© OMAR HAJ KADOUR/MSF
Lääkäri mittaa potilaan kuumeen Idlibissä.

Luoteis-Syyria: humanitaarinen tilanne Idlibissä oli katastrofaalinen jo kauan ennen koronapandemiaa

Monet järjestöt tekevät nyt kaikkensa Luoteis-Syyriassa. Se ei kuitenkaan riitä, jos uusi koronavirus alkaa levitä Idlibissä: kansainvälistä apua tarvitaan nopeasti lisää, minkä havainnollistaa potilastarina pääsiäisviikolta.

Cristian Reynders, Luoteis-Syyrian avustustyön koordinaattori

Syyrian sota jatkuu kymmenettä vuotta ja tällä hetkellä konflikti näkyy eniten juuri Idlibissä. Muutamassa kuukaudessa taistelut ovat ajaneet lähes miljoona ihmistä pois kodeistaan.

Pelkästään vuoden alusta yli 80 sairaalaa on joutunut lopettamaan toimintansa. Koronaviruspandemia on tehnyt Idlibin katastrofaalisesta humanitaarisesta tilanteesta vieläkin monimutkaisemman.

Toistaiseksi yhtäkään vahvistettua COVID-19-tartuntaa ei ole tavattu Idlibissä. Emme kuitenkaan voi jäädä odottamaan sitä, ennen kuin ryhdymme toimiin.

Koronaviruspandemia on saanut monet sairaalat romahtamisen partaalle maissa, joissa on vahva terveydenhuoltojärjestelmä. Miten Idlibin terveysjärjestelmä voisi oikein selvitä tästä?

Suurin osa viruksen leviämistä ehkäisevistä toimenpiteistä ei yksinkertaisesti toimi Idlibissä.

Miten voit pyytää ihmisiä pysymään kotona välttääkseen tartuntaa? Missä heidän kotinsa edes on? Kyseessä on lähes miljoona maansisäistä pakolaista, jotka asuvat teltoissa leireillä. Heillä ei ole enää kotia.

Kun henkilöllä on COVID-19-oireita, heitä pyydetään eristäytymään. Missä Idlibissä voi eristäytyä? Monien perheiden on jaettava teltta toisten perheiden kanssan.

Ihmisiä myös pyydetään pesemään käsiään säännöllisesti. Mutta miten voi pitää huolta hygieniastaan, kun asuu mudassa?

Jos oireet ovat vakavat, täytyy mennä sairaalaan. Mutta kun vain kourallinen sairaaloita on auki, ja nekin ovat huonosti resurssoituja vastaamaan tämänkaltaiseen kansanterveyskriisiin, niin minne voi oikeasti mennä?

Idlibissä terveydenhuollon henkilökunta on vaikeiden valintojen äärellä.

Potilaita on jo valmiiksi loputon määrä. Missä vaiheessa ehtii kouluttautua COVID-19-taudin varalle?

Myös avustusjärjestöillä on edessään vaikeita valintoja.

Mihin toimenpiteisiin meidän pitäisi ryhtyä estääksemme viruksen mahdollisen leviämisen?

Pitäisikö meidän lopettaa liikkuvien klinikoiden toiminta leireissä ja lämmitystarvikkeiden ja hygieniapakettien jakaminen välttääksemme ihmisten kokoontumista yhteen?

Suojelisimmeko näin ihmisiä vai asettaisimmeko heidän terveytensä vain suurempaan vaaraan?

Olemme päättäneet jatkaa operaatioitamme. Vaikka tiedämme, ettei apumme kata kaikkia tarpeita, se on elintärkeää kymmenille tuhansille Idlibissä asuville ihmisille.

Katso videolta, miten olemme muuttaneet liikkuvien klinikoidemme toimintaa Idlibissä

Liikkuvilla klinikoillamme 35 prosenttia potilaistamme kärsii jo hengitystieinfektioista ja viruksen leviäminen johtaisi nopeasti komplikaatioihin. Muutamme kuitenkin toimintaamme niin, että pystymme paremmin varautumaan COVID-19-taudin leviämiseen.

Esimerkiksi liikkuvilla klinikoillamme ylläpidämme sosiaalista etäisyyttä ja huolehdimme, että vain pieni ryhmä ihmisiä voi kerrallaan jonottaa potilaskonsultaatioon. Kun jaamme perustarvikkeita, pyydämme ihmisiä pitämään etäisyyttä.

Olemme myös järjestäneet henkilökunnallemme suojavarusteita, jotta he voivat työskennellä turvallisesti leireissä. Tällä tavoin meidän ei tarvitse lopettaa avun tarjoamista.

Varaudumme myös sairaaloissa. Olemme perustaneet hygieniatiimit kolmeen tukemaamme sairaalaan. Olemme myös muuttaneet hoidontarpeenarviointia niin, että ihmiset, joilla on COVID-19-oireita pystytään tunnistamaan ja eristämään muista potilaista turvallisesti.

Koulutamme myös yhdessä paikallisten terveysviranomaisten ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa, miten järjestää hoidontarpeenarviointi turvallisesti.

Teemme kaikkemme näillä resursseilla, mutta totuus on, että se ei ole tarpeeksi, jos uusi koronavirus alkaa levitä huomenna Idlibissä. Tilanteesta voi nopeasti tulla katastrofaalinen, ellei Luoteis-Syyriaan pian saada paljon kansainvälistä apua. Sairaalat tarvitsevat tarvikkeita ja välineitä selvitäkseen tästä kriisistä kriisin päällä.

Vaikka terveydenhuolto on avainasemassa, se ei yksin riitä. Ihmiset tarvitsevat ruokaa, suojaa ja puhdasta vettä peseytymiseen. Kun vastassa on pandemia, näillä kaikilla on merkitystä.

Jo yksi potilas havainnollistaa, miten hauras Luoteis-Syyrian terveydenhuolto pandemian edessä on – lisäapua tarvitaan

Viime viikolla tukemaamme sairaalaan Idlibissä saapui sydänongelmista kärsivä 65-vuotias mies, jolla oli COVID-19-oireita, kuten hengitysvaikeuksia ja kuumetta.

Heti saapumisensa jälkeen hänet eristettiin välittömästi. Hänelle annettiin lisähappea ja hoitoa samalla, kun odotettiin ambulanssia, joka veisi hänet testausta ja seurantaa varten määrättyyn sairaalaan. Testaus- ja seurantapaikoista on sovittu yhdessä WHO:n ja muiden alueen terveystoimijoiden kanssa.

Lääkintähenkilökunta yritti järjestää potilaan siirtoa ja otti yhteyttä kahteen eri sairaalaan, joiden on määrä hoitaa ihmisiä, joilla on oireita tai vahvistettu koronavirustartunta. Kumpikaan sairaaloista ei ollut valmis vastaanottamaan häntä. Myöskään ambulanssiyritys, johon otettiin yhteyttä siirron järjestämiseksi, ei ollut valmis vastaanottamaan potilasta.

Tunti potilaan saapumisen jälkeen WHO:n työntekijät tulivat testaamaan potilaan. Vuorokausi myöhemmin vahvistui, ettei potilaalla ollut tartuntaa.

Myöhemmin samana päivänä toinen ambulanssi saatiin viemään potilas sairaalaan, johon otettiin yhteyttä ensimmäiseksi. Tällä välin sairaalassa oltiin tehty kaikki, jotta kaikki tarvittavat varusteet potilaan vastaanottamiseksi saatiin.

“Tämä tapahtumaketju havainnollistaa, miten Idlibin terveysjärjestelmä on täysin äärimmilleen venytetty ja tarvikkeista on pulaa. Jo yksi ihminen, jolla on COVID-19-oireita, osoittaa, minkälaisen haasteen eteen terveydenhuoltojärjestelmä tällä alueella joutuu pandemian vuoksi”, Cristian Reynders kertoo.

“Jo yksi ihminen, jolla on oireita, osoittaa, minkälaisen haasteen eteen terveydenhuoltojärjestelmä tällä alueella joutuu pandemian vuoksi”

“Meillä on vaikeuksia saada henkilöstöä ja tarvikkeita Luoteis-Syyriaan, mikä hankaloittaa avun lisäämistä alueella. Teemme yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa, mutta monilla on samanlaisia haasteita.”

Seuraavana päivänä potilas kuoli sydänkohtaukseen.

Tällä viikolla kuusi muuta potilasta, joilla on COVID-19-oireita, on tullut tukemaamme sairaalaan. Sairaalan hoidontarpeenarviointi on muutettu, jotta ihmiset, joilla on oireita, voidaan tunnistaa, ja ohjata hoitoon niin, että muita potilaita ja henkilökuntaa voidaan suojella tartunnoilta. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä.

“Teemme kaiken mitä pystymme niillä keinoilla, jotka meillä on käytettävissämme. Vetoamme Turkin viranomaisiin, jotta voisimme siirtää henkilökuntaa ja tarvikkeita Luoteis-Syyriaan pystyäksemme tarjoamaan lisää apua.”

Olemme ennennäkemättömän haasteen edessä

lahjoita
keräykseen

COVID-19-pandemia koskettaa meistä jokaista: läheisiämme, perheitämme, ystäviämme – ja niitä, joilla ei ole pääsyä hoitoon. Lahjoita, jos sinulla on mahdollisuus ja tuet työtämme COVID-19-tautia vastaan.

Uutinen

Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
Etiopia

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
Nigeria

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

Lue lisää
Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
Irak

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lue lisää
Kaksi sairaalahKaksi potilasta makaa sairaalasängyissä. Vierellä on sairaalalaitteita.

Epäonnistuneet koronatoimet ovat ajaneet Brasilian humanitaariseen katastrofiin

Lue lisää
Mies kävee romumetallikasan päällä. Hän kantaa olallaan valtavaa säkkiä.
Libya

“Äitini täytyy tietää, että olen elossa” – työntekijämme kohtasi Tripolin pidätyskeskuksissa pakolaisten ja siirtolaisten kärsimystä

Lue lisää
Pieni tyttö seisoo palaneen auton rungon päällä. Hänellä on päällään mekko, ja säären ympärille on kääritty sideharsoa.

Vuosikymmen sotaa syyrialaisten silmin: 5 tarinaa selviytymisestä

Lue lisää
Etiopia

Tigrayn kriisi: ”Kärsimme lääketieteellisen hoidon puutteesta”

Lue lisää
Kaksi naista istuvat sairaalan pihalla. Kummallakin on sylissään vauva.

Koronapandemia uhkaa naisten ja tyttöjen terveyttä

Lue lisää
Kuva lyhythiuksisesta miehestä, jolla on valkoinen paita ja harmaa hammari. Mies on laivan kannella.
Palestiina

Palestiinan tilanne on esimerkki rokottamisen julmasta epätasa-arvoisuudesta

Lue lisää

Ei patentteja pandemiassa – viisi tarinaa kertoo miksi

Lue lisää
Irak

Kätilönä Mosulissa: “ihmiset ovat lopulta hyvin samanlaisia kaikkialla”

Lue lisää
Intia

Pelkoa ja stigmaa Intiassa – “Korona, anna meille pallomme takaisin!”

Lue lisää
Cookie Settings