Libanon: Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa sairaita ja antaa psykologista tukea Beirutin pahimmin kärsineillä alueilla
Beirutissa 4. elokuuta tapahtuneen järkyttävän räjähdyksen jälkeisellä viikolla apumme Libanonissa on keskittynyt kolmeen osa-alueeseen. Hoidamme haavoja, joista monet ovat nyt tulehtuneet. Varmistamme hoidon jatkuvuuden kroonisesti sairaille potilaille, joilla ei räjähdyksen jälkeen ole lääkkeitä. Annamme psykologista tukea räjähdyksestä järkyttyneille.
Olemme perustaneet kaksi sairaanhoidon pistettä räjähdyksestä pahiten kärsineille alueille, Mar Mikhaelille ja Karantinalle. Olemme kiertäneet ovelta ovelle selvittääksemme, millaista apua ihmiset tarvitsevat. Olemme pystyttäneet alueelle vesisäiliöitä sekä jakaneet vettä ja hygienipakkauksia sairaanhoidon pisteissämme. Tämä tarve nousi selkesti esille kun kysyimme ihmisiltä, millaista apua he tarvitsevat.
”Ennen räjähdystä, Beirutin julkinen terveydenhuolto kamppaili selvitäkseen yhä lisääntyvän määrän COVID-19-tapauksia”, sanoo Libanonin operaatiojohtaja Julien Raickman.
”Räjähdyksen jälkeen Libanonin raportoidut COVID-19-tapaukset ovat olleet rajussa kasvussa, erityisesti Beirutissa. Vain viikossa raportoitiin 1500 uutta tapausta. Tämä tarkoittaa lähes 25 prosenttia kaikista maassa pandemian alusta alkaen raportoiduista tapauksista. Räjähdyksen jälkeisenä yönä valtava määrä potilaita ryntäsi pääkaupungin sairaaloihin. Tartuntojen ehkäisystä ei pystytty huolehtimaan riittävällä tavalla, mikä johti tapausten lisääntymiseen. Yli 300 000 ihmistä menetti kotinsa, eikä heillä ole muutakaan asuinpaikkaa, mikä vaikeuttaa asioita. COVID-19-tapausten lisääntyminen on meille valtava huoli, ja yritämme muokata toimintaamme näissä olosuhteissa.”
Toinen suuri huolenaihe on mielenterveys. ”Sisällissodan jälkeen maata on kohdannut talouskriisi ja viimeaikaiset taloudelliset ja sosiaaliset vaikeudet. Räjähdys lisäsi uuden trauman kerroksen libanonilaisille”, Raickman lisää.
“Tiedämme kokemuksesta, että tämä tulee vaikuttamaan ihmisten psykologiseen hyvinvointiin vuosien ajan. Nyt tarvitaan kansallista mielenterveyden strategiaa, joka huomioi kriisin pitkäaikaiset vaikutukset Libanonin ihmisille.”
Koska mielenterveys on yksi keskeinen alue Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työssä, pystyimme mobilisoimaan nopeasti yhdeksän psykologia auttamaan Beirutin asukkaita. He ovat antaneet psykologista ensiapua ja kehittävät parhaillaan pitkäaikaita apua.
Heti rähdähdyksen jälkeisenä yönä Lääkärit Ilman Rajoja lahjoitti ensiapuatarvikkeita ja kirurgisia nenä- kasvosuojuksia väestönsuojelulle ja Libanonin Punaiselle Ristille sekä tarjonnut sairaanhoidon tarvikkeita potilaita hoitaville sairaaloille.
Lääkärit Ilman Rajoja aloitti toimintansa Libanonissa maan sisällissodan aikaan, vuonna 1976. Lähetimme sairaanhoidon ryhmiä maan eteläosaan ja Beirutiin. Tämä oli järjestön ensimmäinen projekti sota-alueella. Nykyään Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa Libanonissa ilmaista sairaanhoitoa useilla eri alueilla 600 työntekijämme toimesta.