Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
© MSF/Tom Casey
Mahmoodia ammuttiin, kun hän pakeni Lashkar Gahin ulkopuolella sijaitsevasta kodistaan yhdessä perheensä kanssa.

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Toukokuusta asti Afganistanin armeijan ja Afganistanin islamilaisen emiraatin (tunnetaan myös nimellä Taleban) väliset taistelut ovat johtaneet kasvavaan väkivaltaisuuteen Afganistanin provinssien pääkaupungeissa. Taisteluiden lisääntyminen vaikeuttaa sairaanhoitoon pääsyä, lisää haavoittuneiden ja kuolleiden määrää sekä johtaa ihmisten pakenemiseen väkivaltaisuuksien tieltä. Vaikutukset ovat tuntuvia myös alueilla, joilla Lääkärit Ilman Rajoja toimii.

“Tilanne maassa on heikentynyt siihen pisteeseen, että sairaalat kaupungeissa, kuten Lashkar Gahissa ja Kunduzissa, ovat nyt eturintamalla”, kertoo Laura Bourjolly, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön humanitaarinen neuvonantaja Afganistanissa. ”Työntekijämme jatkavat edelleen potilaiden hoitamista kaikissa projekteissamme, ja olemme mukauttaneet toimintaamme vastaamaan akuutteihin terveydenhuoltotarpeisiin.”

Maanantaina raketti iski sairaala-alueelle aivan päivystysosaston viereen, mutta kukaan ei onneksi loukkaantunut.

Lashkar Gahissa – jossa Lääkärit Ilman Rajoja tukee Boost-sairaalaa – on ollut intensiivisiä taisteluita nyt yli viikon ajan. Elämä on pysähtynyt, ja terveydenhoitohenkilökunta hoitaa sairaanhoitoon, synnytyksiin ja kirurgiaan liittyviä hätätapauksia. Henkilökunta yöpyy sairaalassa hoitaakseen potilaita samaan aikaan, kun tulitukset ja iskut osuvat lähelle. Maanantaina elokuun 9. päivä raketti iski sairaala-alueelle aivan päivystysosaston viereen, mutta kukaan ei onneksi loukkaantunut.

Sodan äänten keskellä on vaikea saada unta, mutta henkilökunta on toistaiseksi pystynyt pitämään kaikki osastot avoinna. Viime viikolla työntekijämme hoitivat useita sodassa haavoittuneita potilaita, ja yhden päivän aikana leikkauksia kertyi jopa 20. Monet ihmiset ovat paenneet kaupungista, ja viime päivien aikana hoitoon hakeutuvien potilaiden määrä on laskenut huomattavasti.

Afganistanin kartta. Kunduz sijaitsee maan pohjoisosissa, kun taas Lashkar  Gah ja Kandahar ovat etelässä.

TAISTELUT ovat lisääntyneet viime aikoina myös Kunduzin alueella, ja viime viikolla Afganistanin islamilainen emiraatti (Taleban) valloitti kaupungin. Väkivaltaisuudet lisääntyivät jo heinäkuussa, jolloin Lääkärit Ilman Rajoja muutti toimistotilansa sodassa haavoittuneita hoitavaksi traumaosastoksi. Elokuun 1. ja 9. päivien välillä hoidimme 127 haavoittunutta, joista 27 oli alle 16-vuotiaita lapsia. Tuemme myös kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa Chahar Daran -ensihoitokeskusta, joka vastaanotti 1.–8.8. välillä 126 sodassa haavoittunutta potilasta.

Väkivalta vaikeuttaa entisestään hoitoon pääsemistä maassa, jossa on jo valmiiksi heikosti toimiva terveydenhuoltojärjestelmä. Hoitoon lähteminen on liian vaarallista niillä alueilla, joilla taistelu on intensiivistä. Potilaiden määrä päivystyksissä, Covid-19-hoitokeskuksissa ja avohoitopalveluissa vähenee aina, kun väkivaltaisuus lisääntyy: hoitoon ei uskalleta hakeutua tai apua haetaan vasta, kun potilaan tila on jo hyvin heikko.

HOIDAMME Kandaharissa lääkeresistenttia tuberkuloosia, ja potilaille on alettu antaa puskurivarastoja lääkkeitä ja etäkonsultaatioita, jotta hoitoon ei tarvitsisi kulkea etulinjan läpi. Lashkar Gahissa olemme taas huomanneet, että raskaana olevien potilaiden määrä lisääntyi heti, kun tilanne rauhottui.

“Yhtenä päivänä sairaalassamme oli vain yksi raskaana oleva nainen”, selittää Sarah Leahy, Helmandin projektimme koordinaattori. ”Seuraavana päivänä taistelut hellittivät hieman, ja 10 raskaana olevaa ihmistä saapui hoitoon. Sen perusteella tiedämme, että tarvetta hoidolle on. Olemmekin huolissamme siitä, että raskaana olevat joutuvat synnyttämään kotona ilman apua tai hoitoa.”

Taisteluiden keskittyessä yhä enemmän kaupunkeihin sairaalat jatkavat toimintaansa, mutta pelko siitä, että isku sattuu väärään paikkaan on jatkuva.

Yhteenotot ovat lisäksi pakottaneet sadattuhannet ihmiset jättämään kotinsa. Jotkut ovat hakeneet turvaa kaupungeista ja asuvat nyt epävirallisissa asutuksissa, joissa esimerkiksi ruoan, suojan ja hoidon saanti on heikkoa.

KONFLIKTI jatkuu ja väkivaltaisuuksia syttyy eri puolilla maata. Tilanteen eläessä Lääkärit Ilman Rajoja pyrkii mukauttamaan projektejaan vastatakseen muuttuviin tarpeisiin. Henkilökuntamme ympäri Afganistania on kuitenkin suuren haasteen edessä, kun taistelut tapahtuvat kaduilla sairaanhoitolaitosten ympärillä. Lepoa tai hengähdystaukoja ei juuri ole, ja huoli kotona olevasta perheestä on jatkuvaa. Taisteluiden keskittyessä yhä enemmän kaupunkeihin sairaalat jatkavat toimintaansa, mutta pelko siitä, että isku sattuu väärään paikkaan on jatkuva. Sen näimme jo muutama päivä sitten Lashkar Gahissa, ja siksi kaikkien hoitolaitosten suojelua täytyy kunnioittaa sodassa.

Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää Lashkar Gahin taisteluiden vaikutuksista!
Lue lisää
© MSF/Tom Casey

Uutinen

Lääkärit Ilman Rajoja 50 vuotta

Lue lisää
Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
Välimeri

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.
Afganistan

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Lue lisää
Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Cookie Settings