Näin lahjoituksesi käytettiin vuonna 2022

© Johnny Vianney Bissakonou/MSF
Sairaanhoitajamme Evariste Bayedi hoitaa Mayunga Papyn poikaa maansisäisten pakolaisten leirillä Kwamouthissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Tukesi pelasti henkiä vuonna 2022. Olemme koonneet tälle sivulle tietoa siitä, miten lahjoituksesi on vaikuttanut eri puolilla maailmaa.

Yksi asia, jota tarvitsemme aina: kaltaisiasi lahjoittajia.

Ilman sinua emme voisi vuosiraportissamme kertoa niin monen ihmisen saaneen apua vuonna 2022. Voit olla ylpeä, sillä juuri kaltaistesi ihmisten lahjoitusten ansiosta pystyimme laajentamaan toimintaamme Ukrainassa ja tarttumaan uusiin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin. Pystyimme myös ylläpitämään pidempiaikaisia hankkeita, joissa tarjoamme terveydenhuoltopalveluita ihmisille, jotka muuten jäisivät kokonaan ilman hoitoa.

Linda Konate

toiminnanjohtaja ja avustustyöntekijä

Kiitos. Ilman tukeasi emme voisi toimia. Olen itse nähnyt konkreettisesti, mikä merkitys avulla on ja miten joka päivä jonkun elämä pelastuu. Tuellasi voimme toimia nopeasti, kun tuhkarokko leviää tai lasten aliravitsemus lisääntyy hälyttävästi. Lahjoituksilla voimme varmistaa, että potilaamme saavat apua myös silloin, kun tapahtumat eivät ole kansainvälisissä uutisissa.

Vuonna 2022 tarpeet olivat suuremmat kuin koskaan

Sodat, väkivaltaisuudet, luonnonkatastrofit, tautiepidemiat, korkea inflaatio ja hintojen nousu ovat vaikuttaneet siihen, että yhä useammalla ihmisellä ei ole mahdollisuutta saada perusterveydenhuoltoa. Avullasi olemme voineet auttaa yhä useampia avun tarpeessa olevia.

Meille Suomessa Ukrainan sota tuli hyvin lähelle, ja monet ihmiset ottivat osaa ja halusivat lahjoittaa avustustyöhömme Ukrainassa. Lisäsimme toimia mahdollisuuksien mukaan ja lähetimme materiaalia maan sairaaloihin. Saadaksemme potilaat pois vaarallisista paikoista, muutimme junan sairaalaksi, jotta pystyimme siirtämään potilaita hoitoon turvallisemmille alueille. Perustimme myös liikkuvia klinikoita metroasemille, joissa monet ihmiset hakivat suojaa pommituksilta.

Sairaanhoitajamme Anastasia Prudnikova, tarkkailee haavoittuneen potilaan tilaa sairaalajunassamme Ukrainassa.

Viime vuonna jopa 30 maassa raportoitiin koleratartuntoja. Koleraa esiintyi myös maissa, joissa sitä ei ole todettu vuosiin. Luonnonkatastrofit, ilmastonmuutos ja humanitaariset kriisit vaikuttivat jyrkkään lisääntymiseen. Lääkärit Ilman Rajoja reagoi epidemioihin muun muassa Syyriassa, Nigeriassa, Kamerunissa, Nigerissä, Libanonissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Keniassa ja Haitissa.

Lapsi saa kolerarokotuksen Libanonissa.

Sään ääri-ilmiöt ovat vaikuttaneet vakavasti moniin ihmisiin vuonna 2022: tulvat Etelä-Sudanissa, Etelä-Afrikassa ja Pakistanissa, kuivuus Somaliassa ja pyörremyrskyt Madagaskarilla ja Filippiineillä. Työskentelimme paikan päällä tarjotaksemme hoitoa ja varmistaaksemme puhtaan veden ja ruoan saatavuuden.

Viime vuonna aliravitsemuksen vuoksi hoitoomme hakeutuvien lasten määrä yli kaksinkertaistui. Somalian Baidoassa, jossa pitkittynyt kuivuus on johtanut sadonmenetyksiin, tuotiin joinakin päivinä jopa 500 vakavaa aliravitsemusta sairastavaa lasta terveyskeskuksiimme.

Kiitos kaltaistesi lahjoittajien…

 • teimme 16 272 300

  poliklinikkavastaanottoa.

 • autoimme 295 300

  vauvaa maailmaan.

 • toimimme yli 75

  maassa ympäri maailmaa.

 • yli 40 000

  kokopäiväistä työntekijäämme auttoi ihmisiä eri puolilla maailmaa.

 • hoidimme 4 268 600

  malariapotilasta.

 • teimme 118 100

  nukutusta tai puudutusta vaatinutta leikkausta.

Viime vuonna Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä oli projekteja yli 75 maassa

Projektien koko ja vaativuus riippuvat paljon tilanteesta ja avun tarpeen määrästä. Projekteistamme yli 57 prosenttia oli joko maissa, joissa oli käynnissä aseellinen konflikti tai maansisäistä epävakautta.

Projekteissamme työskenteli kokoaikaisesti yli 40 000 työntekijää. Avustustyöntekijöistämme 91 prosenttia oli paikallisesti palkattuja ja 9 prosenttia kansainvälisiä avustustyöntekijöitä, mukaan lukien Suomesta lähteneet avustustyöntekijät.

Suurimmat projektimaat käytettyjen varojen mukaan

Suurimmat projektimaat tehtyjen potilasvastaanottojen mukaan

Näin lahjoituksesi käytettiin

Samuli Tarvainen

varainhankintapäällikkö

Viime vuonna 97 prosenttia kaikesta rahoituksestamme tuli kaltaisiltasi yksityisiltä lahjoittajilta ja toimijoilta. Sinun tuellasi toimimme riippumattomasti ja puolueettomasti kriiseissä ja konflikteissa. Punnitsemme jatkuvasti eri varainhankintakeinojen kustannuksia niistä saataviin hyötyihin, jotta mahdollisimman iso osa lahjoituksesta menee avustustyöhön.

Yhteinen työmme jatkuu

Toivomme, että tämä kooste kertoo sinulle, miten tärkeä osa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöä olet – että lahjoituksillasi, niin pienillä kuin suurillakin, on merkitystä ihmisille kaikkialla maailmassa. Nyt työmme yhdessä jatkuu. Yhdessä pelastamme ihmishenkiä.

Miten voimme kertoa sinulle ja muille paremmin siitä, mikä merkitys lahjoituksillasi on? Voit lähettää ehdotuksia suoraan meille sähköpostitse osoitteeseen: info@laakaritilmanrajoja.fi

Tarkempi suomenkielinen kooste työstämme vuonna 2022
Vuosikertomus kokonaisuudessaan (englanniksi)

Cookie Settings