© Anthony Jean/SOS MEDITERRANEE
Ocean Viking -alus suuntaa keskiselle Välimerelle elokuun alussa.

Lääkärit Ilman Rajoja palaa Välimerelle etsintä- ja pelastustehtäviin

Lääkärit Ilman Rajoja aloittaa etsintä- ja pelastustyöt Välimerellä vastatakseen Euroopan toimettomuuteen ja Libyan heikkenevään turvallisuustilanteeseen. Järjestö tuomitsee eurooppalaisten valtioiden toimettomuuden ihmisten pelastamisessa. Välimerellä on hukkunut tänä vuonna yli 400 ihmistä.

EU-maat ovat jo kahden vuoden ajan pyrkineet estämään etsintä- ja pelastusoperaatiot Välimerellä. Lääkärit Ilman Rajoja joutui vetäytymään pelastustehtävistä viime joulukuussa Italian hallituksen mustamaalauskampanjan seurauksena.

Siirtolaisten palautukset Libyaan jatkuvat, vaikka maan turvallisuustilanne on heikentynyt merkittävästi ja siirtolaisia on kuollut pidätyskeskuksiin kohdistuneissa iskuissa.

”Päättäjät ovat sulkeneet silmänsä politiikkansa aiheuttamalta humanitaariselta kriisiltä Välimerellä ja Libyassa. Kuolemat ja kärsimys voitaisiin estää, mutta niin kauan kuin EU-maat eivät kanna vastuutaan, meidän on toimittava. Siksi palaamme Välimerelle”, toiminnanjohtaja Linda Konate Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimistosta sanoo.

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii EU-päättäjiltä, että etsintä- ja pelastustehtäviä on jatkettava, alukset on päästettävä turvallisiin satamiin ja pidätyskeskukset on suljettava Libyassa.

”Niin kauan kuin EU-maat eivät kanna vastuutaan etsintä- ja pelastusoperaatioista, humanitaarisia pelastusaluksia tarvitaan Välimerellä. Meidän velvollisuutemme humanitaarisena järjestönä on estää ihmisiä hukkumasta ja viedä heidät turvaan”, Konate toteaa.

Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa yhteistyötä ranskalaisen SOS MEDITERRANEE -järjestön kanssa. Ocean Viking -aluksen on suunniteltu lähtevän pelastustehtäviin perjantaina. Matka keskisen Välimeren kansainvälisille vesille kestää Marseillesta kahdesta kolmeen päivää.

Välimeren keskisestä reitistä on tullut maailman vaarallisin reitti siirtolaisille. Tänä vuonna ainakin 426 ihmistä on kuollut yrittäessään Välimeren ylitystä.

Palautukset Libyaan lopetettava

Lääkärit Ilman Rajoja on jo kuukausia vaatinut pakolaisten ja siirtolaisten evakuoimista Libyasta, jossa Tripolin väkivaltaisuudet ovat nopeasti lisääntyneet. Järjestö tarjoaa sairaanhoitoa Libyan pidätyskeskuksissa ja on raportoinut niiden epäinhimillisistä ja terveydelle vaarallisista oloista.

Siirtolaisten olot ja evakuointien puute ovat johtaneet siihen, että monelle ainoa vaihtoehto on yrittää itsenäisesti matkaa Välimeren yli. Libyan rannikkovartiosto palauttaa EU:n tuella siirtolaiset takaisin Libyaan.

”Tämä on kansainvälisten sopimusten vastaista: palautuskiellon mukaisesti ketään ei saisi palauttaa alueelle, jossa häntä voi kohdata vaino, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu”, sanoo Linda Konate.

Ocean Viking -alus

  • Ocean Viking -alus on rakennettu pelastustehtäviä varten vuonna 1986. Alukselle mahtuu 200 ihmistä. Se on 69 metriä pitkä ja 15,5 metriä leveä.
  • Ocean Viking on rekisteröity Norjan lipun alle.
  • Alus on varustettu sairaanhoidon peruspalveluilla.
  • Laivalla on yli 20 hengen henkilökunta, muun muassa lääkäri, sairaanhoitajia, kätilö, logistikko ja pelastustyöntekijöitä. Lääkärit Ilman Rajoja vastaa sairaanhoidosta, SOS MEDITERRANEE pelastustehtävistä.
Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää
Ukraina

Lääkintäjunan potilaiden vammat ja kertomukset osoittavat toistuvat hyökkäykset siviilejä vastaan Ukrainassa

Lue lisää
Libya

Kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat siirtolaiset evakuoitava Libyasta turvallisiin maihin

Lue lisää
Etiopia

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa hälyttävästä ravitsemuskriisistä Etiopiassa

Lue lisää
Liettua

Yli 2500 ihmisen pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava heti

Lue lisää

Koronarokotteiden ja -lääkkeiden patenttivapaus halutaan vesittää – vuodettu tekstiluonnos ei lupaa hyvää

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todisti sairaalan pommitusta Mykolajivissa, Ukrainassa

Lue lisää
Cookie Settings