Äiti- ja lapsiterveys

© Gaby Oraa
Roxana ja hänen äitinsä hymyilevät ilosta kuunnellessaan pienen Natanaelin itkua. Natanael on juuri syntynyt Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemassa sairaalassa Anzoáteguissa, Pohjois-Venezuelassa.

Arviolta 99 prosenttia äitiyskuolemista tapahtuu matalan tulotason maissa. Useimmat näistä kuolemista voitaisiin estää.

Naiset tarvitsevat erityistä hoitoa konfliktien, luonnonkatastrofien ja epidemioiden yhteydessä. Seksuaali- ja lisääntymisterveys on olennainen osa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tarjoamaa terveydenhuoltoa myös hätätilanteissa. Keskitymme erityisesti naisten terveyteen alueilla, joilla äitiyskuolleisuus on suuri, kuten Afganistanissa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Hoidamme lasten terveyttä ja sairauksia usein käsi kädessä äitien terveyden kanssa.

Tältä sivulta löydät tietoa seuraavista aiheista

Äitiysterveys

Tärkeä painopiste työssämme on äitiyskuolleisuuden vähentäminen. Äitiyskuolemista noin puolet tapahtuu joko synnytyksen aikana tai vuorokauden kuluessa sen päättymisestä.

Lukuisat naiset ympäri maailmaa synnyttävät ilman ammattitaitoisen kätilön tai lääkärin apua, mikä lisää merkittävästi komplikaatioiden ja kuoleman riskiä: joka päivä keskimäärin 830 naista kuolee raskauteen tai synnytykseen liittyvien syiden vuoksi. Näistä iso osa olisi ollut vältettävissä pätevän hoitohenkilökunnan avulla.

Äitiyskuolemien viisi pääsyytä ovat verenvuoto, sukuelinten infektiot, raskauskouristus, vaarallinen abortti, synnytysvaikeudet ja vakavat tartuntataudit. Oikeanlaisen hoidon avulla useimmat näistä kuolemista voitaisiin estää.

Verenvuoto

Runsas verenvuoto voi johtua komplikaatioista synnytyksen aikana tai siitä, ettei kohtu supistu kunnolla synnytyksen jälkeen. Myös synnytyskanavan repeämät ja istukan tai sikiökalvojen irtoaminen vain osittain voi johtaa verenvuotoon, ja ilman nopeaa lääketieteellistä apua nainen voi kuolla siihen.

Kun synnytyksessä on paikalla ammattitaitoista hoitohenkilökuntaa, verenvuoto voidaan hoitaa antamalla kohtua supistavaa oksitosiini lääkettä, lisäverta suonensisäisesti tai kirurgisesti leikkaamalla vuodon aiheuttajasta riippuen. Joskus vuoto on niin vakavaa, että äidille joudutaan tekemään hätäleikkaus tai päädytään elvyttämään.


28-vuotias Baindu Massaquoille tehtiin hätäsektio sairaalassamme Sierra Leonessa:

“Olen synnyttänyt seitsemän lasta, mutta vain kaksi on elossa. Jokaisen raskauteni aikana olen aina käynyt valtion terveyskeskuksissa synnytysvalmennuksessa ja synnytyksessä, mutta tämän raskauden aikana olin torilla myymässä, kun tunsin kovaa kipua ja aloin heti vuotaa verta. Tiesin, että laskettu aika oli vielä kaukana, joten päätin ottaa moottoripyörän ja tulla nopeasti Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön sairaalaan Hanghaan. Samana päivänä minulle tehtiin keisarinleikkaus, ja nyt voin hyvin. Sekä vauvani että minä kotiudumme pian.”


Vakavat infektiot

Vakava infektio voi kehittyä raskauden aikana tai johtua epähygieenisistä synnytysolosuhteista. Sukuelinten infektiot ovat yksi yleisimmistä vakavan infektion tyypeistä. Ne aiheuttavat kohdunsisäisiä tulehduksia, jotka voivat olla lopulta hengenvaarallisia sekä äidille että vauvalle.

Puhtaan veden saatavuus ja hygieeniset synnytysolosuhteet, kuten kätilön ja lääkärin puhtaat kädet ja puhtaat instrumentit (esimerkiksi haavanhoitotarvikkeet), ovat keskeinen osa infektioiden ennaltaehkäisyä. Mahdollisen infektion varhainen havaitseminen ja hoito asianmukaisilla antibiooteilla voivat estää vakavan sairauden ja kuoleman.

Vaarallinen abortti

Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee vaarallisen abortin toimenpiteeksi, jossa ei-toivottu raskaus keskeytetään täysin epälääketieteellisissä olosuhteissa tai toimenpiteestä vastaavilla henkilöillä ei ole tarvittavia taitoja sen toteuttamiseen. Vaarallisiin abortteihin kuolee ympäri maailmaa ainakin 22 000 naista vuodessa. Maailmassa on arviolta seitsemän miljoonaa naista, jotka kärsivät lapsettomuudesta, vammoista tai komplikaatioista myöhemmissä raskauksissa vaarallisen abortin seurauksena.

Vaaralliset abortit ovat edelleen yksi suurimmista äitiyskuolleisuuden syistä. Siihen liittyvät kuolemat eivät ole vähentyneet viime vuosikymmeninä siitäkään huolimatta, että ne olisivat olleet täysin ehkäistävissä turvallisella abortilla. Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö on sitoutunut tarjoamaan raskaudenkeskeytyksiä osana terveydenhuoltoa ja pyrkimystä vähentää äitiyskuolleisuutta ja kärsimystä.

Katso videolta, kun lääkäri Laura kertoo potilaastaan, jolle tehtiin vaarallinen abortti

Raskauskouristus ja muut kohonneeseen verenpaineeseen liittyvät häiriöt

Eklampsiaan eli raskauskouristukseen ja muihin raskaushypertensioon liittyviin häiriöihin kuuluu verenpaineen nousu ja kouristuksia, jotka voivat johtaa koomaan ja kuolemaan. Raskauden aikainen pre-eklampsia voi hoitamattomana kehittyä vaikeiksi ja jopa tappaviksi raskauskouristuksiksi. Hälyttäviä verenpaineen nousun oireita ovat turvotus, äkillinen painon nousu, päänsäryt, näköhäiriöt ja kouristukset. Jos raskauskouristus havaitaan ajoissa, se pystytään hoitamaan.

Synnytysvaikeudet

Synnytysvaikeuksia voi ilmetä, jos vauvan pää on liian iso tai vauva on huonossa asennossa synnytyskanavaan nähden. Jos äiti on aliravittu tai hyvin nuori, lantio voi olla alikehittynyt, eikä synnytyskanava ole tarpeeksi suuri vauvan päälle. Jos vaikea synnytys pitkittyy ja kestää yli vuorokauden, vauva voi kuolla, ja äiti saattaa kärsiä synnytyksen jälkeisestä verenvuodosta, kohdun repeämästä, vakavasta infektiosta tai emätinfistelistä, joka on reikä emättimen ja virtsarakon tai peräsuolen välillä. Nämä kaikki voivat johtaa äidin kuolemaan.

Pätevä henkilökunta on välttämätöntä vaikeissa synnytyksissä. Vaikeita synnytyksiä joudutaan usein auttamaan tekemällä toimenpiteitä, kuten antamaan suonensisäistä nesteytystä ja lääkkeittä, edistämään synnytystä apuvälineillä, kuten imukupilla tai pihdeillä tai päätymällä keisarileikkaukseen.

Epäsuorat syyt – epidemioiden hoito

Epidemiat voivat vaikuttaa raskaana oleviin naisiin muita enemmän. Malariatartunta on usein rajumpi raskaana olevilla, mikä voi johtaa äidin kuolemaan, keskenmenoon tai vauvan syntymiseen kuolleena. Joissakin projekteissamme malariatesti on positiivinen jopa puolella raskauden aikaisen hoidon piirissä olevista äideistä. Myös E-hepatiitin aiheuttama kuolleisuus on merkittävästi korkeampi raskaana olevien naisten keskuudessa, ja raskauden viimeisellä kolmanneksella jopa joka neljäs äiti kuolee siihen. Joissakin tapauksissa myös kolera voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen tai komplikaatioihin.

Lapsiterveys

Humanitaarisissa kriiseissä lapset kuuluvat usein haavoittuvimpien potilaiden joukkoon. Lapsiterveys voi tarkoittaa työssämme mitä tahansa raskausajan seurannasta aliravitsemuksen hoitoon. Lapsipotilaidemme yleisimmät vaivat liittyvät malariaan, aliravitsemukseen, hi-virukseen, tuberkuloosiin, trooppisiin tauteihin, hengitystieinfektioihin sekä konfliktialueilla saatuihin fyysisiin ja psyykkisiin traumoihin.

Yleisimmät lasta uhkaavat infektiot

Vauvan ensimmäinen elinkuukausi on henkiinjäämisen kannalta kriittisintä aikaa ja suurin osa lapsikuolemista tapahtuu ennen kuin lapsi täyttää viisi vuotta. Keskosuuden ja synnynnäisten sairauksien lisäksi yleisimpiä lapsikuolleisuuden aiheuttajia ovat keuhkokuume, malaria ja ripuli. Joka ikinen näistä infektioista olisi ehkäistävissä tai hoidettavissa turvaamalla lapsille riittävä ravinto, puhdas juomavesi, rokotteiden saatavuus ja sairaanhoitoon pääsy.

Vuonna 2019 maailmanlaajuinen lapsikuolleisuus oli yli viisi miljoonaa, eli päivässä 14 000 lasta kuoli eri puolilla maailmaa. Lapsikuolleisuus on suurinta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa yksi kolmestatoista lapsesta kuolee ennen viidennettä syntymäpäiväänsä. Puolet kaikista alle viisivuotiaiden kuolemista tapahtuu viidessä maassa, joita ovat Nigeria, Intia, Pakistan, Kongon demokraattinen tasavalta ja Etiopia. Lääkärit Ilman Rajoja ennaltaehkäisee tartuntatauteja ja tarjoaa sairaanhoitoa lapsille eri puolilla maailmaa, jotta turhilta lapsikuolemilta vältyttäisiin.


Lastenlääkäri Monica Costeira muistaa afgnistanilaisen äidin ilon, kun tämä kuuli, että hänen keskosena syntynyt lapsensa oli toipumassa:

Kun kerroin Shekiballe* uutisen, että hänen vauvansa oli riittävän vakaa, jotta hänet voitiin siirtää vastasyntyneiden teho-osastolta ennenaikaisosastolle, hän ei voinut peitellä iloaan. Hän oli ollut vastasyntyneiden teho-osastolla kuukauden ajan. Hän kaivoi puhelimensa esiin soittaakseen. Linjan toisessa päässä oli hänen miehensä, kääntäjä kertoi minulle. “Lähdemme sairaalasta pian!” Shekiba ilmoitti.

Hän kertoi minulle, että aina kun hän on surullinen, hän pitelee vauvaansa sylissään ja tuntee olonsa paremmaksi. Hän ammentaa voimansa rakkaudesta tytärtään kohtaan ja lupauksesta tulevaisuudesta, joka on täynnä arvokkaita hetkiä ja rakkaita muistoja: “En malta odottaa, että voin kammata hänen hiuksiaan, tehdä pitkiä letityksiä, viedä hänet kouluun ja puhua tuntikausia.”

*nimi muutettu


Äidistä lapseen tapahtuvan hiv- ja aids-tartunnan ehkäiseminen

Yli 90 prosenttia lapsista, joilla on hi-virus, on saanut tartunnan äidiltään raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. Oikealla hoidolla äidistä lapseen tapahtuvan tartunnan todennäköisyys laskee alle kahteen prosenttiin. Tartuntojen ehkäiseminen on osa työtämme äitien ja lasten kanssa niissä paikoissa, joissa hi-virusta esiintyy paljon. Työhön kuuluu testaus ja antiretroviraalilääkkeiden antaminen hiv-positiivisille raskaana oleville naisille, imetysneuvonta ja ennaltaehkäisevän antiretroviraalilääkityksen antaminen vastasyntyneille. Jos vauva kaikesta huolimatta saa tartunnan, taudin hoidosta huolehditaan.

Rokottaminen

Joka vuosi yksi viidestä lapsesta maailmassa jää ilman kattavaa rokotusohjelmaa. Tämä tarkoittaa yli 22 miljoonaa hengenvaarassa olevaa lasta vuosittain. Lääkkeiden saatavuutta edistävällä Access-kampanjalla pyrimme takaamaan lapsille mahdollisuuden terveeseen elämään kehittämällä eri lämpötiloissa säilyviä rokotteita, edistämällä rokotusohjelmaan kuuluvien rokotuksien saatavuutta kaikille ja jatkamalla rokottamista myös hätätilanteissa. Samalla Access-kampanja kampanjoi myös edullisempien rokotteiden puolesta. Esimerkiksi keuhkokuume on yksi suurimmista alle 5-vuotiaiden lasten tappajista, mutta rokotteen korkeasta hinnasta johtuen vain harvat maat pystyvät rokottamaan sitä vastaan.

Aliravitsemus tappaa maailmanlaajuisesti

Maailmanlaajuisesti arviolta 195 miljoonaa lasta kärsii aliravitsemuksen vaikutuksista, ja heistä 90 prosenttia elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Aliravitsemus tappaa vuosittain noin kolme miljoonaa lasta ja sen hoito on erittäin tärkeää lapsen kasvulle ja kehitykselle. Hoidamme aliravitsemusta eri projekteissa ympäri maailmaa.

Muut naisten terveyttä uhkaavat asiat

Kohdunkaulan syöpä

Kohdunkaulansyöpä lisääntyy kaikkialla maailmassa ja erityisesti matalan tulotason maissa, missä se on yleisin naisten kuolemaan johtava syöpä. Teemme monissa maissa seulontoja, jotta voisimme diagnosoida ja hoitaa kohdunkaulansyöpää jo taudin varhaisessa vaiheessa. Seulontoja tehdään erityisesti niillä alueilla, joilla hi-viruksen esiintyvyys on suuri, koska hiv-positiivisilla naisilla on huomattavasti suurempi riski saada kohdunkaulansyöpä. Rokotamme myös papilloomavirusta (HPV) vastaan, koska se on yksi yleisimmistä kohdunkaulan syövän aiheuttajista. Vuonna 2017 rokotimme 25 000 tyttöä papilloomavirusta vastaan Filippiineillä.


Toivoa toipumiseen

Martha Kambewa sai hoitoa kohdunkaulansyöpään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön klinikalla Malawissa. Hänelle annettiin kemoterapiaa ja tehtiin kohdunpoisto ja syöpä on nyt remissiossa. Nyt hän toimii vertaistukena muille potilaille, joilla on kohdunkaulansyöpä. Hänen tehtävänsä on luoda uskoa siihen, että vaikeuksista huolimatta hoito kannattaa suorittaa loppuun.


Seksuaalinen väkivalta

Vuonna 2020 annoimme lääketieteellistä hoitoa yli 29 300:lle seksuaalisen väkivallan uhrille, joista suurin osa oli tyttöjä ja naisia. Tarjoamaamme hoitoon kuuluu sukupuolitautien, mukaan lukien hiv, ennaltaehkäisevää hoitoa sekä B-hepatiitti- ja jäykkäkouristusrokotteiden antoa. Oikea-aikainen lääketieteellinen hoito on välttämätöntä, sillä hiv:n, kupan ja tippurin ennaltaehkäisevä hoito on aloitettava kolmen vuorokauden kuluessa väkivallanteosta. Hoitoon kuuluu myös fyysisten vammojen hoito, henkinen tuki ja ei-toivottujen raskauksien ehkäisy ja hoito.

Synnytyksestä aiheutuva fisteli

Vaikea ja pitkä synnytys voi aiheuttaa fistelin eli aukon emättimen ja virtsarakon tai emättimen ja peräsuolen tai molempien välille. Seurauksena on virtsan tai ulosteen pidätysvaikeus. Fistelistä kärsivät naiset joutuvat elämään häpeässä, ja usein heidän perheensä ja yhteisönsä hylkäävät heidät. Fistelin sulkemiseen tarvittava leikkaus vaatii kirurgisia erityisosaamista. Järjestämme leirejä, joilla tehdään leikkauksia fistelistä kärsiville naisille. Fistelit on helppo ehkäistä, kun synnytyksessä on mukana pätevää henkilökuntaa ja vaikeat synnytykset hoidetaan oikein – tarvittaessa sektiolla.

Lääkärit Ilman Rajoja edistää äitiys- ja lapsiterveyttä

Äitiysterveysohjelmillamme pyritään ehkäisemään kolmea keskeistä äitien ja lasten henkiä uhkaavaa viivettä: viivettä hoitoon hakeutumisessa, hoitoon pääsemisessä ja asianmukaisen hoidon saamisessa.

Kiireellinen hoito on keskeinen osa strategiaamme. Pätevän henkilökunnan nopeasti antama kiireellinen hoito voi pelastaa synnytyksenaikaisista tai sen jälkeisistä komplikaatioista kärsivän naisen hengen. Mukautamme palvelumme paikalliseen kulttuuriin, jotta hoitoon on helppo hakeutua hätätilanteessa. Lisäksi palvelumme ovat ilmaisia, jotta kaikilla potilailla olisi mahdollisuus hoitoon.

Konfliktien ja luonnonkatastrofien yhteydessä terveyspalvelut ovat usein romahtaneet tai riittämättömät, joten kiireelliset synnytykseen liittyvät palvelut ovat tarvituimpien joukossa. Vuosina 2008–2015 yli puolet tekemistämme sektioista tehtiin juuri konfliktialueilla. Tämän vuoksi kriisivalmiuteemme kuuluu nykyään äitiysterveydenhuolto.

Raskaudenaikainen hoito parantaa äidin terveyttä ja auttaa sekä vähentämään että hoitamaan komplikaatioita niin äidin kuin lapsenkin osalta. Lisäksi käynneillä voidaan auttaa naisia ja heidän perheitään tunnistamaan komplikaatiot ja varautumaan hätätilanteisiin sekä kertoa terveydenhuollon palveluista, joihin naiset voivat tarvittaessa hakeutua hoitoon.

Myös synnytyksen jälkeinen hoito on olennaista niin äitiys- ja imeväiskuolleisuuden vähentämisessä kuin äitien ja lasten ruumiillisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamisessakin. Äidin kohdalla riskit ovat suurimmillaan heti synnytyksen aikana tai pian sen jälkeen, kun taas suurin osa imeväiskuolemista tapahtuu muutaman päivän sisällä synnytyksestä. Suurin osa lapsikuolemista tapahtuu alle viiden vuoden iässä ja jopa 30 prosenttia kaikista alle viisivuotiaiden lasten kuolemista tapahtuu neljän viikon kuluessa syntymästä. Lääkärit Ilman Rajoja järjestön hoitohenkilökunta rokottaa, hoitaa infektioita, aliravitsemusta ja synnytykseen liittyviä komplikaatioita maailmanlaajuisesti estääkseen lapsikuolemia tapahtumasta.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Hoitaja pitelee vastasyntynyttä pukeutuneena huiviin kulttuurin edellyttämällä tavalla.
Afganistan

Khostissa sijaitsee vilkkain synnytyssairaalamme: ”Hei sisko! Minä pidän sinusta huolta”

Afganistan on yksi maailman vaarallisimmista maista synnyttää. Vastatakseen tarpeeseen Lääkärit Ilman Rajoja perusti Khostin kaupunkiin synnytyssairaalan vuonna 2012. Nyt yhdessä maailman kiireisimmistä synnytyssairaaloista syntyy yli 2 000 vauvaa kuukaudessa. Gynekologi Séverine Caluwaerts oli paikalla, kun ensimmäinen vauva syntyi sairaalassa: ”Tarkoituksenamme oli avata sairaala 30. joulukuuta 2012, mutta 29. päivä ensimmäinen potilas seisoi portilla. Hän oli…
© Andrea Bruce/Noor Images
Cookie Settings