutta kun vain kourallinen sairaaloita on auki, ja nekin ovat huonosti resurssoituja vastaamaan tämänkaltaiseen kansanterveyskriisiin, niin minne voi oikeasti mennä?

Idlibissä terveydenhuollon henkilökunta on vaikeiden valintojen äärellä.

Potilaita on jo valmiiksi loputon määrä. Missä vaiheessa ehtii kouluttautua COVID-19-taudin varalle?

Myös avustusjärjestöillä on edessään vaikeita valintoja.

Mihin toimenpiteisiin meidän pitäisi ryhtyä estääksemme viruksen mahdollisen leviämisen?

Pitäisikö meidän lopettaa liikkuvien klinikoiden toiminta leireissä ja lämmitystarvikkeiden ja hygieniapakettien jakaminen välttääksemme ihmisten kokoontumista yhteen?

Suojelisimmeko näin ihmisiä vai asettaisimmeko heidän terveytensä vain suurempaan vaaraan?

Olemme päättäneet jatkaa operaatioitamme. Vaikka tiedämme, ettei apumme kata kaikkia tarpeita, se on elintärkeää kymmenille tuhansille Idlibissä asuville ihmisille.

Katso videolta, miten olemme muuttaneet liikkuvien klinikoidemme toimintaa Idlibissä

Liikkuvilla klinikoillamme 35 prosenttia potilaistamme kärsii jo hengitystieinfektioista ja viruksen leviäminen johtaisi nopeasti komplikaatioihin. Muutamme kuitenkin toimintaamme niin, että pystymme paremmin varautumaan COVID-19-taudin leviämiseen.

Esimerkiksi liikkuvilla klinikoillamme ylläpidämme sosiaalista etäisyyttä ja huolehdimme, että vain pieni ryhmä ihmisiä voi kerrallaan jonottaa potilaskonsultaatioon. Kun jaamme perustarvikkeita, pyydämme ihmisiä pitämään etäisyyttä.

Olemme myös järjestäneet henkilökunnallemme suojavarusteita, jotta he voivat työskennellä turvallisesti leireissä. Tällä tavoin meidän ei tarvitse lopettaa avun tarjoamista.

Varaudumme myös sairaaloissa. Olemme perustaneet hygieniatiimit kolmeen tukemaamme sairaalaan. Olemme myös muuttaneet hoidontarpeenarviointia niin, että ihmiset, joilla on COVID-19-oireita pystytään tunnistamaan ja eristämään muista potilaista turvallisesti.

Koulutamme myös yhdessä paikallisten terveysviranomaisten ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa, miten järjestää hoidontarpeenarviointi turvallisesti.

Teemme kaikkemme näillä resursseilla, mutta totuus on, että se ei ole tarpeeksi, jos uusi koronavirus alkaa levitä huomenna Idlibissä. Tilanteesta voi nopeasti tulla katastrofaalinen, ellei Luoteis-Syyriaan pian saada paljon kansainvälistä apua. Sairaalat tarvitsevat tarvikkeita ja välineitä selvitäkseen tästä kriisistä kriisin päällä.

Vaikka terveydenhuolto on avainasemassa, se ei yksin riitä. Ihmiset tarvitsevat ruokaa, suojaa ja puhdasta vettä peseytymiseen. Kun vastassa on pandemia, näillä kaikilla on merkitystä.

Jo yksi potilas havainnollistaa, miten hauras Luoteis-Syyrian terveydenhuolto pandemian edessä on – lisäapua tarvitaan

Viime viikolla tukemaamme sairaalaan Idlibissä saapui sydänongelmista kärsivä 65-vuotias mies, jolla oli COVID-19-oireita, kuten hengitysvaikeuksia ja kuumetta.

Heti saapumisensa jälkeen hänet eristettiin välittömästi. Hänelle annettiin lisähappea ja hoitoa samalla, kun odotettiin ambulanssia, joka veisi hänet testausta ja seurantaa varten määrättyyn sairaalaan. Testaus- ja seurantapaikoista on sovittu yhdessä WHO:n ja muiden alueen terveystoimijoiden kanssa.

Lääkintähenkilökunta yritti järjestää potilaan siirtoa ja otti yhteyttä kahteen eri sairaalaan, joiden on määrä hoitaa ihmisiä, joilla on oireita tai vahvistettu koronavirustartunta. Kumpikaan sairaaloista ei ollut valmis vastaanottamaan häntä. Myöskään ambulanssiyritys, johon otettiin yhteyttä siirron järjestämiseksi, ei ollut valmis vastaanottamaan potilasta.

Tunti potilaan saapumisen jälkeen WHO:n työntekijät tulivat testaamaan potilaan. Vuorokausi myöhemmin vahvistui, ettei potilaalla ollut tartuntaa.

Myöhemmin samana päivänä toinen ambulanssi saatiin viemään potilas sairaalaan, johon otettiin yhteyttä ensimmäiseksi. Tällä välin sairaalassa oltiin tehty kaikki, jotta kaikki tarvittavat varusteet potilaan vastaanottamiseksi saatiin.

“Tämä tapahtumaketju havainnollistaa, miten Idlibin terveysjärjestelmä on täysin äärimmilleen venytetty ja tarvikkeista on pulaa. Jo yksi ihminen, jolla on COVID-19-oireita, osoittaa, minkälaisen haasteen eteen terveydenhuoltojärjestelmä tällä alueella joutuu pandemian vuoksi”, Cristian Reynders kertoo.

“Jo yksi ihminen, jolla on oireita, osoittaa, minkälaisen haasteen eteen terveydenhuoltojärjestelmä tällä alueella joutuu pandemian vuoksi”

“Meillä on vaikeuksia saada henkilöstöä ja tarvikkeita Luoteis-Syyriaan, mikä hankaloittaa avun lisäämistä alueella. Teemme yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa, mutta monilla on samanlaisia haasteita.”

Seuraavana päivänä potilas kuoli sydänkohtaukseen.

Tällä viikolla kuusi muuta potilasta, joilla on COVID-19-oireita, on tullut tukemaamme sairaalaan. Sairaalan hoidontarpeenarviointi on muutettu, jotta ihmiset, joilla on oireita, voidaan tunnistaa, ja ohjata hoitoon niin, että muita potilaita ja henkilökuntaa voidaan suojella tartunnoilta. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä.

“Teemme kaiken mitä pystymme niillä keinoilla, jotka meillä on käytettävissämme. Vetoamme Turkin viranomaisiin, jotta voisimme siirtää henkilökuntaa ja tarvikkeita Luoteis-Syyriaan pystyäksemme tarjoamaan lisää apua.”

Olemme ennennäkemättömän haasteen edessä

lahjoita
keräykseen

COVID-19-pandemia koskettaa meistä jokaista: läheisiämme, perheitämme, ystäviämme – ja niitä, joilla ei ole pääsyä hoitoon. Lahjoita, jos sinulla on mahdollisuus ja tuet työtämme COVID-19-tautia vastaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Ukraina

“Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Harkovan metroasemat muuttuivat klinikoiksi

Lue lisää
Ukraina

Pommitusten keskellä Mariupolissa – kirje työntekijältämme

Lue lisää
Ukraina

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Lue lisää
Cookie Settings