Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

Toiminnanjohtajamme Linda Konate kirjoittaa, millaisia tunteita Sudanin tilanne ja sen saama suhteellisen vähäinen huomio herättävät.

Olen surullinen siitä, miten vähän huomiota Sudanin tilanne tällä hetkellä saa. Vähän turhautunutkin.

Sudanissa on käyty kiivaita taisteluja lähes kolmen viikon ajan. Humanitaariset ja lääketieteelliset tarpeet ovat valtavat ja ihmiset ovat aivan hirveässä hädässä. Monet ovat joutuneet jättämään kotinsa, toiset jäämään taistelujen keskelle. Ihmiset ovat menettäneet läheisiään tai haavoittuneet itse.

Me täällä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimistolla saamme välillä sellaista palautetta, että pitää auttaa niitä ihmisiä, jotka ovat lähellä. Suomesta käsin voi tuntua siltä, että esimerkiksi Sudanin kriisi on kaukana. Se ei ehkä näy niin paljon mediassa täällä. Olemme myös huomanneet, että omillakin kanavillamme paljon enemmän huomiota saavat tilanteet, jotka ovat lähempänä suomalaisia, mikä on sinänsä ymmärrettävää.

Meille kuitenkin ihmiset ja potilaat ovat yhtä tärkeitä kaikkialla. Minusta järjestössämme parasta on se, että me menemme sinne, missä meitä eniten tarvitaan ja autamme heitä, jotka muuten jäisivät ilman apua. Nyt meitä tarvitaan Sudanissa. Me olemme paikan päällä, ja jatkamme henkiä pelastavan sairaanhoidon tarjoamista.

Uskon, että tukijamme ja lahjoittajamme tukevat työtämme juuri tästä syystä. He näkevät, että humanitaaristen periaatteiden ytimessä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. He näkevät, että ihmisyys on kaikki kaikessa, ja haluavat antaa apua ihmiseltä ihmiselle.

Uskon, että tukijamme ja lahjoittajamme tukevat työtämme juuri tästä syystä. He näkevät, että humanitaaristen periaatteiden ytimessä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. He näkevät, että ihmisyys on kaikki kaikessa, ja haluavat antaa apua ihmiseltä ihmiselle.

Kun olen surullinen tai järkyttynyt, minulle paras tapa on toimia. Teen sen työni kautta. Mieleeni tulee kokemukseni Tšadissa, jossa olin kahdeksan vuotta sitten. Silloin tapasin ihmisiä, jotka olivat paenneet Darfurista, ja eläneet paossa jo kymmenen vuotta. Muistan hyvin lauseen, jonka eräs vanha mies sanoi minulle: “Jos jään tänne, en voi selviytyä, mutta jos palaan, kuolen.” Tämä kuvastaa mielestäni todella hyvin tilannetta, jossa pakolaiset hyvin usein ovat: vaihtoehtoja ei juurikaan ole.

Nyt moni ihminen pakenee jälleen samalle alueelle. Yksi huoleni on, riittääkö apu myös heille. Kun ihmiset pakenevat väkivaltaisesta konfliktitilanteesta, he joutuvat yleensä jättämään todella nopeasti taakseen kaiken. Lisäksi monella on suuri huoli ja epätietoisuus perheenjäsenistään, jos koko perhe ei ole päässyt lähtemään yhdessä. Siksi on tärkeää, että autamme ihmisiä Sudanissa, mutta myös niitä, jotka joutuvat pakenemaan kotoaan.

Sinulle paras tapa toimia voi olla vaikka tämän tekstin jakaminen tai lahjoittaminen. Haluan kutsua sinut mukaan osoittamaan, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat.

Uskon ja luotan sinuun. Tule mukaan.

Linda Konate
toiminnanjohtaja, Lääkärit Ilman Rajoja

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Graafinen suunnittelija

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä.
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lue lisää
Cookie Settings