Afganistan: auta aliravitsemuksesta kärsiviä

Afganistanissa sairaanhoito on romahtanut ja ruokakriisi pahenee

Afganistanin humanitaarinen kriisi on akuutti ja hengenvaarallinen. Yhä useampi kärsii aliravitsemuksesta. Aliravitsemus heikentää vastustuskykyä ja altistaa sairauksille, jotka voivat johtaa yhä pahempaan aliravitsemukseen. Syntyy hengenvaarallinen sairastelun ja aliravitsemuksen noidankehä. Tämä kehä on nyt katkaistava.

Tuhkarokko ja aliravitsemus on tappava yhdistelmä. Tuhkarokkotapaukset ovat kovassa nousussa Afganistanissa, mikä on erityisen huolestuttavaa jo vallitsevan ruokakriisin takia. Nälkiintyminen vaikeuttaa infektioita, hidastaa niistä toipumista ja lisää kuolleisuutta tartuntatauteihin. Erityisiä riskiryhmiä ovat pienet lapset sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

Lääkärit Ilman Rajoja on paikan päällä. Useimmat terveydenhuollon laitokset Afganistanissa eivät kykene hoitamaan vakavia tapauksia. Tarvikkeita, henkilökuntaa ja välineitä ei ole. Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa trauma- sekä äiti- ja lapsiterveydenhoitoa Afganistanissa, jossa äitikuolleisuus on maailman suurinta. Pyöritämme syrjäseudulla Khostissa äitiyssairaalaa ja hoidamme aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia Heratin maakunnassa. Esimerkiksi Lashkar Gah alueen Boost-sairaalassamme hoidamme kuukausittain yli 400 aliravitsemuksesta kärsivää lasta.

Lahjoittamalla mahdollistat hengenpelastavan sairaanhoidon Afghanistanissa ja siellä, missä hätä on suurin.

 

MIten HOIDAMME ALIRAVITSEMUSTA TUELLASI

 1. Seulomme riskiä
  Teemme ravitsemustilan arviointeja yhteisöissä ja lähes kaikkien potilaskonsultaatioiden yhteydessä. Arvioimme lasten ravitsemustilaa vertaamalla lapsen kasvua ja kehitystä mittaavaa kasvukäyrää Maailman terveysjärjestön monikansallisiin kasvukäyriin sekä mittaamalla lapsen käsivarren keskiosan ympärysmitan.
 2. Hoidamme
  Käyttövalmiit kliiniset RUTF-ravintovalmisteet (Ready-to-Use-Therapeutic-Food, RUTF) sisältävät runsaasti energiaa ja suojaravintoaineita ja säilyvät pitkään huoneenlämmössä, joka mahdollistaa tehokkaamman taistelun aliravitsemusta vastaan. Niiden avulla voidaan parantaa aliravitsemuksesta ja vähentää merkittävästi sairaalahoidon määrää.
 3. Ennaltaehkäisemme
  Perustamme poliklinikoita ennen aliravitsemustapausten huippua, jos pystymme ennustamaan ne. Jaamme ravintolisää ennaltaehkäisevästi kaikille lapsille riskialueilla ja varmistamme, että tartuntauteja ehkäistään rokotuksilla ja estolääkkeillä.

 • 22 eurolla

  Autat rokottamaan sata lasta tuhkarokkoa vastaan.

 • 50 eurolla

  annat 180 pussia pähkinätahnaa aliravitsemuksesta kärsiville lapsille.

 • 100 eurolla

  Mahdollistat lääkärin päiväksi kriisialueelle.

Aliravitsemus on tappava tila, jota voi ja tulee hoitaa

Maailmassa tuotetaan riittävästi ruokaa kaikille
Nälkä on silti globaali ongelma, jonka juurisyitä ovat köyhyys, ilmastokriisi, konfliktit, talouden laskusuhdanne, väestönkasvu ja kulkutaudit.

Konflikti ja ruokakriisi seuraavat usein toisiaan
Ihmiset joutuvat lähtemään kodeistaan ja resursseja riittävään ravintoon on vähän. Ruoan saatavuus kärsii sodassa, kun tuotantoketjut vahingoittuvat ja raaka-aineiden, polttoaineiden ja lääkkeiden saanti vaikeutuu. 

Konflikteissa pääsy sairaanhoitoon vaikeutuu 
Tai estyy kokonaan. Tämä yhdistettynä ravinnon saatavuuden heikkenemiseen vie ihmisiä kohti vakavaa aliravitsemusta.

Aliravitsemus altistaa sairauksille
Aliravitsemus heikentää vastustuskykyä. Afganistanissa kovaa vauhtia leviävä tuhkarokko ja aliravitsemus on pahimmillaan tappava yhdistelmä, etenkin pienille lapsille.

Lahjoita ja mahdollista sairaanhoito aliravitsemuksesta kärsiville ja siellä, missä hätä on suurin.

Näin lahjoituksesi käytetään

Afganistan

Lääkärit Ilman Rajoja on paikan päällä

Talibanin valtaannousun myötä useat kansainväliset lahjoittajat keskeyttivät rahoituksen jakamisen maahan, mistä paikallinen terveydenhuolto oli riippuvainen. Lääkkeistä ja henkilökunnasta on huutava pula. Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa toimintaansa epävakaassa ilmapiirissä, jotta afganistanilaisilla olisi mahdollisuus saada hoitoa.
Lue lisää työstämme Afganistanissa
Cookie Settings