© Mariam Abu Dagga
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön fysioterapeutti Mia kuntouttaa kuusivuotiasta poikaa Al-Mawasissa, Gazassa. Kuva: Mariam Abu Dagga, Lääkärit Ilman Rajoja.

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Ennaltaehkäistävissä olevien sairauksien laiminlyönti ja sairaanhoidon puute aiheuttaa turhia kuolemia.

Lääkärit Ilman Rajoja kuvaa tuoreessa raportissaan gazalaisten fyysisen ja mielenterveyden nopeaa heikkenemistä. Gazan terveydenhuoltojärjestelmä on tuhottu, ja ihmiset ovat yhä suuremmassa vaarassa sairastua akuuttiin aliravitsemukseen.

Rafahissa sairaalat ylikuormittuvat traumapotilaista, jolloin muut potilaat eivät saa tarvitsemaansa hoitoa. Alueen ainoalla jäljellä olevalla synnytysosastolla synnytysten määrä on viisinkertaistunut sodan eskaloitumisen jälkeen.

Kohonneen verenpaineen, diabeteksen, astman, epilepsian ja syöpien hoitoon liittyvät konsultaatiot ovat lisääntyneet, mutta potilaat eivät saa tarvitsemaansa seurantaa tai lääkitystä. Mikäli kroonisesti sairaan potilaan vointi heikkenee, heitä ei voida juurikaan auttaa, sillä Gazassa ei ole hoitoon tarvittavia lääkkeitä tai välineistöä. Potilaiden lähettäminen jatkohoitoon erikoissairaanhoitoon viivästyy ja on usein yksinkertaisesti mahdotonta.

Suuri määrä kuolemia olisi ehkäistävissä tarjoamalla riittävästi terveydenhuollon palveluita.

Sota Gazassa on kestänyt yli kuusi kuukautta, ja sen tuho ulottuu Israelin pommituksissa ja ilmaiskuissa tapettuja ihmisiä laajemmalle. Gazassa asuvien palestiinalaisten on huomattavan vaikea päästä asianmukaiseen terveydenhuoltoon. Suuri määrä kuolemia olisi ehkäistävissä tarjoamalla riittävästi terveydenhuollon palveluita.

Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa potilaita muun muassa Rafahissa, eteläisessä Gazassa. Terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen ja epäinhimilliset elinolosuhteet lisäävät myös epidemioiden ja psyykkisten traumojen pitkäaikaisvaikutusten riskiä.

Elinolosuhteet Rafahissa pahentavat olemassa olevia terveysongelmia

Gaza’s Silent Killings -raportti perustuu lääketieteelliseen aineistoon ja potilaiden kertomuksiin. Niiden perusteella on selvää, että nykyiset elinolot Rafahissa ovat hengenvaaralliset. Puhtaasta juoma- ja pesuvedestä on äärimmäinen pula. Roskat ja likavesi kertyvät kaduille. Pienelle maa-alueelle on kerääntynyt yli miljoona ihmistä, jotka ovat joutuneet pakenemaan Gazan pohjoisosasta.

Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa Rafahissa viikoittain keskimäärin 5000 lääkärin konsultaatiota, joista monet liittyvät epäinhimillisten olosuhteiden aiheuttamiin terveysongelmiin. Yli 40 prosenttia konsultaatioista koskee ylähengitystieinfektioita, ja epäiltyjen hepatiitti A -tapausten määrä on kasvanut. Lokakuusta joulukuuhun 2023 alle viisivuotiaiden lasten ripulitapausten määrä oli 25-kertainen verrattuna samaan ajankohtaan edellisenä vuonna.

Ennen nykyistä konfliktia alueella ei esiintynyt aliravitsemusta. Kuluvan vuoden tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana Lääkärit Ilman Rajoja hoiti 216 alle viisivuotiasta kohtalaisesti tai vaikeasti aliravittua lasta.
Gazan väestön – myös hoitohenkilökunnan – mielenterveys on sietokyvyn äärirajoilla. Useimmilla järjestön klinikoille saapuvilla potilailla on vakavia mielenterveyden häiriöitä, mutta psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut puuttuvat Gazasta täysin.

”Vaikka Gazassa kuolleiden määristä uutisoidaan, terveydenhuollon romuttumisesta johtuvat kuolemat jäävät muun uutisoinnin varjoon”, sanoo hätäapuohjelmiemme johtaja Mari-Carmen Viñoles. ”Terveydenhuoltojärjestelmän romuttaminen on hiljaista tappamista”, hän jatkaa.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä on ollut huomattavia vaikeuksia tuoda lääkinnällisiä tarvikkeita ja humanitaarista apua Gazaan Israelin viranomaisten aiheuttamien viivästysten ja rajoitusten vuoksi. Myös toimintaympäristö on turvaton. Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa, että nykyisen katastrofin lisäksi maahyökkäys Rafahiin aiheuttaisi mittaamattoman suurta vahinkoa. Järjestö vaatii Gazaan välitöntä ja pysyvää tulitaukoa.

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa

Lääkärit Ilman Rajoja toimii tällä hetkellä kolmessa sairaalassa Gazassa: Al-Aqsan sairaalassa (keskinen alue), Rafah Indonesian -sairaalassa ja Emirati -synnytyssairaalassa (Etelä-Gazassa), sekä Rafahissa kolmessa terveydenhuollon toimipisteessä Al-Shabourassa ja Al-Mawasissa.

Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa Gazassa kirurgista tukea, haavanhoitoa, fysioterapiaa, synnytyksen jälkeistä hoitoa, perusterveydenhuoltoa, rokotuksia ja mielenterveyspalveluja. Useiden sairaaloiden järjestelmällinen piiritys ja evakuointimääräykset pakottavat kuitenkin toimintaa yhä pienemmälle alueelle ja rajoittavat kykyä vastata ihmisten tarpeisiin.

Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa myös 300 kuutiometriä puhdasta vettä päivässä eri puolilla Rafahia ja pyrkii jatkuvasti lisäämään tarjotun veden määrää. Maaliskuussa järjestö perusti uuden suolanpoistolaitoksen Al-Mawasiin meriveden käsittelemiseksi juomakelpoiseksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää
Cookie Settings