© Enri CANAJ/Magnum Photos for MSF
9-vuotias Yasin ihmettelee, miksi Moriassa kaikki haluavat vahingoittaa toisiaan.

Kreikka: Moria on pahin virus, ei COVID-19

Pakolaisten liikkumista Morian pakolaisleirin ulkopuolella, Kreikassa, aloitettiin rajoittaa koronaviruspandemian alkaessa. Siitä asti jännitteet ja väkivalta leirillä ovat lisääntyneet. Liikkumista rajoitetaan edelleen, vaikka leirillä ei ole havaittu ainuttakaan COVID-19-tartuntaa.

Afganistanista kotoisin oleva, 9-vuotias Yasin käy kerran viikossa isänsä Mohtarin kanssa lastenklinikallamme tapaamassa lastenpsykologia. Yasin kärsii painajaisista ja pelkää lakkaamatta, että hänelle tapahtuu jotain pahaa Moriassa. Isona hän haluaa ”auttaa lapsia kuten hänen psykologinsa”. Yasin asuu hökkelissä Morian oliivilehdossa 3-vuotiaan pikkuveljensä ja vanhempiensa kanssa.

“Saavuimme Lesbokselle lokakuussa 2019”, kertoo Yasinin 31-vuotias isä Mohtar. ”Oltuamme kaksi viikkoa Moriassa, aloin huomata muutoksia Yasinin käyttäytymisessä. Hän alkoi nähdä painajaisia ja herätä keskellä yötä huutaen. Yasinin pahimmassa painajaisessa joku jahtaa häntä ja hyökkää hänen kimppuunsa.

Vähitellen Yasin alkoi tehdä asioita, joita en voi selittää. Vähän aikaa sitten hän varasti jotain naapureiltamme, ja kun selitin hänelle, ettei se ole oikein, eikä hänen tulisi tehdä niin toista kertaa, hän vastasi, että ’kaikki täällä varastavat’. Viime aikoina hän on pakkomielteisesti halunnut kantaa veistä mukanaan. Vain niin hän uskoo olevansa turvassa. Hän kysyy minulta, miksi kaikki täällä yrittävät satuttaa toisiaan.”

”Oltuamme kaksi viikkoa Moriassa, Yasin alkoi nähdä painajaisia ja herätä keskellä yötä huutaen.”

Morian leirin karmeat olot ovat olleet pitkään tiedossa. Mohtarin mukaan tilanne leirillä on ollut sietämätön siitä asti kun liikkumista leiriltä alettiin rajoittaa koronaviruksen takia. ”Jännitteet ovat lisääntyneet dramaattisesti ja väkivaltaa on ollut paljon enemmän karanteenin alkamisesta lähtien. Pahinta on, että lapset eivät edes pääse sitä pakoon mihinkään. Ainoa asia, jolla saatoin aiemmin helpottaa poikani oloa, oli viedä hänet kävelylle Morian ulkopuolelle tai uimaan mereen, rauhalliseen paikkaan. Nyt me olemme leirin sisällä jumissa. Yasin tuntee olonsa turvalliseksi vain Lääkärit Ilman Rajoja -klinikalla, mutta kun konsultaation jälkeen palaamme leiriin, hänen käytöksensä muuttuu jälleen. Meille Moria on pahin virus, ei COVID-19.

Muutama päivä sitten perheelle myönnettiin oleskelulupa ja ilmoitus siitä, että heidän tulee lähteä leiriltä Ateenaan 30 päivän sisällä. Yasin kysyy usein vanhemmiltaan, milloin he muuttavat Ateenaan ja hän pääsee kouluun, mutta Mohtar pelkää tilanteen siellä olevan vielä huonompi.
“Ateenaan jo muuttaneet ystäväni ja sukulaiseni kertovat sen olevan Moriaakiin huonompi paikka. Meillä ei ole majapaikkaa enkä saa enää käteisavustusta. Miten voin mennä Ateenaan? Me tulemme asumaan kaduilla. Ihmiset ovat kertoneet minulle nukkuvansa Victorian aukiolla, ja että poliisi tuuppii heitä usein siirtymään.”
Lesboksella ollessaan Mohtar on yrittänyt löytää englannin ja kreikan kielten kursseja, koska hän tietää, ettei työtä löydy ilman kielitaitoa. Tähän mennessä hän ei ole löytänyt kielikursseja.

“Minulla ei ole aavistustakaan siitä, mitä minun pitäisi tehdä. Minulla ei ole täällä mitään. Haluan kertoa Kreikan hallitukselle ja Euroopalle, että olen täällä, koska oma maani epäonnistui minun ja lasteni suojelussa. Jos katsoo uutisia Afganistanin tapahtumista, huomaa kyllä, ettei Afganistan ole turvallinen paikka – lapsia ja perheitä tapetaan pommi-iskuissa kaiken aikaa. Me tulimme tänne pelastaaksemme lapsemme ja tarjoataksemme heille paremman tulevaisuuden. Mutta me tarvitsemme teidän apuanne.”

Uutinen

Lääkärit Ilman Rajoja 50 vuotta

Lue lisää
Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
Välimeri

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.
Afganistan

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Lue lisää
Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Kreikka

Kreikan saarien pakolaisleirit evakuoitava välittömästi covid-19-uhan vuoksi

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa, että covid-19 voi levitä Kreikan saarien pakolaisleirien ahtaissa ja kauhistuttavissa elinolosuhteissa. Koska leireillä ei ole kunnollisia mahdollisuuksia peseytyä ja pääsy terveydenhuoltoon on hyvin rajattua, viruksen leviämisen riski on erittäin suuri, jos leirien asukkaat altistuvat sille. Nyt kun Lesboksen saarella vahvistetiin ensimmäisen Kreikan kansalaisen tartunta, leirien pikainen evakuointi on entistä tärkeämpää. “Joissain…
© Anna Pantelia/MSF
Cookie Settings