© Enri CANAJ/Magnum Photos for MSF
9-vuotias Yasin ihmettelee, miksi Moriassa kaikki haluavat vahingoittaa toisiaan.

Kreikka: Moria on pahin virus, ei COVID-19

Pakolaisten liikkumista Morian pakolaisleirin ulkopuolella, Kreikassa, aloitettiin rajoittaa koronaviruspandemian alkaessa. Siitä asti jännitteet ja väkivalta leirillä ovat lisääntyneet. Liikkumista rajoitetaan edelleen, vaikka leirillä ei ole havaittu ainuttakaan COVID-19-tartuntaa.

Afganistanista kotoisin oleva, 9-vuotias Yasin käy kerran viikossa isänsä Mohtarin kanssa lastenklinikallamme tapaamassa lastenpsykologia. Yasin kärsii painajaisista ja pelkää lakkaamatta, että hänelle tapahtuu jotain pahaa Moriassa. Isona hän haluaa ”auttaa lapsia kuten hänen psykologinsa”. Yasin asuu hökkelissä Morian oliivilehdossa 3-vuotiaan pikkuveljensä ja vanhempiensa kanssa.

“Saavuimme Lesbokselle lokakuussa 2019”, kertoo Yasinin 31-vuotias isä Mohtar. ”Oltuamme kaksi viikkoa Moriassa, aloin huomata muutoksia Yasinin käyttäytymisessä. Hän alkoi nähdä painajaisia ja herätä keskellä yötä huutaen. Yasinin pahimmassa painajaisessa joku jahtaa häntä ja hyökkää hänen kimppuunsa.

Vähitellen Yasin alkoi tehdä asioita, joita en voi selittää. Vähän aikaa sitten hän varasti jotain naapureiltamme, ja kun selitin hänelle, ettei se ole oikein, eikä hänen tulisi tehdä niin toista kertaa, hän vastasi, että ’kaikki täällä varastavat’. Viime aikoina hän on pakkomielteisesti halunnut kantaa veistä mukanaan. Vain niin hän uskoo olevansa turvassa. Hän kysyy minulta, miksi kaikki täällä yrittävät satuttaa toisiaan.”

”Oltuamme kaksi viikkoa Moriassa, Yasin alkoi nähdä painajaisia ja herätä keskellä yötä huutaen.”

Morian leirin karmeat olot ovat olleet pitkään tiedossa. Mohtarin mukaan tilanne leirillä on ollut sietämätön siitä asti kun liikkumista leiriltä alettiin rajoittaa koronaviruksen takia. ”Jännitteet ovat lisääntyneet dramaattisesti ja väkivaltaa on ollut paljon enemmän karanteenin alkamisesta lähtien. Pahinta on, että lapset eivät edes pääse sitä pakoon mihinkään. Ainoa asia, jolla saatoin aiemmin helpottaa poikani oloa, oli viedä hänet kävelylle Morian ulkopuolelle tai uimaan mereen, rauhalliseen paikkaan. Nyt me olemme leirin sisällä jumissa. Yasin tuntee olonsa turvalliseksi vain Lääkärit Ilman Rajoja -klinikalla, mutta kun konsultaation jälkeen palaamme leiriin, hänen käytöksensä muuttuu jälleen. Meille Moria on pahin virus, ei COVID-19.

Muutama päivä sitten perheelle myönnettiin oleskelulupa ja ilmoitus siitä, että heidän tulee lähteä leiriltä Ateenaan 30 päivän sisällä. Yasin kysyy usein vanhemmiltaan, milloin he muuttavat Ateenaan ja hän pääsee kouluun, mutta Mohtar pelkää tilanteen siellä olevan vielä huonompi.
“Ateenaan jo muuttaneet ystäväni ja sukulaiseni kertovat sen olevan Moriaakiin huonompi paikka. Meillä ei ole majapaikkaa enkä saa enää käteisavustusta. Miten voin mennä Ateenaan? Me tulemme asumaan kaduilla. Ihmiset ovat kertoneet minulle nukkuvansa Victorian aukiolla, ja että poliisi tuuppii heitä usein siirtymään.”
Lesboksella ollessaan Mohtar on yrittänyt löytää englannin ja kreikan kielten kursseja, koska hän tietää, ettei työtä löydy ilman kielitaitoa. Tähän mennessä hän ei ole löytänyt kielikursseja.

“Minulla ei ole aavistustakaan siitä, mitä minun pitäisi tehdä. Minulla ei ole täällä mitään. Haluan kertoa Kreikan hallitukselle ja Euroopalle, että olen täällä, koska oma maani epäonnistui minun ja lasteni suojelussa. Jos katsoo uutisia Afganistanin tapahtumista, huomaa kyllä, ettei Afganistan ole turvallinen paikka – lapsia ja perheitä tapetaan pommi-iskuissa kaiken aikaa. Me tulimme tänne pelastaaksemme lapsemme ja tarjoataksemme heille paremman tulevaisuuden. Mutta me tarvitsemme teidän apuanne.”

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Kreikka

Kreikan saarien pakolaisleirit evakuoitava välittömästi covid-19-uhan vuoksi

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa, että covid-19 voi levitä Kreikan saarien pakolaisleirien ahtaissa ja kauhistuttavissa elinolosuhteissa. Koska leireillä ei ole kunnollisia mahdollisuuksia peseytyä ja pääsy terveydenhuoltoon on hyvin rajattua, viruksen leviämisen riski on erittäin suuri, jos leirien asukkaat altistuvat sille. Nyt kun Lesboksen saarella vahvistetiin ensimmäisen Kreikan kansalaisen tartunta, leirien pikainen evakuointi on entistä tärkeämpää. “Joissain…
© Anna Pantelia/MSF
Cookie Settings