Afganistan: järjettömässä iskussa kuoli raskaana olevia naisia ja lapsia

© Frederic Bonnot/MSF
Sisäänkäynti toimistoon ja psykososiaaliseen yksikköön.

Olemme järkyttyneitä 12.5. tapahtuneesta vastenmielisestä iskusta, joka kohdistui raskaana oleviin naisiin, juuri synnyttäneisiin äiteihin ja heidän vauvoihinsa äitiysosastollamme Dasht-e-Barchin sairaalassa Kabulissa, Afganistanissa.

Hyökkääjät ryntäsivät asein ja räjähtein äitiysosastolle, jossa viimeisillään raskaana olevat tai juuri synnyttäneet naiset olivat vauvojensa kanssa. Hyökkääjien tarkkaa lukua ei ole tiedossa. Ammuskelu ja räjähdykset kestivät useita tunteja.

Lääkärit Ilman Rajoja tuomitsee tämän järjettömän, väkivaltaisen teon, jossa useat ihmiset menettivät henkensä. Se myös riisti naisilta ja lapsilta elintärkeän terveyspalvelun Kabulissa, jossa pääsy elintärkeään hoitoon on muutenkin rajattua. Sairaala sijaitsee Länsi-Kabulin alueella, jossa asuu yli 1,5 miljoonaa ihmistä.

Otamme osaa menehtyneiden potilaiden omaisten suruun ja suremme niin potilaiden kuin mahdollisesti yhden paikallisen työntekijämme menetystä.

Vaikka tilanne on erittäin epävarma, teemme kaikkemme, että vastasyntyneiden hoito jatkuu, loukkaantuneet potilaamme saavat tarvitsemaansa hoitoa ja että työntekijämme saavat psykologista tukea.

Tällä hetkellä synnytysosastomme toiminta Dasht-e-Barchi-sairaalassa on keskeytetty, mutta ei lopetettu. Potilaat on evakuoitu muihin sairaaloihin ja myös työntekijät ovat turvassa.

Hyökkäyksen aikana yksi naisista synnytti ja sekä äiti että vauva voivat hyvin.

Avasimme 55 vuodepaikan äitiysosaston Dasht-e-Barchin sairaalaan 2014, ja vuoden alusta jo 5401 vauvaa on nähnyt päivänvalon ja 524 vastasyntynyttä on saanut hoitoa vastasyntyneiden osastollamme ja kenguruhoitoyksikössämme.

Kätilömme, lääkärimme, hoitajamme, siivoojamme, kokkimme, vartijamme ja hallinnon ammattilaisemme tarjoavat mittaamattoman arvokasta apua ja hoitoa, erityisesti vaikeisiin synnytyksiin.

Suremme menetettyjä henkiä ja osoitamme solidaarisuutta afganistanilaisille ihmisille.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Afganistan

Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä: “He tulivat tappamaan äidit”

Viime päivinä on tullut selväksi, että Kabulissa tiistaina 12.5. tapahtuneessa hyökkäyksessä Dasht-e-Barchin sairaalaan oli kyse tarkoituksellisesta, kylmäverisestä äitien tappamisesta. “Menin takaisin sairaalaan hyökkäyksen jälkeisenä päivänä, ja se mitä näin, osoitti systemaattista äitien ampumista”, kertoo Frederic Bonnot, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Afganistanin ohjelmajohtaja. “Hyökkääjät olivat kulkeneet äitiysosastolla huoneesta toiseen, ampuen naisia sänkyihinsä. Se oli järjestelmällistä. Seinät…
© Frederic Bonnot/MSF
Cookie Settings