Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
© MSF/Tom Casey
Mahmoodia ammuttiin, kun hän pakeni Lashkar Gahin ulkopuolella sijaitsevasta kodistaan yhdessä perheensä kanssa.

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Toukokuusta asti Afganistanin armeijan ja Afganistanin islamilaisen emiraatin (tunnetaan myös nimellä Taleban) väliset taistelut ovat johtaneet kasvavaan väkivaltaisuuteen Afganistanin provinssien pääkaupungeissa. Taisteluiden lisääntyminen vaikeuttaa sairaanhoitoon pääsyä, lisää haavoittuneiden ja kuolleiden määrää sekä johtaa ihmisten pakenemiseen väkivaltaisuuksien tieltä. Vaikutukset ovat tuntuvia myös alueilla, joilla Lääkärit Ilman Rajoja toimii.

“Tilanne maassa on heikentynyt siihen pisteeseen, että sairaalat kaupungeissa, kuten Lashkar Gahissa ja Kunduzissa, ovat nyt eturintamalla”, kertoo Laura Bourjolly, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön humanitaarinen neuvonantaja Afganistanissa. ”Työntekijämme jatkavat edelleen potilaiden hoitamista kaikissa projekteissamme, ja olemme mukauttaneet toimintaamme vastaamaan akuutteihin terveydenhuoltotarpeisiin.”

Maanantaina raketti iski sairaala-alueelle aivan päivystysosaston viereen, mutta kukaan ei onneksi loukkaantunut.

Lashkar Gahissa – jossa Lääkärit Ilman Rajoja tukee Boost-sairaalaa – on ollut intensiivisiä taisteluita nyt yli viikon ajan. Elämä on pysähtynyt, ja terveydenhoitohenkilökunta hoitaa sairaanhoitoon, synnytyksiin ja kirurgiaan liittyviä hätätapauksia. Henkilökunta yöpyy sairaalassa hoitaakseen potilaita samaan aikaan, kun tulitukset ja iskut osuvat lähelle. Maanantaina elokuun 9. päivä raketti iski sairaala-alueelle aivan päivystysosaston viereen, mutta kukaan ei onneksi loukkaantunut.

Sodan äänten keskellä on vaikea saada unta, mutta henkilökunta on toistaiseksi pystynyt pitämään kaikki osastot avoinna. Viime viikolla työntekijämme hoitivat useita sodassa haavoittuneita potilaita, ja yhden päivän aikana leikkauksia kertyi jopa 20. Monet ihmiset ovat paenneet kaupungista, ja viime päivien aikana hoitoon hakeutuvien potilaiden määrä on laskenut huomattavasti.

Afganistanin kartta. Kunduz sijaitsee maan pohjoisosissa, kun taas Lashkar  Gah ja Kandahar ovat etelässä.

TAISTELUT ovat lisääntyneet viime aikoina myös Kunduzin alueella, ja viime viikolla Afganistanin islamilainen emiraatti (Taleban) valloitti kaupungin. Väkivaltaisuudet lisääntyivät jo heinäkuussa, jolloin Lääkärit Ilman Rajoja muutti toimistotilansa sodassa haavoittuneita hoitavaksi traumaosastoksi. Elokuun 1. ja 9. päivien välillä hoidimme 127 haavoittunutta, joista 27 oli alle 16-vuotiaita lapsia. Tuemme myös kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa Chahar Daran -ensihoitokeskusta, joka vastaanotti 1.–8.8. välillä 126 sodassa haavoittunutta potilasta.

Väkivalta vaikeuttaa entisestään hoitoon pääsemistä maassa, jossa on jo valmiiksi heikosti toimiva terveydenhuoltojärjestelmä. Hoitoon lähteminen on liian vaarallista niillä alueilla, joilla taistelu on intensiivistä. Potilaiden määrä päivystyksissä, Covid-19-hoitokeskuksissa ja avohoitopalveluissa vähenee aina, kun väkivaltaisuus lisääntyy: hoitoon ei uskalleta hakeutua tai apua haetaan vasta, kun potilaan tila on jo hyvin heikko.

HOIDAMME Kandaharissa lääkeresistenttia tuberkuloosia, ja potilaille on alettu antaa puskurivarastoja lääkkeitä ja etäkonsultaatioita, jotta hoitoon ei tarvitsisi kulkea etulinjan läpi. Lashkar Gahissa olemme taas huomanneet, että raskaana olevien potilaiden määrä lisääntyi heti, kun tilanne rauhottui.

“Yhtenä päivänä sairaalassamme oli vain yksi raskaana oleva nainen”, selittää Sarah Leahy, Helmandin projektimme koordinaattori. ”Seuraavana päivänä taistelut hellittivät hieman, ja 10 raskaana olevaa ihmistä saapui hoitoon. Sen perusteella tiedämme, että tarvetta hoidolle on. Olemmekin huolissamme siitä, että raskaana olevat joutuvat synnyttämään kotona ilman apua tai hoitoa.”

Taisteluiden keskittyessä yhä enemmän kaupunkeihin sairaalat jatkavat toimintaansa, mutta pelko siitä, että isku sattuu väärään paikkaan on jatkuva.

Yhteenotot ovat lisäksi pakottaneet sadattuhannet ihmiset jättämään kotinsa. Jotkut ovat hakeneet turvaa kaupungeista ja asuvat nyt epävirallisissa asutuksissa, joissa esimerkiksi ruoan, suojan ja hoidon saanti on heikkoa.

KONFLIKTI jatkuu ja väkivaltaisuuksia syttyy eri puolilla maata. Tilanteen eläessä Lääkärit Ilman Rajoja pyrkii mukauttamaan projektejaan vastatakseen muuttuviin tarpeisiin. Henkilökuntamme ympäri Afganistania on kuitenkin suuren haasteen edessä, kun taistelut tapahtuvat kaduilla sairaanhoitolaitosten ympärillä. Lepoa tai hengähdystaukoja ei juuri ole, ja huoli kotona olevasta perheestä on jatkuvaa. Taisteluiden keskittyessä yhä enemmän kaupunkeihin sairaalat jatkavat toimintaansa, mutta pelko siitä, että isku sattuu väärään paikkaan on jatkuva. Sen näimme jo muutama päivä sitten Lashkar Gahissa, ja siksi kaikkien hoitolaitosten suojelua täytyy kunnioittaa sodassa.

Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää Lashkar Gahin taisteluiden vaikutuksista!
Lue lisää
© MSF/Tom Casey
Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Cookie Settings