© Mohamad Cheblak/MSF/MSF
Kolmevuotiaan Samarin kasvojen alueen haavoja hoidetaan Lääkärit Ilman Rajoja haavanhoidon pisteellä.

Libanon: Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa sairaita ja antaa psykologista tukea Beirutin pahimmin kärsineillä alueilla

Beirutissa 4. elokuuta tapahtuneen järkyttävän räjähdyksen jälkeisellä viikolla apumme Libanonissa on keskittynyt kolmeen osa-alueeseen. Hoidamme haavoja, joista monet ovat nyt tulehtuneet. Varmistamme hoidon jatkuvuuden kroonisesti sairaille potilaille, joilla ei räjähdyksen jälkeen ole lääkkeitä. Annamme psykologista tukea räjähdyksestä järkyttyneille.

Olemme perustaneet kaksi sairaanhoidon pistettä räjähdyksestä pahiten kärsineille alueille, Mar Mikhaelille ja Karantinalle. Olemme kiertäneet ovelta ovelle selvittääksemme, millaista apua ihmiset tarvitsevat. Olemme pystyttäneet alueelle vesisäiliöitä sekä jakaneet vettä ja hygienipakkauksia sairaanhoidon pisteissämme. Tämä tarve nousi selkesti esille kun kysyimme ihmisiltä, millaista apua he tarvitsevat.

“COVID-19-tapausten lisääntyminen on meille valtava huoli.”

”Ennen räjähdystä, Beirutin julkinen terveydenhuolto kamppaili selvitäkseen yhä lisääntyvän määrän COVID-19-tapauksia”, sanoo Libanonin operaatiojohtaja Julien Raickman.

”Räjähdyksen jälkeen Libanonin raportoidut COVID-19-tapaukset ovat olleet rajussa kasvussa, erityisesti Beirutissa. Vain viikossa raportoitiin 1500 uutta tapausta. Tämä tarkoittaa lähes 25 prosenttia kaikista maassa pandemian alusta alkaen raportoiduista tapauksista. Räjähdyksen jälkeisenä yönä valtava määrä potilaita ryntäsi pääkaupungin sairaaloihin. Tartuntojen ehkäisystä ei pystytty huolehtimaan riittävällä tavalla, mikä johti tapausten lisääntymiseen. Yli 300 000 ihmistä menetti kotinsa, eikä heillä ole muutakaan asuinpaikkaa, mikä vaikeuttaa asioita. COVID-19-tapausten lisääntyminen on meille valtava huoli, ja yritämme muokata toimintaamme näissä olosuhteissa.”

Toinen suuri huolenaihe on mielenterveys. ”Sisällissodan jälkeen maata on kohdannut talouskriisi ja viimeaikaiset taloudelliset ja sosiaaliset vaikeudet. Räjähdys lisäsi uuden trauman kerroksen libanonilaisille”, Raickman lisää.
“Tiedämme kokemuksesta, että tämä tulee vaikuttamaan ihmisten psykologiseen hyvinvointiin vuosien ajan. Nyt tarvitaan kansallista mielenterveyden strategiaa, joka huomioi kriisin pitkäaikaiset vaikutukset Libanonin ihmisille.”

Räjähdys tulee vaikuttamaan ihmisten psykologiseen hyvinvointiin vuosien ajan.

Koska mielenterveys on yksi keskeinen alue Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työssä, pystyimme mobilisoimaan nopeasti yhdeksän psykologia auttamaan Beirutin asukkaita. He ovat antaneet psykologista ensiapua ja kehittävät parhaillaan pitkäaikaita apua.

Heti rähdähdyksen jälkeisenä yönä Lääkärit Ilman Rajoja lahjoitti ensiapuatarvikkeita ja kirurgisia nenä- kasvosuojuksia väestönsuojelulle ja Libanonin Punaiselle Ristille sekä tarjonnut sairaanhoidon tarvikkeita potilaita hoitaville sairaaloille.

Lääkärit Ilman Rajoja aloitti toimintansa Libanonissa maan sisällissodan aikaan, vuonna 1976. Lähetimme sairaanhoidon ryhmiä maan eteläosaan ja Beirutiin. Tämä oli järjestön ensimmäinen projekti sota-alueella. Nykyään Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa Libanonissa ilmaista sairaanhoitoa useilla eri alueilla 600 työntekijämme toimesta.

Kiertäessämme ovelta ovelle Karantinan asuinalueella etsimme erityisesti kroonisesti sairaita, joiden hoidon jatkuvuus on uhattuna.

Uutinen

Mies kävee romumetallikasan päällä. Hän kantaa olallaan valtavaa säkkiä.
Libya

“Äitini täytyy tietää, että olen elossa” – työntekijämme kohtasi Tripolin pidätyskeskuksissa pakolaisten ja siirtolaisten kärsimystä

Lue lisää
Pieni tyttö seisoo palaneen auton rungon päällä. Hänellä on päällään mekko, ja säären ympärille on kääritty sideharsoa.

Vuosikymmen sotaa syyrialaisten silmin: 5 tarinaa selviytymisestä

Lue lisää
Etiopia

Tigrayn kriisi: ”Kärsimme lääketieteellisen hoidon puutteesta”

Lue lisää
Kaksi naista istuvat sairaalan pihalla. Kummallakin on sylissään vauva.

Koronapandemia uhkaa naisten ja tyttöjen terveyttä

Lue lisää
Kuva lyhythiuksisesta miehestä, jolla on valkoinen paita ja harmaa hammari. Mies on laivan kannella.
Palestiina

Palestiinan tilanne on esimerkki rokottamisen julmasta epätasa-arvoisuudesta

Lue lisää

Ei patentteja pandemiassa – viisi tarinaa kertoo miksi

Lue lisää
Irak

Kätilönä Mosulissa: “ihmiset ovat lopulta hyvin samanlaisia kaikkialla”

Lue lisää
Intia

Pelkoa ja stigmaa Intiassa – “Korona, anna meille pallomme takaisin!”

Lue lisää
Etelä-Sudan

Käärmeenpuremat tappavat enemmän ihmisiä kuin maamiinat

Lue lisää
Kamerun

Sairaala Luoteis-Kamerunin kriisin sydämessä: “Ilman ambulanssia olisimme saattaneet kuolla”

Lue lisää
Kreikka

Kaikki ihmiset Morian leiriltä on evakuoitava turvaan tuhoisan tulipalon jäljiltä

Lue lisää
Meksiko

Pandemia muuttaa sururituaaleja Meksikossa: “kun ruumiinvalvojaiset kielletään, se on ihmisille hirveä shokki”

Lue lisää
Jemen

“Meillä on paljon potilaita, jotka kuolevat hyvin nopeasti”

Lue lisää
Syyria

Al-Holin leirillä pula vedestä eikä juurikaan sairaanhoitoa tarjolla – seuraukset tuhoisat

Lue lisää
Libanon

Libanon: Beirutin räjähdys jo kolmas maata samanaikaisesti kohdannut kriisi

Lue lisää
Syyria

Syyria: COVID-19 koettelee Idlibin ennestäänkin heikkoa terveydenhuoltoa

Lue lisää
Libanon

Libanon: Beirutin räjähdys jo kolmas maata samanaikaisesti kohdannut kriisi

Lääkärit Ilman Rajoja tukee sairaaloita, lahjoittaa tarvikkeita ja siirtää leikkausta tarvitsevia potilaita hoidettavaksi sairaalaansa Lääkärit ja hoitajat tekevät parhaansa hoitaakseen suunnatonta määrää potilaita, jotka saivat erilaisia vammoja tiistaina tapahtuneessa räjähdyksessä Beirutin keskustassa. Olemme mukana auttamassa äärirajoillaan työskenteleviä kollegojamme toimimalla liikkuvissa tiimeissä ja jakamalla lääkeitä ja sairaanhoidon varusteita. Potilaita pyritään siirtämään tukemaamme sairaalaan, jotta ruuhka täysissä…
© Mohamad Cheblak
Cookie Settings