© Lisa Veran/MSF
Ebolan hoito jouduttiin keskeyttämään Katwassa iskujen vuoksi.

Lääkärit Ilman Rajoja keskeyttää toimintaansa ebolakeskuksiin tehtyjen hyökkäysten seurauksena Kongon demokraattisessa tasavallassa

Lääkärit Ilman Rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) on keskeyttänyt toimintansa toistaiseksi ebolaepidemian pahimmilla alueilla Pohjois-Kivun provinssissa Kongon demokraattisessa tasavallassa. Ebolan hoitokeskukseen hyökättiin Butembon kaupungissa keskiviikkoiltana. Myös naapuriprovinssissa olevaan Katwan ebolakeskukseen hyökättiin aiemmin tällä viikolla.

Tuntemattomat hyökkääjät sytyttivät Butembon ebolan hoitokeskuksen tiloja ja kulkuneuvoja palamaan keskiviikkoiltana. Liekit saatiin hallintaan, mutta potilaiden hoito oli välittömästi keskeytettävä. Hyökkäyshetkellä keskuksessa oli 57 potilasta, joista 15 potilaalla vahvistettiin ebolatartunta. Lääkärit Ilman Rajoja hallinnoi keskusta yhdessä paikallisen terveysministeriön kanssa.

Hyökkäys tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen kuin naapuriprovinssissa sijaitsevaan Katwan ebolakeskukseen oli hyökätty. Sunnuntain 24. helmikuuta tapahtuneen hyökkäyksen seurauksena toiminta keskeytettiin Katwassa. Lääkärit Ilman Rajoja evakuoi henkilökuntansa alueelta turvallisuussyistä. Riskianalyysi sairaanhoidon jatkamiseksi on käynnissä.

”Olemme äärimmäisen surullisia tiloihimme kohdistetuista iskuista. Ne eivät vaarantaneet vain omaa henkilökuntaamme, vaan myös hyvin haavoittavassa asemassa olevat potilaamme”, sanoo Hugues Robert, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön hätäkeskuksen johtaja.

Väkivaltaisten tekojen jälkeen järjestö ei näe muuta mahdollisuutta kuin keskeyttää toimintansa alueella toistaiseksi.

”Elämme kriittisiä hetkiä ebolaepidemian leviämisen kannalta. Sairaanhoitoon keskittyvänä järjestönä potilaiden jättäminen ilman hoitoa on meille erittäin raskas päätös”, Hugues Robert toteaa.    

Henkilökunta ja potilaat eivät loukkaantuneet iskuissa, mutta paikalla olleet ihmiset olivat järkyttyneitä tapahtumista. Katwan hyökkäyksen yhteydessä kuoli potilaan omainen ilmeisesti yrittäessään paeta keskuksesta.

Ebolaepidemia on alkanut lähes seitsemän kuukautta sitten Pohjois-Kivun ja Iturin provinsseissa. Ebolaan on sairastunut 879 ihmistä ja 553 on kuollut tautiin.

Lääkärit Ilman Rajoja työskentelee Butembon ja Katwan lisäksi Kaynassa ja Lubérussa. Järjestöllä on lisäksi ebolan eristyskeskuksia Iturin provinssissa. Gomassa järjestö tukee hätätilavalmiutta valvontajärjestelmiä vahvistamalla ja varmistamalla riittävät eristysmahdollisuudet.

Lääkärit Ilman Rajoja on kansainvälinen sairaanhoitoon erikoistunut avustusjärjestö. Lääkärit Ilman Rajoja antaa hätäapua aseellisten konfliktien, epidemioiden ja luonnonkatastrofien uhreille sekä ihmisille, joilla ei ole pääsyä terveydenhuoltoon.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Cookie Settings