© MSF/Ihab Abassi
Eristyskeskuksen sulkeminen Lesboksen saarella voi vaikeuttaa merkittävästi tilannetta, jos COVID-19 leviää Morian pakolaisleirille.

Kreikka: Lääkärit Ilman Rajoja pakotettu sulkemaan COVID-19-eristyskeskus Lesboksen saarella

Ateena, 30. heinäkuuta 2020. Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön COVID-19-eristyskeskus Lesboksen saarella on jouduttu sulkemaan paikallisviranomaisten määrättyä järjestölle kaupunkisuunnitteluun liittyviä sakkoja ja uhattua sitä oikeustoimilla.

Eristyskeskus avattiin Lesboksella 6. toukokuuta terveydenhuollon järjestöjen, paikallisviranomaisten ja paikallisen sairaalan tuella. Eristyskeskus oli Lesboksella ainoa paikka, jonne COVID-19-taudin oireista kärsivät ihmiset voitiin eristää ja jossa heidät voitiin hoitaa.

Lääkärit Ilman Rajoja tuomitsee viranomaisten kykenemättömyyden mahdollistaa eristyskeskuksen toimimisen tilanteessa, jossa riski COVID-19:n leviämisestä Morian pakolaisleirille on yhä olemassa. Leirillä yli 15 000 pakolaista elää ahtaissa ja epähygienissä oloissa. Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa eristyskeskuksen sulkemisen vaikeuttavan huomattavasti tilannetta, mikäli koronavirusepidemia puhkeaa saarella.

“Paikallisviranomaiset pyrkivät estämään meitä suojelemasta haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä.”

Paikallisviranomaiset ovat 1. heinäkuuta alkaen määränneet eristyskeskukselle kaupunkisuunnittelusäännöksiin liittyviä sakkoja ja mahdollisia oikeustoimia. Tämä on tapahtunut siitäkin huolimatta, että eristyskeskus oli osa Kreikan siirtolaisministeriön valmiussuunnitelmaa ja tähtäsi COVID-19:n leviämisen ehkäisemiseen Morian vastaanottokeskuksessa.

“Olemme syvästi pettyneitä siihen, että paikallisviranomaiset eivät voineet kumota sakkoja ja mahdollisia oikeustoimia pandemiatilanteessa”, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimintaa Kreikassa johtava Stephan Oberreit. ”Perustimme keskuksen juuri siksi, että julkinen terveydenhuoltojärjestelmä Lesboksella olisi yksinkertaisesti kyvytön vastaamaan siihen tuhoon, jota epidemia voisi Morian leirillä aiheuttaa. Tänään meidän oli vastentahtoisesti luovuttava koronaviruksen vastaisen työn keskeisestä osasta Morian leirillä.”

”Moriassa on käynnissä valtava ihmisarvon loukkaus, kun tuhansia ihmisiä on loukussa epäinhimillisissä oloissa”, sanoo Oberreit. “On käsittämätöntä, että paikallisviranomaiset pyrkivät estämään meitä tässä tilanteessa suojelemasta haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä.”

Morian leirillä asuu noin 15 000 ihmistä. Heillä on hyvin vähän tilaa ja vain rajallisesti vettä ja saippuaa, mikä tekee fyysisen etäisyyden pitämisen ja säännöllisen käsienpesun mahdottomaksi. Yli 300 ikänsä tai kroonisten sairauksien vuoksi riskiryhmiin kuuluvaa ihmistä perheineen on loukussa näissä vaarallisissa oloissa. Lääkärit Ilman Rajoja vaatii edelleen kaikkien haavoittuvassa asemassa olevien ja COVID-19-riskiryhmiin kuuluvien evakuointia Moriasta turvalliseen majoitukseen toisaalla.

“Tämä ei ole ensimmäinen – eikä varmasti viimeinenkään kerta – kun me ja muut humanitääriset järjestöt kohtaamme tämäntyyppisiä esteitä täyttäessämme niitä aukkoja, joita Euroopan ja Kreikan viranomaiset ovat jättäneet pakolaisten ja siirtolaisten tukemisessa”, sanoo Bertand Perrochet, Lääkärit Ilman Rajoja -järjetön operaatioiden johtaja. ”Viimeisen viiden vuoden aikana olemme nähneet rajoituspolitiikan aiheuttavan järkyttävää vahinkoa Kreikan saarilla loukussa oleville ihmisille. Meitä estetään vastaamasta kansanterveydelliseen uhkaan, jonka viranomaiset ovat laiminlyöneet.”

Lääkärit Ilman Rajoja on valmis keskustelemaan Kreikan viranomaisten kanssa siitä, mitä COVID-19-taudin riskin suhteen olisi tehtävä Morian pakolaisleirillä, samalla kun se jatkaa lasten hoitamista sekä seksuaali- ja ehkäisyneuvonnan ja mielenterveyspalveluiden tarjoamista klinikallamme Moriassa.

Tiedote

Humanitaarisen avun tarve on suurempi kuin vuosikymmeniin – Lääkärit Ilman Rajoja täyttää tänään 50 vuotta

Lue lisää

Uusi virusmutantti osoitus koronavirusrokotteiden patenttien purkamisen kiireellisyydestä

Lue lisää
Afganistan

Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa työtä Afganistanissa – potilaiden määrä kasvanut järjestön sairaaloissa

Lue lisää
Myanmar

Myanmarin terveydenhoitojärjestelmä romahtanut vallankaappauksen jälkeen

Lue lisää

EU:n ja Suomen tulee ottaa mallia Yhdysvalloista: ihmisten terveys lääkeyhtiöiden voittojen edelle

Lue lisää
Etiopia

Terveyspalvelut hyökkäyksen kohteena Tigrayssa, Etiopiassa

Lue lisää
Syyria

Syyria: Al-Holin leirillä tapettu Lääkärit Ilman Rajoja -työntekijä

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkii potilaan keuhkokuvia.

Etulinjan terveydenhuollon henkilöstö ilman rokotteita maissa, joissa uusi koronavirusmuunnos riehuu

Lue lisää

Rikkaat maat, älkää estäkö patenteista luopumista pandemian aikana

Lue lisää

COVID-rokotuksiin tarvitaan avoimuutta

Lue lisää
Syyria

Luoteis-Syyria: Kymmeniä haavoittuneita hoidettu tuhoisan ilmaiskun jälkeen

Lue lisää
Kreikka

Suomen tulee kantaa vastuuta Morian pakolaisleirillä olleiden lasten suojelemiseksi

Lue lisää
Afganistan

Vetäydymme Dasht-e-Barchin sairaalasta toukokuisen hyökkäyksen vuoksi, jossa tapettiin potilaita ja henkilökuntaa

Lue lisää
Jemen

Jemenissä paljastumassa COVID-19-katastrofi

Lue lisää
Afganistan

Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä: “He tulivat tappamaan äidit”

Lue lisää
Kreikka

Kreikan saarien pakolaisleirit evakuoitava välittömästi covid-19-uhan vuoksi

Lue lisää
Kreikka

Kreikan saarien pakolaisleirit evakuoitava välittömästi covid-19-uhan vuoksi

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa, että covid-19 voi levitä Kreikan saarien pakolaisleirien ahtaissa ja kauhistuttavissa elinolosuhteissa. Koska leireillä ei ole kunnollisia mahdollisuuksia peseytyä ja pääsy terveydenhuoltoon on hyvin rajattua, viruksen leviämisen riski on erittäin suuri, jos leirien asukkaat altistuvat sille. Nyt kun Lesboksen saarella vahvistetiin ensimmäisen Kreikan kansalaisen tartunta, leirien pikainen evakuointi on entistä tärkeämpää. “Joissain…
© Anna Pantelia/MSF
Cookie Settings