© Anthony Jean/SOS MEDITERRANEE
Ocean Viking -alus suuntaa keskiselle Välimerelle elokuun alussa.

Lääkärit Ilman Rajoja palaa Välimerelle etsintä- ja pelastustehtäviin

Lääkärit Ilman Rajoja aloittaa etsintä- ja pelastustyöt Välimerellä vastatakseen Euroopan toimettomuuteen ja Libyan heikkenevään turvallisuustilanteeseen. Järjestö tuomitsee eurooppalaisten valtioiden toimettomuuden ihmisten pelastamisessa. Välimerellä on hukkunut tänä vuonna yli 400 ihmistä.

EU-maat ovat jo kahden vuoden ajan pyrkineet estämään etsintä- ja pelastusoperaatiot Välimerellä. Lääkärit Ilman Rajoja joutui vetäytymään pelastustehtävistä viime joulukuussa Italian hallituksen mustamaalauskampanjan seurauksena.

Siirtolaisten palautukset Libyaan jatkuvat, vaikka maan turvallisuustilanne on heikentynyt merkittävästi ja siirtolaisia on kuollut pidätyskeskuksiin kohdistuneissa iskuissa.

”Päättäjät ovat sulkeneet silmänsä politiikkansa aiheuttamalta humanitaariselta kriisiltä Välimerellä ja Libyassa. Kuolemat ja kärsimys voitaisiin estää, mutta niin kauan kuin EU-maat eivät kanna vastuutaan, meidän on toimittava. Siksi palaamme Välimerelle”, toiminnanjohtaja Linda Konate Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimistosta sanoo.

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii EU-päättäjiltä, että etsintä- ja pelastustehtäviä on jatkettava, alukset on päästettävä turvallisiin satamiin ja pidätyskeskukset on suljettava Libyassa.

”Niin kauan kuin EU-maat eivät kanna vastuutaan etsintä- ja pelastusoperaatioista, humanitaarisia pelastusaluksia tarvitaan Välimerellä. Meidän velvollisuutemme humanitaarisena järjestönä on estää ihmisiä hukkumasta ja viedä heidät turvaan”, Konate toteaa.

Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa yhteistyötä ranskalaisen SOS MEDITERRANEE -järjestön kanssa. Ocean Viking -aluksen on suunniteltu lähtevän pelastustehtäviin perjantaina. Matka keskisen Välimeren kansainvälisille vesille kestää Marseillesta kahdesta kolmeen päivää.

Välimeren keskisestä reitistä on tullut maailman vaarallisin reitti siirtolaisille. Tänä vuonna ainakin 426 ihmistä on kuollut yrittäessään Välimeren ylitystä.

Palautukset Libyaan lopetettava

Lääkärit Ilman Rajoja on jo kuukausia vaatinut pakolaisten ja siirtolaisten evakuoimista Libyasta, jossa Tripolin väkivaltaisuudet ovat nopeasti lisääntyneet. Järjestö tarjoaa sairaanhoitoa Libyan pidätyskeskuksissa ja on raportoinut niiden epäinhimillisistä ja terveydelle vaarallisista oloista.

Siirtolaisten olot ja evakuointien puute ovat johtaneet siihen, että monelle ainoa vaihtoehto on yrittää itsenäisesti matkaa Välimeren yli. Libyan rannikkovartiosto palauttaa EU:n tuella siirtolaiset takaisin Libyaan.

”Tämä on kansainvälisten sopimusten vastaista: palautuskiellon mukaisesti ketään ei saisi palauttaa alueelle, jossa häntä voi kohdata vaino, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu”, sanoo Linda Konate.

Ocean Viking -alus

  • Ocean Viking -alus on rakennettu pelastustehtäviä varten vuonna 1986. Alukselle mahtuu 200 ihmistä. Se on 69 metriä pitkä ja 15,5 metriä leveä.
  • Ocean Viking on rekisteröity Norjan lipun alle.
  • Alus on varustettu sairaanhoidon peruspalveluilla.
  • Laivalla on yli 20 hengen henkilökunta, muun muassa lääkäri, sairaanhoitajia, kätilö, logistikko ja pelastustyöntekijöitä. Lääkärit Ilman Rajoja vastaa sairaanhoidosta, SOS MEDITERRANEE pelastustehtävistä.

Tiedote

Kreikka

Kreikan saarien pakolaisleirit evakuoitava välittömästi covid-19-uhan vuoksi

Lue lisää
Syyria

Luoteis-Syyrian sotatoimet aiheuttaneet järkyttäviä seurauksia siviileille

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Suomalainen hyväntekijä tukee Lääkärit Ilman Rajoja -työtä sadalla tuhannella eurolla

Lue lisää
20.–21.8. välisenä yönä oli tyyntä ja Ocean Viking piirsi Välimereen viestin.
Välimeri

Etsintä- ja pelastusalus Ocean Viking pääsee rantautumaan Maltan satamaan tänään

Lue lisää
Ocean Viking -aluksen ensimmäinen pelastustehtävä suoritettiin vain kymmenen tuntia pelastusalueelle saapumisen jälkeen.
Välimeri

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii turvallista satamaa merihädästä pelastetuille ihmisille

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Lääkärit Ilman Rajoja keskeyttää toimintaansa ebolakeskuksiin tehtyjen hyökkäysten seurauksena Kongon demokraattisessa tasavallassa

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja on avannut toimiston Suomessa

Lue lisää